Túrabeszámolók


túra éve: 2005
RákócziTúra éve: 20052005.06.27 13:48:43
Rákóczi 50 - egy brutális ötvenes

Most nem sokat vacilláltam, miután kiderült, hogy Nomádnál van egy hely a Rákóczira, döntöttem: Elmegyek a Zemplénbe, sosem jártam arra.
Gondoltam, megyek egy laza ötvenest... Aha...
Kemény 3-3.5 óra alvás (26 fok sajna nekem sok az alváshoz :( ) után már 5:10kor a Moszkva téren voltam, ahonnan 5:15kor indultunk a messzeségbe. Pont két óra alatt értünk le, így az itineremre 7:40es rajtidõ került, de valójában csak 7:50-kor indultam neki a "laza" ötvenesnek. Ez a tíz perc még számítani fog...
Rövid városi szakasz után a forgalmas fõút következett, de szerencsére ez sem volt túlméretezve, rövidesen letértünk a szalagozás mentén. Innentõl többkilométeres szauna várt ránk, sokhelyütt bokáig érõ sár, rengeteg szúnyog, meleg, 110%-os páratartalom... Ilyesmi lehet az esõerdõ. Az erdõszélen haladó út fölött remegett a levegõ, de igazából megmozdulni nem volt hajlandó. Megállni nem lehetett, mert azonnal megrohantak a szúnyogok.
A nap nagy lebõgése is bekövetkezett: A gondosan feltöltött fényképezõkép bekapcsoláskor sípolni kezdett, és kiírta: "No card!" Vazz.... vagy inkább: No comment. :) Dühöngtem egy sort, hogy hogy lehetek ennyire hülye, de megoldódott a helyzet: Egy srác kérdezte, milyen kártya való a masinába, mondtam, hogy a pici xd-t szereti. Volt nála egy vésztartalék 16 megás kártya, amit önzetlenül kölcsönadott... Hálám örökké üldözi, csak utol ne érje!! :))
A hegy másik oldalán utolértem Pygmea kartácsnõt, innentõl jó darabon együtt mentünk. Komlóskán abszolút szokásos szocreál kultúrháznál volt a frissítõpont, ásványvíz, nápolyi.
Újhután egy panzió-étterem a pont, ahol a pincér-pontõr hozzáállása kb ilyesmi volt: "Na, pecsételek, de húzzanak...." Csak lestem.
Az esõ is cseperegni kezdett, de szerencsére csak beijesztés volt, a nap gyorsan legyõzte a felhõket. Bõven lehetett szamócát vadászni, na meg a jelzéseket. A szalagozás az ötvenes táv "önálló" szakaszán valahogy nem volt a helyzet magaslatán, annyira, hogy térképezni kellett, de sikerült helyesen navigálni :))), kicsit késõbb megtaláltuk a jelzést. Utolértük Balázs Bácsit, aki nagyon gondolkozott a 25re való átnevezésen. Elõre szót, hogy Makkoshotyka után lehet számítani egy több km-es boka fölöttig sáros szakaszra, de ez szerencsére nem jött be.
Az eszkálai pontot volt aki kihagyta, volt akit Pygmea küldött vissza.
A Kerek-kõnél már bizonyíték fotókat készítettünk, hogy igen, mi itt voltunk, de pont sehol... Aztán szemberek mondták, hogy egy kis odavissza van az útvonalban. Itt elkezdett úgy kinézni a helyzet, hogy nagyon menni kell, ha be akarok érni, ezért elköszöntem, és belehúztam. Elõkotortam a táskából a podot, innentõl végig a zene adta a ritmust :) Valahogy azt hiszem, hogy ha zenét hallgatok, kevésbé lassulok be, mert jobban érzékelem az idõ múlását.
Bõven két órán belül sikerült a Makkoshotykáig elõttem levõ tizest legyõzni, de ott muszáj volt megállnom, azaz visszamennem a kocsmáig. A faluban majdnem nagyon elkavartam, pedig kéken mentem be a faluba, de gyanús lett, hogy nagyon marad a falu szélén a jelzés... Még idõben kérdeztem meg egy helybélitõl, hol találom az iskolát. A ponton ettem két szelet zsíroskenyeret, és nagyon hevesen érdeklõdtem a kocsma iránya felõl. :)) Borral kínáltak a pontõrök, de borozni nem szeretek túrán. Ezzel szemben a várva várt kocsmában nagggggyon jól esett egy Stella...... :)) Begyorsultam az eddigi tempóhoz képest, ennek egyenes arányában el is kavartam egy kicsit a falu utáni prérin, de csak 3-400 métert tettem rá a távra.
Mentem ahogy bírtam, nem éreztem magam lassúnak, de -talán csak pszichikai hatás volt- azt éreztem, hogy mégsem megy a gyaloglás úgy ahogy mostanában ment.
A Rákóczi-fa elõtt 100 méterrel megtaláltam a Zemplén50 ugyancsak zsírkrétás EP-jét, ahol viszont csak a kréta madzagja fityegett a szélben... Pontfotó, de kisegített egy bicajos kolléga (hû, tényleg: Minden elismerésem a bicajosoknak. Ez a terep bicajjal is gyilkos lehetett!!), hogy egy kicsit még menjek, ott lesz a pont.
Innen még kemény tíz kilométer a cél, éppen két órám volt rá.... Majdnem hagytam az egészet a francba, nem gondoltam, hogy beérhetek. De aztán úgy döntöttem, megpróbálom, és nem eresztettem le.
A piroson a szalagozás a Makkoshotyka elõtti szakasszal épphogy ellentétes volt, sok helyen az út egyik oldalán feltûnõ jelzés, a másikon pedig szalag. Ez utóbbi viszont minek??
A Tengerszemhez felvezetõ utolsó, de brutális emelkedõn kifejezetten elkezdett fájni a bokám... Az új bakancs nem vált be. Nem tört fel, nem dörzsölt ki, rosszabb: Kicsinálja a bokámat.
Valószínûleg nagyon erõsen össze kell húznom a fûzõvel, hogy ne lötyögjön a lábamon. Ez viszont a nem egybeönött, hanem héjas felépítésû Vibram talpra olyan hatással van, hogy meggörbíti a hossztengely mentén. Rövidebben: Billeg az egész cucc - oldalra. Amikor felpróbáltam a Schneeberg aljában, éreztem ezt, de nem tulajdonítottam neki jelentõséget. Azt a túrát gond nélkül kibírtam benne, ezt viszont már nem: Túlterhelte a bokám fölött a külsõ oldalon az inakat, ami annyira fájt, hogy a pont után a városban majdnem levettem a bakancsot...
Az iskolába beérve még az itiner leadása elõtt vettem le a cipõt. Ilyen még nem volt.

