Túrabeszámolók


túra éve: 2014
Szent Iván éji sóútTúra éve: 20142014.07.06 08:49:59

                                                                                                          Szent Iván éji sóút 32,4 km


 


A távoli piros fények irányában...


Az elsõ éjjeli túra az Alföldön. Tiszta idõ, szinte felhõtlen égbolt. Vonattal Ceglédig, majd átszállás után Szolnokig. Cegléd után a vonaton beszélgetés Edittel, aki szintén az éjjeli sóútra igyekszik. Együtt megyünk a rajthelyre, ahol már pár tucat emberi lény készülõdik az indulásra. Regisztráció, majd egy kis eligazítás után a fõrendezõ úr pontban 21 órakor útnak indítja azokat akiknek már nagyon mehetnékjük van. Az út elején egy felüljáró után Abonyból érkezetteket elõzök. (Az arcukra emlékszem az idei Kéttoronyról). Majd 3 csaholó eb alkalmatlankodik az út közepén. Ezután L.L. spottársnõ kerül elém, akit lámpavadászat közben hagyok el.  A várost elhagyva már igazán besötétedik, elõ is kerül néhány lámpa. A  Majorság épületei után már nálam is elõkerül a lámpás a tatyóból. Az 1. EP-ig magam elõtt nem látok senkit. 1. EP.  22 ó 11 perc. Pecsét.  A kapott  félliteres ásványvizet magamba töltve, indulás tovább a széles, kavicsokkal terített úton. A kavicsos út végén 3-as útelágazás, belsõ hang mondja jobbra kell menni, erre csak azért is elõre megyek. kb 200 m után állj, térkép elõ, túratársnõ csapódik, bizonytalan õ is. Majd együtt vissza az útelágazásig. Közben már többen elhaladtak a jó irányban. Innen többé- kevésbé együtt megyünk a célig Máriával, aki inkább a hegyes terepet kedveli, s csak éjjel látogatja az Alföldet. 2. EP. Beírós pont. 23 ó 05 perc. Az itt álló kereszt, most átalakult emlékhellyé, mécsesek, fekete keretes fénykép a kereszten... Éjfél elõtt a fõrendezõ úr halad el mellettünk autóval, néhány biztató szó kiséretében. 3. EP. 23 ó 53 perc. 3 pontõr, víz ,csokoládé. Innen pár km aszfaltút a következõ EP-ig. Éjszakai zajok erõsõdnek, távolban éjszakai vonatok haladnak jól kivilágítva.4. EP.  1 ó 06 perc. A ponthoz az aszfaltúttól világító fáklyák mutatják az utat. 2 pontõr, csoki, ásványvíz. 5 perc után folytatjuk az utat, földútra térünk. Távolban Tápiószele felett elõtûnik egy piros lámpafény magasan egy torony tetején, majd még egy piros villogó fény ami a következõ EP helyét hivatott mutatni. Milyen közelinek tûnik, mégis milyen távol az a villogó piros kütyû. 5.EP. 2 ó 15 perc . 2 pontõr, túrórudi ellátmány. Innen pocsolya és út közepén figyelõ mély gödrök kerülgetése. Tápiószelét elérve a kézi lámpa elvonul a hátizsákba aludni. Egy pékség mellett elhaladva finom illatok terjengenek a levegõben. Tápió- patak hídja. Cél: Faház- büfé. 2 ó 54 perc. Bent 3 fõs rendezõ osztag serényen írkál és adja át a kitûzõket, emléklapokat a beérkezõ éjszaka aludni nem akaró embereknek. Ismerõsõk is elõkerülnek a Jászságból, ma a rövidebb távot tolták. A mustáros virslik betolása az arcba. Hajnali 4 óra elõtt elindulás a vonathoz, amely fél ötkor meg is érkezik. Minden szempontból elégedetten térek haza.


Jövõre ismét. Reméljük.

 
 
Strázsa honvéd teljesítménytúraTúra éve: 20142014.07.05 14:55:03

                                                                                                    Strázsa 15


Visszatérés a sorkatonai szolgálat helyszínére 11 év után.


Ennek a napnak a délelõttje Szabadszállás és környékére lett szánva. Indulás Nagykõrösrõl autóval  reggel 6 óra után pár perccel.


