OKT

OKT fórum 

lista a hozzászólások időrendjében

<<< 23.sz. túra: Szarvaskõ - Putnok25.sz. túra: Bódvaszilas - Boldogkõváralja
24.sz. túra: Putnok - Bódvaszilas
KFeri Bejárás: 2022.06.19. Rögzítve: 2022.07.25 00:17:43

Bódvaszilas - Aggtelek


A túrahétvége harmadik napján Bódvaszilasról folytattam a gyaloglást. A Szabó-pallagi erdészháznál reggeliztem, a Szád-várnál lekéstem a buszt, a Várkertig pedig kispistáztam. Derenk, Szelcepuszta és a Hucul ménes voltak a következő megállóim, majd a Tengerszem mellett ebédeltem. Ebéd után még átmásztam a Magas-hegyen, körülnéztem a Baradla-tetőről, végül pedig a szikla tövében elkészítettem a célfotót.

A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2022/07/okt-24-bodvaszilas-aggtelek-20220619.html
 
KFeri Bejárás: 2022.03.12. Rögzítve: 2022.03.29 23:41:37

Putnok - Kelemér - Aggtelek


A márciusi hosszú hétvége első napja kellően fagyos volt ahhoz, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül induljak túrázni a tavaszi kertimunka helyett. Reggel szikrázó napsütés fogadott a putnoki vasútállomáson. Rövid városnézés után a Szörnyű-völgyi patak mellett sétáltam, ahol szörnyű volt látni a rengeteg szemetet az út szélén. A halastónál kissé megriadtam a rianástól, a Piroska-hegy nyergében pedig leesett az állam a csodálkozástól. A Mohos-tavaknál csak a Kisasszonyok fáját láttam, de Kelemérre éppen időben érkeztem.

Rövid pihenő után Aggtelekről folytattam a sétát. Az út első részét részben külföldön tettem meg, majd a senki földjén keresztül érkeztem meg a Hármashatárhoz. Onnan Zádorfalváig eseménytelen volt az erdei és mezei séta. A kocsmában pecsételtem, majd egy rövid pihenő után átvágtam a gömöri dombokon. Végül kényelmesen átsétáltam Kelemérre, ahol ezúttal még a pecsételésre is jutott időm.

A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2022/03/okt-24-putnok-kelemer-aggtelek-20220312.html
 
Vöröss Bejárás: 2018.08.26. Rögzítve: 2018.08.31 20:49:24

Aggtelek – Bódvaszilas (2018.08. 25-26.)

A pecsétek alapvetően rendben vannak, talán a derenki kicsit kopottabb, de még azzal is simán lehet elfogadhatóan pecsételni. A táblák továbbra is érdekesek, a jelzések továbbra is megvannak. Ha ritkábbak is a jelek, tényleg megvannak. Így aki nem látott hosszú percek óta, az eltévedt. (Mint én.) Térképpel, tájolóval viszont nem különösebben bonyolult a tájékozódás. Inkább a tapasztalatokat írom, mintsem túrabeszámolót.

(1) Kellemes meglepetés, hogy ezen a kb. 31 kilométeres szakaszon mennyi helyen lehet megszállni/aludni. (Mert ez azért nem mindig ugyanaz! :-) Én "kiépített" szállást az első, kicsit későn kezdődő nap végén Jósvafőn találtam, a Garan vendégházban. (Petőfi Sándor út 41.; Garan Gábor; 06-30-389-8045) Egy olyan háromágyas szobában aludtam egyedül, amihez az előszoba végében van közös WC és fürdőszoba. 2200 Ft/éj az ára, ez a mostani helyzetben nevetségesen olcsó. A vendégszeretet pedig nem is megfizethető, és abból sok van! (Én például egy vacsorába csöppentem bele, amit a visszajáró vendégek és a házigazda együtt költöttek el kint a fészerben. És olyan magától értetődően kínáltak étellel-itallal, hogy csak lestem... Gábor egyébként túravezető, rendszeresen visz a Tátrába is meg a környékre is túrázókat. Szóval, ha valakit ez is érdekel, szállással egybekötve, Jósvafőről elindulva mehet velük. Vissza a szállásokhoz: Szelcepusztán 40 személyes kulcsosház működik, amiről a http://www.eszakerdo.hu/magyar/erdisk/borzalom_uj.htm weboldalon lehet tájékozódni. /Az egyik neve Borz-alom, és egyáltalán nem borzalom, sőt! :-)/ Viszont telefonon csak hétköznap, munkaidőben lehet elérni őket. Itt viszont egy akkora, fedett fa esőbeálló van az épület mellett, hogy simán el lehet bivakolni rossz időben is! Vagyis ez inkább egy hatalmas, fedett közösségi hely, asztalokkal, padokkal. És benéztem az épületbe is, mert éppen voltak ott: nagyon jó kis helynek tűnik. (Egyébként a Borz tanösvény táblái mindkét irányból ennek a távolságát mutatják, ahogy valaki írta már. Aztán Derenk előtt is vannak esőbeállók, asztalokkal, padokkal. Ezek kicsik, de egy-két ember meg tudja itt húzni magát. Ahogy a derenki iskolamúzeum (ajtók és ablakok nélkül) is alkalmas bivakolásra. Tele van fapaddal, ahova le lehet tenni a hálózsákot, ha a murvás padló valakinek "derogálna". (2) Jósvafő fölött a Kossuth-barlang forrásának lenti betonkifolyójánál olyan jót lehet fürdeni! (Izzadtan, mocskosan egy megváltás! :-) ) És állítólag még a vize is melegebb, mint a szokásos karsztforrásoké. Fene tudja, hideg az így is... de nagy élmény, nagyon jó. (Mondjuk, szerintem illik mellőzni a vegyszert, a szappant, és csak a vizet használni! Lehozza az is, amit le kell.)


(3) Jósvafő fölött, ahogy egy kaptatón kiérünk a fennsíkra a hucul méneshez, a dombtetőn a táblák elég hülyén állnak. Nem igazán lehet sejteni, mi merre hány óra. Derenk felé JOBBRA kell menni, átmenni az elektromos pásztoron úgy, hogy jobb kéz felé essen, és követni egy jó darabig. A táblák oszlopán látszik egy régi, oszlopra festett jel, de az nem az! Az (balra) a régi, Lófej-forráson és -völgyön keresztülvivő régi útvonal egy régi jele lehet. A ménes kőépületének kéményén egyébként látszik egy jobbra mutató nyíl, az a jó irány.

(4) Vasárnap végig esett, és ettől annyira dagonyás a környék, hogy aki esőben útnak indul, annak: vízálló bakancs, kamásni, hosszú esőkabát! És lehetőleg olyan aláöltözet, ami nem szívja magába a párát! Tapasztalat :-) Ja, és túrabot ismét és megint, mert néhol alattomosan csúszik az út. Nem nehéz a terep, de csúszós, nekem - pedig volt botom - a térdem bánta.

(5) Kocsival mentem és Jósvafőn hagytam, itt szinte csak stoppal lehet eljutni más faluba, tömegközlekedés ritkán van, és körülményes.Így a visszaút is a végén. (De azt mondják, biztonsággal a kocsit csak Aggteleken és Jósvafőn lehet hagyni, esetleg Szögligeten. A többi faluban "maximum" a rendőrségen. Ezt onnan származó középkorú pár mesélte nekem.)

 

 
Vöröss Bejárás: 2018.08.12. Rögzítve: 2018.08.15 11:44:43

Putnok – Aggtelek (2018.08.11-12.):

A pecsétek mindenhol rendben vannak, általában jó minőségben, de ezt lásd a pecséteknél. A jelzettség is jó, viszont néha kicsit távol van a következő, bár térképpel-tájolóval biztos nem lehet eltévedni. Nekem nem kellett elővennem, mert azért mindig megvannak a jelek, csak figyelni kell. A fiatalabb fákra festetteket nehéz észrevenni, de ott vannak. A sárga táblákat már ismerjük, szinte sosem az van rajta, amit keresnénk, és ha igen, sokszor az irány vagy a távolság nem megbízható. (Találkoztam olyan táblával, ami a helyes irányhoz képest derékszögben mutatott rossz irányba...)

Lássuk a hasznos infókat:

(1) Putnokon a főtéren balra fordulva, az út jobb oldalán minden nap reggel 8 és 22 óra között nyitva tartó, jól felszerelt bolt van, közvetlenül a dohánybolt előtt. A főtér sarkán lévő, és a pályaudvar utcájából egyenesen továbbmenve, bal oldalon elérhető boltok korábban zárnak, vasárnap talán nyitva sincsenek.

(2) Kiérve a városból, ahol először letér az útról a jelzés, van egy pihenőhely, Kelemérig már nem lesz több...

(3) A Mohos-tavakhoz vivő jobbra térő letérés egy információs tábla mellett van közvetlenül. ezt azért írom, mert ha valaki elbambul, akkor az egyenesen továbbmenő, jóval szélesebb addigi út sokkal hívogatóbb... :-) Pedig megvan a jelzés, csak figyelni kell.

(4) Kelemér fölött az ösvény, ami átvágja az út kanyarjait és kitérőit, igen benőtt. A műút is a faluba visz, csak hosszabban. A Mohos vendégház és kocsma üzemeltetője megváltozott, azt mondták, csak a Facebook-on megtalálható telefon a jó. Idemásolom az elérhetőségeket. Nem ellenőriztem, csak másolok!

https://www.facebook.com/search/top/?q=mohos%20vend%C3%A9gh%C3%A1z%20%C3%A9s%20pressz%C3%B3

Szobafoglalás: 06/30/676-0101; mohoskelemer2018@gmail.com

(5) Trieber Anna, Trieber Anna és még egyszer Trieber Anna! És Gömörszőlős, ahol a hölgy valami csodaszép gazdaságot és szálláshelyeket üzemeltet. (A pecséteknél telefonszám is van.) Érdemes. Nem akarok és tudok többet mondani, élmény, na! A falu pedig csodaszép.

(6) Gömörszőlős és Zádorfalva között ritkábbak a jelzések, figyelni kell. És sok helyen bozótos, benőtt az út, ráférne egy alapos ösvénytisztítás.

(7) Zádorfalva után is ritkábban jönnek a jelzések, de megvannak. A határt elérve érdemes a határköveket nézni, mert egy helyen zavaró módon távolra tették a kék jelzést az ösvénytől, pedig az aggteleki határátkelőig végig a határon megy az út.

(8) Aggtelekről vasárnap késő délután már igen nehéz eljutni tömegközlekedéssel bárhova is...

 

 
korbela Bejárás: 2016.10.31. Rögzítve: 2016.11.01 16:09:35

Pont 3 éve jártam ezen a szakaszon utoljára. Ami nem változott: a természet éppoly gyönyörű, mint akkor. Ami változott: az út jelzettsége a Nemzeti Park területén akkor is szinte kifogástalan volt, most ez már az egész tájegységre igaz. És ez nagy változás ám, különösen a Zádorf. Gömörsz. szakaszon, ahol jól el lehetett szórakozni, hogy akkor melyik is a jó irány (én még mindig gépek nélkül járom az utat). Továbbra is a régi (ANP-s?) táblák segítik leginkább információval a túrázókat (és ahogy már unalomig ismételgettük a sárgák inkább csak színfoltnak és irányt mutatónak jók, a felirataikat meg ne olvasgassuk, mert jóra nem vezet). Annyit megjegyeznék -kis hasznosként- hogy aki Derenk felől jön Szelcep. felé, az a sárga táblákon a borz tanösvény (bármi legyen is az) távolság adatát nagy valószínűséggel megfeleltetheti a sárgákon soha, egyszer se megjelenő Szelcep. távolságával.