Az idõm 12:03, kicsúsztam, de 3 perc nem okoz lelkifurdalást a teljesítés ügyében. :)
Nem értem a dolgot. Nagyon nem, mivel az erõnlétemmel azthiszem semmi gond: Legutóbb 12:00 alatt 61 km-t mentem minden gond nélkül a Kálin, azóta pedig a K40-en házirekord tempóval 37-et 6:40 alatt... Azzal a tempóval, pedig ott ugye kánikula volt, max 9.5 óra alatt be kellett volna érnem egy ötvenesen.
A bakancsra nem foghatom, mivel az csak az utolsó szakaszon okozott gondot.
De akkor mire? :)))))
Mindegy, megvan.
A szervezés jó, de az itinert kicsit bõvebbre is szabhatták volna, s a térképmásolat gyakorlatilag használhatatlan. Ennyit egy szöveges "S-P+Z+Z-" típusú leírás is ér.
A szervezõk kedvesek, jó fejek voltak, néhányukkal egy kávézónál futottam össze, de a kávé sörré változott mire leültünk :)
Aztán egy könnyû mediterrán vacsora sörrel, Pygmea társaságában, és szunya. Nem kellett altató :))
Köszönet a fuvarért Nomádnak, és a sztorizásért Balázs Bácsinak, aki velünk utazott haza.

bandikaa

UI: képek a szokásos helyen (kep.tar.hu/bandikaa)
 
 
KINIZSI SZÁZAS és Terep Százas (2006-2008)Túra éve: 20052005.05.30 15:20:34
Túra, depó, nagykaland :)

Na, hogy is volt?
Vacilláltam megint, és most az eszem gyõzött a vágyaim felett: Nem mentem neki a 100-asnak pedig nagyon-nagyon erõs volt a vágy, hogy újra a szárligeti iskola kapujában álljak a K100 végén. Csak 40-en indultam, de azt nagyon könnyen teljesítettem. A térdemet éreztem egy kicsit, emiatt lehet hogy nem ment volna a 100, erõnlétileg szinte biztosan végigmentem volna.
Végülis, K100 még lesz néhány, amíg élek (remélem), de térdem csak 2 van, sõt, a garancia is lejárt már rájuk.

Hajnali kelés, pakolás és döcögés a buszhoz, 5:51-kor indult - volna, de a szemben levõ megállóban állt felforrt hûtõ(agy?)vízzel. Namondom, remélem ez volt a kötelezõ malõr. :)
Így a következõ járattal Óbuda, majd HÉV-vel (elvben -tal) a rajt, ahol döbbenetesen hosszú sor fogadott, csak lestem. A sorban kollégák mellé keveredtem, de elõtte/közben még ráköszöntem Nagyfõnökre (elárulom: Nomád :) ), és a közvetlen fõnök(nõm)re is. :)
A nevezés után át és megvettem a pólót, aminek viselése nem fog lelkifurdalást okozni, mert már teljesítettem a 100-at (Vlaszij: Te is fogd fel így!), igaz, hogy csak egyszer.

Az autónál hagyott cuccomat felvéve 7:50-kor elindultam a Nagy kevély újbóli meghódítására, ahova 1:15 alatt értem föl, kicsit megdöbbenve, hogy így bírok most menni :)
Lefelé persze óvatosabban térdrevigyázósan haladtam hol csokitakarok, hol pedig gethe és Galád topiktársak társaságában. Útközben sok sok offtopik ismerõs, volt évfolyamtárstól túrahúzóemberig...
A Pilis környékén régi ismerõsökkel beszélgettem, de sehol nem kispistáztam, se a szerpentinen, se a pilis után a kétágú hegynél. Erre Gethe kartács elõre figyelmeztetett, hogy nagyon nem arra megy az útvonal, mint amerre a tömeg. A botozás újabb aspektusa: Valaki megjegyezte mögöttem, hogy "Amikor elzúz mellettem egy-egy botos túrázó, mindig azt hiszem, hogy egy vak ember akar elõzni..." Síelõnek már néztek, vaknak még nem néztek (hm, ez kicsit morbid...). :)
A Pilis nyeregben a topikosok egymás hegyén-hátán üldögéltek. A büfében kicsit csodálkoztam az árakon - de épp azért, mert teljesen korrektek voltak. Lehet hogy most a forgalomból adódó nyereségre utaztak?
A menetidõmet képtelen voltam kiszámítani, állandóan nyertem egy órát. Innen lefelé a már említett helyes útvonalon mentünk le gethét követve, lent pedig letoltuk nagyondinnyét, hogy hátmicsodadologvoltez?!
Innen könnyû séta a depóautóig, ahol lepakoltam, és táska, bot, minden nélkül elrobogtam befutni a célba. Addig viszont Nomád és gyerekei, aztán pluszban a közvetlen fõnököm és gyerekei adták a társaságot - meg is beszéltük, hogy jövõre cégszinten készítjük fel az emberkéket a K100ra. :) Jó képviselettel rendelkezett a cég már most is :)
A cél egy sörözõ a temetõ felé vezetõ elágazásnál, ahova végül is 6:40 alatt értem be, 5.67-es egyéni csúcsot beállítva. Elég sok 100as résztvevõ jött erre, volt aki frissíteni, volt aki csak megszokásból. De olyan is volt, aki rájött hogy eltévedt, és kiszállt. 2 ember kapott negyvenes kitûzõt....
A "kajajegy"re kapott üdítõt megfejeltem egy nagy pohár baracklével, és egy dupla kávéval, aztán összeszedtem magam egy kicsit (nem mintha nagyon szétcsúsztam volna, de mégis leengedtem), elindultam a sorompóhoz, ahol jónéhány túrázót útbaigazítottam a cél felé.



Kis várakozás után átvedlettem túrázóból sofõrbe, és elkezdõdött az idei Kinizsim második kihívása: a depózás.
Helyenként kavartunk egy kicsit, Dorogon nyitvatartó boltot kerestünk, aztán nagy nehezen találtunk is.
Magamban már a 40es alatt jókat mosolyogtam a GI-Joe-kon (nem a ruha teszi az embert képessé a százasra), és hát nem sokat láttam viszont közülük az éjjel vagy a célban. Bár volt egy, aki még a célban is pontosan ugyan olyan rendületlenül, egyenes derékkal, veszett tempóban ment, mint Pfsz+nél :) Szinte tuti, hogy hivatásos az ürge.
Péliföldszentkereszten szívesen megöregednék :), fõleg k100 résztvevõként. Az öregotthon gyönyörû környezetben, csendes, kristálytiszta levegõjû környéken áll.
Kipakoltunk, és vártuk a ttb tagokat. Az elsõk Mizu?-ék voltak, akiknek innentõl Mizu? felesége depózott. Átpakoltak hozzájuk, és el a következõ pontra.
SK-hoz és Diemhez innentõl szinte órát lehetett volna igazítani, végig percre pontosan tartották a két órás különbséget.

