OKT

OKT fórum 

lista a hozzászólások időrendjében

<<< 12.sz. túra: Dorog - Piliscsaba14.sz. túra: Hûvösvölgy - Rozália téglagyár
13.sz. túra: Piliscsaba - Hûvösvölgy
Vöröss Bejárás: 2022.12.29. Rögzítve: 2022.12.29 21:56:38

Piliscsaba felől rendben bejárható, kicsit saras. Pecsétek mindenhol rendben megvannak. a Muflon Itatót végre nyitva találtam, zsíros deszka és forralt bor is van. Mellette kávé biztosan, de azt most nem próbáltam. Itt-ott sörösüvegek is felbukkantak, de erről azolat kéne kérdezni, akiknél. :-) Ilyenkor télen illik korán indulni vagy lámpát vinni, a Remete-szurdok feletti rész kicsit meredek, kicsit sziklás, ezt sötétben nem ajánlanám. A jelzések is rendben vannak szerintem, még a Nagy-szénás padja alatti oszlopra is felrakták a kéket két évvel ezelőtthöz képest, mondjuk szigszalaggal. Az MTSZ is megtehette volna, de így is jó. :-) Továbbra is azt érzem, hogy a szakasz hossza nincs rendesen felmérve, a GPS is többet mér kicsivel, meg az érzés is furcsán hosszabbat sugall.

 
teglaegetokispajtas Bejárás: 2020.05.21. Rögzítve: 2020.05.22 15:26:20

Piliscsaba > Hűvösvölgy


Piliscsabán, a faluban figyelni kell, ahogy azt előttem is írták, nem mindenhol egyértelmű a jelzés. A faluból kifele, elég sok a szemét, aki nem bírja, annak ajánlom a sörözőt, már kora reggel is nyitva volt.


Nagykovácsinál, amikor bemegy az út a házak mellé, néhány helyen elég hiányos a felfestés, de segítség lehet, hogy végig az erdő mellett halad, nem megy be a házak közé.


A Remete-szurdokból kiérve: A kék, a főúton halad tovább, nem pedig a szemben lévő kis utcában. Egy ideig járda nincs, de az út széles, az autósok pedig lassítottak, amikor megláttak.


A hűvösvölgyi Gyermekvasút állomást éppen felújítják. A környék eléggé szét van bombázva, de gond nélkül megközelíthető. A váróba nem, de a peronra felengedtek és pecsételni is tudtam.

 
Vöröss Bejárás: 2020.01.03. Rögzítve: 2020.01.03 21:16:48

Piliscsaba – Hűvösvölgy, Gyermekvasút

A pecsétek rendben, a szakasz jelzettsége is elfogadható, térképpel nincs sok kérdéses hely, de azért néhány észrevétel:

1) Még Piliscsabán egy jobbkanyar után meglátunk két templomot, de a jelzést nem... itt balra kell fordulni a templomok felé, meg a Céhek házának címerekkel díszített oszlopa felé. Utána lesz egy jel alacsonyan egy utcai oszlopon, mielőtt kiérünk a10-es úton átvezető zebrához.

2) A jelzések egészen a Nagy-szénásig követhetőek, de azért néha figyelni kell, megvannak, csak nem mindig észrevehetőek. A Nagy-Szénás alatt többnyire kövekre vannak felfestve a jelek. A Nagy-Szénás után, ahogy átérünk a másik dombtetőre és balra rézsút megpillantunk egy fapadot – az oldalán ott a kék –, csak a piros jelzés lefelé vivő útja látszik. Az a helyes út, 20-30 méter múlva feltűnik alatta a kék jelzés is. Zavaró, hogy a felső-első faoszlopon csak a piros van fent...

3) Én is úgy érzem, hogy a füzet távolságadatai kicsit rövidítenek, és a Muflon-itatótól messzebb van Hűvösvölgy, mint ahogy azt írják.

 
Vöröss Bejárás: 2018.02.24. Rögzítve: 2018.02.25 02:40:19

Hűvösvölgy - Zsíros-hegy - Nagy-Szénás:

Mivel ezek a pecsétek a mostani füzetemben megvannak, csak a gyönyörű téli idő miatt mentem ki, és végül nem is Piliscsabán kötöttem ki. A Hűvösvölgynél és a Zsíros-hegyen azért nincs gond a pecséttel, láttam másokat pecsételni.

Rengetegen túráztak ma, elbeszélésekből tudom, hogy akik Piliscsabától jöttek fel reggel, azok még 40 cm-es szűzhóban taposták maguknak az utat. Amit én tapasztalatam, az a Remete-szurdok utáni, Zsíros-hegy felé vezető meredek hegyoldal enyhén szólva is siralmas állapota. Sár és hófoltok vegyesen, és bot nélkül nagyon keserves lett volna a felfelé haladás, mert kétlépésenként erőteljesen megcsúszik a bakancs alatt a hó és a sár. Így most célszerű az út mellett, a fák között araszolni, mert ez a kb. 200 méter nem túl kellemes. Amúgy a jelzések tökéletesek, és a hűvösvölgyi, házak közötti száraz szakasz kivételével szinte mindenhol nagy a hó. Egy-két, faluhoz közeli rövid szakaszon van csak további, egyáltalán nem kellemetlen sár. Alkonyat előtt kicsivel feltámadt a szél és fújni kezdte a havat, így a kijárt, kitaposott csapást a tetőn befedte. Itt jó 1 méter magas világos faoszlopok jelzik az irányt, segítenek a hóban. Ami jól jöhet még:

Nem csak a Muflon itató van nyitva, hanem a Nagy-Szénás felé kb. 400 méter múlva egy Fenyveskert nevezetű hely is. Olcsó, kedvesek, még a saját kedvenc kávéporomat is megcsinálták ingyen, mert nekik nem volt olyan. Zsíros deszka 150 Ft, jó sok hagymával, 3 dl forralt bor 400 Ft. A Muflonban most nem volt kenyér, ott egy tea 300 Ft, ott is kedves a kiszolgálás, de talán a Fenyveskertben több minden van. Hétköznap 17-22 között, szombat-vasárnap 10-22 között van nyitva. (Legalább 8 csoporttal találkoztam, akik Piliscsabáról jöttek felfelé...)