A környék közlekedése és a szállás/étkezés dimenzió változatlanul gyengécske, de cserébe továbbra is lehet számítani az olyan emberek megbízhatóságára, mint Szelcepusztán a Jóna család (Zsuzsa) vagy az a jótevőnk, aki úgy fuvarozott minket Zádorról Gömörre, hogy nem is náluk aludtunk, de csak így lehetett összehegeszteni az itinerünk.

 
hdanee Bejárás: 2016.05.08. Rögzítve: 2016.05.09 12:22:43
Derenk - Jósvafő:

Szögligetről indultunk, a zöld sáv jelzés aszfalton visz fel az OKT útvonaláig, érintve a Szalamandra-házat és letérési (pontosabban feltérési) lehetőséget kínálva Szádvár felé. Kb. 1 óra alatt lehet elérni a kéktúra útvonalát. Ez a túraszakasz többnyire erdészeti utakon vezet végig, nincs sok szintkülönbség sem, tehát ha már egyszer felmászott az ember, nem kell további fárasztó emelkedőkre számítania. A tisztásokról több helyen is szép kilátás nyílik a környékre. Szelcepusztán turistaszálló működik, ezt érdemes időben lefoglalni. Büfé sajnos kellő forgalom híján nincs. Voltaképpen az egész szakaszon alig akadt rajtunk kívül más az erdőben, vélhetően ennek is köszönhetően sikerült őzet látnunk. A jelzések végig jól követhetőek, egyetlen pontot kivéve. Jósvafő fölött a hucul ménes karámját elérve a dombtetőn nincs egyértelműen jelezve, hogy a Derenk felől Jósvafő felé haladóknak balra kell térniük a Tohonya-patak völgye felé. Jósvafőn az OKT csak röviden érinti a falut és felvezet a temető fölé. Mielőtt felmászik az ember, a falu központjában érdemes felfrissítenie magát a kocsmában, de van bolt, gyorsbüfé, fagyizó és étterem is, de mindezek nyitva tartása elég korlátozott. A temetőnél érdemes feljebb menni a kilátás miatt. A jósvafői pecséthez a letérést kék pecsét jelzés mutatja.

Jósvafő - Aggtelek:

Hosszas mászással induló szakasz, szerencsére jól követhető és az emelkedőért Aggtelek fölött szép kilátás kárpótol. Az út jól jelzett, a sziklásabb szakaszoknál némi óvatosság nem árt. Aggtelek falut nem érinti az OKT, de a települést távolból több szögből is megtekinthetjük. A barlang bejáratához lépcsősoron kell leereszkedni, ami az ellenkező irányban elég masszív mászást jelent. Aggteleken a pecséten kívül a barlang található, mint látványosság továbbá büfésor kínál felfrissülést és szállás is akad.

Aggtelek - Zádorfalva:

A korábbiaktól eltérően nem a trizsi műúton hagyjuk el Aggteleket, hanem a Domica-Pelsőc felé vezetőn, a határ felé haladva. A határnál bele kell vetnünk magunkat a susnyásba, gyakorlatilag nincs ösvény, intuitív módon kell követni a határvonalat, amit nem túl magas határkövek és itt-ott turistajelzésekkel tarkított karók segítenek követni. Az erdősebb részeken van kitaposott ösvény. Aki a vegetációs időszak csúcsán járna erre, gondolja meg a K+ jelzés igénybe vételét a régi OKT útvonal mentén, persze ha a lelkiismerete szerint ez belefér a teljesítésbe. Ahol a határ délnyugatnak fordul, lesz egy erdészeti út, ahol figyelni kell, mert bevisz Szlovákiába, miközben a határ és az OKT egy ösvényen egészen enyhén balra tér. A Z-,K+ elágazástól viszonylag nehéz belőni, hol tart az ember, nekem nem ez volt a legizgalmasabb szakasz, bár az erdő képe nagyon szép és helyenként a kilátás is jó. A turistajelzések jól követhetőek egészen addog, amíg Zádorfalva fölött kiérünk a tisztásra. Ott persze már érezni a helyes irányt, mégis egy minimálisat kerültünk a hivatalos, de ki nem járt útvonalhoz képest, amely nem a közút szerpentinjének kanyarjába érkezne egy szekérúttal, hanem kissé lejjebb érné el a műutat. Zádorfalván a sörözőben lehet megpihenni és pecsételni.
 
hegyikalandorok Bejárás: 2016.04.29. Rögzítve: 2016.05.09 21:25:45

hegyikalandorok.blogspot.hu/2016/05/aggtelek-rally.html

 
szeltolo Bejárás: 2015.08.18. Rögzítve: 2015.08.20 22:26:24

A pecsételő helyeken jeleztem az útvonalban történt változásokat, egyébként jól jelölt szakasz.

 
zoli8911 Bejárás: 2015.07.11. Rögzítve: 2015.07.13 09:35:11
* az Esztramos lábánál Bódvarákóra *
 
zoli8911 Bejárás: 2015.07.11. Rögzítve: 2015.07.13 09:22:04
Az Aggtelek - Bódvaszilas szakaszt csináltam meg egyelőre, nagyon szép. Jósvafőn nyáron a Hucul ménest kiterelik a Tohonya-patak mellé, fél 8-kor jártam a karámnàl, még bent voltak, majd néhány perc múlva megjelent a csikós és végignézhettem hogyan engedi, tereli ki őket. Megérte megállni. Akinek több ideje van, nem siet, esetleg eltölt egy napot Jósvafőn, Szelcepusztán ajánlom a Szelce-völgyben futó pirosat és a bal oldalon felénk magasodó Nagy oldalon található Oltár-kő két kilátópontját: a Zemplén, Cserehát, a karszt további részei, a Szlovák-karszt, a Bükk, Mátra! is látható tiszta időben. Szád-vár szintén kötelező. Bódvaszilason elterelték az utat a cigánysorrol, de mindenki vigyázzon az erdőben is, nem akarok ijesztgetni, de azért annyit mondok, hogy aki azt írja, nem érti mi a baj ezzel a résszel, mert ő nem tapasztalt semmit az inkább maradjon csendben és örüljön, hogy szerencséje volt... Szóval a magtárnál jön be az út és a vasútállomás többé nem kitérő, mert erre kell majd tovább menni az Esztramos lábánál Bódvaszilasra. Mivel autóval jöttek értem megnéztük a Rákóczi-barlangot, Bódvarákó felé haladva ez mellett is elmegy a kék. Nagyon ajánlom.
 
imi75 Bejárás: 2013.10.26. Rögzítve: 2013.10.31 13:11:38

Putnok->Jósvafő szakaszt jártam be két nap alatt, de most csak egyedül a hírhedten "eltévedős" Gömörszőlős->Zádorfalva szakaszról írnék pár szót.


Először is, Gömörszőlős után a rétet, domboldalakat lekaszálták, a tájékozódás így már egy fokkal könnyebb lett, a szekérút láthatóbb, követhetőbb. Ajánlom Janka&Zoli beírásást a pecsétpontok fórumából, én ez alapján szinte tökéletesen elnavigáltam, nagyon hasznos, megosztom hát itt is, a végén némi kiegészítéssel:


"-a falu után a patak hídján átkelve a jelek még megvannak



  • az első elágazásnál a jobbra tartó úton kell továbbmenni, a jel is feltűnik később


  • a jelnél balra, elhaladunk egy körtefa előtt, fel a domboldalra


  • innen egy szekérúton haladunk két bokorsor közé, ahol megint van jel


  • elmegyünk egy felborult magasles mellett, utána három tölgyfa közötti tuskón megint lesz jel


  • az út lassanként balra hajlik, majd nemsokára egy merőlegesen érkező útba torkollik, balra kell menni, ahogy a tábla mutatja


  • a következő emelkedőn egyenesen tovább, tábla itt is volt


  • elérkezünk a magányos fához


  • a fától távolabb a jobbos elágazást kell választani (dzsindzsa; templomtorony is látszik)


  • a következő elágazásnál jobbra kell menni, amit a tölgyön lévő jel nem mutat


  • a benőtt szakasz végén balra forsulva elérjük a fenyves szélét


  • innen pedig már egyszerű "



Ezekhez még annyit, hogy a "magányos fa" annyira azért nem magányos, de kétségtelenül kimagaslik a környezetéből, eltéveszthetetlen, jel is van rajta. "A fától távolabb" kb azt jelenti, hogy úgy 50-60 méterrel később, de a letérő út jelenleg igen nehezen kivehető, benőtt. Onnan lehet megismerni, hogy egy olyan, kb 5-6 méter magas fa mellett indul srégen lefele, amelyik közvetlenül(!) a szekérutunk jobb oldalán áll. Jobb szeműek innen már lefele tekintve láthatnak egy nagyobb fán jelzést is. Innentől mindig csakis a lefele vezető utakat kell választani, és akkor a fenyőerdő széle már gyorsan meglesz. Onnantól pedig Zádorfalváig a jelszó: mindig a szekérúton! Az erdő szélén itt ott vannak beljebb festett jelzések a fákon, később kisebb fákon kapujelszerű festések is, de sehol sem kell bemenni a fák közé! A szekérút egyenesen, egy helyen pedig a dagonyát megkerülve U-alakban halad (ez a térképen is egyértelmű). Ezen az úton kell maradni végig, míg csak a faluba nem ér a túrázó.


Kiváló szálláslehetőség a túra megszakítására Alsószuhán (Zádorfalvától szűk 2 kilométernyire): Dapsy-vendégház, télen-nyáron, fűtés, melegvíz, kényelmes ágy, ágynemű, igény esetén vacsora, reggeli. Elérhetőség: Dapsy Lajos, 06/30 719-4338. Ugyanitt lehet jósvafői szállást is foglalni.


 


 

 
Janka és Zoli Bejárás: 2013.04.29. Rögzítve: 2013.05.04 09:35:48

 Aggtelek - Jósvafő


Végig jól jelzett, még a KS elágazás is.


Jósvafő - Bódvaszilas


Jósvafő után, amikor a Lófej-völgyből meredeken kikapaszkodunk és elérjük a ménest jobbra kell kanyarodni a keresztező úton. Az út kanyarulata után már látszik a jelzőkaró. Bódvaszilas előtt a záportározó mindkét oldalról megkerülhető (de balról érdemesebb, az út is ott megy), az erdészeti major kerítése mellett kell a faluba beérkezni.

 
Épelméjű Aladdin Bejárás: 2012.09.21. Rögzítve: 2012.09.24 22:29:43

Sziasztok!


A szakaszt mi is Bódvaszilas-Putnok irányba jártuk végig, 2012. szeptember 21-23. között.


Egy kérés az elején: a szakaszra vonatkozó turistatérképemet sajna elhagytam a Szabó-pallag erdészház utáni 2-3 km során (derenki irányba). Ha vki véletlenül megtalálja, legyen szíves jelezze. FSZEK példány. Nagyon köszönöm.


Bódvaszilas-Szádvár között semmi gáz, ötcsillagos kékjelzések és táblák. A szádvári várat NEM szabad kihagyni, masszív, egyedülálló élmény, a piros L felvisz a kékről.


NAGYON FONTOS és NEM VICC! A Derenk-Szelence-puszta-Aggtelek szakaszon a vadászati szezon miatt 2012. november 9-ig csak 09.00 és 16.00. között lehet túrázni, előtte és utána TILOS. A figyelemfelhívó papírlapok csak Derenk előtt jelennek meg, mi 15.50-kor szembesültünk a ténnyel, de a vadász épp arra járt és kaptunk 2 órát, hogy Szelencére érjünk. Sajnos emiatt Derenken nem tudtunk igazán körbenézni, pedig évek óta vártunk erre...


1. éjszaka: Szelence-puszta, szintén :) 1800 Ft/fő


Jósvafő: a pecsétért le kell mászni a barlanghoz.


Aggteleki tipp: elfogyott a kenyerünk, és a benzinkút melletti abc szombaton csak délig van nyitva. Megoldás: a barlang melletti nagyvendéglőben, ha van fölöslegük éppen, lehet venni kenyeret. Mi 1 kg-t kértünk, 290 Ft.


2. éjszaka: Zádorfalva, református parókia 1200 Ft/fő. Konyha, melegvíz van, ajánljuk mindenkinek. A kocsma 20.00-ig van nyitva, sajnos 20.05-kor értünk le, így a sokak által említett élményből kimaradtunk.


Zádorfalva után nekünk is voltak problémáink. A faluból kifelé a teheneknél kell balra fordulni, de utána jött a java. Térkép, iránytű és józan paraszti ész legyen, mert kell majd mindhárom. :)


Kelemér: a Tompa Mihály Emlékháznál a pecsét használhatatlan. Érdemes 500 méter kitérőt tenni a panzió irányába (az emlékháznál jobbra fordulni), ahol 1. osztályú pecsét található, kedvező árú italok, profi kávé, kedves hölgy. Kaja nincs.