Vértestolnára átgurulva még világosban pakoltunk ki, a lemenõ nap gyönyörû színekre festette az eget. Sötétedés után érkezett az igazi mezõny az úthoz, fantasztikus látványt nyújtva, ahogy a lámpák alkotta tömött gyöngysorok ereszkedtek lefelé a szemben levõ dombról.
Úgy gondoltuk, hogy naon jó a szolgáltatásunk, nem csak az autó csomagtartójából osztjuk az észt, hanem székek, pokróc, mindenféle földi jó. :) És ez így is volt, mert ugye mindenki egyenlõ. De vannak egyenlõbbek: egy autó hátuljából elõkerült a dupla turistafõzõ, a lábos, és készült a zacskósleves - a semmi kellõs közepén :). Aztán kiderült, hogy még ez is kispálya: Egy másik autóból összecsukható asztalok, háromlábú horgásszékek, és -eztaddössze!!- igazi, vékonyfalú söröspoharak kerültek a túrázók elé! :D Csak lestünk... Itt több embernél is kockáztattam, és megelõlegeztem nekik az idõben való beérést (Povyagi, Sancimanó), de igazam lett! :)

Tornyópuszta felé egyvalamitõl paráztam: az elémlépõ szarvastól, de hála az égnek nem jött egy sem. Tornyónál Máté próbált aludni egy kicsit, én ültem a kempingszéken, és republicot hallgattam, negyed négykor, kint az erdõben. Ez se volt semmi. A Hold pofozott tányérja csodaszépen sütött át a fák levelein.
A cél felé indulva éppen találkoztunk Diemmel, és innentõl jó darabon nem a szarvastól féltem, hanem a betonon lámpa nélkül haladó túrázóktól... Brrrrrrr, a legközelebbi éjszakai túrámra feltétlenül kitalálok valamit, hogy elöl és hátul is legyen rajtam fényvisszaverõ, ez így életveszélyes!!! Semmi, de semmi nem látszik az emberbõl, csak amikor már nagyon közel van. Reflektorzni meg nem lehet, mert ugye nagyon elvakít.

A célban nagy nehezen találtunk parkolóhelyet az iskolaajtóhoz közel, ültünk és punnyadtunk. Itt végre sikerült aludnom egy kicsit, éjjel nem ment.
Mindenkit megvártunk, és Diemet haza is vittük.
Kitettem Mátét otthon, és -ahogy már írtam- nagyon nagyon megkönyebbülve állítottam meg az autót a garázs elõtt. Nem álltam be, már nem volt hozzá agyam.

Szépvolt, jóvolt, de ilyen összetételben többször nem vállalom... nagyon hulla lettem a végére. :)

Mindenkinek mégegyszer gratula, vagy éppen hajráttb!
 
 
KáliTúra éve: 20052005.05.22 14:50:41
Káli 60

Igen, még mindig a házi feladat kategória, mindig az is lesz :)

Miután hosszas(?) vívódás után a Káli legyõzte bennem az Õrséget, szervezkedni kezdtem a leutazás módját. Háááát, ez igen érdekesen alakult, végül is csokitakarokkal összesen 5en (Õ, 4 OT, meg jómagam) péntek este negyed 11kor sikerült elindulni :)

Negyed egykor szunya, 3man nálunk, csokitakarok és Gábor visszament Révfülöpre "társadalmi életet élni".
Reggel 3/4 hétkor ébresztõ, olyan 7:50 körül nevezés, persze hogy kutyával. Kócos megint osztatlan sikert aratott, ahogy ezt tõle már megszoktam. :) Kicsit megsértõdött (igen, egy puli tök egyértelmûen kifejezésre tudja juttatni, hogy most morc!) amikor hazavittem, és otthon hagytam... Tudom, tudom, nyugodtan vihetném túrázni, de egy puli még mindig nincs 60kmre kalibrálva.
A többiek 30ra és 15re neveztek (csokitakaroknál "megtört a jég", ahogy lejjebb írta is), de aztán kb 30ra jöttek. A salföldi kocsmahivatalnál elváltunk, innen jó darabon egyedül mentem. Szemberként többször is Galadh Ereb és gethe kartárssal találkoztam. Kari bácsinál szvsz nagyon rossz volt a bor, legalábbis a fehér... Egy pohár se gurult le, annyira nem esett jól. A kopasz hegy aljában másodszor jött szembe a fent említett két topiktag, azzal, hogy nincs szalag lefelé a hegyrõl... Hát, én tavaly alapján asszem letalálok, vagy valami ilyesmit találtam mondani, de nem lett igazam.... A pont után volt szalag, de aztán egyszer csak nem. :( Hoppá. A végén azt a megoldást választottam, hogy nem keresgélek, hanem toronyiránt lezúzok a hegyrõl. Lépcsõzni lefelé nem volt kedvem, az idõért meg kicsit aggódtam, salföldig eléggé kirándulós tempóban és stílben nyomtuk.
A fekete hegy aljában utolértem Galadh-ot és Gethét, innentõl gyakorlatilag együtt mentünk végig.
A henyei kocsmában kis pihenõ, aztán rövidítés és a tavalyihoz hasonló elkavarások nélkül értünk be Monoszlóra, onnan pedig könnyû menetben a Hegyestûi geológiai bemutatóhely volt a részcél. Most bizony föl kellett menni a csúcsra a pecsétért, de a kilátás bõségesen kárpótolt mindenkit a meredek mászásért.
Innen már csak séta a cél, csak közben nagy megdöbbenések fõleg Galadh részérõl, hogy micsoda tájon vagyunk... Gethe megkövetett, hogy na most már teljesen megérti a környék iránt táplált érzéseimet :)
A Millenniumi kilátóból még egyszer végigtekinthettünk a "világ egyik legszebb táján", egészen Balatonkeneséig szabadon szárnyalt a pillantás...

A célba olyan 20:00 körül, büszke, határozott léptekkel (jó színészek vagyunk :) ) sétáltunk be. Az idõ olyan 12:00, ami épp ötös átlagot jelent.
Épp elértem a 20:18as vonatot hazafelé, de mégsem álltam be rögtön a forró víz alá, mert nem volt szívem csalódást okozni a kutyának, így hát elvittem sétálni :)
 
 
AndezitTúra éve: 20052005.04.25 16:50:20
Andezit 30

Miután szombaton gyönyörû idõ bírt lenni, nem volt nehéz döntés, hogy hátakkor vasárnap mégis túrázni megyek. Az Ecskenden már voltam, az Andeziten még nem. No meg sokan ajánlották, mivel nagyon jól szervezett és szép környéken vezetett túra. Gyorsan utólértem Ryant, hogy beférek-é az autójába, és igen! :) Bár ha nem fértem volna be, akkor vonattal megyek.