És persze gyönyörű a havas út.

 
Rókakuzu Bejárás: 2017.07.14. Rögzítve: 2017.07.16 23:50:40

A túrát Hűvösvölgyben kezdtük és Dorogig mentünk. Erre a két szakaszra jellemző, hogy nagyon sokat megy a kék betonon. De a Nagy Szénás és a Kesztölc fölötti rész kicsit kárpótol. A Hűvösvölgy-Zsíroshegyet a füzet 9,1-re mondja az  a valóságban jó 2 km-rel több. Minden bélyegző megtalálható a megszokott helyeken. A lenyomatok is tűrhetőek, egyedül a piliscsabai bélyeggel lehet olvashatatlant bélyegezni. A jelzések is kitűnűek a Hűvösvölgy-Piliscsaba-Dorog szakaszokon. Miközben Dorogon a vonatra vártunk, akkor érkezett meg az index bakancslista stábja ( gondolom a gerecsei szakaszt teljesítették). Egyébként felháborító, hogy Dorogról 1 óra 20 perc a Bp. Nyugati.


Minden kedves kéktúrázónak további kellemes túrákat kivánok.


 

 
grobpeti Bejárás: 2016.10.03. Rögzítve: 2016.10.22 18:44:23

Október elején jártuk végig ezt a szakaszt. Nagyon jól követhető volt mindenhol a jelzés, kivéve a Nagy-Szénásról lefelé, ott nagyon nincs kijelölve, könnyű eltévedni. Mi is vagy negyed órát bolyongtunk, amíg végre rátaláltunk a helyes útra. A végén a Hűvösvölgyben a Nagyréttől még elég messze van a Gyermekvasút végállomása, ne örüljetek korán :)

 
Pulmy Bejárás: 2015.01.13. Rögzítve: 2015.01.13 18:28:58

  Tegnap folytattuk az OKT-t ezen a szakaszon.Sajnos hétfőnként a Gyermekvasút nem üzemel


,így a forgalmi irodában sokszor nincs senki,így körülményesebb a bélyegzés.


A nap folyamán volt szerencsénk tavaszban,őszben és télben is túráznunk.


A múlt havi ónos eső okozta púsztítás jelei,még jól látszanak.Megdöbbentő látvány.


A szakasz jelzettsége jó,csak Kőris-völgy után ritkásak a jelek,de ott egyértelmű az útvonal.


Részletek :  boglariturazok.blogspot.hu/2015/01/okt-27.html

 
berenike Bejárás: 2014.07.27. Rögzítve: 2014.07.28 14:33:29

 Vasárnapi 40-es OKT szakaszom második fele már esőmentes volt szerencsére. Piliscsaba belterülete jól jelzett, a gondok az aszfaltról való letéréssel kezdődnek. Ezen a szakaszon sok a kopott jelzés, melyek jellemzően nem a leágazásoknál jelennek meg, tehát gyakran elő kell szedni a térképet. Kb. az Erzsébet-kútig tart ez a szakasz, utána már jobbak a jelzések, de itt is van egy jelzetlen elágazás, ahol az emelkedőt kell választani. Innen már viszonylag egyszerűen fel lehet kanyarogni a Nagy-szénás tetejére, ami aznapi Dorog-Hűvösvölgy túrámnak minden tekintetben a csúcspontja volt, bár sajnos a körpanorámát némileg rontotta a zivatar utáni felhős-párás légkör.


A Nagyszénásról viszont letalálni már korántsem könnyű: a K jelzés sehol, ill. egy nagyon-nagyon kopott alig látható jelet véltem felfedezni egy kövön mielőtt az OKT letér az erdőbe. (Ezzel szemben a P nagyon jelzés nagyon jó állapotú, bár a jelzés itt se a legmegfelelőbb helyen található). A lényeg az, hogy ÉK-i irányba kell tartani a gerincen és ott kell letérni, ahol a legelső fán egy fehér nyíl látható (az utolsó lehetőség jobbra).


Innen már viszonylag könnyen eltaláltam a Muflon itatóig (alias Mufloncig) és még elcsábulnom se kellett, mert az egység zárva volt. Pecsét után irány a maradék durván 10 km. Bámulatos, ahogy a gyanútlan turista szinte észrevétlenül kacskaringózik be egy többmilliós lakosságú világváros forgatagába, miközben ebből semmit se vesz észre, végig erdők, rétek és csönd és egyszer csak kibukkan a Remete-szurdok végén Budapest egyik utcáján.


Ezen a szakaszon az egyetlen akadályt a felhőszakadás után megáradt patakon való átjutás okozta: híd hiányában bizony be kellett áldozni a cipőmet, avagy a viszonylagos szárazságát. Igaz, a szurdokba való lejutás a nedves és csúszós sziklákon se volt egyszerű.


Cuppogó cipőben caplattam be a már-már vadvízként sebesen hömpölygő patak mellett a városba ahol becsülettel lejártam a még maradék 5 km-t. Pár perccel 7 óra után a füzetembe került a mai utolsó pecsét is Hűvösvölgyben a gyermekvasút forgalmi irodájában, mely még ilyenkor is nyitva volt. 