Putnok felé az egyik erdei szakaszon van egy minimális kitérő (kék L) egy földvár felé. Nagyon klassz, ezt se hagyjátok ki.


Mindent bele! :)

 
kovtams Bejárás: 2012.09.12. Rögzítve: 2012.09.15 20:44:49


A túrát Bódvaszilas-Putnok irányba jártuk be.


A Szilasi faluvég sokkal kevésbé volt veszélyes, mint az néhány korábbi beszámoló alapján tűnt, tény, hogy nem az OKT legkellemesebb része. A falu viszont összességében nekem tetszett. A záportározót érdemes balról kerülni (a középső köves úton menni). A nagy gát közepénél kell bemenni az erdőbe, ez az út –ha nem találná valaki – a gát tetejéről jól látható. A fahídon át, a ház kerítése mellett haladó útvonal vezetés értelmét vesztette. Az új OKT atlaszból a záportározó persze teljesen kimaradt…


Ezután viszont az út egészen Aggtelekig kifejezetten jól jelzett. Szádvárba érdemes felmenni. Szelcepusztán 1800 Ft-ért lehet aludni, szerintem az emeletes ágyas szobák jobbak. A ház nekem összességében tetszett, erdő közepén meleg víz, hűtőszekrény, felszerelt konyha. Aludtam már OKT-n sokkal több pénzért sokkal rosszabban.  A szarvasbőgés és a tejút látványa pedig megfizethetetlen.  Csakúgy mint Kuriszlán/ Nagy-oldal látvány a ménessel.


Összességében 950 km után a Bódvaszilas-Aggtelek nekem az OKT mindenképpen egyik legszebb szakasza.


Aggtelek-Zádorfalva között aztán már kezdődnek a szokásos OKT-s problémák, aszfalton gyaloglás, aztán az erdőben nehezen követhető jelzések, oda kell figyelni rendesen, sokszor hátrafelé tekintve kell keresni a jelet. Az aszfaltra nem úton megyünk ki, hanem a mezőn keresztül, de adja magát. Aztán a Zádorfalvai kocsma egy élmény.


Mi visszamentünk Aggtelekre aludni, reggel 5.30-kor van busz vissza Zádorfalvára. A buszos nem állt meg elsőre, csak miután utána futottunk. Kb 20 ember állt a buszmegállóban, de ő azt állította, hogy mind helybéli, és tudja róluk, hogy nem ezzel a járattal szoktak utazni így meg sem áll rendszerint. Aztán elrakott zsebre egy ötszázast és elszállított minket. Zádorfalván 7-kor nyit a bolt, nem vártuk meg, hajnali gyaloglás következett Gömörszőlősre. Erre érdemes az átlagos tempónkhoz képest kétszeres időt szánni (vagy GPS). A jelzések egészen jó helyeken vannak, csak kevés, inkább térkép alapján lehet menni, mint jelzés alapján.


Gömörszőlős és Kelemér a kutyák faluja, ki-be járnak a házakba, de ránk sem hederített egyik sem, rájöttem, hogy ez így természetes nekik is (mármint a kutyáknak) meg a helybélieknek is.


A Mohos-tavaknál rengeteg rovar volt. Aminek örültem, hogy az országút az inkább egy aszfaltozott erdei út, alig van forgalom.


A putnoki cigánysoron jelentős fejlesztések voltak, ez sem olyan vészes, mint korábbi megjegyzésekből kitűnik, a legrosszabb házakban már nem is laknak, amiben igen az meg egészen kulturált. Ráadásul az utca Kelemér felőli vége kifejezetten szép és takaros. Mindezek mellett azért a Zádorfalva-Putnok szakasz nem lopta be magát a szívembe, főleg a gyönyörű Aggteleki-karszt után elég kontrasztos.

 
pavarotti Bejárás: 2012.08.14. Rögzítve: 2012.08.24 16:44:35

Putnok->Bódvaszilas, legérdekesebb élmények (útvonal-jellegűek inkább a pecsételőhelyeknél)


- Putnok felett, a Mohos felé elkanyarodás előtt van egy horgásztó, van hideg dobozos sör 180Ft-ért.


- a Mohos (láp) sok-sok évvel ezelőtti emlékemhez képest lenyűgöző, érdekes volt; szinte "tele" volt vízzel, jól látható volt az ösvényről(szekérútról) is a nyílt vízfelület (!)


- Kelemérre bejövő úton a Kék szerpentint levágásai jelezve egyáltalán nincsenek, kicsit elgazosoodott ösvények, de adják magukat. Gömörszőlősig szokásos kéktúrás (uncsi:) aszfalt.


- Gömörszőlős láthatóan turisztikára épül, érdemes lehet ott tölteni időt, Zádorfalváig figyelni kell az útra. Zádorfalva->Aggtelek szakasz a kezdő emelkedő után nagyon egyhangú, emiatt hosszabbnak tűnik.


- Aggtelek, Jósvafő, Szelcepuszta olyan mint amilyenre emlékeztem, az igazi Aggteleki karszt képe, változatos erdei és mezős szakaszokkal. Jósvafő után kicsit szomorú látni a felhagyott, egykor bizonyára művelt "kerteket".


-Szelcepuszta után igazi erdei kéktúrássá válik az út. Szelcepusztán bekerített részen gyönyörű szarvasokat láttunk, a "derenki" fennsík elbűvölő, mint egy mini-Bükk-fennsík, Derenk szép és megható, Szádvárat most megnéztük, de tudom, hogy szép:)...

 
hegyikalandorok Bejárás: 2010.10.05. Rögzítve: 2011.05.29 11:23:07

http://hegyikalandorok.blogspot.com/2010/10/aggteleki-kek-okt.html


http://hegyikalandorok.blogspot.com/2010/11/2in1-hosszu-tura.html

 
oiler85 Bejárás: 2010.06.26. Rögzítve: 2010.06.27 16:07:25

Putnok => Kelemér


A több mint tíz kilométeres szakasz legalább kétharmada aszfalt, ez annyira nem tetszett. A Putnokról kifelé menet tapasztalt látvány kapcsán azt sem tudtuk, sírjunk-e vagy nevessünk, hiszen úgy éreztük magunkat, mintha Kusturica Macskajaj című klasszikusában statisztáltunk volna. Mindjárt a templomnál roma fiatalember a vázat és a kerekeket kivéve csaknem mindent nélkülöző biciklin vitte egy ősrégi forgótárcsás mosógép (vagy centrifuga) dobját, bőszen hangoztatva, hogy viszi a MÉH-be a szajrét. Az egyik többgenerációs házból a nyitott ablakon át bömbölt a dikhele, a kisebbek és a nagyobbak egyaránt az utcán rázták a ritmusra. A nyomornegyed legvégén egy idősebb asszony veszekedett az utcán szomszédjával. Aztán elhagytuk a "Putnok" táblát, folytatva a hosszú aszfaltkoptatást Kelemérig. Ezt megszakítva kétszer is betértünk az erdőbe, másodszor a Kis- és Nagy-Mohos "kedvéért". A nyirkos idő miatt rengeteg volt a szúnyog, ezért sokáig nem időztünk. Az országútra visszatérve hamarosan feltűnt Kelemér a távolban, ahová egy hosszú, egyenes utcán vitt be kéktúra. Bár a fórumon nemrég jelezték, hogy a Tompa Mihály emlékháznál lévő pecsétet ismeretlen elkövető megrongálta (törjön le a keze...), örömmel tapasztaltuk, hogy már pótolták a bélyegzőt. Pecsételés és rövid pihenő után indultunk tovább.


Kelemér => Gömörszőlős


Az emlékház után jobbra, majd kb. 50 métert megtéve rögtön balra fordultunk, s máris a két települést összekötő országúton folytattuk túránkat. Mindkét oldalon művelt mezőgazdasági területek, a távolban pedig már látszottak az Aggteleki-karszt védjegyének számító kopár domboldalak. Alig félórás menettel beértünk a szlovákajkú, takaros rendben tartott Gömörszőlősre. A faluból kivezető kis patak "hídjánál" egy egész család vadkacsával találkoztunk, akiket olyannyira nem feszélyezett a közelségünk, hogy hagyták magukat közvetlen közelről lefotózni. A Kassai utcán végighaladva pecsételtünk a Néprajzi Gyűjtemény kerítésénél, s folytattuk utunkat aznapi célunk, Zádorfalva irányába.


Gömörszőlős => Zádorfalva


No, itt alaposan belefutottunk a slamasztikába, hiszen miután megkerültük a Karu-fészke-tetőt, a fás-bokros domboldalon elfogytak a jelzések. A térkép alapján egyértelmű volt, hogy Gömörszőlősről kiérve a patak túlsó (bal) partján kell haladnunk, s ezt hamarosan egy fa irányjelző táblára felfestett kék-fehér sávjelzés is mutatta. Gyakran embermagasságú mezei növényzetben vágtatva (újabb jelzés egy magányos fán, a rét közepén), északi irányt tartva felértünk a domboldalra, ahol azonban egy újabb fán láttuk az utolsó jelzést. Innen a távolban már látszott Zádorfalva temploma, az iránynak megfelelő letérési lehetőség azonban nem volt. A kitaposott, ám már jó ideje jelzetlen csapáson továbbhaladva egy elágazásba jutottunk, ahol jobbra egy közepes méretű zabtábla, balra az erdő felé lehetett menni, míg a mi uticélunknak leginkább az erdő jobb szélén haladó egyenes irány felelt meg. Így nem túl magabiztosan erre indultunk, majd néhány perc múlva egy gombát szedő idős házaspárral futottunk össze, akik megerősítettek abban, hogy a rövidesen fenyvesbe hajló erdő szélén kell haladnunk. Pár száz méterrel feljebb — jobbról — megérkeztek a kék jelzések, amiből arra következtettem, hogy már korábban le kellett volna térnünk jobbra, de nem volt hol... Miután a fenyveserdő véget ért, egy lápos-tocsogós területre jutottunk ki. A jelzés a szemközti domboldalban futó szekérútra vitt, ahol ugyan még volt egy fiatal cserjén, irányt azonban nem mutatott. Itt jobbra kellett mennünk, ám a következő jelzéssel már csak 1,5-2 kilométer megtétele után, a zádorfalvi úton egy közlekedési tábla oszlopára felfestve találkoztunk. A sok elkavarás miatt a megszokott fél-egy orés pluszok helyett éppen a szintidőnek megfelelően, nem sokkal fél öt előtt értünk a Zádorfalva központjában lévő kocsmához, ahonnan pecsételés után a 16.48-as busszal tértünk vissza Putnokra.

 
apoka Bejárás: 2010.05.30. Rögzítve: 2010.05.31 21:23:35

Bár én csak Zádorfalváról jártam be most ezt a szakaszt ,de Ferkó barátom is ugyan ott kavart be mint én januárban.Nevezetesen Gömörszőlős után a Karu fészke-tető környékén. A helyes utat szerintem csak akkor találjuk meg ha vissza megyünk ide táborozni.Ezen kívül jól jelzett jól követhető ez a szakasz.


Itt szeretném felhívni figyelmeteket a Timea Vendégházra Jósvafőn és kedves tulajdonosaira.Nem fogtok csalódni.Értünk pl. este eljöttek Szelcepusztára és reggel vissza is vittek oda.A túristaház tele volt.Cim:3758 Jósvafő, Szabadság u. 25.Tel.:36 48/458-289, 70/257-6720.


Végül: mindig öröm kéktúrázókkal találkozni.Nekünk most is megadatott.A Bódvaszilasi vá.-son az Isaszegi Természetjáró(vagy barát ?)Klub igen lelkes és rendkívül szimpatikus kis csapatával futottunk össze.Ők a Cserehát felől érkeztek.Jó hangulatú beszélgetés után még sokáig együtt is vonatoztunk.

