OKT

OKT fórum 

lista a hozzászólások időrendjében

<<< 25.sz. túra: Bódvaszilas - Boldogkõváralja27.sz. túra: Nagy-nyugodó-nyereg - Hollóháza
26.sz. túra: Boldogkõváralja - Nagy-nyugodó-nyereg
KFeri Bejárás: 2022.08.13. Rögzítve: 2022.09.24 21:33:43

Újhuta - Regéc


Hosszú utazás, nem túl hosszú túra, szép kilátások, két különleges pecsét, néhány csepp eső, a nap végén pedig meglepetés. Így lehet egy mondatban összefoglalni az utolsó túrámat az Országos Kéktúra útvonalán.

A túra hosszabb, fényképes beszámolója és néhány számadat az elmúlt öt évről a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2022/09/okt-26-ujhuta-regec-20220813.html
 
KFeri Bejárás: 2022.08.07. Rögzítve: 2022.09.10 23:26:19

Sátoraljaújhely - Újhuta


Az utolsó előtti OKT túrámon ismét az ország keleti részén, a Zemplénben barangoltam. Az AK útvonalán tettem meg az első lépéseket, utána pedig a Magyar Kálvárián keresztül teremtettem meg annak a lehetőségét, hogy egyszer majd bezárulhasson a kör. Nem kis küzdelem árán leereszkedtem a Szár-hegyről, hogy utána felmászhassak a Nagy-nyugodóra. A Cirkáló-tanyánál társaságom is volt az ebédhez, majd egy hosszabb, nem tervezett kitérő után meg sem álltam Makkoshotykáig. A falut elhagyva felmentem a Cifra-kúthoz, ahonnan a Zsidó- és az Eszkála-réten keresztül gyalogoltam el az eszkálai vadszedreshez. Pecsételés után a Gerendás-réten köszöntem el a kék jelzéstől.

A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2022/09/okt-26-satoraljaujhely-ujhuta-20220807.html 
 
Péter Brukimuki Kovács Bejárás: 2019.06.27. Rögzítve: 2019.06.27 17:55:54

2019 június 24-25-26, Encs vasútállomástól a Bányi nyeregig


Gibártig kerékpárúton kell haladni. A bélyegzőhöz rövid kitérőt kell tenni az erőműhöz. Ottjártamkor a korábbi felhőszakadás miatt a Hernád erőst megáradt. A Céce felé vezeztő úton a nagy eső szép ásványokat mosott ki, érdemes - főleg félúttól - keresgélni. A cécei pecsét a romos falon rendben. A templom után a fölső utcára érve a kék az utolsó ház jobboldalán, a bozótosban egy keskeny ösvényen vezet ki a szántókra, de előtte a balra kb 50 m-nyire működő nyomóskutat érdemes meglátogatni. Innen a Boldogkői várig minden egyértelmű, a pecsétek rendben. A várat vétek lenne kihagyni, a pénztárban egyedi pecsétet is adnak! Regéc felé Arkán is működnek a nyomóskutak. A patak szurdokvölgye vadregényes, nagyon szép, a de az átkelések nem voltak egyszerű, a lépőkövek is mélyen víz alatt voltak. Úgyhogy bakancs le, átlábalás, bakancs fel, hétszer...


A szurdok végén a rét túlsó sarkában van a Bónyi kút, asztalok, esőház, ideális éjszakázóhely volt. A forrás az esőház mögötti kis mélyedésben fakad.


Mogyoróskán nem működnek a nyomóskutak, de háznál egy kis beszélgetésért cserébe szívesen adtak vizet. Regéc vára megéri a kitérőt-kapaszkodást: nagyszerű panoráma, mintaszerű bemutató, és még büfé is van, ami a hőségben életmentő volt! Regécen a látogatóközpontban, ill annak kisboltjában lehet feltölteni a készleteket a további útra. A gerincre kapaszkodás szép út, különösen a sziklás szakasz. Felérve a Pengőkői útra érdemes megtenni a kis kitérőt a Nagy-Péter-Mennykőre, talán innen nyílik a Zemplén legszebb kilátása. Innen már nincs messze István kút. A forrás a pecsételős ház mögötti harmadik kis vízmosásban van! A további út Eszkáláig eltéveszthetetlen. A ház előtt balra az út alatt fakad a forrás, a ház mellett pihenő, padok, esőház. Itt töltöttem a második éjszakát.