Elégedetten konstatáltam, hogy a szintidőre is egész jól rávertem a 9 órámmal: (Dorogról kb. 10-kor indultam a vasúttól, Klastrompusztán a büfében tartottam egy félórás pihenőt, a Nagy-szénáson nézelődtem vagy 10 percet különben folyamatosan haladtam.)

 
heged81 Bejárás: 2013.04.27. Rögzítve: 2013.05.02 21:45:37

Szép, látványos szakasz. A Nagy-Szénásnál a jelet könnyen el lehet veszíteni, de amúgy nagyon jól jeleztett út.


Ami nekünk érdekes volt, hogy a Zsíros-hegy Hűvösvölgy táv 9,8 km-es szakaszának kb. a felénél kivolt írva, hogy Zsíros-hegy 4,5 km, na ennek örültünk, mert akkor ugye 5,3 km van hátra, úgy nagyjából a fele. Mentünk is ezután kb. egy jó háromnegyed órát amikor a Remete-barlanghoz közel találtunk egy táblát amin rajta állt, hogy onnan még 5,3 km. Na itt éreztünk némi anomáliát........

 
Jesper Olsen Bejárás: 2013.04.13. Rögzítve: 2013.04.13 21:10:28

 Nagyon jó túra, sok érdekes látnivalóval, szép kilátópontokkal, jól követhető jelzésekkel.

 
wassakarat Bejárás: 2012.03.25. Rögzítve: 2012.03.26 14:51:54

Kellemes túra, szép kilátásokkal. Viszont amikor beértünk Máriaremetére, nem gondoltuk volna, hogy ennyire sokat kell még menni lakott területen a Gyermekvasútig.

 
koszavandor Bejárás: 2011.11.18. Rögzítve: 2011.11.18 16:28:37

Az útvonal végig jól jelzett, egyetlen lényegesebb kivétel a Nagy-Szénás tetején van, ahol nagy hó esetén valóban elég nehéz lehet megtalálni az utat, mivel a kövekre van festve a kék. Innentől a Remete-szurdokig viszonylag egyhangúnak tűnt nekem az út (hatalmas köd is volt), de előtte a hegyről leereszkedni valóban elég kemény dió. Hóban szintén nem ajánlott, de gyengélkedő térdekkel sem. Ezeket leszámítva szép útvonal!

 
Lilke Bejárás: 2011.05.14. Rögzítve: 2011.05.16 14:59:03

2011. május 14-én a Zsíros-hegy - Hűvösvölgy szakaszt jártuk be. Nagyon jól jelzett útvonal, mindenhol egyértelmű volt a jelzés.

A Zsíros-hegyről történő leereszkedés elég meredek, de még egy 5 hónapos kisbabával a mellkason is megoldható volt, szerencsére elég rövid szakasz, és száraz volt a talaj. Rosszabb időben azért nehéz lett volna.

 
Sothy Bejárás: 2011.04.23. Rögzítve: 2011.06.30 12:11:28

http://sothyblog.blogspot.com/2011/05/20110423-orszagos-kektura-okt-13.html

 
Sothy Bejárás: 2011.04.23. Rögzítve: 2011.06.30 12:10:18

http://sothyblog.blogspot.com/2011/05/20110423-orszagos-kektura-okt-13.html

 
Kéklángos Bejárás: 2010.10.17. Rögzítve: 2010.10.18 11:58:09

Helyesbítés: természetesen a Szent-kúthoz a K+ helyett nem kék kérdőjel, hanem kék kör vezet (csak ez a rendszer nem ismerte a szövegszerkesztőből áthozott karaktert).

 
Kéklángos Bejárás: 2010.10.17. Rögzítve: 2010.10.18 11:56:07

Fenti nevű kilencfős, nagyrészt kiskamaszokból álló társaságunkkal e szakasz Hűvösvölgy-Piliscsaba irányban való bejárásával kezdtük meg a Kéktúrát. Az útszakasz kiválóan jelzett, ráadásul jól kijárt is, így ha nagy ritkán nem volt teljesen egyértelmű egy elágazás, egyszerűen a kitaposottabb utat lehetett követni. A máriaremetei Szent-kutat útba ejtő (rövidítésre is alkalmas) kitérő a közelmúltban K+-ről K?-re változott. Engem egy kicsit türelmetlenné tett a Nagyréttől a Remete-szurdokig pont az indulást követően nagyon hosszan városi környezetben vezető szakasz. A szurdok elhagyása utáni emelkedő igen nehéz, ahogy a térképünk is jelezte. A Nagy-Szénáson nem igazán egyértelmű, merre kell továbbindulni, de a térképről látszik, hogy kb. a feljutás egyenes folytatásában kell lefelé továbbmenni, meg is találtuk egyből (az első jelzés még a kopár szakaszon egy kövön van, hóban nem látszik). Nagy-Szénástól Piliscsabáig kicsit egyhangú az út, de tudom, lesz ez még bőven rosszabb is máshol. :-)

 
hdanee Bejárás: 2010.03.28. Rögzítve: 2010.03.28 21:24:30

Piliscsaba vá. - Zsíroshegyi tr. - Hűvösvölgy (Gyermekvasút)


Piliscsabán a forgalmi irodában pecsételtünk, majd nekivágtunk a település déli részére vezető útnak, amely eleinte macskaköves, később aszfaltozott. Az utcákon több nyomóskút is van, érdemes itt vizet vételezni. Több kocsma is van Piliscsabának ezen a részén, az ivóbódé pedig külön látványosság - törzsközönségével együtt... A határ kissé szemetes, a kék jelzés rövidesen jobbra elhagyja az aszfaltutat és dózerúton folytatódik. A természetvédelmi terület határán kerítés húzódik, néhány lépcsőfokot kell leküzdeni. A jelzések néhol kopottak, de jók, kivéve egy helyen: a kerítést elhagyva, úgy 10 perc múlva egy fiatalos sarkához érkezik a turistaút. A terület le van kerítve, a kerítésoszlop bal oldalán van egy kék jelzés, ami - helyesen - azt sugallja, hogy egyenesen kell továbbmenni(úgy, hogy a kerítés jobbkéz felé essen). Ugyanakkor a jobbra, a patakkal párhuzamosan futó úton is van egy kopottas behívó majd hamarosan egy megerősítő jelzés. Ezek tévútra visznek.