Az utat 75 perc alatt sikerült legyûrni, hála a Lajosmizse környéki rossz utaknak . A rajt helyszínén a kollégium elõtt pár ember állt kint, de 


annál több bent. A  35 km-es regisztrációs asztal elõtt valóságos sor állt.  Szerencsére  nem ide kellett beállni, hanem  a 15 km-es


asztal elé. Mivel már két hete elõjelentkeztem, így a  regisztáció pár pillanat alatt végbement.       Indulhat a menet.


Indulási idõnek 7ó 22 lett beírva, de még pár percig szöszöltem, így valójában 7 ó 25-kor rajtoltam. Egy ideig a vadonatúj sárga sáv jelzést


kellett követni . Aszfaltút, földút, harckocsiút. Az utóbbihoz most volt szerencsém elõször (de nem utóljára). Nagyon kömény egy valami.


Tökéletes választás az útvonal kijelölésekor. 1. EP. Pintér -híd  8 ó 07 perc. Két pontõr a napernyõ alatt, közvetlenûl a csatorna mellett.


E pont után szétválik a rövid táv a hosszabbaktól, így innen szalagozást kell követni  a csatornával párhuzamos úton. Volt itt minden:


Az útvonal érint földutat, rétet, learatott gabonatáblát, lucernást, vizenyõs területet míg végül a Tõzeges -tó mellé nem ér. Itt jónéhány pecás


markolta a botokat a víz mellett a kapásra várva. 2. EP. Tõzeg-tó  8 ó 35 perc. Egy pontõr a padnál. Ellátmány:Csoki, víz.


A tavat elhagyva nemsokára mûúton kell folytatni az utat. A sárga sáv jelzés balról (dél felõl) újra az útvonal részévé válik.  3.EP.


Dörmögõ ház. 9 ó 10 perc. Egy pontõr a padnál. Néhány fotó a ház körül, és bepillantás a ház belsejébe is.  Néhány perc után továbblépés.


A Bársony István parkban egy rövid kör a táblák körül. Séta be a város központba. 4. EP. Fõtér. Két pontõr hölgy. 9 ó 30 perc.


Séta a célig néhány esõcseppel fûszerezve. Cél: 9 ó 48 perc. A célban igen-igen meglepve fogadtak  mivel én értem be elõször, s hogy


ilyen korán már visszatértem. Pedig ez egy közepes tempójú séta volt, semmi futás, kocogás.


Kitûzõ, emléklap, zsíroskenyér, sütemény ebben a sorrendben.


Szervezés, itiner, szalagozás remek. 


A sárga sáv  végig jól követhetõ.


Jövõre újra itt, már hosszabb távon.     Köszönjük a szervezést.


 

 
 
KéttoronyTúra éve: 20142014.05.03 16:10:08

Kéttorony 50


Az elsõ 50-es túrám.


 Mivel korán akartam rajtolni, így már 6 órára a rajt és egyben a cél helyszínén a Gyulai Ált. Iskolában voltam. Felhõtlen ég, szikrázó napsütés. Elsõként rajtoltam 6 óra 10 perckor. A városi szakaszok gyorsan letudva. Ember szinte nem is volt az utcákon. A földutakra térve jó sok pocsolya volt az elmúlt napok esõzéseinek hála. A nyíltabb térségeken több mezei nyúl, fácán és õz is látható volt.                                                 


1.EP. 4-es fõút.  7 óra van pontosan. Pecsét. Átkelés a  fõúton és röpke 20 perc múlva már itt is a következõ EP.


2. EP. Fûzfák. 7 ó 19 perc. Pecsét és spuri tovább. A következõ erdõs szakasz tartogatott némi meglepetést. A földutat borító térdig érõ fûfélék teljesen vizesek voltak. Így abban gázolva sikerült fél óra alatt átáztatni a bakancsot, zoknit és comb magasságig a nadrágot is.  Nagyon nem rinyáltam, hiszen ebben a tûzõ napsütésben majd megszárad. Így is történt. 


