Túrabeszámolók


Éjszakai Hadjárat

(budai-)H.G.Túra éve: 20092009.05.15 22:51:50
AZ Éjszakai Hadjárat teljesítménytúrát a Tavaszi Hadjárat 160. évfordulója alkalmából rendezte az Útvonalkövetõk Klubja Tápióbicske - Tápióság - Úri-halastó - Nádas-völgy - Sülysáp - Hrabina-hegy - Cicka - (65: Bajtemetés - Pécel - Határ-hegy - Fiutó-tanya - Ökör-telek-völgy) - Honvédsírok - Isaszeg útvonalon. Túránkra 91 fõ nevezett, közülük 73 fõ teljesítette végül sikeresen a túrát: 50 fõ a 45 km-es, 23 fõ pedig a 65 km-es útvonalon. 18 fõ kényszerült a túra feladására, legtöbben Pécel környékén kavartak el, de néhányan a cél elõtt 4 km-rel, az Öreg-hegyrõl nem tudtak továbbindulni. A teliholdas éjszakának és a sok nyílt terepszakasznak köszönhetõen sokat lehetett megtenni lámpa nélkül és az idõjárás is kedvezõnek bizonyult, bár hajnalra kissé lehûlt a levegõ.

A nevezés a tápióbicskei csatatéren zajlott, ahol indulás elõtt a turisták bekapcsolódhattak a csata forgatagába, megtekinthették az emlékmûsort. Az elsõ ellenõrzõponton, Tápióság Napsugár italboltjában Lipák Pista várta a résztvevõket és ki-ki saját igénye szerint felfrissülhetett önköltségesen. A következõ ellenõrzõpontokon kérdésre kellett válaszolni, pontõrök nem várták a helyszínen a túrázókat. Sülysápon az éjszakai órákban a vasútállomás forgalmi irodájában a vasúti bélyegzés mellett némi elemózsia (ropi, Sport szelet) és ásványvíz, kóla, narancslé várta az éjszaka vándorait.

Sülysáp után hosszú egyenes szakaszok következtek, a mezõny vége a Hrabina-hegyen nem csak magaslessel, de vadászokkal is találkozhatott. Cickatanya után a 400 KV-os távvezetéknél vált külön a két táv. A rövidebb, 45 km-es innen Hársas érintésével, majd a PMP útvonalán érkezett a Honvédsírokhoz. A leggyorsabbak már hajnali fél 3 körül odaérkeztek, így némi kényszerpihenõ következett, mert a cél csak reggel 6 órától nyitott. 1 óra múlva a pontõrök, Oláh Tamásék is megérkeztek és már hajnali tábortûz mellett melegedhettek a hûvös hajnali idõben, miközben a reggeli hadtápot: tejet, kakaót és a péksüteményt (kakaós csiga, túrós táska) fogyaszották.

Eközben a 65 km-t vállalók a Bajtemetés csúcsát mellõzve már jobb minõségû jelzésen ereszkedhettek le a Koporsó-völgybe, de ezt a letérést éjjel sokan benézték. A völgybõl a S jelzésen kapaszkodtak fel a Pap-hegy nyergébe, ahol matricás önellenõrzõ pont és mûzliszeret járt. Ezt a sárga jelzést személyesen újítottam fel két évvel ezelõtt és most végre erre is vezetett egy teljesítménytúra. Péceltõl északi irányba tettek egy nagy kerülõt, itt már a kritikus pontokon rikító sárga krepp szalagokat is kihelyeztem a túrát megelõzõ péntek délután, ennek ellenére innen is többször kértek telefonos segítséget.

A Honvédsíroktól pedig a két táv résztvevõi a legrövidebb úton, a Szobor-hegyen át ereszkedtek le az isaszegi piacra, ahol átvehették a jól megérdemelt díjazást.

* * * * *

Az Éjszakai Hadjárat teljesítménytúra egy hétvégi "triplázási" lehetõség középsõ elemeként ékelõdött az egyszeri rendezésû Tápióbicskei csata emléktúra, illetve a hagyományos Isaszegi csata emléktúra közé. Aki mindhárom túrát sikeresen teljesítette valamelyik távot, de úgy, hogy összesen legalább 80 km-t gyalogolt, az egy szép kupával és egy egyedi díszes oklevéllel térhetett végül haza. 80 km teljesítése esetén a kis kupa, 100 km teljesítéséért a közepes, míg a maximális 160 km-ért a nagy méretû kupát lehetett kiérdemelni.

Nagy kupára (160 km) elõnevezett 24 fõ, végül teljesítette 12 fõ:
- Bödõ Bernadett
- Börcsök András
- Csörgõ Róbert
- Darvas Márton
- Kovács Dániel Márton
- Kulcsár József
- Márton Dániel
- Nyakas Gábor
- Õrsi Bálint
- Szilágyi Anita
- Tamási Géza
- Vass-Eysen Álmos

Közepes kupára (min. 100 km) elõnevezett 22 fõ, teljesítette 18 fõ:
100 km - Lippai Beáta, Makleit László, Strack László, Strackné Galambos Katalin, Szunyog Tamás, Vincze Attila
110 km - Árvai István, Darabos Zoltán, Kovács Barnabás, Pásztor Lajos, Sávoly Tamás, Simor Attila, Soltészné Vica, Tarnai Máté, Tóth Zsolt
130 km - Viczián Zoltán
145 km - Lestyán Jánosné, Véha Béla

Kis kupára (min. 80 km) elõnevezett 20 fõ, teljesítette: 19 fõ:
83 km - Ács Balázs, Ádám László, Baranyi Zsolt, Dr. Bertalan Sándor, Gulyás Borbála, Kalocsai Károly, Mészáros András, Pintér József, Sali Gábor, Szõke Tamás, Tatai László, Toplak József, Zádori Roland
85 km - Bodó István, Dudovics Balázs, Floch Zoltán, Popovics Gábor, Várdai Lajosné
98 km - Béli László

A teljesítõknek gratulálunk!