A rajtban könnyelmûen feleltem a "Mikor akar indulni?" kérdésre: "Hát, mondjuk MOST!", így hivatalosan 8:35kor elindultam. Fizikailag csak 8:50kor a többiekkel, azaz Tibettel, Évával(?), aki Tibet barátnõje, Ryannel, Kingával, Skval, no és végül de nem utolsósorban Dinnyével.
Vanyarcig semmi különös, Dinnyével kicsit elhúztunk -hittük mi-, de egy azaz két réteg fölösleges ruha lebányászása elég volt a többieknek a hátrány leküzdésére. :)
Vanyarcon a kocsmahivatalnál paparazzi módra jelent meg a semmibõl Vlaszij és Gethe, galádaljas módon azonnal kattogtatva :)
Innen leginkább Vlaszijjal és a nagy hegyi zakógyûjtés után gethével mentem. (Mellesleg, a köfolyás tényleg balra volt, én a jobbott bizonygattam, s a hegy büntetésül leültetett....) Vlaszij behozható elõnyre tett szert a bukásversenyben, de nem értem utol, 2:1re nyert... :)
Ordaspuszta után(?) kipróbáltam a botokat "Patakátkelés a'la Csanya" üzemmódban is, hát jelentem kibírták! :)))
A Szandavár elõtt persze hogy levágták egyesek a kanyart... pedig nem lehetett egyszerû átkelni a szántáson.
A várhoz fellépcsõzve fantasztikus panoráma fogadott, a Naszálytól a csõvári váron át a Mátráig..
Itt gethéék elhúztak, hogy beérjenek 6 órán belül, Én nyugis tempóban, X de nem odaáti sajtos sütizés után döcögtem be a célba.
Itt rövid beszélgetés offtopik kollégával, majd benevezés egy Heinekenre, és a kocsma elõtt Republicra punnyadás...

A rendezés tökéletes, tán az ordaspusztai frissítés hiányzott csak kicsit. Eddigi talán legszebb itinerem, korábban csak a bartinán találkoztam színesben nyomtatott térképpel. (Hmmmmm, corvinon nem???) A rendezõkkel beszélgettem kicsit az etetõpontnál, mondták, hogy talán lesz a corvinnak egy olyan negyvenes verziója, ami Erdõkertes és Acsa között a 80-as résztávja, hogy ne csak a hosszútávban legyen benne a Csõvári vár. :)
 
 
Tojás 40/30A/30B/20Túra éve: 20052005.04.10 12:21:41
Ave!

Tojás 30B lett :)

A 30A rajtját sikeresen elaludtam, 9:15-20 magasságában már senkit nem találtam a sulinál. Vacilláltam, hogy akkor írjam a diplomám, vagy mégis menjek valamerre... Így aztán megcéloztam a munkahelyem, megnéztem a neten a 30B kiírását, ahol azt láttam, 10ig van rajt. Felhívtam Jávor Zolit, hogy elindulhatok-e saját idõ terhére, ha felszáguldozom a Normafához. Hát, ha még ottérem a pontõroket, akkor persze. Futás a 21-es buszhoz. 10:05-öst értem el, és fönt, hát, a kocsiból rángattam ki a pontõröket. :) Ennyire utolsó pillanatban még nem neveztem túrára.

Szinte rögtön elkavarással indítottam, mindenáron BALRA akartam rátérni a zöldre, mert az itinerben ez állt: a KO jelzésrõl balra... A következõ mondatban már jobbra volt, de a franc se fog elõreolvasni :))). Aztán rájöttem, hogy tényleg jobbra.
Az elsõ pontig ugye lefelé, ez gyorsan ment.
A gluckner szikláig gond nélkül, ment az útkövetés, aztán viszont.... :) Sajna mentem a fehér szalagok után, eddig megfelelt az útvonalnak, a Boróka büfé elõtt viszont elkanyarodik, és hát... rátettem jó 2 kilcsit a távra. Amikor visszamentem erre a helyre, rájöttem: Ha az ember az út bal oldalán megy, látszik a jelzés egy távolabbi fán, a jobb oldalról nézve viszont pont kitakarja egy másik fa... Én meg persze a jobb oldalon mentem...
A zöld helyenként nagyon gáz, Nagykovácsiban is sikerült elkevernem egy kicsit, bár az én saram, emlékeznem kellett volna a topiktúráról az útvonalra. Innen telki már csak egy ugrás, éreztem hogy közel a cél :)

Szinte végig egyedül mentem, soksok madárdalt hallgatva közben :). A térdem meg se nyikkant, és ennek örülök, de a kondícióm... Hát, ha a jövõ héten lenne a Kinizsi, zicher, hogy nem vállalnám be. (Izomlázam van a túrázástól, ami nagyon régen esett meg utoljára!!)

A zöld 45rõl, régrõl ismerõs volt az útvonal jó része, no meg a tavaly õszi topiktúrán is errefelé kevertünk. (offtopik cimbora annak idején morgolódott, hogy "Én nem városban akarok túrázni!!!!")

Jó volt, a rendezésben csak az itiner hagyott némi kívánnivalót maga után, az elírások, és a valódi térképfénymásolat hiánya miatt.
 
 
Bükki forrásokTúra éve: 20052005.04.10 12:17:19
Bükki Források 30...

Korai kelés, halálpontos 6:00 talizás Lutakkal, aztán Vlaszijjal és cejassal. Autópályán ténylegsietés :) a rajtban, nanáhátkimás, a fõnököm jön szembe... :)))) Most éppen a "közvetlen" fõnököm, a Nagyfõnök nem kispályázik holmi 30ason, ha van Mátrabérc is :)
Sokan kispistáztak, de pl ómassa után a képeimen (52-67) láthatják, hogy mit hagytak ki... Bár persze a képek nem adhatják vissza a hely szellemét, de valamit mégis.
Az idõ nagyon jó, olyan igazi pulcsilefölvevõs túrázós volt, esõ sehol.
A szintidõ és a táv... Hát, bár a túra sportszakmailag lehet, hogy nem sokat és a "felkészítõ" táv miatt :PPP (jó vicctéma volt a túrán a sportszakma), de úgy még kevesebbet, ha a táv el van mérve. A helyiipari forrás pontnál a pontõrök is megerõsítették a gyanúnkat, de a célszemélyzat kicsit kötötte az ebet a karóhoz, hogy márpedig annyi az annyi. Nem vitatkoztunk, de a kitûzõt nyugodtan átvettük.