3.EP. Magó sarok. 8 ó 33 perc. 14,5 km-nél járunk.  A pontõr hölgy  négercsók édességet kínál. Innen aszfalton Újszilvás községbe visz az út. Rövid földút után, aszfalton hagyhatjuk el Újszilvást. A dûlõk közé letérve földutakon érjük el a 311-es fõútat Tápiószõlõsnél. Azon átkelve a község területén halad a sárga háromszög jelzés. A településtõl északra van a következõ EP.


4.EP. Batta út. 10 ó 15 perc. 24, 5 km.  Többféle ízû megkent kenyérbõl lehetett választani, hozzá ásványvizet. Pár perc evés és pihenõ. Innen Tápiószele széléig a mûút mellett kell haladni 2-3 km-t. Tápiószele 2 utcáját érintve jutunk a következõ EP-hoz.


5. EP. Faház büfé. 11 ó 03 perc. Kint sört iszogató emberek (jó nekik), bent a pultosnõtõl kapunk pecsétet. Innen továbbindulva újra átkelhetünk a most bõvizû Tápió folyó hídján és jó ideig tart míg Tápiószele utolsó házát is mellõzzük. Innen lassuló tempo. A nap tûz erõsen. Több bal és jobbkanyar után egy erdõ szélén lesz a soron következõ EP.


6. EP. Kláratelepi kilátó. 12 ó 10 perc. Kerékpárosok is vannak itt . Fotó a kilátóról és elporolás a már száraz dûlõúton. A dûlõutat Újszilvás településhez érve aszfaltút váltja, míg el nem hagyjuk a falut. A falu után széles földút visz az utolsó EP-hoz.


7. EP. Kalász lovastanya. 13 ó 30 perc. A tanya hátsó részén majálist tartottak, ment a daj-daj ezerrel. Pár perc szusszanás után a cél felé vettem az irányt. Az egyik hosszú egyenes szakasz közepén kettõ lányt értem utól, akiket egy okos örökmozgó eb kisért. Hozzájuk csapódva együtt gyalogoltunk a célig. Üdvözlet Csillának és Viktóriának, minden jót nekik. Nem sokkal ezután szépen elnéztünk egy jobbra fordulást, de ezt az erdõirtásnak tudom be, hiszen tavaly itt még erdõ állt.  Az irtáson beljebb egy sátor alatt több pontõr mûködött a kisebb távon lévõknek. Invitálásukra egy-egy hagymás zsíroskenyeret betolt mindenki. Innen mindenki a maga fájdalmát (térdszúrás, vízhólyag) magában tartva végül is célbaérés. 16 ó 14 perc. Kitûzõ, emléklap. Egy pohár ásványvíz letol.


Hazafelé megvolt a harc az autóban a kuplunggal, hogy egyátalán le tudjam nyomni, bal láb KO.


50 km letudva. Szervezés jó. Jelzések jól láthatók, bár bizonyos helyeken elkélne valami irány mutató festés vagy tábla.


H. László

 
 
Petőfi Sándor teljesítménytúraTúra éve: 20142014.04.06 16:57:00

Petõfi 20 km


A kívácsiság által hajtva jöttem ma Kiskõrösre, erre a rendezvényre.  Reggel 7 óra elõtt még bõven volt hely leparkolni az autót a Közúti Szakgyûjtemény épülete elé.  Az épületen belül már jónéhány tucat ember zajongott, alig várva hogy mehessen ki-ki a maga útjára.


Gyors regisztráció. Még egy pöpec kék sapkát is adtak mindenkinek.    Indulás: pontban 7 órakor.


A jó útleírásnak köszönhetõen hamar magunk mögött hagyhattuk a várost.  A sárga sáv jelzés végig jól követhetõ.


A Szücsi - erdõhöz  vezetõ út eltéveszthetetlen. Az 1. EP. itt, bent az erdõben. 50 perc telt el. Az erdõ remek hely, nagyon tetszett az a sok számozott "madárlak". Az erdõ másik végén van a 2. EP.  Alig pár perc séta. Innen pár perc a vasútig, majd hamarosan a 3. EP. Tabdi vasúti megállóhelynél. Itt almát kapott a pecsét mellé az idáig eljutott emberfia.