A kék a kissé meredekebbé váló útról rövidesen, még a tető előtt(!!!) jobbra tér a sűrűbe, figyelni kell. A jelzések innen a Cifra kútig egyértelműek. A kútra nem lehet számítani, ilyen esők után is csak éppenhogy volt kevés víz a medencéjében. Az út innen Makkoshotykáig lejtős. A főúton, ahol a pecsétes bolt felé le kell térni jobbra, a buszmegálló melletti kút üzemel. Hideg italért érdemes inkább a Makkos ABC-t felkeresni, a pecsétes bolttal szemben. A falu fölött a kaszálón a kis hagyásfa és a kereszt alatt vezet az út, majd a szekérúton jobbra kell kerülni. Cirkálótanyáig és onnan végig a jelzések egyértelműek.

 
Vöröss Bejárás: 2017.08.18. Rögzítve: 2017.08.19 10:56:04

2017.08.17 Eszkála erdészház - Makkoshotyka

A pecsétek rendben, bár a makkoshotykai vegyesboltban a pecsétből nálam csak az agancs látszik, meg a kezdő "M" betű. Ezért lehet, hogy érdemesebb a feljebb lévő információs táblánál megtalálható pecsétet használni, annak tökéletes a nyomata. Én az Újhután lévő Hudi-lakban szálltam meg (Hudácskó Jánosné; tel/fax: 52/207-496; mob: 20/9-425-506; e-mail: hudilak@freemail.hu), innen túráztam, így lehetett jól elosztani a távot. Újhután a Barátok panzióban lehet enni, bolt nincs, viszont a panziótól 70 méterre foglalt forrásból jön a nagyon finom forrásvíz.

Innen a zöld jelzésen fel lehet menni Gerendás-rétig, onnan kb. 700 méter az Eszkála erdészház. Innen Makkoshotykáig mentem, visszafelé pedig szintén a kéken a Zsidó-rétig, onnan pedig a kék négyzeten Újhutáig. Ez kb. 17 km. A Zsidó-rétig, sőt, a Cifra-kútig minden rendben, a Cifra-kút és Makkoshotyka között kb. félúton kezdődött a dzsindzsa, szűk ösvények stb. Hotyka fölött, ahol látszólag egy nagy kidőlt fa állja az utat, BALRA kell kerülni, és kisvártatva megint meglesz a jelzés. Jobbra is visz egy ösvény (régi szekérút maradéka lehet), ami nagyon hamar szűk, nehezen járható lesz. Végső soron ez is levisz a helyes útra, de kerülővel és szenvedés árán. Tehát Hotyka felé menve, ahol a kidőlt fa fekszik keresztbe az úton, BALRA menjetek!

2017.08.18 Eszkála erdészház - Regéc

Rengeteg kidőlt fa, ebből főleg a Regéc fölötti részen sok fekszik a turistaúton keresztben. Közvetlenül Regéc felett látszik, hogy már elkezdték eltakarítani őket az útból, de még nem jutottak nagyon messzire. A pecsétek rendben, a jelzések is, a kidőlt fák környékén kell figyelni. A jelzések a problémás, több továbbhaladási irányt felkínáló helyeken általában 30-50 méteren belül megvannak, az egyértelműbb részeken néha ritkábbak, ez esetleg elbizonytalaníthat. A frissen dózerolt utak néha már nem szimpatikusak, túl sokat rombolnak a helyen, ráadásul a sár is megmarad a hatalmas keréknyomokban. Viszont a legszebb kilátóhelyek ezen a szakaszon vannak, legalább a Kerek-kőre és a Nagy-Péter-mennykőre ki kell menni, mert gyönyörű a kilátás. Ha energiák jutnak még rá, akkor a Sólyom-bércre is érdemes kimenni. Szerencsére több helyen is lehet pihenni és behúzódni az eső elől: Eszkála, Gerendás-rét; Mlaka-rét, István-kút. Az István-kút vize foglalt, én ittam belőle és láthatóan nincs bajom :-) Rengeteg szeder van, most érik, egy hadsereg sem tudná egyszerre lelegelni.

Még egy infó: a regéci várba most 800 Ft a felnőtt beugró, szerintem a vár megéri a pénzt és időt, ugyanitt a vár büféjében Zemplén és Kéktúra térképek kaphatók.

