Túrabeszámolók


túra éve: 2019
ÁlompartTúra éve: 20192019.01.17 21:53:45

 Álomszerű ellátást kaptunk a túrán, a rajtnál mogyorós nápolyit, palack vizet, a célban 1 pohár sört. Az ellenőrzőpontok kb. 6 km/h sebességre nyitottak (nemzenélő kút, Halászbástya, MOL-kút: ez sem zenélt). Néha jól jött a gpsies trackje, nem kellett a sötétben bogarászni az itinert.


 


.

 
 
túra éve: 2017
Kék Balaton (TTT)Túra éve: 20172017.07.19 14:06:34

 Kék Balaton 30 éjszakai.


 


Kezdjük az egyetlen pozitívummal, nagyon jó volt az ellátás. Szentantalfán sopánkodtak, hogy miért van ilyen kevés induló, régebben sok gyerek vett rajta részt. Ezen kívül csak negatívumokkal találkoztam. MIért lett volna sok induló, ha az útvonal nincs kiszalagozva és majdnem lehetetlen a célt megtalálni ? Egyéb rendezvényekről véletlenül ottfelejtett szalagon kívül egyetlen jelzéssel sem találkoztunk útközben. Akik az internetről letöltött tracket követték, szintén mind eltévedtek. Minimum követelmény a teljesítménytúráktól az, hogy megerősítsék a hiányos jelzéseket. A kiírással ellentétben sok pont nem nyitott ki a 6 km-es tempóra, maga a cél is csak egy órával később nyitott, mint a 6-os tempó, sőt a honlapon szereplő szombati 0 óra helyett 24 órával később, szombaton 24 órakor nyitott, ami a túrázók egészen elképesztő félrevezetése, hiszen nyilvánvaló volt, hogy a nem biztosított csomagszállítás miatt a célban előre leadott csomagok átvétele céljából volt megadva a szombati egész napos nyitvatartás. A kék jelzés teljesen értelmetlen követése rengeteg látnivalótól fosztotta meg a túrázókat. Semmi értelme például a Hegyestű mellett elmenni úgy, hogy azt nem nézzük meg közelről, viszont az aszfaltútról letéső kunkort meg kellett csinálni, holott arra éjszaka úgysem lehet semmit sem látni. A célban felállított sátor teljesen alkalmatlan volt a túrázók fogasására, hiszen ott nemhogy aludni, de még leülni sem lehetett. 

 
 
Túrafüggő ÉremlesőTúra éve: 20172017.02.05 08:36:46

 A magassági szintadatok tüzetes elemzése után a 32 km-es távot választottam, a hosszabbik túl nagy falatnak tűnt. Utólag is jó döntés volt, mert a vastagodó köd miatt úgyse láttunk volna semmit Visegrádból, és a visszafelé vezető úton a Vöröskő meghódítása rengeteg időnkbe került. Először felsorolom a pozitívumokat: Internetről letölthető útvonaltérkép, internetes nevezés, facebook-oldal az eseménynek, ahol a túráról sok minden megtudható (fényképek, térkép), rendkívül praktikus indítópont a faluházban, színes térképmelléklet az igazolólaphoz. Rendkívül kedvesek voltak az indító hölgyek is. A vonalvezetés főleg a nagy ködben túlságosan is túrafüggőnek tűnt. A túra felminősítéséhez viszont még rengeteg dolog hiányzik. Köszönjük, hogy a források igénybevételéhez javasoltátok pohár beszerzését, bár csak a visszafelé vezető úton találolkoztam forrásokkal, addig ki kellett bírni. Elég kevésnek tűnt a 2 helyen kapott kis szelet csoki, még minimum egy helyen alma, narancs vagy más gyümölcs jól esett volna vagy több csoki, hogy az odafelé vezető úton az itatásról ne is beszéljünk. Senki sem hívta fel a figyelmünket arra, hogy a 2 frissítőpont kivételével mindenütt kódokat kell feljegyezni, amihez nem volt íróeszköz biztosítva. Szinte sehol sem volt szalagozás, ami egy teljesítménytúra alapvető feltétele. A térkép és a leírás csak arra az esetre való, ha valakinek a hibájából nem találjuk a helyes útvonalat, egyébként kötelező szalagokkal és feliratokkal jelezni az útvonalat. A tavalyi túráról semmilyen statisztikai adat nem érhető el, pedig szintén alapvető követelmény a teljesítők listájának és időatatának közzététele. Hogy végül pozitívummal zárjuk a beszámolót, köszönjük célban kapott hagymás vajas kenyeret.