Innen kezdődik az emelkedő, ami gyakorlatilag végig enyhe, néhol közepes, különösebb nyelvlógatásra nem ad okot. Az erdőgazdaság eléggé aktívnak tűnt a környéken, volt, ahol frissen vágott fán kellett átmászni. A jelzés egészen a Nagy-szénás előtti füves-cserjés területig erdészeti utakon vezet és a fent említett elkavarási lehetőséget leszámítva a jelzések teljesen rendben voltak. A Nagy-szénás és környéke gyönyörű, az ösvények kövesek, érdemes láb elé nézni... A jelzések a füves-köves terep miatt ritkák, térkép és hetedik érzék használata hasznos lehet. A Nagy-szénást nehogy valaki kihagyja (vezet alatta ösvény, ami kikerüli!), ugyanis a környék összes völgye és hegye, számos települése látható - tiszta időben a Dunáig is simán el lehet látni. Azonban a vélhetően mindig erős szél miatt nem egy ideális piknikezőhely a hegycsúcs.


A Nagy-szénás után kellemes pihenő van a turistaház-emlékfal mellett. Innen Nagykovácsi első (illetve: hátsó) házaiig kellemes sétaút vezet, bár a turistatérkép azért túloz a babakocsi-piktogrammal... A házak mellett földúton haladva éri el a kéktúra a Zsíroshegyi utat, amely egy relatíve forgalmas és szűk aszfaltút. Rövidesen az erdőbe menekül az útvonal, majd egy tisztásnál elágazik a zöld út és pillanatokon belül megpillantjuk a Muflon itatót, amely előtt a pecsét lakik. Bent és a kerthelyiségben pedig a jó kedv lakozik: jó csapolt sör és egyéb védőitalok vételezési helye ez, ráadásul van zsíros kenyér is. (Pecsét van bent is egyébként.)


Innen már nincs túl messze a szurdok. Nem sokkal az itató után volt némi eltérés a térképünk és a valóság között: a kék jelzés már nem közvetlenül Nagykovácsi utolsó házai mellett fut, hanem végig bent az erdőben. (A térkép szerint a sárga elágazásánál a kék kiment a házak mellé az erdőből.) Az eltérés persze csak pár lépés, nem lehet emiatt eltévedni. Nagykovácsi után még meg kell mászni a Remete-hegyet (nem teljesen), majd leereszkedni róla. Na, ez kemény: sziklás ösvényen, néha gatyafékkel, fákba kapaszkodva sikerült lejutni. Csak egészséges térdízületekkel ajánlom. Csúszós időben pedig bukósisak, könyökvédő... (Megjegyzem, az OKT más szakaszain is volt már szerencsénk ilyen vagy durvább lejtőkhöz, tehát nem kell tőle megijedni: a költői túlzás eszközével éltem azért, hogy mindenki legyen óvatos ezen a figyelmet igénylő szakaszon.)


A Remete-szurdok sétaútjára gázlón átkelve jutottunk át. Érdemes egy darabig az átkelést jelző jel után továbbmenni, mert a patak egyik szűkületénél kényelmesebb átkelési lehetőség adódik, mint a különféle ágak, kövek és pallók alkotta gázlók. A szurdok után már Máriaremete első házai következnek, innentől kezdve burkolt utakon folytatódik a túra. A jelzések az utcákon is jól követhetőek, egyedül Náncsi néni vendéglője után kell keresni a jelzést, de ott is látótávolságon belül van a jel. Sajnos a Kiskorsó nevű vendéglátóipari egység minden jel szerint bezárt. Azonban több közkút is volt a túraútvonal mentén. Végül az OKT eléri a hűvösvölgyi Nagyrétet, ahol jó időben szintén lehet frissítőhöz jutni. A Nagyrét tájékán egyébként széles gyalogösvény és burkolt, kerekes székkel is járható járda között lehet választani. A Gyermekvasút végállomása előtt még egy kisebb dombot meg kell mászni, de itt sok a pad és nincs messze a túra vége sem (a másik irányból érkezve pedig az ember friss és üde). A vasút alatt átbújva majd jobbra fordulva lehet eljutni a Gyermekvasút állomásához, ahol a pénztárban vagy a forgalmi irodában található a pecsét, kizárólag üzemidőben. (Menetrend itt: www.kisvasut.hu)


Végig sok turistával találkoztunk, de kirándulóból van igazán rengeteg. Hiába, reggel nagyon ígéretes idő volt ezen a végül szelesre és változóan felhősre sikerült napon. Egyébként egy nagyon jó szezon eleji bemelegítő szakasz ez, teljesítése amúgy ebben az irányban tűnt egyszerűbbnek, tekintettel arra, hogy a másik irányban intenzívebbek az emelkedők és több a szintemelkedés.