Vöröss

 
Vöröss Bejárás: 2017.08.14. Rögzítve: 2017.08.15 19:18:12

Nagy-nyugodó nyereg - Makkoshotyka (2018. 08. 14.)

A Nagy-nyugodó nyeregből a Bányi-nyereg, a műút felé elindulva többször is figyelni kell, mert megvannak a jelzések, de nem mindenhol az egyértelműbbnek vélt (kijártabb) útvonal a jó. Egy kis ösvénye való balra letérést például könnyű elvéteni, figyelni kell. Több helyen is kidőlt fák akadályozzák a haladást, van, ahol még kijárt ösvény sem mutatja, merre lehet kerülni. /A másik szakasznál már írtam, hogy szerintem erre a kitérőre semmi szükség, ráadásul pihenőhely sincs./ Aztán a Bányi-nyeregtől Cirkálótanyáig egyértelmű az út. Mások is írták előttem, hogy körülbelül félúton fatábla jelzi (nem a kéktúrás sárga, hanem saját készítésű), hogy Rebkatanyán ivóvíz van. Ez ezen a szakaszon jól jöhet. A cirkálótanyai bélyegzőhelynél mézet is lehet venni, becsületkasszás alapon, és most kezd érni a körte beljebb a körtefán, szerintem érdemes egy-két hullottat begyűjteni. A kutya nagyon szelíd, kiköveteli a törődést és a nasit, ha van :-). Innen egészen a Makkoshotyka előtti utolsó rétig jól követhető az útvonal, azonban ott nem látni, hogy hol vezet az ösvény, át a mezőn. Itt egy magányos bokrot kell keresnetek, meg egy előtte álló, kövekből kirakott alapú fakeresztet. Ezt a keresztet Rockenbauer Pál emlékére állították, 2017. 06. 29-én. Tehát nagyon új. Nekem annyira megható volt, hogy így emlékeznek rá - mellesleg a helyes irányt is mutatják vele -, hogy ideírom a kereszt függőleges fájára kitett szövegét:


"Indulj el egy úton, és is egy másikon"

Állíttatott Isten dicsőségére Rockenbauer Pál emlékének tiszteletére

2017. június 29.


No, ezt a keresztet kell keresni a szemmel, meg persze a mögötte álló magányos bokrot. Ha ez megvan, utána kicsit lefelé kell tartani a túloldali fasor felé, oda, ahol egy kis benyíló látszik a fasorban. Benézve kb. 15 méterre ott lesz egy keresztbefektetett betongerendán a jelzés. Itt még nagyon kell figyelni arra, hogy ezután kb. 150-200 méterrel jobbra kifelé ágazik egy ösvény a jól kijárt nagy útból. Egy jobb oldali kis fán van a jelzés, de ezt délután, szemben a lemenő nappal könnyű elnézni. Innen már egyértelmű az út, ami a Meczner család sírboltjához visz. Van, ahol kapura van felfestve a jelzés, ott nyugodtan át lehet menni. Az információs táblán pedig rendben megvan a jó minőségű nyomatot adó pecsét.

Vöröss

 
korbela Bejárás: 2017.03.13. Rögzítve: 2017.03.19 13:32:57

A hó olvadás után kb. két héttel az Arka-patak még eléggé bővízű volt ahhoz, hogy számos körülményes átkeléssel tegyen minket próbára. Részben élveztük ;) A meder és az út közössége miatt elgondolkodtató, hogy nem kéne-e magas vízállás esetére egy alternatív ösvényt kijelölni?! Az éjjeli lehűlés miatt a sárral nem volt nagy gondunk, de ahogy melegszik lesz arra dagonya bőven (pl az utálatos dózer út Regéc felett Dorgó környékén). Mi élveztük a rengeteg kis csobogót és vízesés sorozatot. Ezen a szakaszon több helyütt építettek pihenő helyeket, esőházakat, ami nagy öröm. Aktuális bejegyzések a pecséteknél.