 
 
BartinaTúra éve: 20172017.01.23 22:13:50

 Először vettem részt a Bartina maratonon, a Cartographia kupa megszerzése miatt választottam. Nagyon klassz túra volt, mindjárt induláskor a napkeltét is látni lehetett. A Penny market miatt könnyű volt megtalálni a rajthelyet. A sok induló miatt általában elég volt követni a többieket vagy a lábnyomokat a hóban. De voltak szakaszok, ahol nehéz volt tájékozódni. Rendkívül szakszerűtlen módon fehér szalagok jelezték elég ritkán az utat, amit a havas háttér miatt szinte lehetetlen észrevenni. Csakis színes szalag lenne elfogadható. Elágazásnál pedig még a fehér szalag elhelyezkedése is  rossz volt, mert nem derült ki belőle, melyik a jó irány. A frissítőpontok rendkívül jól el voltak látva, óriási felhajtással, forralt bor, tea, később pedig Balaton szelet és szőlőcukor is votl 2 helyen. Azonban az ilyen piknik jellegű állomás túl sok időt elvesz a menetidőből, de a fő hátránya, hogy könnyen megfázhatunk ha sokat álldogálunk. Ezenkívül teljesen elfogadhatatlan alkohol fogyasztása verseny előtt és közben, mivel az rontja  a teljesítményt. Ha már ilyen nagy felhajtással rendezik meg a túrát, egy kicsit jobb tájékoztatás még beleférne a túra kiírásában, előre megadva a frissítőállomások helyét, és az ott elérhető ellátás leírását. Valamint néhány helyen jó lenne a megtett kilométert is táblákkal jelezni. Nagyon sok szép helyet jártunk körbe, az erdei utakon sokszor még a hó is el volt takarítva hókotróval bizonyos szintig. Egy átlagos túrához képest rengeteg pluszt kaptunk, de egyáltalán nem tudok egyetérteni azokkal, akik szerint tökéletes volt a rendezés. Mondjuk ha 10 pont a maximum, akkor 8-ast adnék rá. A célban lehetett vásárolni is térképet, mézet, stb. Ha az iskla biztosítana a tornateremben hálózsákos szálláslehetőséget, az még jobb lenne. A túra facebook oldalán sok fénykép található, a honlapjukon pedig remélem hamarosan fent lesz a teljesítők listája is.


 


 

 
 
túra éve: 2013
Horthy emléktúra (Börzsöny Akciócsoport)Túra éve: 20132013.07.31 00:37:08