A források :), hát a rajtban azt az infót hallottuk, hogy a mozgalomban szereplõ források közül 10-11 érhetõ el az útvonalon, de mi csak 8-at látogattunk meg, volt olyan, amit valószínûleg csak 100 méterre kerültünk el... Meg sem néztük a térképet.
De hát így megvan az indok, hogy jövõre teljesítsük a Bükki Források 35 (40?) teljesítménytúrát!
 
 
túra éve: 2004
KáliTúra éve: 20042005.04.10 12:34:10
Káli 60

- avagy a kötelezõ túra - avagy a mór megtette kötelességét... :)

Hogy miért "kötelezõ"? Mert ez az egyetlen túra az évben, amely házhoz jön, onnan indul ahol lakom. :) Az elõzõ két rendezés is kötelezõ lett volna, de nem jöttek össze, betegség aztán pedig állam(álom?)vizsga készülés miatt. Most megvolt. :)

Hivatalosan 7:45-kor indultam, bevásárlókosárral a kezemben neveztem fél órával korábban, kicsit furcsa pillantások kereszttüzében. Valójában 8:05 lett az indulási idõ. Az elején alaposan kiléptem, hogy utólérjem saját magamat, 9:25-kor már a Tóti-hegy tetején (8,53 km) fújta a hajamat az élénk, bár nem túl csípõs szél.
Salföldön a kocsmában a kutyánk tenésztõjének fia pecsételt, csodálkozott, hogy Kócos nem motoszkál a nyomomban. :)) 60 km szvsz túl sok lenne egy pulinak.
Itt kezdett csöpörögni az esõ, mire beértem Kékkútra, esernyõt kellett nyitni (ne nézzetek hülyének, csak épp utálom az esõkabátot!), Kari bácsi magaslesénél (10:38, 15,26km), már tisztességgel esett. Itt volt az eslõ nagyobb frissítõpont, zsíros kenyérrel, finom borokkal, korlátlan mennyiségben. A pont után csatlakoztam három sráchoz, nem volt kedvem egyedül caplatni az esõben. Egyikük bírta a tempót (hivatásos gyalogsági kiképzõ tiszt, úgy könnyû! :) ), de a barátaira állandóan várni kellett, pl a Kerekáli romnál (18,56km). A következõ pont a Kopasz hegy tetején volt (22.29km), finom lépcsõzés után elérhetõ. A pontõrök igen emelkedett hangulatban várták a túrázókat, gyanúm szerint meglátogatták õk is a salföldi kocsmahivatalt, Kari bácsit egyaránt. Itt lekapcsolódtam eddigi társaimtól, hogy kicsit kocogva bár, de utolérjek 3 másik gyalogbékát, egy hölgyet, és két urat. Innentõl majdnem végig együtt mentünk, bár a vége kicsit érdekes volt. Az elõzõ csapattal állandóan elõzgettük egymást, valahogy mindig elénk kerültek.
A Kopasz hegy után nagy örömünkre elállt az esõ, viszont a szél is felerõsödött, hogy gyorsan megszárítson. A bakancsom a vaxolás ellenére átázott, cuppogott benne a víz. A lábam felázott, de a víz kb 10-12 km után eltûnt a bakancsból... Ennyit nem szívhatott fel a lábam, a baki talpa nem lyukas, de akkor hova lett??? :D Lehet, hogy a bõr ilyen komolyan szellõzik?
A Fekete-hegyre már kicsit érzékeny lábbal érkeztem, bár a hangyák nemét még nem tudtam egyértelmûen meghatározni :). A balatonhenyei kocsmahivatalban pihenõt tartottunk, lábkrémezés, evésivás. A Hegyes-tûi pontnál reménykedtünk, hogy nem kell felmenni a csúcsra a pecsétért, és bár a pontõr elindult arrafelé, szerencsére betért az egyik bemutató épületbe, ahol a pecsét várta kissé saláta itinerünket. Ránk is ijesztett, hogy a Fülöp hegy meghódítása kemény dolog lesz, mondván meredek mászásra számítsunk. A Hegyes-tûrõl leérve alaposan elkavartunk, elnéztünk a térképen egy kanyart, azt hittük, már a következõnél vagyunk, beletettünk az útvonalba legalább 3 km pulszt. Az aszfaltról letérve tisztességes dagonya, vizenyõs rétekkel megtûzdelve. Társaim a Sóstókáli romhoz nem volat hajlandóak bejönni, kb 2 km odavissza, így feladták, 51 kmnél!!! Máig sem értem...
Innentõl egyedül. A Fülöp hegyi ijesztgetés nagyon nem jött be, bár Kõvágóõrsön kavartam egy kicsit mire rájöttem, hogy hol kell kimenni a faluból a hegy felé, a hegy "megmászása" sétagaloppnak bizonyult... A célba 20:30-kor estem be, a hivatalos idõm 12:45, a valós 12:20, ez alapján 4.87 az átlag, a hivatalos úthosszal számolva. :)
Az egyik szervezõ visszavitt egy tányér meghívásos babgulyás után Ábrahámhegyre, valakit vitt az autójáért, engem pedig hazafuvarozott :) KÖSZI!
 
 
túra éve: 2003
Mátrabérc / Hanák Kolos / MúzslaTúra éve: 20032005.04.10 12:38:37
Elsõ Mátrabérc próbálkozásom:

Sirokra kellemesen állva eltöltött utazás után valahogy 8 után érkeztünk. Összefutottunk a sportcsarnokban Nagyondinnye topiklakóval.
Este, cimborával 3/4ed 10 magasságában vendéglátóipari egységet kerestünk éhünk agyonütése céljából, így az egyik étteremig jutottünk. Én egy sör, õ egy pohár baracklé társaságában vártuk a kaját, ami finom volt, csak kicsit kevés.
Mókás közjáték: A "TOALETT" feliratú ajtó a sötét, de hatalmas ürességre nyílott, egy idõ után már kellemesen röhögtünk a közelítõ emberkéken :))).
Alig bírtam felkelni másnap, így csak az 5:50es busszal indultunk a rajthoz. Kicsit tartottunk a laza 20 kilométer emelkedõtõl, és volt is benne egy két emelkedõ, aminek láttán rémült sóhaj szakadt fel belõlünk, hogy "ODA fel???".
Valamelyik csúcson elszáguldott mellettem akibacsi, ott beszélgettem épp Larzennel és skottal. Akibacsi visszamászott néhány métert. :)
A Kékesre felérni majdnem olyan feeling volt, mint amikor tavaly beértem az elsõ Kinizsi céljába :)).
Most voltam elõször fent, és hát elsõ alkalommal a saját erõmbõl feljutni... Kicsit büszke vagyok rá.
A lefelé ereszkedés (helyenként majdnem gurulás) figyelmeztetni kezdett, hogy van térdem, és hogy ez még kicsi talán sok neki a Zöld 45-ön bekövetkezett kihûlés után :(.
A Mátra nyeregig szépen tartottam magam a jelzések által kijelölt úthoz, azaz nem mentem ki a betonra (eszembe se jutott, nagyon nem szeretek betonon menni bakancsban).
A csór hegyi ponthoz még komolyabb gond nélkül feljutottam, de már sokkal gyakrabban kellett megállnom, és gyúrni kicsit a térdem körül az inakat, izmokat. A pontnál bekentem és befásliztam a térdemet, valószínûleg már késõn.
Azt éreztem, hogy a Galyatetõig el bírok menni, de komolyan felmerült bennem, hogy ott majd kiszállok.
Hát tényleg csak épp hogy bírtam elmenni odáig :(
A nagyszállóval szembeni büfénél leültem, újratekertem a fáslit, aztán ráköszöntem fat és csanya sporttársakra Csanya gratulált a diplomámhoz :)) (köszi!), és felajánlott egy adag ben-gayt a térdemre, hogy menjek csak végig, max idõn túl érek be, de megcsinálom. Szvsz nincs értelme, hogy a fájdalom elfedésével végigmenjek, mert a térdemet kicsinálhatja :(. (Mintha csipkebogyót láttam volna elhaladni a háttérben, de nem biztos.)
A pontig elmentem, ott kértem a pontõröktõl részletes infot a buszról, meg a többi túrázótól, hogy mire lehet számítani térd szempontjából a továbbiakban. Mindenki emlegette az Ágasvár és a Múzsla lefelé szakaszát, és azt tanácsolták, hogy ha fáj a térdem, inkább nem menjek tovább. Nem mentem.
Visszamentem a nagyszállóhoz, mire oda értem, megint fájt a térdem. (Felmentem a kilátóba közben, de nem kellett volna, lefelé a lépcsõn sziszegtem rendesen.)
Közben felhívtam a volán menetrendinfóját, és kiderítettem, hogy Gyöngyösön át tudok leggyorsabban Szurdokpüspökire jutni. (Na ilyenkor van értelme a mobiltelefonnak.) A mentõbuszon nem volt kedvem órákat üldögélni.