 
eztmondom Bejárás: 2009.10.04. Rögzítve: 2009.10.05 15:07:59
Fordított irányban tettük meg a túrát.
Igazából egyetlen jelentõsebb emelkedõ akadt az utunkba(másodmagammal voltam, barátnõmmel). Ez a zsíroshegyre való feljutás volt. Egy kb. negyedórás emelkedõ. Zsíroshegyi táblánál, érdemes a kilátást megnézni, ki is van táblázva kékháromszöggel. Szép a kilátás, hallani ahogy a fenyves suttog(fenyõerdõ található innentõl egészen Nagyszénásig).
Zsíroshegy és Nagyszénás között (nagyszénáshoz közelebb), van még egy tisztás, amit a kéktúra füzet nem jelez, de a térkép "szép kilátás" néven emlegeti. Azt is érdemes megnézni, közvetlen a túraút mellett található.
Nagyszénás nagyon szép, nagyon tetszett nekünk(borzalmasan szeles), igaz itt rendesen ellehet tévejedni, mert egyetlen fa sincs amin a jelzés lenne. Volt is egy kis térképolvasás meg betájolás, de amint elindultunk a helyes irányba, kb, a 10. lépésre már láttuk a kövön a kékjelzést felfestve.
Innen bejutottunk egy erdõbe, amin szépen lehetett látni az õsz nyomait. Nagyon hangulatos. Átmásztunk egy a nagyszénási kerítésen egy létra segítségével(ami inkább lépsõ). Elõtte volt még az Erzsébet kút, ami elég lepusztult állapotban, kiszáradva élvezte az õszt.
Megkerültök a Csaba hegyet, ami kb 60m magas... Elértünk egy autóutat ami valóban elég szemetes volt, és már benn is voltunk Piliscsabán. Barátságos kisfalu, habár fehéremberrel kevéssel találkoztunk. Az állomáson készségesek voltak, és már jöttünk is haza (32km=1 óra hossza. Szeretünk MÁV). Habár gyalog hosszabb lett volna :)
Kellemes volt, a kiírt menetidõt tartani lehetett (6:30 alatt teljesítettük).
 
Janka és Zoli Bejárás: 2009.07.26. Rögzítve: 2009.07.26 22:00:34
Az útvonal jól jelzett. Egyedül Pesten lehet eltévedni, amikor kavarogni kell az utcákon. A Dombos utca és a Labdarózsa utca sarkán nincs jelzés (nem láttuk), de a Labdarózsa utcán kell továbhaladni.
 
allen Bejárás: 2009.05.23. Rögzítve: 2009.05.26 09:26:51
Piliscsaba vasútállomástól Hûvösvölgyig egy napos túra ez a szakasz.

A Piliscsabáról kivezetõ út melletti szeméttelep lehangoló, a mûútról való jobb irányba tartó leágazás viszont jól van jelezve, nem lehet eltéveszteni. Ezután vegyes erdõben nagyon enyhén emelkedett a kellemes erdei szekérút, végig a Kõris-völgyben szép, árnyékos szakasz volt ez. Aztán elkezdõdött a Nagy-szénásra tartó emelkedõ, kicsit felrántották alattunk az utat, de nem kell megijedni tõle, jelzések ezen a részen kiválóak. Majd következett a Kutya-hegy nyergének kis, szeles, fenyveses tisztása, ahol kötelezõ megpihenni egyet, mielõtt továbbindulnánk a Nagy-szénás köves, kopár csúcsára, ahonnan gyönyörû körpanoráma nyílik. A tisztástól a csúcsig a jelzések a földön fekvõ kövekre vannak festve.

A csúcsról lefelé elindulva az elsõ útelágazásnál a balra tartó ösvényt kell követni, öt méter után látszik egy sziklán a kék jel. Meredek lejtõ a volt turistaház romjáig, majd egy kevésbé kellemes fenyveses szakasz, elõbb csúszós murván, majd a hétvégi házak mellett aszfalton a Muflon itatóig, ahol mindenképpen be kell iktatni egy rövidebb-hosszabb pihenõt a padokon. Három kutyát láttunk: egy tacskót, egy szetter keveréket és a egy bernáthegyi-félét, teljesen békések.

A Muflontól jól járható erdei út a szurdokhoz levezetõ meredélyig. Egy valami volt zavaró: kék jelzést keveset láttunk, többnyire sima fehér négyzetek voltak a fákra festve (?!). A veszélyes, csúszós sziklás lejtõn való leereszkedés elõtt (ellenkezõ irányban teljesítve kemény hegymászást igényel) érdemes a János-hegy, Hármahatár-hegy Hárs-hegy felé kitekinteni egy pillanatra. A szurdokban szép út, a barlangban hajléktalanok. Beérkezve a városba, kis kitérõ a kegytemplom, majd véget nem érõ városi menetelés a Nagyrétig, innen pedig már csak pár perc a kisvasút végállomása.

Összességében szép, közepesnél kicsit könnyebb szakasz, egy-két unalmasabb résszel, kullancsot, egyéb kellemetlenséget nem tapasztaltunk, a pecséteket mindenhol rendben találtuk. Jó utat mindenkinek!
 
hörpölin&son Bejárás: 2008.10.25. Rögzítve: 2008.10.26 15:17:54
Ezen a szakaszon két olyan pont van, ahol alaposan körül kell nézni, mielõtt továbbindulnánk.

1. Piliscsaba határában:
Az ipari park mellett vezetõ aszfaltútról egy beton villanyoszlopra festett jelnél látszólag vadiúj, dózerolt földút indul jobb felé, keresztül egy fémsorompón. Ezen folytattam az utam, aztán a sorompó után elhaladtam az új gázvezeték nyomvonalát jelzõ 62-es számú oszlop mellett. Talán száz méterrel arrébb, a földúttól balra álló fán egész jelzéskavalkád látható, szerintem még az sem ismeri ki magát rajta, aki ezt elkövette! A sok jelzés közül egy a jobbra induló gyalogút felé tereli a gyanútlan túrázót, azon továbbindulva pedig még kopott kék jelek láthatók az ösvény melletti fákon, de nem az a jó út, az a kéktúra régebbi nyomvonala!
Maradjunk továbbra is a földúton, aztán talán száz lépéssel késõbb, az elágazásban forduljunk jobbra. A távolban feltûnik elõttünk egy, az utat lezáró kétszárnyú kapu, precíz kék jelzésekkel ellátva. A kaputól jobbra áll a tájvédelmi körzet táblája, felette kis piktogramokkal jelölt tilalmak és korlátozások egész sora. Én itt most nem részletezem õket, aki akarja, böngéssze végig azokat, mindenesetre a továbbgyaloglást egyik sem tiltotta! A zárt kaputól balra lévõ létrán átmászva pedig már nyugodtan induljunk tovább a földúton, innen már nem lesz több problémánk egy jó darabig a jelzésekkel!