 
Forester Bejárás: 2010.04.06. Rögzítve: 2010.04.06 14:13:18

Az extra fizetőssé válása miatt a Kék túrás oldalaim tovább menekültek a http://pekari.07x.net/kek.htm -re

 
prozak01 Bejárás: 2010.03.07. Rögzítve: 2010.03.08 11:04:58

Zádorfalva-Bódvaszilas 2010.03.06-07


Miskolcon volt a szállásom, viszont enek köszönhetően már hajnalban kellett kelnem, hogy kazincbarcikai átszállással 7 órára Zádorfalvára érjek. Ekkor már több helyi is várta az ivó kinyitását, ám az egyik közölte hogy a csapos néni a 7:15-ös busszal jön. Erre az egyik fiatalabb közölte: márpedig nekem innom kell b.meg! -és a kocsma mellett már nyitva lévő mini ABC felé vette az irányt, és hamarosan meg is jelent néhány műanyag palackos tablettás borral, így csak én maradtam mire jött a néni. Kedélyesen elbeszélgettünk, majd megkezdtem utamat.


Zádorfalva-Aggtelek között szelíden hullámzó dombok, némi aszfalt, de jobb minőségű erdei utak, mint amire előzetesen számítottam. És fagy..a kora reggeli időpontnak köszönhetően az erdő lakói részéről nagy volt a mozgás, a már megszokott hollókon, vércséken, egerészölyveken kívül több vonuló őzet láttam. A barlanghoz érve már kisütött a nap, de a hétvége ellenére nem volt nagy mozgás. Először azt hittem semmi sincs nyitva, ám a Tourinform szerencsére nyitva volt.


Aggtelek-Jósvafő között a felszínen tettem meg az utat. A kopár Baradla-tetőről többször nyílt nagyon szép kilátás, ördögszántások között lépkedve jutottam be szépen lassan az erdőbe. Itt azért volt némi emelkedő, de Jósvafő felé inkább ereszkedni kellett már. A Tengerszem szálló recepcióján a recepciós hölggyel beszélgettem majd egy negyed órát, ezután -mivel még sok volt az idő a busz indulásáig -alaposabban körülnéztem Jósvafőn. Megnéztem a Jósva-forrást, a Tengerszemet, a faluközpontot, stb. Ezután összetalálkoztam egy idősebb hölgyekből álló debreceni turistacsoporttal, akikkel együtt tettem meg Jósvafő-Aggtelek vá.-ig az utat. Onnan Miskolcra kalandosra sikeredett az út: Szendrőládon egy tíztagú család szállt fel, középre dobott egy ősrégi forgótárcsás Hajdú centrifugát, majd hátramentek. Edelényben leszálltak, addig a centrifuga ott parkolt a középső állóhelyen..:) Plusz Szendrőn felszállt két totál részeg skinhead, akik közül az egyik fékezéskor, kezében a kinyitott sörrel elvágódott...:DD Utána csak üvöltöztek hogy "száz forintnak ötven a fele" meg néhány hasonló örökzöldet. Sajószentpéteren végül jött két rendőr és leszállították őket..:D


 


Másnap Miskolcon havazásra ébredtem szintén hajnalban, de Jósvafőre érve ebből semmi se látszott. Itt már több helyen sár, illetve víz volt, különösen a Tohonya-patak völgyében, amely amúgy gyönyörű, főleg a Kossuth-barlang bejárata a forrással. Onnan az emelkedő a Hucul-méneshez és fent az út szintén sáros volt, ezt nagyjából Derenkig tartotta. Utóbbinál az alapvetően vízenyős elhelyezkedés miatt több helyen voltak vízátfolyások. Már nagyon hosszú ideje szerettem volna látni Derenket..hát szívbemarkoló. Remélem sose jön el többé olyan idő, hogy egy állami vezető, mert hogy zavarni merészelik úri passziójában, erőszakkal kitelepíttet egy egész falut..amilyen körülmények voltak, úgy látom ilyen földekből akkortájt sem lehetett megélni, amik a környéken vannak. Az hogy vadásztak hogy tudjanak enni? Az biztos fennköltebb, ha pusztán sportból vadásznak gazdag emberek, hogy aztán teletegyék az egész házat trófeákkal..


Szádvár felé először akartam tenni egy kitérőt, de ez a 16 km. Jósvafőtől úgy kifárasztott, hogy inkább letettem róla -és jól tettem, mert Szabó-Pallagig voltak egész kemény emelkedők, a szögligeti elágazástól egy darabon óriási, fagyott keréknyomokkal. Feljebb emelkedve a táj egyszerűen mesés volt: hatalmas zsombolyok, víznyelők láncolata, sűrű erdő..tarvágást gyakorlatilag nem láttam, amely az eddigi OKT-s tapasztalataim után tiszta felüdülés. Az erdészház előtt szinte tükörjég volt, közben el is eredt egy rövid időre a hó. A jégnek köszönhetően estem is egy nagyot a térdemre, fájt is ugyan, de meg tudtam kezdeni az ereszkedést (az erdészház állapotát a bélyegzőhelyeknél ismertettem, hát nem túl jó..). Bódvaszilasig ezután víznyelők, hatalmas kanyarok, és erős ereszkedő..egy tanyánál értem el a falut, a soron nem volt csokikéregetés meg ilyesmi, találkoztam gyerekekkel ugyan, de ők csak illedelmesen köszöntek, míg a felnőttek a domboldalon égettek valamit. Megdöbbentő ez a szegénység, ajánlom azok figyelmébe, akik fizetett hirdetéseken egyfolytában gazdasági fejlődésről papolnak.


A vasútállomáson a vasutasok beengedtek a forgalmi irodába, mert közben hatalmas hózápor kerekedett. A szádvári kitérő elhagyásával a korábbi vonattal el tudtam menni, a csatlakozáshoz meg elintézték hogy legyen jegyem! :))


Összességében nagyon jól sikerült túra volt, változatlanul szeretem BAZ-megyét! :)


 

 
apoka Bejárás: 2010.01.23. Rögzítve: 2010.01.27 15:01:07
Putnok-Zádorfalva
Néhány percel nyolc elõtt érkeztem Miskolc felõl a személyvonattal.Gyors stempli a pénztárban és elkezdtem az elsõ lépéseket 2010-ben.Ez alkalommal szólóban,mert a cimboráknak más dolguk akadt.Gyorsan kiértem a városból,természetesen néhány fotót készítettem.A kis tavon lékhorgásztak, majd a "Mohosok" érintésével Kelemérre érkeztem.A Tompa Mihály emlékház felé tartva kiabálást hallok:"Fiatalember!Hahó!Megyek nyitom a házat".Hát erre a fogattatásra nem számítottam pedig a kéken már túl vagyok 900km-en.Kiderült,észrevevé,hogy érkeztem kötelességének érezte,hogy néhány jó szóval és a bélyegzõvel fogadjon.Nagyon jól esett és innen is csókoltatom.
Alig fél óra és Gömörszõlõs.Itt nem várt senki.Hát mit mondjak,van hangulata a falunak.A mezõgazdasági gyüjteménytemény kinti részét megnéztem,igazoló bélyegzés és irány Zádorfalva.Eddig a jelzések rendben voltak,térkép nélkül is gond nélkül járható.Na most következik egy többek által is kritizált rész.A Karu fészek-tetõ elõtti jobbos valóban nehezen értelmezhetõ.Én is bekavartam,de elõ a térkép,tájoló és meghatároztam a helyzetemet.Túl mentem de semmi gond az elsõ adandó alkalommal,egy szekérúton,völgy irányba fordultam és lám 6-7 perc ereszkedés után ismét a kéken voltam.Aki nagyon bekavarna annak javaslom a völgyben a patakot keresse ami Zádorfalvára visz.Zádorfalvára érkezve kocogósra vettem a tempót,hogy elérjem 13,07-es putnoki buszt és még bélyegeznem is kellett.
Nagyon kellemes napom volt.Végig szikrázó napsütés és minusz 6-7 fok.Folyt-köv.februárban valahol a kéken.Apoka
 
prozak01 Bejárás: 2009.10.09. Rögzítve: 2009.10.09 23:00:40
Putnok-Zádorfalva

Sokat töprengtem, hogy bevállaljam-e Aggtelekig a 31 km-t, de bevallom õszintén, egy nyugis, õszi túrára vágytam, nem pedig esztelen rohanásra, így maradt a Zádorfalváig tartó etap. Bár nemrég voltam kékezni, olyan izgatott voltam, hogy már 4:15-kor kivetett az ágy hajnalban! :) Bár tagadhatatlan vasútpártiságom, sajnos a két vonat (Bp-Miskolc, Miskolc-Putnok) majdnem fél óra késést szedett össze, mindent elárul sajnos errõl az, hogy tegnap pont egy kalauzzal beszélgettem, aki azt mondta: ha gyorsan akarok eljutni valahova, válasszam a buszt..
Az idõ épp kicsit nyálkás, esõ utáni volt. A pályaudvaron rögtön két kéktúrázóval futottam össze, õk a keleméri buszra vártak, onnan mentek 3 napos bontásban Bódvaszilasig. Egy ideig beszélgettünk, majd elbúcsúztam, és útnak indultam. Putnokról kifele sajnos kicsit gettójellege volt a Serényi Béla útnak, itt is sajnos szinte tapintható a nyomor -még a Petõfi-szobornak is nyoma veszett, lehet a MÉH-ben végezte. Ennek ellenére BAZ-megyét szerintem igazságtalanul bántják innen a fõvárosból, itt találkoztam eddig Vas mellett az eddigi legközvetlenebb, legsegítõkészebb emberekkel, épp ideje, hogy a térségnek az értékeirõl is szót ejtsenek, ne csak a gáz dolgokról.
Kiérve rögtön megcsapott az erdõ esõ utáni, semmihez sem hasonlítható illata. A Szörnyû-völgy, és a Putnoki-tó, egyáltalán az egész õszi erdõ gyönyörû volt, a rettegett apró légyhad csak a Mohos felé jött, ott aztán viszont felhõkben..csakhamar elértem Kelemért, amely kétségtelenül nagyon szép, takaros falu, összképében már a Zemplént idézi. Itt rövid pihenõt tartottam a Bagolyvárban. Érdekessége a falunak még az élelmiszerbolt, a tornyos, kúriaszerû, láthatóan alápincézett épületnek szinte biztos hogy magas rangú tulajdonosai voltak egykoron. Gömörszõlõs innen már csak egy ugrás volt. Ez a falu óriási hatással volt rám, skanzenszerû de mégis élettel teli szépségével. Elhanyagolt ház sehol sem volt, még a telefonfülke kidolgozottságára is odafigyelnek itt. Elvarázsolt, tényleg.
Utána Zádorfalva felé jórészt kopároson haladtam, fent a dombtetõn le is heveredtem a fûbe, a Nap is kisütött..legalább 10 percet ejtõztem így. Utána egy major mellett értem le Zádorfalvára. Ez a falu nem olyan tündöklõ talán, mint az elõzõ kettõ, mégis számos rejtett értékkel rendelkezik. Talán Rakacaszendre emlékeztet, mert itt a kisebbség a többség -de ez semmi gondot nem jelent, nyugodtan közlekedhet itt bárki. A kocsmában legalább olyan jó volt, mint anno Káldon, kávézás közben jót dumáltunk két helybélivel, hogy melyik volt az a 3 tenger, amely egykoron Nagy-Magyarországot mosta! :)
Aztán jött a busz, ahol meglepetésemre filmvetítés volt (a "Largo Winch" címû alkotást ment, aztán a többi idõt a mellettem ülõ ózdi sráccal dumáltuk végig).
Igencsak feldobódtam, nagyon jó volt ez a mai nap! A hangulatomat érzékeltetvén íme: http://www.youtube.com/watch?v=T3qDGChRDDY
 
buszosbandi Bejárás: 2009.06.26. Rögzítve: 2009.06.28 21:47:18
gyorkosattila Bódvaszilas - Aggtelek túrájához csak egy egészen apró kiegészítés: Bódvaszilasra 10:26-kor legfeljebb MISKOLCRÓL!!! érkezett a vonat! Senki ne keressen Budapestrõl közvetlen vonatot! Én is kerestem:)
 
kyuss Bejárás: 2009.06.13. Rögzítve: 2009.06.22 16:09:13
A szakaszt a következõ bontásban jártuk végig:
1. nap Putnok - Gömörszõlõs
2. nap Gömörszõlõs - Jósvafõ
3. nap Jósvafõ - Bódvaszilas