Gyöngyösön üldögéltem egy kicsit, aztán elsétáltam a Szurdokpüspökire vezetõ út felé, és stoppal 25 perc alatt, 3 autóval a célnál voltam.
Nagyondinnyével ettünk egy jó adag babgulyást, és vártuk egy cimboráját, akiért jöttek kocsival, én is befértem volna. Közben gratuláltunk az iskola kapujában Lükepéknek és Ronibélának. Nagyondinnye is térdgondok miatt szállt ki Mátrakeresztesen.
Larzennel beszélgettünk egy kicsit, persze hogy térdbajokról, kaptunk tippet dokira, köszi!
Közben cimborám befutott, és nem akartam otthagyni. Vonattal jöttünk el.

A konklúziók:
-Korábban be kellett volna fáslizni a térdemet.
-Ez tényleg sok volt még a zõd után.
Erõvel bírtam volna szvsz, de másfél hónap múlva kinizsi... Ha egyáltalán a dokinéni elenged rá.
 
 
túra éve: 2002
TihanyTúra éve: 20022005.04.18 09:59:59
Haverrel mi is lementunk Tihanyba, de a 30asra.
Indultunk Godollorol 4:25 kor. Logtunk 1es vilin nepligetig (Nepstadionig kisetaltunk, bemelegiteskent, meg jokat rohogtunk a plakatdekoraciokon). Nepliget, Buszallomas (inkabb neznem repternek, mint buszallomasnak). 5:50 kor mar nem volt jegy a 6:30as Hevizi buszra. Ok, probaljunk felszallni. Nekunk sikerult, felnyomultunk, de vagy 30 ember ottmaradt. Sot, nem csak az indulaskor maradtak lent utasok, hanem a tovabbi megallokban is. Tobbeken laccott, hogy turazni indul(ná)nak, nem tudom mi lett veluk :(. Mar a buszon ment a cirkusz, "szegeny" ingyen utazo nyugdijasok harcoltak az ulohelyekert jol.

A busz osszesen potom 30 percet kesett B.furedig, igy 9:17 kor indultunk.

A turautvonal fantorpikus, nagyon megerte eljonni. Rogton az 1. ep-nel naranccsal dobaloztak, utana kilometereken at narancshej jelezte az utvonalat :(. Aszofon pocset, es szaguldas tovabb. Csucs hegyig, ahol lehet kerultuk az aszfaltot, ami egyszeru volt, mert a 71es fout egyik oldalan szabad foldfelulet a csatornazas miatt, masikon is szabad foldfelulet a bicikliut epitese miatt:). Igy meg taposasi kart sem okoztunk a buzaban. Csucs hegy oldalaban kioktattam haveromat geologiabol, a gejzirkupok kepzodese kapcsan, meg egy kis latvanybemutatast is tartottam szamara. (Abrahamhegyen lakom, igy a Balaton felvidek ismeros taj). Csucshegyrol leereszkedve hullamvasutaztunk. Hegyrol le, hegyre fel. Csak azert mentunk fel, hogy lejohessunk :)! Tajvedelmi orhaznal kaja, sor, udito. A kajat es a sort kihagytuk, abban a melegben nem tom, meddig jutottam volna el sorrel feltoltve:). Azert savanyuubival potoltuk kicsit asvanyi anyag puffereinket. A haloereszo kornyeken a szemunk majd ki esett, olyan a panorama! Aranyhaznal nezelodtunk kicsit, asvanyok, masik kuprol panorama jool, aztan gogogo. Tihanyban kaja, pia (nok). Hajoallomasnal Beck Up csoki, bar inkabb keksz. Finom! A baratlakasokba csak belestunk, aztan indulas az Ovar ephez. Itt Turista magazin, pecsetkereses a fuben. Ropi. Kellett. A kis erdonel megallapitottuk, hogy itt is vannak olyanok, akik vagy nem hallgatnak radiot, vagy ecceruen nem erdeki oket a tuzgyujtasi tilalom (En ugy tudom, meg nem oldottak fel). Pocset, Maszterkrok csipsz. Innentol lassabb tempoval seta a celba. 5:55, 30-on.

Itt jott a nap poenja: Igyunk egy kolat, aztan menjunk a buszhoz. Kola rendel, penztarca sehol. Puffneki :(((. Mint kiderult, mindenemet elhagytam vhol. Szemelyi, diakig, bankkartya, adokartya, lakcimkartya, berlet, kis penz. Idegesseg. Kortelefon a pontokra, sehol semmi. Idegesseg. Aztan haver meggyozott, hogy nincs ertelme varni, hogy esetleg valaki behozza. Igy megbeszeltem a foszervezovel, hogy masnap felhivom, bevitte-e valaki. A sopru is odafigyelt ra, de semmi.

Felszalltunk a vonatra, szerencsere havernal volt annyi penz, hogy vissza tudjunk jonni Godollore. Meg a vonaton ultunk, amikor anyu felhivott azzal, hogy elhagytam a cuccomat. Orditas: MEGVAN! Egy Garami Zsolt nevu sporttars talalta meg, halam orokke uldozi....
 
 
KINIZSI SZÁZAS és Terep Százas (2006-2008)Túra éve: 20022005.04.12 16:55:39
Elsõ százasom története

Hát megvan "A" kinizsim.
Rajtban kicsit nehezen találtam topiklakókat, de neveztem egyedül, majd mikor meglettek a többiek nevezés után beálltunk a sorba és 7:05kor nekiindultunk.
A nagykevély nem volt olyan magas, mint amilyennek látszott. Az "egri vár" romja kicsit csalódás volt, nem gondoltam, hogy ilyen kevés van meg belõle.
Hosszúhegyig nagyjából a csapattal mentem, majd rcs, BadMoon, és pataporc társaságát élveztem szinte végig. Hosszúhegyen 3-4 percet álltam sorba, közben nagyon csúnyán néztem azokra, akik még itt, várakozás közben is elõztek ész nélkül.