2. A Nagy-szénásról lefelé:
Induljunk el nagyjából délkelet felé, a távolban jól látható Hármashatár-hegy irányába. Kis kopár nyeregbe ereszkedünk le, itt a következõ kopasz oldalcsúcs bal oldalában kell továbbindulni az eddigi ösvényünkbõl Y alakban kiágazó szintezõ nyomokon. Erre már láthatunk egy-két kék jelet is elvétve az ösvény melletti kövekre festve! Aztán a domboldalban megérkezik hozzánk fentrõl egy ösvény, ami lefelé indulva beszalad az erdõbe. Erre térjünk rá és a piros jelzéssel együtt érkezünk le néhány perc alatt a volt Nagy-szénási turistaház helyén álló emlékfalhoz és pihenõpadokhoz. Itt a piros balra tér, de mi jobb felé induljunk tovább a hegyoldalban kanyargó, szintezõ földúton. Ennyi az egész!




 
kacorka Bejárás: 2008.10.18. Rögzítve: 2008.10.19 20:37:18
Logisztika kocsival el Hûvösvölgybe, kocsi otthagy, 58-as villamos, majd Széna térrõl Piliscsabára busszal.

A piliscsabai állomáson gyors pecsét (volt ott másik két kéktúrás, nekik innen is üdvözlet), majd indulás. Amilyen gazdag és szép a Piliscsabára Dorog felõl bevezetõ út, olyan szegényes a kifelé vivõ. A kékjelzés egy sorompónál visz le a bekötõ útról, hamarosan védett területre érünk. Itt rögtön összeakadtam egy gyönyörû szarvasbikával, rendesen megijesztett, de nagyon tetszett! Ez rögtön jókedvet csinált, és utána az erdõ is nagyon tetszett. Bevallom, hogy én nem sokat vártam ettõl a szakasztól, de az õszi színekbe öltözött erdõs szakasz, a Kõris-völgy és után a Szénások nekem nagyon bejöttek. A Nagy-Szénáson sokan voltak, a kilátás meggyõzõ. Itt egy kicsit elvesztettem a kék jelet, de a piroson visszafele haladva megtaláltam. Nem sokkal utána már jön a Muflon itató. Hangulatos kis kocsma, turistákkal, kuncsorgó kutyákkal és kedves kisfiúval. Kaptam céges bélyegzõt „a Fõnök úr ígérte, de még nem jött meg a kéktúrás pecsét”. A muflon után viszont elég jellegtelen részek jöttek, az Ördög árok viszont szép. Sajnos barlangot nem tudtam megnézni, mert lakják és mérges kutyus is õrzi. Pesthidegkúton szép, gazdag környéken visz az út, de egy idõ után elég unalmas betonon talpalni. A gyermekvasúton kedves kislánytól kaptam pecsétet.
Az út végig jól jelzett, térképet elõ se vettem.
 
Ziu9 Bejárás: 2008.09.27. Rögzítve: 2008.09.27 21:42:07
Végig jó minõségû, könnyen járható útvonal. A jelzések általában rendben vannak, bár elõzetes térképes átnézés nélkül egy-két elágazás mellett könnyû elmenni. Lazítós, félnapos túrára tökéletes szakasz.
 
kezdõtúrázó Bejárás: 2008.05.04. Rögzítve: 2008.05.04 20:14:39
Piliscsabáról indultunk, reggel a állomáson lévõ kedves úriember pecsételt, átloholtunk a falunk aztán átevickéltünk a még mindig építés alatt lévõ gázvezetéken. És innen kezdõdött a csoda (legalábbis számomra) a földút végén a létrán átmászva olyan gyönyörû az erdõ hogy elmondani sem lehet. Láttunk nyuszit is!:)
Aztán majdnem eltévedtünk a Nagy-Szénásról lefele jövet, valahogy mégiscsak rátaláltunk végül az útra:P
Muflon itató szokásos hangulatát hordozza, 2 kutya + kedves néni. A további szakasz viszonylag egyhangú, kivételt képez a Máriaremete elõtti köves lejtõ ahol a fától- fáig módszert alkalmaztuk több kevesebb sikerrel:D
A 2 km betonon talpalás annyira nem esett jól, tiszta ingatlanos túra, de végülis kibirtuk:P
2 hólyag a talpamon de összességében nagy élmény volt!:)
 
buszosbandi Bejárás: 2008.03.27. Rögzítve: 2008.03.27 20:52:50
Én fordítva, Budapestrõl indultam. Kb. háromnegyed órás aszfaltozás után (végre) elértem az erdõt. A szurdok, (kivéve a barlangban tanyázó csöviket) nagyon szép, és a tetõrõl a kilátás is! Nagykovácsi közelében becsatlakozik a sárga! innen a jelzések nagyon jók! Egészen, amíg ki nem ágazik a sárga. A Nagy-szénás tetején még hó volt. A tájékozódás nem volt egyszerû. Igazán nem tudom, hogy a kövken van-e jelzés, mert takarásban voltak. A Nagy-szénásról csodás kilátás, majd egy kis tájékozódási "verseny" se út, se jelzés, csak hófoltok... Innen egy darabig még nagyon szép az út. Piliscsaba elõtt kb. 2 km.-el aztán olyan jellegtelenné válik a terep, majd egy gázvezetés közelében nagyon figyeljetek!!!
Innen Piliscsabán belül már egyszerû!
 