Gömörszõlõsig hibátlanok a jelzések, nem lehet eltévedni. Gömörszõlõsrõl kifelé viszont figyelni kell: könnyen elvihet a szekérút a Pozsok-völgy felé, miközben egy kevésbé kitaposott úton bal kéz felé kell letérni és felmászni a kopár domboldalon. A térképen is jelölt vízmû jó kiindulási pont itt a tájékozódáshoz. A Karu-fészke-tetõnél is van egy eltéveszthetõ letérés - egy jelzés a keresztezõdésen túl van festve, miközben le kell kanyarodni ott - ahol jobbra az erdõ felé kell térni, ahelyett, hogy a kopasz tetõ felé az egyenes úton mennénk tovább. Innen már rendben bevisznek a jelzések Zádorfalvára. Innentõl végig egyértelmûek a jelzések.
 
kyuss Bejárás: 2009.06.13. Rögzítve: 2009.06.22 15:59:28
 
buszosbandi Bejárás: 2009.06.__. Rögzítve: 2009.06.28 21:46:56
gyorkosattila Bódvaszilas - Aggtelek túrájához csak egy egészen apró kiegészítés: Bódvaszilasra 10:26-kor legfeljebb MISKOLCRÓL!!! érkezett a vonat! Senki ne keressen Budapestrõl közvetlen vonatot! Én is kerestem:)
 
ZsZs Bejárás: 2009.05.12. Rögzítve: 2009.05.15 09:12:00
Bejártam a második felét, a 24/b-t is.
Igaz, Aggtelektõl Derenkig szakadt az esõ, de így is szerintem a kék egyik legszebb szakasza.
Térkép, tájoló erõsen ajánlott, de egy kis távcsõ sem rossz ha van, a mezõn távol levõ jelzések keresése során...
Derek gyönyörû, a felújított iskolaépületben aludtam. Reggel a 0 fokos komfortfokozatú hálózsákomban is fáztam, úgy lehûlt az éjjel.
Féltem a Bódvaszilasi cigányteleptõl, sokkal roszabbtól tartottam, de még vissza is köszönnek. Én szabolcsban nõttem fel, ez semmi... ott sokkal durvább állapotok vannak...
De persze lehet szerencsém is volt...
 
gyorkosattila Bejárás: 2009.04.27. Rögzítve: 2009.05.03 11:38:08
Ezzel befejeztem a 24. sz. túrát.

Aggtelek => Putnok

1. Aggtelekrõl Zádorfalvára:

Az aggteleki országúti szakasz (kb. 2 km) fáradalmait kipihenhetjük azon a szép szekérúton, ami az államhatárig vezet. A Kavicsos-hegy felé kanyarodik a Kéktúra jelzés egy jól kijárt, árnyas, széles erdei úton. Itt rögtön adóztam az ördögnek a figyelmetlenségem miatt. Nemsokára elérkezünk egy T keresztezõdéshez, ahol az erdészet lerakott köveket, zúzalékot, amivel az úthibákat tömítik. Na, itt le kell kanyarodni jobbra egy rettenetesen széttúrt kisebb erdei útra. A jelzés gyengén észrevehetõ, mert egy távolabb esõ fán van. Itt is lesz majd egy Y elágazás, amin jobbra kell menni. A jelzés a jobb oldalon elõre látható egy újabb kis kõkupac melletti fán. Az út lejtõs lesz és továbbra is a keréknyomok mélyén, nagy hepehupákon vezet. Egy kis szögben keresztezõ út következik, de a jelzés megint egy beljebbi fán vehetõ észre ez jelzi a helyes utat, mely most éppen a jobban kijárt egyenesen vezetõ. A Kék leérkezik egy kis lapályosabb részhez egy keresztezõdéshez, melybe több irányból is érkezik és távozik út. Itt nehéz lesz kiigazodni, merre kell menni, mert a jelzés egyszerûen eltûnik! A térkép által jelölt irány és egy iránytû segítségével a legvalószínûbb utat követtem és nemsokára megjelent a Kék. A lényeg, hogy a keresztezõdésnél a leginkább jobbra tartó úton kell menni. Itt egy nyugalmasabb szakasz jön, majd kijutunk egy irtáshoz, ahol baloldalt vadászles áll a dombtetõn. Ez itt egy ritkított erdõ a jelzések hirtelen megint eltûnnek, pedig párhuzamos és kis szögben kapcsolódó utak is keresztezik a valószínû irányt. Ismét keresgélni kell a legközelebbi jelet. Jóval elõbbre, egy Y elágazáson túl alig járt útra vált itt a Kék. Jön a Kastély-bérc és jön egy vagy több sárkerülgetõ, hangulatos fiatal erdõben haladunk. Ismét egy út csatlakozik jobbról, majd egyre dzsungelszerûbbé válik a szakasz. Az idáig terjedõ szakasz elég fárasztó és idegesítõ, mert az útelágazások kesze-kuszák és sok van belõlük. Megváltozik az erdõ képe, öreg fák közé érünk, lejtõ jön, majd szembe találjuk magunkat a K+ jelzéssel, egy elágazásban. Mi megyünk jobbra a Kéken fel enyhe emelkedõvel a Galyagos hegyre. Átbillenünk rajta, de már jön is a következõ az Égés-tetõ letarolt kopasz teteje (egy-két hagyásfa árválkodik az egész tetõn). Izzasztó emelkedõvel felcaplatunk rá és a tetejérõl csodálatos kilátás nyílik minden irányban. A Nagy-Szõlõ tetõnél érünk ki az erdõbõl és csodálatos Cseres-völgyet látjuk balról magunk alatt. Megejtõen szép látvány fog elkísérni innentõl egészen le Zádorfalváig. Az egymásba fonódó majdnem teljesen kopasz, dimbes-dombos táj képe. Zádorfalván - a helyiek elmondása szerint - a lakosság 60%-a cigány. A fehér magyarság itt kisebbségben él és láthatóan egyfajta tisztes távolságtartással próbálnak lenni feléjük, ami a jelekbõl ítélve egyre kevésbé sikerül nekik, de ez nem rajtuk múlik. A szállásom a paplakban volt a templom alatt. Egy nagy bekerített telken fekszik ez az egyházi intézmény és mûemlék. Ottlétem rövidke néhány órája alatt legalább ötször elmondták nekem, hogy mindent zárjak be, ha kimegyek, az ajtót, a kaput, a fürdõhelyiséget. (pl. a ház elõtti lámpa izzóját éjszakára ki kellett csavarnom és bevinni a szobába, nehogy meglovasítsák) Megfogadtam tehát az intéseket és jól bezártam a telek kapuját. Mondták, hogy egy percig se legyen nyitva semmi, mert itt seperc alatt mindennek lába kél, ami mozdítható vagy pénzzé tehetõ. Errõl majdnem magam is megbizonyosodhattam, amikor a kis házikóm lépcsõjén üldögélve késsel a kezemben békésen falatoztam. Ruháimat kimostam és száradni kiterítettem – jobb híján - a paplak verandájára. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy valaki jön föl a lépcsõn. Egy roma suhanc átmászott a kerítésen és békésen bandukolt felfelé a templom irányába, mintha éppen csak a saját házában végezné szokásos esti egészségügyi sétáját! Amondó vagyok, valószínûbb, hogy kiszúrta az utca felõl a ruháimat és fájt a foga rájuk, de megzavartam õkelmét. Utána nem láttam többé. Mindenesetre a vérnyomásom és az adrenalin szintem rögtön felszökött, de aztán mivel a dolognak nem volt folytatása, lenyugodtam. Másnap reggel folytattam utamat Gömörszõlõs felé. A következõ egy igen rossz szakasznak van leírva, bár szerintem itt volt több probléma.

Zádorfalváról Gömörszõlõsre:

Rettenetes hideg volt éjszaka és hajnalban is. Minden ruhát magamra vettem, de így is fáztam. A kezeim teljesen lemerevedtek a hidegben. A Bors-völgy legelõvölgye is nagyon szép volt a kelõ nap sugarainak fényében. Nem sok jelzés van, de nem lehet eltévedni, mert jószerivel csak egy szekérút vezet a völgyben. Itt-ott jelzés is segít minket. Ez a Potrec nevû kagyló alakú völgytorkolat szép és furcsa. A patakocska annak az aljából ered, bár most szinte csak mocsár volt az egész. Hogy hol lehet átkelni rajta azt a legjobban járt szekérút mutatja. Ha átkeltünk a völgy alján a túloldalon egy picit pontosan ellenkezõ irányban folytatjuk utunkat, majd jobbra kanyarodunk, aztán emelkedni kezd az út, jobb oldalon fenyveserdõ. Itt fényképeztem egy õzikét. Látta, hogy ott járkálok, de nem zavarta túlságosan. Egy ideig szemeztünk, aztán párjával együtt eltûntek a sûrûben. Késõbb elõttem kb. 60 méterrel ugrottak át az úton. Innen jól követhetõ a jelzés, de a Karu-fészke tetõ után van egy letérés jobbra, amire figyelni kell! Amikor kiérünk az erdõbõl egy kopasz tetejû hegy tetején vezet a füves szekérút. Itt egy pontnál egy jobbra vezetõ szekérút kanyarodik el attól, amin eddig jöttünk. Fontos útjelzõ tábla kellene ide, mert isten tudja hova vezet, ami balra megy. MOST CSAK EGY KÉK JELZÉSSEL ELLÁTOTT FATÁBLA FEKSZIK A FÛBEN! Ezt bárki félrerúghatja, elviheti, áthelyezheti, stb. Késõbb, lejjebb már van egy kis fán jelzés, de az fentrõl nem látszik. Innen aztán levezet a völgytalpba az út, gond nem lehet, csak legfeljebb a szépen virágzó vadkörtefánál akadhatunk meg. Miért visz át a kék jelzés egy zsombékos, gazos alig járt útra (tábla is van), aztán késõbb vissza? Mindegy. Utána be Gömörszõlõsre, mint írtam a helységnél bélyegzõ az nem volt ottjártamkor.

Gömörszõlõs-Kelemér-Putnok:

Gömörszõlõsrõl Kelemérre aszfaltúton kell átgyalogolni.  Kelemér központjától mindig felfelé megyünk alighanem egészen a Mohos tavakig. A faluból kijövet a szerpentin levágását nem pontosan mutatja a térkép, és a terepen sincs jelzés, de tulajdonképpen könnyen kitalálható, hogy hol kell letérni és átvágni. A második átvágásnál viszont kicsit feljebb kell menni az aszfaltúton és ott lesz egy bejárat az erdõbe. Nem lehet látni kívülrõl semmilyen jelzést, mert a növendék fák eltakarják, csak picit bentebb tûnik elõ a Kék a jobb oldalon. Innentõl remekül követhetõk a jelzések hosszabb ideig. A Pálma-forrás környéke és a Putnoki tó csodaszép, nyugalmat árasztó hely. Putnok szép kis település, bár egyes részei elég lepusztultak.
 
gyorkosattila Bejárás: 2009.04.09. Rögzítve: 2009.04.11 13:35:13
Végre, nekem is megvan az elsõ darabom a 24.sz. túrából!