Innen visszaséta a 2. EP.-hoz, mely most immár a 4. EP. is lett.  Innen széles földúton a város felé vezetett a szalagozás. Az esõ is úgy gondolta elered egy kicsit. Az Öregszõlõk nevû helyen az utak eléggé be annak borítva homokkal, így itt a gyalogló sebesség is visszaesett.


5.EP. Öregszõlõk.  Csepegõ esõ, feltámadó szél. A pontõr lányok egy ház vagy pince sarkán húzták meg magukat.


Hamarosan az Izsák-Kiskõrös mûúttal barátkozom közelebbrõl. 6. EP. István Borház.  Az esõ keménykedik. A pontõr lányok  vidámak, jó nekik, a fedett helyrõl szemlélhetik a  mûúton lévõ történéseket és az esõt.


Az utolsó 7. EP. Petõfi szülõháza.10 óra 8 perc. A pontõr lányok a szép udvar egyik szegletében üldögéltek. Remélhetõen lelkesedésük és vidámságuk kitartott még jó darabig, hiszen én még csak a 3. ember voltam akinek pecsétet adtak és még több száz pecsétet  ki kellett nekik osztani a nap folyamán, akár késõ estig is.


Cél: Közúti Szakgyûjtemény 10 óra 15 perc. Emléklap, kitûzõ, csoki, forró tea és zsíros deszka.


Ellátás és szalagozás elsõrangú. Pontõr lányok kedvesek .


Jövõre jöhet a 40-es táv.


 


 

 
 
Aranyszarvas - KincsemTúra éve: 20142014.03.23 18:03:49

Kincsem 40


Kitûnõ idõjárás fogadta azokat, akik ezt az eseményt választották ezen a hétvégén Tápiószelén.


A Mûvelõdési házban reggel 7 óra elõtt még nem voltak sokan, így gyors nevezés után 6 óra 50 kor már megvolt a rajt.


Rövid aszfaltozás, majd földút az 1. EP.-ig (6.4 km).  Ezután zömmel erdei utak a 2. EP.-ig, Erdõszõlõ (12.8 km). Croissant ellátmány.


Ismét földút, majd aszfaltút melett gyaloglás a 3. EP.- ig, Honvéd emlékmû (17 km). Üdítõ ellátmány. A Tápióbicske táblától Tápiószentmárton széléig fõleg homokkal borított az út, de az erdei szakasz a sok kicsi kanyarral érdekes.


Az Alsó-Tápión átkelve Tápiószentmárton belterületén visz az út. 4. EP. Blaskovich kápolna (24.1 km). Túrórudi ellátmány.


Innen több mint 3 km a Sõregi útig, amely a Kincsem Lovasparkhoz visz . A Sõregi út elõtt nagy csoportokban érkeztek az emberek a 25 km -es távról, köztük nagyon sok a diák . Innentõl a 25-ös és a 40 -es táv ugyanazt az utat járja be.


5. EP. Kincsem Lovaspark (28 km). Nagy tömeg mindenhol, az összes asztal tele emberekkel. Csokoládé ellátmány.


A lovasparkot elhagyva jópár megzavarodott ember beszélget arról, hogy merre kellene továbbhaladni. Valójában halvány lila gõzük sincs arról hol vannak, a térképet nem tudják használni, s hiába van végig jól felszalagozva az útvonal, mégis látni embereket akik bizony közel sem a jó irányba haladnak. Találkoztam olyan emberekkel akik pont az ellenkezõ irányban keresték a lovasparkot.


6. EP. Ürgés (32.6 km). Innen földutakon Tápiószõlõs széléig. 7. EP. Bogaras (34.8 km). Narancs ellátmány.


A  célig kellemes séta a Tápió parton, majd a városban. Célbaérkezés 13 óra 50 -kor.  Kitûzõ, sütemény, szörp.


Szervezés, ellátás kitûnõ.


Köszönjük.


 


 


 

 
 
Téli sóútTúra éve: 20142014.02.03 08:45:22

Téli sóút 33


Az elsõ sóútam.


   Reggel fél hatkor indulás a nagykõrösi buszállomásra gyalog.  A Miskolcra tartó járat pontosan indult öt óra ötvenháromkor.