sumesz Bejárás: 2007.10.14. Rögzítve: 2007.10.15 22:38:35
Sziasztok!
Most vasárnap teljesítettem ezt a szakaszt pár cimborámmal, és gondoltam megemlitem, hogy a zsíros-hegyi pecsételõnél a "fogadóban" meglehetõssen "furcsa" módon lehet hozzájutni a pecséthez... Ne lepõdjetek meg semmin:) Fogjátok be a fületeket, mert hangos lesz a zene, és várjatok türelemmel, hogy a fogadós megjelenjen. Az is lehet, hogy csak én voltam ennyire pehhes(?):D
 
okt50tomi Bejárás: 2007.04.29. Rögzítve: 2007.04.30 12:51:57
Mi Pilcsabától Rozáli téglagyárik mentük:
Tapasztalataink Hüvösvölgyig:
Jelzések jók, csak 2 elyen lehet eltévedni:
1. Miután Pilicsabáról kijõve jobbra kanyaródunk a betunútról, nem kell úrja jobbra menni, mint ahogy egy régi jelzés muatja, hanem egyesen kell haladni. Mi eltévedtünk jobbra,de ekkor sincs gond, mert vissza lehet találni mindig balra tartva a jelzésig, ahol jobbra kell kanyaródni. Ennek ellenére nem ajánlom, mert szemétetelepen kell keresztül menni.
2.Nagyszánásról lefelé jõve kettéágazik az út és mindkettön van jel. A baloldalit kell választani, ha jobb oldalin megyünk akkor a pirós jelzésnél balra kell fordulni és kb 50 után visszaérünk a kékre.

A csabai kõgombát nem tatláltuk meg, de tornyot igen. Csabáról kifelé jövet amikor azkék jobbra kanyaródik ott egyensen kell meni, majd az elsó adandó alkalmmmal balra (itt egy döglött kutya zsákban rohad) utána rögtön jobbra majd bal oldalt meglátjuk a sziklát. kb.50 métert elõre mennve az odavezetõ ösvényt is meglátjuk megtaláljuk.
Egyszerübb út, ha addig megyünk a beton, amig a sziklát és a fölfelé vezetõ utat meg nem látjuk bal oldalt.
A Nagy -szénásról gyönyörû kilátás nyilik, amit nem szabd kihagyni, de szél mindig fúj itt!!!
Az Alsó-Zsirós hegyrõl is szép kilát nyilik Pilisvörösvárra és a Pilisre. Amikor a Nagy-szénásról a Zsiros-hegyi túristaházhoz romjához érkezünk a kék jobb kanyarjában az út jelzõ táblánál, egyenesen kell mennni és kb 10 után balra kell menni és kb 2 percen belül a kilátó ponthoz érünk.
Remete-barlangot továbbra is hajléktalanok laknak.
Máriarementei kegytemplonban ott jartunkor éppen a mise vége volt és adományt gyüjtettek, hogy a felújításra felvett hitelt ki tudják fizetni.
 
gazalarc Bejárás: 2006.10.__. Rögzítve: 2006.10.15 22:16:17
Na es ezt is majd elfelejtem: Remete-barlangot valoban hajlektalanok lakjak, teljesen felesleges felmaszni sajnos.
 
gazalarc Bejárás: 2006.10.__. Rögzítve: 2006.10.15 22:15:34
Muflonitato: a kutyakat majd elfelejtem. TObb csahos is tanyazik mindenfele, ill. az udvari bodeban ektelen doromboles, tombolas (oslenyt sejtet). Illuminalt pultosunk (szajsarokban logo cigi) melan kitenfereg: "Ki kene engedni lassan..." Oriasi nemetjuhasz (bar a zajhoz kepest vartnal kisebb) ugrik elo aztan, egyenest a turaosveny fele, hogy a bicajosokkal jol elbanjon :)
 
gazalarc Bejárás: 2006.10.__. Rögzítve: 2006.10.15 22:13:07
2006. szept. vege. Altalaban jo jelzesek, Piliscsaban pecset a fo vasutallomas egy szem vasutasanal, itt az utmenti Eldorado kocsmat ajanlom (pompas langos), ill. a zsiroshegyi pecsetszerzo helyen a Muflonitatot a faluszelen. Ez utobbi elbuvoloen abszurd hely, illuminalt - lecsuszott muvesz-ertelmisegi kepu kocos pultossal, az udvaron rengeteg paddal, es balkani udvardesignnal. Tobbet nem irok rola, terjetek be. Huvosvolgyon elszomorito, h ha keson ersz oda (mint mi is), a vasut mar bezar, pecset ugrott. Utkozben tobb helyen (mint alt. frekventalt kirandulo-turaovezetekben) kulon kis eligazito tablak, km-infokkal.
 
MacGyver Bejárás: 2006.08.20. Rögzítve: 2006.08.20 21:09:30
Jó jelzések, semmi különös.
 
IgaziHõs Bejárás: 2006.04.17. Rögzítve: 2006.04.19 14:04:04
Sziasztok!
Valószínûleg idõközben festettek fel új jeleket, mert a teljes szakaszon sûrû a kék csík. Minden kanyarnál, fordulónál nyilas jelek láthatók, vagy az új irányban azonnal feltûnik a kék. Térkép és atlasz nélkül is könnyedén bejárható! A Nagy-Szénáson a köveket kell figyelni, hóban ezzel gondok lehetnek. :-)
Tavasz lévén az erdõ tele volt virággal, elmondhatatlanul szép volt!
 
