Túrabeszámolók


Kisgyón Kupa tájékozódási

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2010 2011 2012 2013
 Túra éve: 2013
nafeTúra éve: 20132013.09.14 20:53:24
megnéz nafe összes beszámolója

Kisgyón kupa


GPS-el mért távolság: 16,1 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 390 m. Ennyit mentem, de ez nem mérvadó, mivel nincs kötött útvonal, mindenki magának tervezi.


Az esõs idõ miatt, „kissé” megkésve értem Kisgyónba, de szerencsére még lehetett nevezni. Még a készülõdés elõtt beneveztem, átvettem a tájfutó térképlapot és az igazolólapot. Az esõnek köszönhetõen 09.37-kor harmadiknak neveztem. Utánam egy ötfõs csikócsapat nevezett, s ennyi. Készülõdés közben, egy telefonbeszélgetésre ment el jócskán idõm, ott ahol elvileg nincs is térerõ. A francba! Ez már a többedik ilyen térerõ nélkülinek deklarált hely, ahol ez a telefon még használható. Ennek is köszönhetõen, már 10 perc eltelt az idõmbõl, mire végre úton lehettem.


A nyugati rész pontjainak begyûjtésével kezdtem, mert arra volt a 9 pontosok zöme. Az esõ vigasztalanul esik, ezért a saját térképemet elõ sem vettem. Végül nem is lett rá szükség. A P+ elágazását elsõre elnéztem. Úgy döntöttem, nem fordulok vissza, majd csak a következõ ponttól. No, itt meg korábban fordultam le az aszfaltról, viszont a P+ felé tartott vissza. OK, akkor begyûjtöm azt a pontot, s utána megyek a másikért, s arról majd késõbb visszatérek a P+-ra. Így is lett. A Tûzköves árokig pontok begyûjtve. Ott nem vettem észre egyet, de nem fordultam vissza. Közép tájt veszítettem 10 percet, arra várva, hogy a K jelzésen eszegetõ süldõk odébb álljanak. Tuti fix, hogy 8-10 vadmalac nem sétálgat csak úgy magában. Szerintem jobbra a sûrûben ott kellett lenni az egész kondának. Nem szerettem volna fölidegesíteni a mamákat, így maradt a várakozás. A süldõk észrevettek ugyan, de szerencsére nem ijedtek meg. Sehol egy olyan fa, amire föl tudnék mászni. Süldõk el. 2-3 perc múlva én is mentem tovább.


A térképen szereplõ 7-es útelágazásból, csak három maradt meg. Amerre menni kellett volna a következõ kilenceshez, óriási dzsumbuj van az utak helyett. A pirosról mentem vissza végül. Újabb két pont megvan, az út viszont alig fölismerhetõ. Utólag könnyû okosnak lenni, de én ott hülye ésszel, nem mentem vissza a P-ra. 15-20 percet veszítettem, a bozótban. Kétszer hagytam el az igazoló lapot (próbáltam a zseb helyett máshová tenni, mert ott nem éri ugyan az esõ, ami akkor épp nem is esett, viszont az izzadság sem tesz jót neki), s mentem vissza érte bõ 100 m-t. Végül csak kimentem a P-ra, majd letértem balra, begyûjteni egy 6 pontost. Eleinte a térképen szereplõ útnak nyoma sincs, de egy mellig érõ gazoson átvágva meglett. Megyek rajta. Balról, a bozótból megjelent a csikócsapat, õk is azt a pontot keresték. Megyek tovább a részben már benõtt úton, s végül meglett. A másik csapat továbbment.


A Hosszú-kígyós melletti ösvény kegyetlenül csúszott, ezért óvatosan haladtam. Csehül álltam az idõvel, ezért az Erdei-szentély felé menve (csúszkálva) irány a cél. Mivel maradt még 10 percem, ezért a cél közelében begyûjtöttem még két pontot, s a határidõ elõtt 2 perccel beértem a célba. A végelszámolásnál 91 pontot szereztem, a 200-ból. A csikócsapat is 2 perccel határidõ elõtt ért be. Õk 120, vagy 121 pontot szereztek, s ezzel megnyerték a versenyt. Gratulálok nekik.


Ilyen idõjárási viszonyok között is jó kis túra. Nem lenne rossz, ha több lenne belõle. Ez évben is különbözött az elõzõktõl. A totó-t nem két helyen, hanem 10 helyen kellett megválaszolni. Idén nem kaptuk meg azt a segítséget, hogy a pontra ki lett volna írva a pont száma. Ha valaki rosszul azonosított egy pontot, azzal el is veszítette, illetve a további tájékozódást is nehezítette. Ez évben ismét csak a gyors lábúak tudták a pontok többségét begyûjteni, a hosszabb idõ ellenére is. Úgy is lehet mondani, hogy a pontok zöme, a periférián volt, s a középsõ terület pedig üres. Jól mutatja ezt, hogy tavaly, a rövidebb idõ alatt, 12,9 km-bõl, 115 pontot tudtam begyûjteni a 180-ból, úgy, hogy az egyik totó eredményét nem ismertem, most pedig 16,1 km-t megtéve, 91 pontot (ráadásul ez most a teljes pontszám) tudtam begyûjteni a 200-ból. Persze, lehettem volna én is egy kicsit gyorsabb, de elõzõ nap, a Kõszegi-hegységben montiztam (ott is áztam, csak ott nagyobb sebesség miatt fáztam is, mivel nem vittem esõálló kesztyût, s csurom vizes kesztyûben 30 körül menni lefelé, elég hideg), illetve a szerdai tesi fölmérés izomláza is éreztette még a hatását.