Cegléden, a postánál három ember szállt fel a buszra, akiknek az öltözetük és az úticéljuk elárulja, hogy õk is a sóútat választották erre a napra.  A buszról  fél hét után nem sokkal szállunk le Tápiószele központjában.  Irány a Mûvelõdési ház, amely még nincs nyitva.


Negyed nyolc körül kinyílnak az ajtók és bezúdul rajta az addigra összegyûlt embersereg.


Miután megérkezik Lipák I. fõszervezõ úr is, az események felgyorsulnak.  A szóbeli eligazítás és a rajtoltatás gyors és precíz.


Indulási idõ: 7 óra 40 perc.  Idõkép: erõsen felhõs, -4 fok.


A  Tápió hídja utáni kõkeresztnél balra fordulás, az utca nagyon jeges végig.  A  Dózsatelepnél szintén  jeges az út, csak a szélén lehet biztonságosabban haladni.  Elõttem egy botokkal felszerelt hölgy esik egy nagyot , de sérülés nélkül megússza.


Kiérve a településrõl, a jég helyét a hó veszi át az út közepén. 1-10 cm között váltakozik a hóréteg vastagsága az úton.


Ilike- árok hídja:  5,7 km-nél, 8 óra 36 perc a pontos idõ. Elõttem 5-6 sporttárs halad.


1. EP Újszilvási úti kõkereszt: 7,2 km-nél,  8 óra 49 perc. Pecsételés, narancsot is kapunk.  Narancs irány gyomor, én irány Pokoltanya.


Pokoltanya elõtt kõkereszt. A nap is kisüt egy rövid idõre.   Aszfaltúthoz érünk.


2. EP Pokoltanya pihenõhely: 10,1 km-nél,  9 óra 24 perc van. Tûz ég. Pecsételés. Téli fagylalt ellátmány.  Pihenés nuku.


Téli fagyi irány gyomor, én irány Szolnok felé. Innen aszfaltúton vezet a sóút, amely még egy ideig jeges -száraz képet mutat, majd eltûnik róla a jég fokozatosan. A sporttársak eltüntek elõlem, vagy Tápiógyörgye felé folytatták útjukat vagy kissé megpihentek a Pokoltanyánál.


A megyehatárnál egy sporttárs elhúz mellettem, de hamarosan megáll, mivel most jött rá, hogy rossz irányba kutyagolt a Pokoltanya után.


Potyára jött vagy 4 km-t oda-vissza. Megyehatár: 12,4 km-nél 9 óra 48 perc van.


Lassan újra beborul az ég és néhány percig esik az esõ.  10 óra 36-kor Újszász- Abony aszfaltút elérése.


3.EP útelágazás mellett. 17,1 km-nél. 10 óra 37 perc az idõ. Sátor. Ágy. Tûz. Szalonnás zsíroskenyér. Forró tea.  


A forró tea után, a természet hívószavát hallva egy bokorhoz vonultam, de ott combig elsüllyedtem a hóban, így inkább késõbbre halasztódott a hívószó teljesítése.   Hamarosan magasfeszültségû vezetékek alatt elhaladás. A nap újra kisüt.


4. EP útszéli keresztnél, beírós kérdés. 21,6 km-nél  11 óra 25 az idõ. Itt egy nõ sporttárs halad el mögöttem, akivel aztán többször cserélünk helyet, hol õ, hol én halad elõl vagy hátul. Elég erõs a tempó a hó és a jég ellenére is.


5. EP Abonyi úti vasútmegálló. 25.9 km-nél 12 óra 15 perc. Croissant ellátmány.  Innen a vasút melett visz az út a Majorságig.


A  Majorságnál a már említett hölgy mutatja az utat, hiszen õ már járt itt, ellentétben velem. A 32-es fõút elõtt csatlakozik egy ceglédi futó, aki már megjárta a célt, és onnan futott vissza idáig.  A célhoz  együtt érünk el.


Cél: Víg Bakter sörözõ. 32 ,6 km . Célidõ: 13 óra 20 perc . Végül is nem kelett 6 óra sem ahhoz, hogy célba érjek.


A célban a gratuláció mellé kitûzõ, virsli mustárral, s forralt bor vagy tea járt.


Köszönjük a jó szervezést!


 


 


 


 


 


 


 


 

 
  vissza az túrákhoz
<<== túranaptár