PSP Bejárás: 2005.08.30. Rögzítve: 2005.09.07 13:06:20
Leírás, szintábra, GPS-es útvonal és fotók:

http://papics.web.elte.hu/13szakasz.html
 
Páldi Roland Bejárás: 2005.06.26. Rögzítve: 2005.06.27 15:06:34
Mire figyeljünk:
1.Piliscsaba után az ipartelepet elhagyva kb.400m múlva jobbra kell fodulni egy homokos útra.Kb. 80m múlva egy vastagabb fán megpillantjuk a jelzést, mely jobbra invitál.Itt egy földkupacon kell "átvágni",majd 50m múlva balra, egy szemetes szekérúton haladunk és kb.250m múlva elérünk egy létrás kerítéshez.Innentõl könnyû a tájékozódás.
2.Zsíros-hegyen van pecsét a Muflon Itatóban.
3.A Remete-barlangnál 2 vad kutya ugatása ûzött el...valószínûleg hajléktalanok lakják.
Összegezve:szép út, elég jól jelzett, nem nehéz, jó minõségû bélyegzõkkel.
 
kávé Bejárás: 2005.03.26. Rögzítve: 2005.03.26 22:09:12
Piliscsabáról kijõve az akácosnál eltévedtünk, de a közeli farm(?) 3 kutyája - szerencsére - a helyes irányba "terelt" minket. Még egy kisebb eltévedésünk volt: a Nagy-Szénásról nem a kék jelzésen mentünk le, ugyanis a nagy ködben alig láttunk valamit.
 
Tavaszi Széll Bejárás: 2005.03.12. Rögzítve: 2005.03.14 10:17:47
Piliscsaba és az elsõ "kék kereszt-leágazás" között nagyon gyengén jelzett, de jól követhetõ az útvonal, azt követõen a jelzések is gyakoriak. A Nagy-szénás tetején, sok hó, nagy szél és gyönyörû panoráma.
A Remete-szurdok bejáratánál tábla figyelmeztet a hely természetvédelmi értékeire és felhívja a figyelmet arra, hogy ne térjünk le a jelölt útról. Ehhez képest az egyik barlangot hajléktalanok lakják, kutyástul. Nem ezt a szerencsétlen társadalmi réteget akarom ostorozni, és a Föld színérõl eltüntetni õket, de így nehéz komolyan venni a fent említett tábla felhívását.
Egy szubjektív észrevétel: a máriaremetei szakaszt a templom, ill. a templomkerti szobrok miatt érdemes bejárni, de - kevés kivételtõl eltekintve - az újgazdag úrhatnámság és az ízléstelenség nászából született házak között kanyargó kéktúra-szakasz nehezen besorolható hazánk legszebb tájai közé.
 
Jesper Olsen Bejárás: 2005.03.05. Rögzítve: 2005.03.07 08:17:59
Hûvösvölgytõl Piliscsabáig mentünk. Az elõzõ nap esett hó néhol megnehezítette a haladást, egy szakaszon mi voltunk az elsõk aznap. Néhány helyen (fõleg a Remete-szurdok utáni emelkedõn) a hó alatti jég veszélyes volt. 6 óra alatt sikerült megtenni az utat. A Nagy-Szénás gyönyörû volt!
 
gobati Bejárás: 2005.02.05. Rögzítve: 2005.02.06 14:23:08
Piliscsabáról indultunk és amilyen szerencsénk volt a hófúvás a jeleket pont ebbõl az irányból takarta el a fákon és a villanykarókon. Egy párat megtisztítottunk, de maradt még másnak is... Ahogy Piliscsabáról kiérünk, van balra egy sorompó, amin egy piros fényvisszaverõ van. A Nagy-szénáson sem voltak a kövek a 20-25cm mély hóban láthatóak. Viszont így hóban, szikrázó napsütésben fantasztikusan szép volt az erdõ és a kilátás!
 
Adalbrecht Bejárás: 2004.07.17. Rögzítve: 2004.07.17 23:07:46
Nagy-szénás --> Piliscsaba
Nekem is gondjaim voltak azon a részen, amit asciimo is említett. Én a Nagy-szénás felõl érkeztem és amikor kiértem az említett mezõ és erdõ határán található fehér murvás útra jelzések sehol. Pedig ez a helyes út. Zavaró, hogy a keresztezõdésben balra induló vadgesztenye fasoron található valamilyen kék vagy kék+ szerû jelzés. Ezt az út rossz irányba visz.
 
Tisztul_A_Visztula Bejárás: 2004.06.16. Rögzítve: 2004.10.04 15:50:31
Ezt a szakaszt majdnem elfelejtettem "kitölteni"

Piliscsaba felõl érkezve is vigyázni kell a vadgesztenyesorral (ld Adalbrechtet), ahol tényleg K+ jelzés van jobbra , de ez csak párszáz méter után derült ki.
Az árok mellett is el lehet tévedni, én tévedésbõl levágtam a V alakot, s így is szerencsém volt, hogy pont a V alak végénél értem fel, s nem mondjuk 50 méterrel keletebbre.
Nagyszénás után már nehezebb eltévedni.
 
asciimo Bejárás: 2002.11.02. Rögzítve: 2002.11.04 12:46:38
Piliscsaba utan amikor atmasztuk az elso keritest, akkor a mezo es erdo hataran meno uton balfele kell tartani, a jelzes igencsak hianyos, az atlasz leirasa hasznos lehet.
 
vissza a listához

A szakaszhoz kapcsolódó helyek:

No.HelyUtolsó hozzászóláshozzászóló
66Piliscsaba2023-07-31 15:11:35Yarrow
67Zsíros-hegy2023-07-31 15:04:55Yarrow
68Hűvösvölgy2023-07-31 15:01:31Yarrow