Pilis nyeregbe 11:55-kor érkeztem, kajáltam, felírtam magam az üzenõfára, kicsit beszélgettünk a T4-esekkel (SK után szabadon, mellesleg a T4 egy növényéletforma neve is). Elõtte majdnem elrontottam az egészet, nem ettem idõben, és a pont elõtti 2 km szenvedés volt. Bevallom, a szerpentinen 2 kanyar végét levágtam. Innentõl bányahegyig mentem pataporccal, badmoonnal, és rohamcsigával.

Kesztölcön kávé, kóla, itt még nem mertem sörözni.

Dorogon megkockáztattam elsõ túrasörözésemet, szerencsére negatív következmény nélkül.
A nagy getén pihenõ, majd kicsit rinyálós ereszkedés a meredeken. A larzenbotokat itt használtam ki elõszõr úgy igazából. A homok (igazság szerint lösztalaj, ami szél által összehordott porból alakul ki) szörnyû volt, néhol levegõt alig kaptunk. Mint lejjebb írta valaki, a hegyes kõ elõtt érkezett az SMS, a Világ tetejérõl. Nagy öröm...
Tokodi pincéknél várt mindenkit nagy-nagy szeretettel Pucros Mackó, isostarral, biztatással, jókedvvel. Fantasztikus gesztus volt önzetlen segítsége, annak ellenére, hogy néhányan ott mutatkoztunk be.
Mogyorósbányán sör, kaja. Utána majdnem elfelejtettünk letérni a K+ra, de pataporc még idõben kapcsolt.

Innen pusztamarótig nekem nagyon nehéz volt, mert 60 környékén van a holtpontom:(. De túléltem. Kezdett veszélyessé válni a sóhiányom, rcs ropival segített. Innentõl bányahegyig egyre könnyebben haladtam a holtpont után.

bányahegy: Hát ja. NAGY Feeling. A Ryan-Ebola-Lükepék-P-ista depó fantörpikus volt... Nem tudom felvetette-e valaki eddig, de szerintem a múltkor asztalon maradt bonuszcredit az élménybulin az övék. (hozzáteszem, a teljesség kedvéért: Tõlem nem maradt bonusz.)

Kibontottam egy sört is, de nem bírtam meginni. A kávé nagyon jó volt, kellett. Ronibéla ott somfordált körülöttünk, simogatás mindenkitõl:) (a kutyákról majd késõbb, nem vidám összefüggésben). Ettem néhány csokigolyót, meg néhány szendvicsemet, egyiket úgy megsózva, hogy alig bírtam megenni. Legyûrtem, segített is.
Itt végre találkoztam offtopik haverrel, úgy látszott nagyon kész, nem tudom megcsinálta-e a végén.

Tetõtõl talpig átöltöztem, de a lábam már komolyan vízhólyagos volt. A pont elõtt beszélgettünk BadMoonnal, hogy esetleg segít kibökni õket, de úgy döntöttem, végig tudom csinálni hólyagos lábbal is. Most elõször próbáltam volna ki a felszúrást, nem tudom hogy reagált volna a lábam, és nem akartam megkockáztatni, hogy emiatt kelljen feladnom.

Innen Rohamcsigávalvel és BadMoonnal mentem tovább, de csak késõbb fogtam fel, hogy pataporc nincs se elõttünk, se mögöttünk :(. Verselés is volt, bár nem ment úgy, mint az õrségben, a rákészülés ellenére. Idegenek is beszálltak, mosolyogva adták a tippeket, hogy mi legyen a következõ vers! :)
Koldusszálláson pöcsét, Rohamcsiga el, próbálta tartani a saját idõbeosztását. Badmoon bevárta Ermak és csapata csekkolását, de én mentem tovább.

A betonon utolértem Rohamcsigát, gyakorlatilag együtt mentünk Somlyóvárig. A betonon voltunk, mikor jobbra, még messze beindult Zeusz nagyüzeme. Amíg szélcsendben mentünk, reménykedtem, hogy elkerül bennünket, de amikor elkezdett a felhõ felõl fújni a szél, tudtam hogy nincs menekvés. Zivatar soha nem fordul meg. És mindíg szélirányba halad, szinte légpárnán.
Amikor befordultunk az erdõbe elkezdett esni. A turistaház tömve volt, itt kezdett igazán esni. Kicsit ültünk, és nekimentünk az esõnek. A legnagyobb zuhiban indultunk tovább, utólag átgondolva azért, hogy még kevésbé felázott és átgyúrt sár legyen a talpunk alatt. De ez nem számított.
Én hülye attól féltem, hogy a cipõm a régen emlegetett talplyukon át fog beázni:))))! Hát nem csak ott ázott be :))))). Minden mindegy alapon, sokszor a folyó vízben mentem, mert ugye annak az alján nincs sár, nem csúszik (annyira). Megúsztam elesés nélkül, a larzenbotokkal. Pontosabban csak eggyel, mert a másikat eltettem. Ameddig volt bõr az arcomon, mások lámpázását használtam ki kicsit szemét módon, mert vagy lámpa, vagy 2 bot használata. 1 bot viszont szinte semmit nem ér, csak egyensúlyozásra jó úgy ahogy. Sajna a fejlámpámban halott volt az elem (csomagolásnál arra számítottam, hogy Bányahegyen kicserélem), így a biztonság kedvéért elhozott kézilámpával mentem. A másik botot elkérte rohamcsiga, valószinûleg neki is segített az egyensúlyozásban. Még bottal is tornázni kellett, annyira, hogy egy hirtelen mentõmozdulatnál meghúztam a derekamat, nem is kicsit. Csapat mellett maradtam, nehogy eltévedjek. Itt maradt el valahol rohamcsiga, de nem tudom hol. Miután kivilágosodott és nagyjából elállt az esõ, elszakadtam a csapattól, és belehúztam amennyire a sár hagyta. Itt szóltak be elõször a cigi miatt, mondtam nekik, hogy bocs, de muszáj. Ha nagyon zavarja õket, maradjanak le. Lemaradtak. A második zivatar az M1 híd alatt ért, nagyjából megúsztam. Ryanék éppen nem voltak ott, kicsit elkeseredtem. Egy másik depóautóból biztattak, hogy már csak 2 km. Nagyon szarul nézhettem ki ;). Rágyújtottam, befutott rohamcsiga. Mikor az esõ csendesedett, továbbindultunk a betonon. Szembõl jött a felmentõ sereg ryan és ebola képében, akik megszabadítottak a hátizsáktól. Rohamcsiga letért a valós útvonalra, én képtelen voltam, a faluig betonon mentem. Volt egy srác, aki a táblánál urott fel egy furgon platójára... Na ez már tényleg lelki gyengeség szerintem. Innen már törött lábbal is bevonszolom magam ha kell...