Bódvaszilas => Aggtelek

10:26 után valamivel érkezett meg a vonat Budapestrõl Bódvaszilasra. Az üzletek nyitva, a közkutak kevésbé, de kijjeb majd leszenek. A községbõl kifelé enyhe emelkedõ és látványosan csökkenõ életszínvonal. Nemsokára megérkezünk a putrisok gettójába (Zrínyi Miklós utca), félelmetes. Készüljünk fel idegileg, mert sokkoló lesz... Fokozatosan egyre több romával találkozunk az utcán lófrálva a házak pedig egyre nyomorúságosabbak. Azért még itt-ott akad egy két szép tornácos parasztház is, de mindjárt jönnek sorba a 'cigánykölcsönre' épített randa kockaházak. Épp segélyosztás volt a boltban ezt az örömködõ hangokból és mondatfoszlányokból vettem ki. Fentebb nekem is beszólt az egyik csokikéregetõ purdé, de verést - szerencsére - nem helyezett kilátásba. :-) Még néhány köszönés innen-onnan, egy-két - a kerítés nélküli házakból kiszabaduló - mocskos, sunyi hátulról kerülgetõ kutya, aztán amilyen gyorsan csak tudtam elhagytam a falut. Õszintén szólva erre nem számítottam és nagy megkönnyebülés volt hogy túlvagyok rajta, számomra ez rosszabbul sikerült, mint Abaújszolnok. Lehet, hogy csak azért, mert ott nem kell keresztül menni a falun, mint itt, vagy csak éppen rosszkor érkeztem (munkanapon, délelõtt 11 h. körül). Tetszett, ahogy elvezették a kéket a major épülete mellett!
A kéktúra jelzések az egész túrám alatt kiválóak, nagyon köszönöm, hogy ilyen jól karban vannak tartva és az útirányok, kanyarok is remekül jelezve vannak! A Barlangkutató-forrásnál érdemes vizet vételezni, mert "kivételesen erõs" kapaszkodóval megyünk fel a Pócsa-kõi víznyelõig és utána is végig emelkedõ lesz a Szabó-pallag erdészházig. Ezek a víznyelõk érdekes geológiai képzõdmények, nem gondoltam volna, hogy némelyik ilyen hatalmas. A táj tele van velük és sokuknak az legmélyében barlangnyílás található. Egy ilyen töbör aljában láthatjuk a Meteor-barlangot is. Megmosolyogtató, hogy külön túristajelzés vezet hozzá, hiszen ott van a kék mellett 20 m-re, talán ez az ország legrövidebb túristaútja. :) A Szabó-pallag erdészház nincs innen messze, még egy kicsi meredek emelkedõ és már fenn is vagyunk a hegytetõn egy szekérúton, ami csodaszép fenyveserdõbe torkollik, aminek a közepén van az erdészház. Esõháznak már jó, remélem folytatják a felújítást és szép kis épület lesz belõle. A Szád-várig dolinák tömege és az út mindkét oldalán, érdemes némelyiket közelebbrõl is megnézni. Egyik-másik igen mély!
A Bába-völgyben a Nagy-Bene-bércnél elkapott engem egy futó záporesõ. Elõtte volt egy villámlás pont a fejem fölött, de akkorát szólt, azt hittem a földreesek úgy megijedtem. Kéktúrám során elõször arra használtam kétrészes esõvédõ öltözetemet, amire való (eddig csak a szúnyogok ellen védett minden várakozást felülmúló eredményességgel). Szád-várat kihagytam, de a várkert gyönyörû volt és a vár látványa is alulról. A Lakatos-forrás szép, bár lehetne szebb is, ha kicsit kitisztítanák a medret a fáktól és a környéket picit rendberaknák. A derenki medence álomszép, szavakkal nem is lehet leírni. Az emlékhely is gondozott, szomorú, hogy ilyen dolgok történtek a lengyel kissebbséggel. Elég furcsa, hogy medvevadász-rezervátumot akart építeni Horty Miklós a második világháború idején. Végül is gazdag ország voltunk, miért ne? Derenk után egy dombháti kaszálónál van egy magasles. Jellegzetes pont. A Ménes-patak zubogását már messzirõl hallani az erdõ csendjében. Ha meghalljuk már tudjuk, hogy megérkeztünk a Patkós-völgyhöz. Ha szerencsétek van ti is láthattok itt Foltos szalamandrát. Innen végig emelkedik az út a Szelcepusztai túristaházig. A Puskás Pál-forrás vize friss és üdítõ.
A túristaházban éjszakáztam, egyedül voltam az egész épületben. Melegvíz nem volt, a fürdõhelyiség(ek) lehetnének tisztábbak is és a szerelvények is elég ramaty állapotúak, a matracok és az paplanok, meg a párnák is. Viszont az ágynemû tiszta és ha valaki fázik a cserépkályhába befûthet. Fa odakészítve, aprófát, gyujtóst vágni, szedni kell. Gáztûzhely van a konyhán, vizet lehet melegíteni, fõzni stb. (Van elég nagyméretû edény is) A televízió egy ipari hulladék, különben sem jön semmi rajta, csak az m1, meg a TV2, mondjuk nem is tévézni megy oda az ember. A mobiltelefonom Pannonos, térerõ a házban semmi. Mindez 1700 Ft, de legalább van egy szállás az erdõ közepén és ezt meg kell becsülni a mai világban! (Bár a magam részérõl úgy vagyok vele, hogy fizetnék érte többet is, csak legyen színvonalasabb, de ez a magánvéleményem)
Másnap hajnalban folytattam az utamat lényegében kényelmes túraút vezet egészen Jósvafõig. Szinpetri szõlõhegyének a tetején visz a kék útvonala, van egy ház melletti kertrész, ahol kényelmesen megreggelizhettem. Innen fennséges a kilátás a Jósva-völgyre és Szinpetri nyugati végére. A Kuriszlán-barlang elõtt nem sokkal kapcsolódik hozzánk a sárga jelzés, ami egy jól jelzett tanösvény, ide-oda kanyarog a kék mellett, keresztben elég vicces. A Kuriszlán, a Köves-bérc platója egy hatalmas és csodálatos dimbes-dombos fátlan terület, legelõ. Itt, mint - tapasztalatom szerint - minden hasonló terepen az OKT jelzésfestõi rögtön hatalmas gondba kerülnek, hiszen alig van természet adta lehetõség (fa) amire ki lehetne jelölni az útirányt. Itt is van egy két helyen kavarodásra lehetõség, de nem vészes, egy kis tájékozódással, iránytûvel, térképpel megtalálható a helyes út. A legproblémásabb pont a Hucul ménes helyénél való visszakanyarodás, ez néhányunknak már kellemetlen perceket okozott. Itt idézném amit Szilvi és Feri hozzászólásában mondott, számomra ez a legjobb megfogalmazás, hogy ne tévedjünk el:
"Derenk felõl érkezve Jósvafõ felé Jósvafõ elõtt a kopasz dombokon, kb. a hucul ménes helyénél a karámot bal felé nagyjából körbekerültük, onnan leereszkedtünk a patakvölgybe, ahol végre rábukkantunk az elvesztett jelzésre. Egy-két karó jól jönne."
Igen, itt egy nagy ívû kanyarulatban tart a kék a karám irányába egyre közelítve azt. Nincs semmilyen jelzés már egy jó ideje, de ne ijedjünk meg csak menjünk a kopasz dombon felfelé addig, amíg a legközelebbi pontjához nem érünk a karámnak, vagy inkább a karám épületének. Ott észre fogjuk venni, hogy van egy gyengén kitaposott szekérnyom balra a fûben!! Ne menjünk tovább egyenesen, ott kell balra lemenni. Amint felérünk a dombtetõre jólláthatjuk a Tohonya-bércet és a két oldalát szegélyezõ völgyeket, amelyek torkolatába kell leérkeznünk. Mikor átbillentünk a dombtetõn és lefelé tartunk a völgybe nemsokára észrevesszük az elsõ fákon a hivogató kék jelzést. Itt egy nagyon meredek ereszkedõ visz le a völgyelágazásba, ahol tábla is jelzi merre kell továbbmenni. Innentõl újra sima ügy. Azért felhívnám a jelzésfestõk szíves figyelmét, ha egyáltalán olvassa is bárki ezt a honlapot az MTSZ részérõl, hogy jó lenne ide (és ezen a fennsíkon még egy-két helyre) facölöp jelzéssel, hasonlóan, mint ahogy a sárga túra jelzésfestõi megcsinálták! Nem kell sok, maximum 5 db bõségesen elég lenne meg egy kis festék és mindenki happy.
Jósvafõnél a Nagy-Tohonya-forrásnál töltsük meg palackjainkat mert a faluból egészen a Magas-hegy(469) tetejéig hosszú és meredek kapaszkodó vár ránk. Utána szép erdei szakasz, majd egy nagyon jellegzetes, egyedi táj következik a kéktúrázók számára. Az "Ördögszántás". Tulajdonképpen a Mész-völgy kijáratától egészen a barlang bejáratáig egy hellyel-közzel egybefüggõ kõtengeren kell 'áthajókáznunk'. Vigyázzunk a lépteinkre, csúnyán el lehet itt esni! Számomra ez egy nagyon szép szakasz volt, éppen tömegesen nyílt a kövek között valamilyen szép sárga virág és az illata gyakran szédítõen finom volt. Odalent a barlang bejáratnál szemet gyönyörködtetõ a sziklafal és az elõtte elterülõ park a játszótérrel. Számomra most itt Aggteleken tért véget a túra, a 14:57-kor induló busszal indultam Budapestre és 3/4 8-ra meg is érkeztem. Legközelebb innen folytatom.
 
Forester Bejárás: 2009.04.05. Rögzítve: 2009.06.15 10:24:58
A bejárás a http://pekari.extra.hu/kek.htm -en olvasható.
 
IgaziHõs Bejárás: 2008.10.27. Rögzítve: 2008.11.06 20:00:33
Putnokról mentünk Bódvaszilasra, laza 4 napos séta keretében, plusz egy napot szántunk a barlangokra Aggtelek és Jósvafõ környékén. Hosszútúrára, esetleg Retek-ági túra (jó, ha van gumicsizma) ajánlott benevezni, nagyon klassz.
A szakasz végig jól jelzett, talán Gömörszõlõs és Zádorfalva között kell picit jobban figyelni, de a külön e célra felállított oszlopok és a térkép segítségével itt sem lehet eltévedni.
Szelcepusztán van egy bekerített rész dámszarvasokkal, szívesen parádéznak az emberfiának. Van köztük egy gím bika is, valamint egy muflon, nem messze tõlük pedig egy rendkívül barátságos vaddisznó próbál ismerkedni - szintén bezárva :-( Ugyanitt szálláslehetõség a turistaszállóban (1600Ft, 48/464-004, Megyeri Ákos), vagy a 200 méterrel feljebb lévõ vadászházban (vadászszezonban 6000Ft/fõ!!! 46/501-506). Korábban, a szálláskeresésnél csak ez utóbbiba kaptunk helyet (kiderült, hogy valami futóverseny volt elõzõ nap és a turistaszálló azért volt zárva), viszont a húzós árért kárpótolt minket a gondnoknõ végtelen kedvessége, a vacsora és a reggeli, valamint a "szelcevíz" - jófajta szilvapálinka.
Feltétlenül javasolt a rövid kitérõ a Szád-várhoz. Köszönhetõen Lipótnak, nem sok maradt belõle, de így is tekintélyt parancsol. Hatalmas alapterületû vár volt. A csúszdának nevezett lejtõn ereszkedtünk le szürkével lefestett jelen, jó móka!
Alapvetõen kellemes az egész útvonal, változatos tájjal, nem túl nagy szintkülönbségekkel.
 
ZsZs Bejárás: 2008.08.15. Rögzítve: 2008.08.18 10:19:17
Csak a Putnok-Aggtelek szakaszt teljesítettem egyelõre, s vegyes tapasztalatokkal gazdagodtam.
Tartottam a szörnyû völgybeli légyinváziótól, de annyira nem volt szörnyû...
Gömörszõlõs után a dombok között - még a tûzõ nap ellenére is - élmény volt bóklászni. A füves szakaszokon a kitûzött póznák és a kitaposott ösvény elég jól jelzik, hogy merre kell menni. Télen már nem annyira biztosnak tûnik...
Mielõtt az erdõt elérnénk kell lennie valahol egy letérésnek jobbra, ahol nekem, és úgy tûnik másoknak is sikerül eltévednie, ugyanis ha a rossz úton érem el az erdõt, akkor mintegy "alternatív kék" egy-egy kis kékre festett nyilacska van a földbe tûzve, s mutatja a helyes irányt. Érdemes köteni, visszavisz a kékre, s ha valahol nem egyértelmû az útvonal, mindig a patakvölgyet kell követni egész Zádorfalváig.
Zádorfalva után miután betérünk az erdõbe, találkozni fogunk a környék összes legyével és szúnyogjával, megállni nem lehet, fejfedõre húzható moszkítóháló ajánlatos, vagy legalább valami arcvédõ.
Na ez a szakasz volt a szörnyû...
 