A túra ár/szolgáltatás aránya korrekt. 300 Ft-ért színes „kissé” elavult tájfutó térképlap, amire fel is hívták a figyelmet, igazoló lap, aki ott maradt az eredményhirdetésre (most sem voltam ott, mert most meg épp akkor öltöztem át, ráadásul csak 45%-t teljesítettem), s legalább 60%-ot teljesített, oklevél járt.


Jövõre jobb lenne, egy idõintervallumot megadni a nevezésre, a 9 óra helyett. Mondjuk 09.00-tól 11.00-ig.


 

 
 
 Túra éve: 2012
nafeTúra éve: 20122012.09.19 19:31:59
megnéz nafe összes beszámolója

Kisgyón kupa


GPS-el mért távolság: 12,9 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 265 m. Ennyit mentem, de ez nem mérvadó, mivel nincs kötött útvonal, mindenki magának tervezi.


Tudva, hogy kilenc elõtt nem lehet nevezni, kényelmesen indultam otthonról. Szemerkélõ esõben érkeztem, de ennyi is volt a rossz idõbõl. Az idõ hûvös, de kellemes. Elég sokan jöttek el a montis túrára is, amit a fõszervezõ az esõs idõ miatt elõzõ este mondott le a TTT-s honlapon. Az ismerõsök üdvözlését követõen, fél tízre beneveztem, a megkapott térkép alapján megterveztem, merre menjek, s belevágtam. Úgy nyitottam, hogy a bányász emlékmûi pontot nem találtam meg, hiába jártam körül. A következõ pontnál jöttem rá, nagyon nézni kell, hol a nyíl hegye a térképen, mert a pont is ott található. Ezután egy darabig tervszerûen gyûjtöttem be a pontokat. Fõként a 10 pontosokra vadásztam. A védett geológiai feltárásnál kitöltöttem a tesztlapot.


Elõzetesen, a Tûzköves-árok déli oldalán lévõ pontokat akartam begyûjteni, de elcsábított egy pont, amit elég nagy bozóton keresztül közelítettünk meg. Legalább is azt hittem az a pont lesz. A bozót stimmelt, a fellelt pont nem. A száma és a hátralévõ idõ alapján újratervezés. A Hamuház környékiekre már nem elég az idõ, így irány az észak-nyugati fertály pontjainak begyûjtése. Hamar meglettek. Maradt idõm, a bányász emlék pontjának ismételt megkeresésére, s kényelmesen besétáltam a célba. A szintidõre komolyan oda kellett figyelni, mivel minden perc késést 5 pont levonással díjaztak. Hamar eltûnik így az a maximálisan elérhetõ 180 pont, amibõl 52-t két totó kitöltésével lehet megszerezni. Leadtam a lapot, megkaptam a pecsétet az ÉDK igazoló lapra, beszélgettem egy kicsit, vásároltam Keleti-Bakony térképet, mivel az addigit úgy elpakoltam, hogy azóta sem találom. Az eredményhirdetést idén sem vártam meg, hanem elmentem montizni egyet. Azt tudom, hogy az egyik totó 22 pontjával 115 pontot sikerült begyûjteni, s felhasználatlan maradt 25 percem.


Szeretem az ilyen típusú túrákat. Ez évben a pontok elhelyezése is jobb volt, mint utoljára. Normális gyaloglási tempóban (4-5 km/h-s átlag) be lehetett gyûjteni a pontok zömét. Ily módon, tavaly csak valamivel több, mint a fele volt lehetséges. Jobbak voltak maguk a pontok is. Idén szerencsére, már nem papírlap, hanem bója jelezte a pontokat. egy kicsit eldugva, hogy jobban oda kelljen figyelni.


A Királyszállás – Várpalota – Márkus-szekrénye útvonal érdekelt, van-e esõben is jól járható út. Van, de az turistajelzés nélküli úton vezet. A jelzettek közül, a K+ Csörget-völgyi szakasza nem jó. Keskeny az ösvény, s bõven van kidõlt fa is. A Vár-völgy száraz idõben kiválóan járható, szép útvonalat jelent. A vár utáni rész, viszont esõs idõben nagyon sáros, csúszós tud lenni.


A túra ár/szolgáltatás aránya megfelelõ. 300 Ft-ért szürke árnyalatos térképlap, igazoló lap, és kitûzõ járt, illetve aki ott maradt az eredményhirdetésre, s legalább 60%-ot teljesített, oklevél.