 MIvel az útvonal és a táv vonzó volt és összességében nagyra becsülöm a kormányzó úr életmûvét, elmentem letesztelni a Börzsöny akciócsoport túráját. Vegyes benyomásokkal tértem haza. Az ellátás jó volt, mindjárt az elején sütit kaptunk, a Mevde-forrás és Olvári-forrás oltotta szomjunkat a nagy melegben, a cél elõtt nem sokkal (Tesmagon) pedig forró gulyáslevest kaptunk. ( Bár ebben a melegben egy fél dinnye még jobban esett volna). Az Ipoly-mente tájképe, virágai gyönyörûek voltak. Mindjárt az elején egy gyalogos fahídon Drégelypalánknál átkleltünk az Ipoly túloldalára és az amatõr szalagozást követve többnyire jelzés nélküli utakon jártuk végig a pontokat, két helyen kellett keresgélni az utat a hiányos jelzés miatt. Az Ipoly-parti Tesmag falunapjának délutáni programjaira érkeztünk meg, már egy kilométerrõl lehetett hallani a zeneszót. A fellépõ néptánc-együttesek igazi élményt nyújtottak. A túrát viszont inkább politikusok mint túrázók rendezhették, mivel több helyen nem feleltek meg a kiírásnak. Nem kaptunk térképet semmilyen formában pedig az járt volna, nem elérhetõ a rendezõk honlapja, a cél pedig nem Honton volt, hanem az Ipoly partján a kenus átkelés indulási oldalán. Nem került sor semmilyen bemutatkozásra vagy ismerkedésre a falunap helyi gazdáival. A rendezõk által használt katonai keresztet illetõen nem vagyok szakértõ, de elsõ ránézésre inkább német eredetûnek néz ki és kevésbé hasonlít a kormányzó úr által alapított kitüntetésre. A Hontig tartó utolsó 1-2 kilométeren eltûnt elõlünk a szalagozás, úgy kellett kinyomozni az érkezési pont helyét. Magam részérõl elvárom hogy a rendezõk reagáljanak  a hiányosságokra, mert csak ebben az esetben veszem fontolóra, hogy induljak-e még valamelyik túrájukon.


 

 
 
túra éve: 2011
Élőtáj Tanösvény TeljesítménytúraTúra éve: 20112011.09.04 23:26:30

Örömmel fedeztem fel az interneten hosszú túráktól elszokott lábamnak a rövid 35 km-es távot Szentendrén. Mint a kiírásból sejteni lehetett, a túrán rengeteg tanösvény-tábla várta az arra járókat, melyeket a laza szintidõ és a túra rövidsége miatt nyugodtan végig lehetett olvasni. Nem értettem azokat a túratársaimat, akik a túraleírásba mélyedve becsukott szemmel mentek el a látnivalók mellett. A Bükkös-patak torkolatánál kezdtük a túrát, majd felfelé haladva 10 tanösvény-táblát vettünk sorra, közben egy kis kitérõt téve a Püspökmajor tanösvény tábláihoz. Szentendre rejtett látnivalóit ismerhettük meg közben. A Kõhegyen tea és békákkal teli tó várt minket. A kánikulában nagyon jól esett, hogy a szervezõk az összes lehetséges forrást beépítették az útvonalba, így a Csepel-forrást is, bár azt kicsit nehéz volt megtalálni a leírás alapján. A Vasas-szakadék megtekintése után újra lementünk a Bükkös-patakhoz, majd a szintén ma rendezett Pilisi tekerõ útvonalát keresztezve átkeltünk a Skanzen mögött háttérbe szorult a Sztaravoda-forráshoz. Innen következett a legnehezebb rész, pont a legnagyobb melegben megmászni az Asztal-kõt, majd a Nagy-Nyerges hegyet, szerencsére az Álló-rét után lehetett szedret enni. Utána olyan elhagyott ösvényeken jártunk, amelyek Czárán Gyula feledésbe merült útvonalait juttaták az eszembe. Nemhiába, mert a legjobbkor egy szépen kiépített, de elhagyott forrás következett, ahol vagy másfél litert tankoltam. Még egy alig ismert látnivalót fedezhettünk fel ezután, a Sas-kõ nagyobb részt mesterséges barlangját. Volt még egy Sztelin-patak tanösvény-tábla, majd lent a bicikliúton próbáltam meg behozni a barlangnál elvesztegetett idõt. Teljesen kiizadva értem a célba, ahol kalandtúrához illõen nem a megszokott kitûzõt, hanem egy teljesen egyedi cserépdarabot kaptunk. Ahhoz képest hogy elsõ rendezés volt csak kisebb zökkenõk voltak, jövõre reméljük lesz valami tudás-teszt is, mert ez a túra nem a kilométer-gyûjtésrõl, hanem a felfedezésrõl szólt.


 

 
  vissza az túrákhoz
<<== túranaptár