Fuleee Bejárás: 2008.07.05. Rögzítve: 2008.07.14 18:55:26
A túrának csak az egyik felét teljesítettük Aggtelek - Bódvaszilas, mivel a túra elsõ részét még 2006-ban jártuk be! Aggtelek és Jósvafõ közötti távot a mélyben gyalogoltuk le! Nagyon ajánlom mindenkinek! A Speciális Retekági túrán vettünk részt, mely abban különbözik a Hosszútúrától, hogy kb. egy 2 órás sétát teszünk a barlang egyik legfantasztikusabb mellékágában! Egyébként tényleg ez a része a legszebb a barlangnak! Amúgy Jósvafõ felé haladva egyre szebbek a képzõdmények! Amit érdemes vinned az egy gumicsizma. Esõkabát volt rajtam, de sok funkciója nem volt!
Jósvafõ után Derenket és Szádvárat ki ne hagyjátok! Ezeken a helyeken geoládát is találhattok! Szádvárról fantasztikus a Panoráma. Szádvár és Bódvaszilas között a Kék tesz egy kics kerülõt a Szabó-Pallag erdészházhoz. Útközben egy-két zsombolyt is láthatunk. Azért óvatosan közelítsétek meg! A kullancsokra tényleg kell vigyázni. Az erdészháznál kb. 2-2 ment belénk fejenként abban az 5 percben amikor ott megpihiztünk!
 
PSP Bejárás: 2008.06.25. Rögzítve: 2008.06.30 20:01:58
Két nap alatt teljesítettem a távot. Putnok után sok a kis légy (nem kicsit, nagyon), aztán a füves helyeken természetesen van pár kullancs, de hosszú nadrág és rendszeres ellenõrzés mellett egy sem ért bõrfelületet. A táj gyönyörû.

Beszámolók (meg szintábrák, képgalériák, Google Earth file-ok és igazolófüzet lapok):

http://www.kektura.eu/24aszakasz.html
http://www.kektura.eu/24bszakasz.html

[kektura.eu]
 
burnie Bejárás: 2008.04.12. Rögzítve: 2008.04.15 16:46:55
Három nap alatt bejártam a Bódvaszilas-Uppony részt.
Péntek : leutazás, szállás Koleszár Ferenc +36-48/454-076
Szombat : Bódvaszilas-Jósvafõ, gyönyörû szakasz, Szádvárat ne hagyjátok ki, szállás Garan Vendégház Petõfi u. 41. 48/343-165, 30/389-8045
Vasárnap : Jósvafõ-Kelemér, ez is klassz, de az Aggtelek-Zádorfalva közötti részén az erdõben a munkagépek szétrodeózták az utakat, szállás Bagolyvár Fogadó 48/435-543
Hétfõ : Kelemér-Uppony, 7 órás indulással elértem a 12:09-es buszt Ózd felé így idõben haza tudtam érni. Itt elég sok volt az szfalt és a javított talaj út.
 
Anita&Gábor Bejárás: 2007.08.21. Rögzítve: 2007.10.17 00:24:38
Bódvaszilas --> Putnok
Elõzõ este elég rendes vihar volt, mint ahogy az lenni szokott aug.20.-án az egész országban. Így másnap reggel beérve az erdõbe csúszkáltunk az avarral fedett mészkõsziklákon, dagasztottuk a sarat és borzongva gondoltunk arra, mi lenne, ha a terepre kevésbé alkalmas lábbeliben rónánk a km-eket.. Az elsõ emelkedõ még kicsit lihegõs volt, aztán hozzászokik az ember. A valaha szebb napokat látott Szabó-pallag e.h roskadozó gerendázata alatt pecsételtünk és tovább. Elsõre díjnyertes ötletnek tûnt felmászni Szádvár romjaihoz, de amikor rossz irányba akartam lenavigálni magunkat vissza a kékre, az már csak Anita számára volt vicces.. Azért megtalálható :) Derenknél 1/2 óra pihenõ, aggódó tekintetek a felhõzet irányába.. Derenk és Szelcepuszta között található egy rövid,nagyon meredek, keskeny, sziklás szakasz az erdõn át, amin szívesen leküldeném - esõ után,hátizsákkal - azt aki kijelölte. Szelcepusztán vizet vételeztünk, és örültünk az elõbukkanó napnak. A jelzésekkel csak Jósvafõhöz közeledve lesznek gondok, ugyanis a Hucul ménesnél nemigen van jelezve a lefordulás, ezért aki a térkép alapján érzésre nem teszi ezt meg, az gyalogol még +2km-t mire rátalál a helyes útra, ahogy mi is tettük.. Jósvafõn puritán szállás, a kocsmában hideg sõr..
Jósvafõrõl kiérve a jelzések egyértelmûek, Aggtelek fölé érve gyönyörû lenne a kilátás kevésbé párás idõben.. A lefelé vezetõ lépcsõket szintén nem nedves idõre tervezték. A következõ mûutas rész kicsit félelmetes a száguldozók miatt. Az erdõbe beérve pedig találkozhatunk a környék szúnyogtermésének 95%-ával. A kék jelzés néhol nem egyértelmûen követi az ösvényeket a nehézgépek nyomvonalai miatt, de eltévedni aligha fog bárki is. Zádorfalván barátságos emberek. A faluból kiérve ritkán találunk jelzéseket, de a kijárt utat és - fõleg - a térképet követve, könnyedén átjutottunk a kopár tájon. Szállás Keleméren a Bagolyvár panzióban. Szalonnasütés, kellemes hangulat.
Másnap Kelemérrõl kiérve az elsõ szerpentín levágását nem találtuk - abban sem vagyok biztos, hogy a térkép igazat szólt - ,de a másodiknál már nem vétettük el a kéket. Putnokig innen már könnyû a terep, a táj szép, az úton a forgalom kicsi. A városba érve az etnikai összetétel aggodalora adhat okot, de minket nem zaklattak. (hogy ebben mekkora szerepe volt a kezünkben tartott botoknak, nem tudom). Pecsét az állomáson a szép, fiatal jegykiadó leányzótól, akivel folytatott beszélgetésbõl idéznék egy részt:
Õ:- "És ma még meddig akartok eljutni?
Én:- Dédestapolcsányig.
Õ:- Hát arra a vonatra bizony még elég sokat kell várni.."
:)
 
maciHUN Bejárás: 2007.07.09. Rögzítve: 2007.07.10 20:23:28
képek : www.vandortabor.uw.hu
 
maciHUN Bejárás: 2007.07.09. Rögzítve: 2007.07.10 20:23:01
a Szalonnai-hegységen és az Aggteleki karszt területén vezet végig a túra, majd lemegy a Galyaságba. váltakozó fenyvesek-bükkösök, erdõk-mezõk teszik változatossá és gyönyörûvé a tájat. a falvak (zádorfalva, gömörszõlõs) nagyon takarosak. Rengetek ritka állatot, növényt lehet látni,fényképezni. Az aggteleg-jósvafõ között elterülõ ördögszántás pedig egyszerûen fantasztikus. Zádorfalva környékén gyönyörû dombvidék van.
 
aezs Bejárás: 2007.03.15. Rögzítve: 2007.03.16 23:30:14
nehéz elkeverni, nekünk sikerült zádorfalva elõtt a völgybe leérve,ahol át kell kelni egy kis patakon
szemben látszik zádorfalva fehér templomtornya, érdemes erre hagyatkozni, a kék elkezd itt uis balra vezetni (csak egy jel, utána nincs folytatás)
tehát csak egyenesen, mi v 2 km-es kitérõt tettünk a bénázás miatt( igaz, zádorfalva egyértelmû volt...no mindegy, kárpótlásul szép birkanyájat láthattunk legelészni, ez már megérte)
aggteleken a baradla turistaszállóban aludtunk, nagyon retrós, aranyos hely, s ráadásul roppant olcsó (1300 diáknak, 1600 felnõttnek)
igaz, ffi tusolóban szünetelt a melegvízszolgáltatás, de hát leleményes( v inkább roppant finnyás:-)) fiúk átsomfordáltak a nõi tusolóba
az egész túra gyönyörû terepen visz, szép, napos idõ volt, úgyh igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat
hucul lovak nem zavartatják magukat, jó közel lehet menni hozzájuk
összességében tehát nem lehet elkeverni, a zádorfalvi elkavarás sztem csak a mi bénaságunk
közbiztonság nem tûnt vészesnek, a cigányok ránk se hederítettek, esetleg egy-két gyerek kért csokit bódvaszilason (de hát ettõl nem lett tele a gyatya)
 
Szilvi és Feri Bejárás: 2006.10.29. Rögzítve: 2006.11.05 10:54:33
Derenk felõl érkezve Jósvafõ felé Jósvafõ elõtt a kopasz dombokon, kb. a hucul ménes helyénél a karámot bal felé nagyjából körbekerültük, onnan leereszkedtünk a patakvölgybe, ahol végre rábukkantunk az elvesztett jelzésre. Egy-két karó jól jönne.

Aggtelekrõl Zádorfalva felé a trizsi sorompó után nem sokkal egy keresztezõdésnél jobbra letér a kék a nagy útról, amelyen amúgy Trizsre érkeztünk volna. A letérõ jelzést jól elrejtették. (Biciklis táblákról felismerhetõ a keresztezõdés.)

Zádorfalváról Gömörszõlõs felé haladva jól, egyértelmûen követhetõ az út a térkép segítségével. Az itt-ott található jelzések megerõsítettek abbéli hitünkben, hogy jó felé tartunk.


 
hegezoli Bejárás: 2006.08.20. Rögzítve: 2006.09.27 10:40:18
Gömörszõlõs és Zádorfalva között valóban rossz a jelzés. Annak ellenére, hogy elõttünk haladtak a jelzésfestõk 1-2 óra elõnnyel, az utat lehetetlenség volt követni. Huski leírása hibátlan. Valóban fel kell kapaszkodni a szemközti kopasz dombra, aminek a gerince mögött fut egy enyhén átlós (4 óra-10óra irányban)szekérút, ezen balra haladva kell továbbmenni. Nemsokára lesz az út bal oldalán egy tábla is, aminek a túloldalán megtaláljátok a kék jelzést. Ez a lejtõ felõl érkezõk "befogására" lett kitéve.

Szomorúan tapasztaltam viszont, hogy az MTSZ-es jelzésfestõ "kollegák" lépten-nyomon festékes pálcákat és újságpapírokat hagynak maguk után, és a földre tett festékes doboz is mindenhol kék karikákat rajzol a fûbe, betonra. Természetbarát??
 
huski Bejárás: 2006.08.__. Rögzítve: 2006.08.29 21:11:16
Putnokról tovább Kelemérig,itt a múzeumban bélyegeztünk,200Ft a belépõ.Gömörszõlõsön nagyon szép a múzeum,nem volt ott senki,az udvarában levõ padon megebédeltünk.Kellett a kalória a következõkhöz.Megpróbálom
/én is/leírni a nehézségeket.A faluból ki jobbra,aztán balra egy lápos,gazos útra.Kb 200m múlva jelzés karón.Utána az út lassan jobbra kanyarodik,majd van egy újabb karós jel,mej balra mutat.A nyíl irányában 10m-re egy fa,rajta jel.A fa mellé érve egy nyíl egyenesen mutat,viszont a fa másik oldalán is van egy nyíl,amelyik-szerintem -nyugat felé visszamutat.Na erre nem szabad menni,mert minket Szuhafõ alól küldött vissza egy parasztbácsi.Az a legegyszerûbb,ha az elsõ nyilat követve egybõl felmegyünk a szembenlevõ domb tetejére és ott a gerincen kelet fele haladva egy risszrossz szekérúton majd lesznek jelek.Kb 1-1,5km múlva lassan az út balra kanyarodik,baloldalt lesz egy magányos tölgy,rajta jel.Utána kb 50m-re jobbra kiágazik egy másik risszrossz szekérút,azon kell haladni lefelé.Elõbb egy bükkös,majd egy patakon áthaladva egy fenyves mellett megyünk.Amikor a fenyvest elhagyjuk,az utunk balra kanyarodik és hamarosan beletorkollik egy jól kijárt szekérútra,ami bevezet a faluba.A parókián aludtunk,ajánlom nagyobb csoportoknak is,van egy 16,8,6 és háromágyas szobájuk.Aki nem alszik itt,az is nézze meg a templomot,református,nagyon szépek a fafestmények.Másnap az unalmas bükkerdõ után-ahol valóban sok a szekérút,de van jel bõven-megérkeztünk Aggtelekre.Megnéztük a barlangot,a hölgyek shoppingoltak a bóvlisoron.Zimmerferiben aludtunk,2200/fõ.A camping árai:sátorhely 900+900/fõ,a kisfaház három fõig 3800,a nagyfaház drága,de abban van bennt fürdõ.Másnap haza busz+vonat.Ennyi.
 
lükepék Bejárás: 2006.07.02. Rögzítve: 2006.07.03 11:33:12
Aggtelek-Jósavfõ barlangi hosszútúra nagyon szép!!!! Utána mentünk levezetésenk Szelcepusztáig. A levert karók jó irányjelzõk, semmi gond nem volt a tájékozódással. Szelcepuszta elõtt a mûút eléréséhez át kellett törni egy szép nagyra megnõtt gazoson, illetve mezõn, esõ utáni jó kis szuttyogós talaj..