A befutó (bevánszorgó?) nem volt akkora feeling, mint arra számítottam, de megvolt a gratuláció is. A csapatból Larzen szinte rögtön nyújtotta a kezét, és meg a botot, hogy köszönöm. Kis vigyorgással mondta, hogy az még ráér. :)))

Megcsináltam. Alig hittem el.

Köszönet:
MINDENKINEK!

Külön köszönet: Ryan,Ebola,Lükepék,P-Ista,Mackó:
önzetlen, nagylelkû depózás.
Larzen: A botok. Enélkül nem csináltam volna meg!
Rohamcsiga, Pataporc, BadMoon, idegenek: Útbaigazítás, beszélgetés, lélekegybentartás.

A szervezésrõl: A végén nagyon jó lett volna a gulyás. Rosszabbat nem tudok mondani.
Korrekt pontõrök.

Összességében a túra jó volt, életem eddigi legnehezebb, leghosszabb ttúrája. De nem az utolsó! Se nem az utolsó tt, se nem az utolsó kinizsi. Larzen: igazad volt, már gondolkozom, melyik legyen a következõ! :)

Hatalmas üröm az örömben: Pest felé a vonaton felhívott Anyu, azzal, hogy elpusztult a kutyám!! :´´´´´´´´(((( Ne tudjátok meg... Testileg-lelkileg kész voltam amúgy is, ez végképp nem hiányzott. Majdnem elsírtam magam. Szörnyû....

de:

Mindennap megszunik valami,
amiért szomorkodunk,
de mindennap születik valami
amiért érdemes élni és lelkesedni!
(herakleitosz)

bandikaa
 
 
Őrség (- Vendvidék) 75/50/30Túra éve: 20022005.04.10 12:50:04
Õrség 75

Odaérkezés péntek este, kocsma, alvás. A kocsmában leültem egy szimpatikus asztaltársasághoz, illendõen bemutatkoztam, és gyorsan kiderült, hogy az egyik lyány ismer néhány topiktagot :).

Másnap reggel 6:05kor indulás, elején ideoda csapongva, legalábbis társaság szempontjából.
Megesett a bemutatás is, megismertem Larzent és Rohamcsigát. Néha a Rohamcsiga, Larzen + elõzõ este megismert barátaik. Néha szólóban, néha "idegenekkel". Egyik ilyen "idegen" tanácsa által vezérelve kipróbáltam a botos túrázást, és mondhatom, álmomban sem gondoltam volna, hogy 2 pálca mennyit számít... Fõleg a vége felé, az emelked?kön jött feltûnõen jól a támasz.

A surranót nem cipeltem, csütörtöki agytornám eredménye ellenére. Az idõjárásjelentés alapján meg mertem kockáztatni, hogy nem fog esni. Szerencsére nem esett.

Offtopik haver lekéste a buszt, és másképp már nem tudott eljutni a rajthoz:(((. Sajnálhatja...

A Zala völgyében arra számítottunk, hogy a terep vizenyõs lesz, de száraznak bizonyult, a harmatot leszámítva.

Innentõl nagyrészt (60%?) erdõben haladtunk, ami gyönyörû volt, hatalmasnagy, néha 30, sõt talán 40 méteres fenyõfák között. Ezen a területen õshonos az erdeifenyõ, nem telepített csenevész és tájidegen erdõkrõl volt tehát szó.

Ittott felváltva találkoztunk a csapattal, de otthagytam õket, én hûtlen. Muszáj volt, mert kb 0,2-0,3 km/h val nagyobb tempót bírtam fõként az elsõ felében a túrának, és ugy a megszokottnál lassabban menni gyilkos dolog:(. A hármashatárig mentem botozó sporttársammal. Az erdõ túl szép volt ahhoz, hogy a lábam elé figyeljek, és ennek következtében alaposan belerúgtam egy kiálló fatönkbe, ami megrándította a bal combomat. Na innentõl bõszen használtam a Richtofit krémet, és hiszem, hogy ez segíttett is. A túra alatt nem nagyon volt gondom a lábammal.
Közben átruccantunk Szlovéniába is, ha már ott volt az orrunk elõtt a határ. Se kerítés, se semmi. Csak kb 20 méterenként fehér betontuskók, felénk MK, a másik oldalon RS (Republica Slovenia) rövidítéssel. A hármashatár elõtt volt egy szakasz, ahol az útvonal odavissza ment, itt kísérletet folytattunk a túrázók távolságbecslése iránt. Mindenkitõl megkérdeztük, milyen messze van még a pont? Hát, a kísérlet eredménye nem volt túl meggyõzõ. :))) Itt hosszabbra nyújtottam a pihit, és megvártam a csapatot. Innentõl együtt, néha szétszakadva haladtunk végig. Két ponton volt frissítés, de igen jó ám! Korlátlan (na letol ezért valaki :-P) zsírosdeszka, csalamádé és SÓ fogyasztással. Mindkét ponton magamba toltam 3-4 zsíroskenyeret, kegyetlenül megsózva. Az egyik ilyen pont a hármashatár utaán következõ János hegy(40,3km) volt. Itt az italfrissítés málnaszörp volt, vagy tiszta szóda.

Szakonyfalu (47,2), majd a következõ jólfelszerelt frissítõpont, Szentgotthárd-Farkasfa Tóka Koccintó következett. Itt a kocsmában volt a frissítés, meg egy 100.- HUF értékû kajajegy, amit helyben beválthattunk bármire:). Újabb adag zsír+kenyér+savanyú+SÓ.
Újabb 3 km után elkövettem egy szavrashibát:(. Zoknicsere mellett döntöttem, és megtettem. Örültem is, hogy csak a megszokott helyeken vannak kissebb vizhólyagok a lábamon. A cserezokni túl kicsinek bizonyult, ezt már néhány száz méter után éreztem. Sajnos, voltam akkora marha, hogy nem cseréltem megint, vagy akár vissza. Meglett az eredménye.

Innentõl kissé kezdtünk szétszakadni, mármint csapatilag. Larzen, aki a 3mashatárnál csatlakozott a csapathoz, 60kmnél meglehtõsen elnyõtten nézett ki, de 2 kocsmában 1-1 sört betöltve megjött a jókedve, meg az energiája, és teli szájjal vigyorogva elfutott :-)).

A cél elõtti utolsó ep elõtt 4en mentünk immár végig (Rohamcsiga, 2 barátja, meg Én). Agyfrissítésként szavaltunk! Himnusz, szózat, A walesi bárdok. Hatalmas feeling, hatalmak kacajok a belesüléseknél:)) Az utolsó epn csokit kaptunk, szinte megváltás volt...

Befutás 21:34, átlag 4.78km/h. Szódával elmegy...

A statisztika: 99 induló eredetileg.
1 feladta.
1 átnevezett. Hm, ez éppen Rohamcsiga volt. Eredetileg a 30ason akart indulni, de az 50esre nevezett, és a 75ot teljesítette! :)
 
  vissza az túrákhoz
<<== túranaptár