Szerencsére rajtunk kívül esõ okok miatt Szelcepusztán volt szállásunk, így nem volt gond az alvással, meg a csomaghurcolással.

Másnap (nem is, mert harmadnap) meg Szelcepuszta-Bódvaszilast jártuk meg. Derenket nem indultunk felfedezni, mert nagy volt a csalán meg a többi csalamádé. Szádvárba felmászni nagyon megéri, de ne a kapu felõl tegyük (nagyon meredek). A nagy éjszakai zuhé után jól esett az agyagos föld, 2 kecses piruett, gombászacskó ívelt feldobása látványelemmel bõvítve belefért a túrába.
Szabó-pallagon az atlasz leírása szerinti jó minõségû gumibélyegzõ helyett csak régi fémet találtunk (ennek is van romantikája, és Pálmai Vencel csak megismeri abból a néhány kínai jelbõl, hol is bélyegeztünk..).
Cserébe útközben rengeteg szamóca volt
Szilason büfés lány készségesen adta a bélyegzõt, lehet, hogy már beletörõdött.
 
Tavaszi Széll Bejárás: 2006.06.02. Rögzítve: 2006.06.06 12:21:13
A szakaszt 2005. 05. 29 - 06. 02. között jártuk be, nagyzsákkal, igen kényelmesen, barlanglátogatásokkal, falusétákkal (nem szervezett) átszõve. Szállások Gömörszõlõsön, Aggteleken, Jósvafõn és a Szalamandra-házban (Szögligettõl északra). Elkavarási lehetõség gyakorlatilag nincs, talán Gömörszõlõs és Zádorfalva között az erdõbe kanyarodó út nem tûnt egyértelmûnek. Jöjjenek a civilizáció sirámai: zömmel végig hatalmas sár, víz, három nagy elázás (esõtõl!!), elöntött Baradla ezért bejutás a Denevérági bejáraton, rengeteg kullancs, a Szádvár tövében a lábainknál cikázó vadmalacok és a sûrûben örjöngõ mamájuk, hatalmas, fákat recsegtetõ szélvihar a Bába-völgy és Bódvaszilas között, a Szalamandra-házban töltött (utolsó) este szalonnasütése és az öt napos sár következtében füstszagúan (zömmel minden meleg ruha rajtunk volt) és koszosan ebédeltünk a Lillafüred IC étkezõkocsijában. Ezzel együtt (vagy talán ezeknek köszönhetõen is) hatalmas élmény volt, nem tudok és nem akarok semmit sem kiemelni, az egész leírása pedig egy kisregényt tenne ki. Talán csak annyit: amit Gömörszõlõsrõl írtam, az igaz Jósvafõre is: ha lehet ne robogjunk át ezen a falun sem, nézzük meg!
 
Tisztul_A_Visztula Bejárás: 2006.05.01. Rögzítve: 2006.05.02 09:14:54
e) Jósvafõ - Bódvaszilas:

A Lófej-völgybõl kitérve a mezõn jobb lennének a nyllal ellátott táblák, mert egy helyen az oszlop félrevezetõ, de ezenkívül nehéz lenne találni más hibát.
 
abel Bejárás: 2006.04.29. Rögzítve: 2006.04.29 20:42:11
Zádorfalva és Aggtelek között óriási sár van, de aki figyel, nem téved el.
 
Tisztul_A_Visztula Bejárás: 2006.04.08. Rögzítve: 2006.04.10 09:03:55
Kelemér - Jósvafõ

a) Kelemér-Gömörszõlõs: nem lehet elhibázni
b) Gömörsz. - Zádorfalva: hibázni lehet, de nehéz, mivel vagy az útbaigazító táblák segítenek, vagy lehet látni egy-egy fán a jelzést (az atlasz kunkoránál nincs jelzés, itt legfeljebb kispistázik az ember, ha nem néz a térképre)
c) Zádorf. - Aggtelek: elõször táblák, majd jelzések. A szakasz második felében sok az egymás mellett futó szekérút, ezért oda kell figyelni, ha már 100 méterig nem látunk jelzést, akkor rossz úton megyünk.
d) Aggtelek - Jósvafõ: a lépcsõsor után érdemes koncentrálni az erdõ eléréséig, de mindig a leglogikusabb irányt kell követni, utána nehéz hibázni
 
Tisztul_A_Visztula Bejárás: 2006.03.27. Rögzítve: 2006.03.31 10:08:39
Putnok-Kelemér: jól jelzett út, egyedül egy irtásnál kell egy picit odafigyelni még a Mohos tavak elõtt. Ezen az irtáson át kell vágni.
A térkép picit csal, mivel három kanyarlevágást mutat Kelemér elõtt, de csak 2 van, aztán aszfalt (ez azért nem olyan lényeges).
 
Yetike Bejárás: 2005.10.29. Rögzítve: 2005.11.08 08:27:07
Jósvaföi bázissal, csillagtúra-szerüen tettük meg ezt a szakaszt, október 22 és 29 között. Jósvafön a Jósva-parti vendégházban laktunk, amit mindenkinek szívböl tudok ajánlani (teljesen felszerelt, különálló ház, 1500 Ft/fö/éj, tel: 48/350038).

Az útvonalról néhány szót:

1. A jelzések végig jól követhetök, eltévedéstöl nem kell tartani.

2. Esös idöben a sár miatt trükkös a feljutás a karsztra Bódvaszilas felett.

3. A Bódvaszilas-Jósvafö szakasz összességében nagyon kimerítö, de ezt muszáj egyben letudni.

4. Mindenkinek ajánlom a figyelmébe a Baradla hosszútúrát, felejthetetlen élmény! A felszínen is végigjártuk a Jósvafö-Aggtelek távot, a táj miatt ez is kihagyhatatlan.

+1. A buszmenetrendeket érdemes jól áttanulmányozni - nem volt egyszerü ügy a közlekedés...
 
felazso Bejárás: 2004.11.05. Rögzítve: 2004.11.09 11:47:45
SZÁLLÁS:
Jósvafõn a Malom fogadót érdemes kipróbálni. 1-2 éve felújított malom épületben van, közvetlenül a templom alatt, a tájház mellett. Igaz, nem olcsó: a zuhanyzós szoba (2 fõre/éj) 6000, a fürdõkádas szoba 2 fõre: 7000 ft. Viszont nagyon igényes hely és a bakancsos turistákat is szívesen látják. Reggelit tudnak adni, de mást nem.
Adatok az G-T karszt atlaszban. (most nem tudom fejbõl)
 
felazso Bejárás: 2004.11.04. Rögzítve: 2004.11.09 11:44:26
SZÁLLÁS:
Gömörszõlõsön az oktatóközpont vendégházában 1800ft/fõ (és ha kell) +450ft/fõ ágynemü mosatás. Tel. az OKT atlaszban. ÉRDEMES megnézni, mert a tulajdonos Ökológiai intézet csodát mûvel(t) a településen. Az épület együttesben napkollektoros vízmelegítés, napkollektoros aszaló, komposztáló wc és házi szennyvíz tisztító is üzemel.
 
aki Bejárás: 2004.10.30. Rögzítve: 2004.11.03 18:07:11
Jó hír a Gömörszõl(l)õs-Zádorfalva szakaszról: gond nélkül lehet tájékozódni. Biztos festettek fel új jelzéseket, mindenesetre akár atlasz nélkül is végigjárható - bár érdemes figyelni, hogy például a három centi vastag facsemetére festett kéket észrevegye az ember. A nagy mezõn két-három percig kell nélkülözni a jelet, de addig is a leglogikusabb (jól kijárt, enyhe jobb ívû, sík) úton kell haladni.
 
visi Bejárás: 2004.08.25. Rögzítve: 2005.06.08 15:54:46
Szállás:
Zádorfalván a volt paplakban lehet aludni, 700 Ft/éj és még ágynemût is adtak volna ha kérünk... Deme Pált kell keresni (48)358-183

U.I.: jó lenne ha minél több szállásötlet is megjelenne, mert ez a nyári túraszervezést jelentõsen könnyíti, nekem pl. Hollóházától Putnokig vannak szállásötleteim... Esetleg lehetne egy ilyen linket nyitni?
 
Szellemkutya Bejárás: 2004.07.15. Rögzítve: 2004.07.28 14:14:26
Mi Bódvaszilas felõl indultunk, és Aggtelekig mentünk.
Az út jól jelzett, de itt is felhívom a figyelmet, hogy a 2001-es kiadású Kéktúra térkép nem jó. A szád-vári részt teljesen rosszul jelzi. A 2003-as kiadásban már javítva van.
 
noi&rizsa Bejárás: 2004.06.17. Rögzítve: 2004.06.24 22:18:48
A 24-es számú túrát (Putnok-Bódvaszilas) 2004. június 17-én, és 18-án tettük meg. Putnoktól Kelemérig nem lehet eltéveszteni az utat, mert olyan jól van jelölve. Gömörszõlõsre sem nehéz átmenni a betonon. Gömörszõlõs és Zádorfalva között sok a gond! Gömörszõlõsrõl kiérve jobbra kell menni, majd balra azon a nagy mezõn a völgyben. A jobbra lévõ dombot nem kell megmászni, balkézre kell haladni az oldalában. Majd a vizenyõs völgytalpon át kell kelni balra tartva. A völgy másik oldalán felfelé kell haladni egy kis erdõ felé. Már messzirõl látni a fák törzsén a jelet. Az út nagyon be van nõve fûvel. A kiserdõn átjutva a domb gerincén kell haladni, a tetõn elérünk egy keresztezõ utat, balra kell menni, addig, míg jobbra be nem lehet menni az erdõbe. Itt már van jelzés, lefelé kell menni. A lombos erdõbõl kiérve balkézre van egy hely, ahol át lehet kelni a patakmedren, majd a fenyves mellett be lehet érni a faluba. Zádorfalva után Aggtelekig jó a jelzés. Aggteleken mi egy kicsit nehezen jöttünk rá, hogy szembe állva a barlang bejáratával, bal oldalon van egy lépcsõs út fel a szikla fölé, és hogy arra kell menni. Nem találtuk a jelzést. Ha meg van a lépcsõ, már egyszerû az út Jósvafõre. Jósvafõrõl 2001-tõl új nyomvonalon halad a kék!!! Jól jelzett. Egészen Bódvaszilasig jól volt jelezve az út, nem tévedtünk el sehol.
 
asciimo Bejárás: 2001.04.__. Rögzítve: 2003.11.19 15:37:05
Gömörszölös->Zadorfalva
problemas szakasz lehet, nagy mezö van az elejen, 3-4 parhuzamos uttal, jelzes nelkul. Jobb ivet leiro uton megy a kek, egy kisebb erdösavig, de az atlasz se rossz segitseg...
 
vissza a listához

A szakaszhoz kapcsolódó helyek:

No.HelyUtolsó hozzászóláshozzászóló
117Putnok2024-02-24 15:18:00Sz Laci
118Kelemér2024-02-24 15:10:33Sz Laci
119Gömörszõlõs2024-02-24 14:56:29Sz Laci
120Zádorfalva2024-02-24 14:47:40Sz Laci
121Aggtelek2024-02-24 14:44:34Sz Laci
122Jósvafõ2023-08-14 08:54:28BCS
123Derenk2023-08-14 08:54:48BCS
124Szabó-pallag erdészház2023-08-14 08:55:09BCS
125Bódvaszilas2023-08-14 08:55:37BCS