Boldogkőn vagy Regécen (amíg ki nem nyit egy étterem), javaslom a perei Aranyhordó éttermet, mely Encs közeléből elfogadható áron szállít ki a környéken friss és finom ételeket. 46-306-366

 
Nagykovi Bejárás: 2016.03.15. Rögzítve: 2016.03.16 20:39:46
Megkezdve a 26. szakaszt,aszfalt úton indultunk el!
A Margit forrást elhagyva, a Rákóczi fa mellett elhaladva, a Cirkáló tanyához közelítve a ló nyerítését már messziről lehetett hallani. A tanyát elérve a fekete kutyus szabadon volt, de gyorsan megbarátkozott, majd unatkozva letelepedett nézve a fészer oldalánál történt bélyegzést. A kecskék érdeklődve nézelődtek a karámból.
A jelzések pontosak, de az útvonalon, néhány oszlopon a tábla fordítva van elhelyezve!
Az útvonalon lévő forrásokat nem tisztítják, így a vízvétel innen jelentős egészségügyi kockázat!
A Meczner kápolna mellett beérve Makkoshotykára a bélyegző a helyi élelmiszerboltban - rendben volt, bevásároltunk másnapra is!
Makkoshotykán, a bolttól két percre található, „legendás” Vilma néninél (Vitányi Jánosné; 47/307-014) volt a szállásunk, ahol remek vacsorát és másnap finom villás reggelit kaptunk az elmaradhatatlan pálinkával bátorítva! Az esti beszélgetés során kiderült, hogy Vilma néni több mint 35 évig a helyi postát vezette!
Másnap, március 15.-én a reggelit követően csöpörgő esőben indultunk el, ami az első emelkedőn már havazásba csapott át. Erős havazás közben kapaszkodtunk egyre magasabbra a hegyoldalban.
A havazás a Zsidó réten érte el a csúcsát!
A zárt Eszkála erdészházig folyamatos havazás mellett, 10-15 cm-es, tapadó hóban tettük meg az utat.
Az erdészház melletti fán a bélyegző rendben.
Itt megszakítva túránkat, de tovább haladva a zöld jelzésig; azon letértünk Újhutára, ahol a Hudi-Lakban, Újhuta Kossuth u. 28.-ban (20/942-5506) színvonalas szállást kapva fejeztük be az ünnepi túránkat.
Figyelem!! A faluban nincs se bolt, se kocsma!
A havazást követő, gyors olvadás miatt nem szerettünk volna sarat dagasztani, átgondolva a nyári folytatás mellett döntöttünk!
 
wassakarat Bejárás: 2015.08.21. Rögzítve: 2015.08.30 19:45:25

Aki nem kívánja Sátoraljaújhelyen megszakítani az útját, az nem fog örülni a Bányi-nyereg utáni új szakasznak. Ugyanis az új kék útvonal a műútról felkapaszkodik a Vörös-nyeregbe, majd visszatér a betonútra 500 méterrel arrébb. Fél kilométer aszfaltút került kiváltásra +3,5 km földúttal és + 400 méter igen combos szintemelkedéssel...



Maga a szakasz kiválóan jelzett.



Látnivalók, ahova érdemes kitérőt tervezni:

- Tengerszem,

- Kerek-kő,

- Sólyom-bérc,

- Nagy Péter-mennykő,

- Pengőkő,

- Regéc vára,

- Boldogkő vára.



A Zemplén gyönyörű!

 
hegyikalandorok Bejárás: 2014.05.03. Rögzítve: 2014.05.10 11:29:32

hegyikalandorok.blogspot.hu/2014/05/die-fantastischen-vier-okt-zemplenben_10.html

 
okt50tomi Bejárás: 2013.06.30. Rögzítve: 2013.07.07 19:32:43

Zempéni első 3 napos vándorlás (Encs - Sátoraljaújhely)


Újra összeállt a OKT50-es kék túrás csapat (voltak köztünk Csallóközből, Egerből, Gyomáról is) és a Rákóczi EC-vel lementünk Forró-Encsig. Itt kettévált a csapat. Az egyik fele busszal elment Boldogkőváraljára, és ott kezdte a túrát, többen viszont már itt kezdtük, mert a 60 éves Kéktúra mozgalmat is csináltunk. Boldogkőváralján Várat és tájházat (vár belépőjével ingyen meg lehet nézni) is megnéztük, majd mentünk tovább. Az Arka-patak völgyében elkapott az eső, de a nagy részét a fák felfogták. A Bónyi-kút melletti esőbeállót épp felújítják. :) Mogyoróskán beérve a szállásra (Napkelte Vendégház) újra elkezdett ömleni az eső. Másnap hosszú túrára készültünk egészen Makkoshotykáig. Közben megnéztük a felújítás/újjáépítés alatt lévő Regéci várat, a Pengő-követ (kilátás nincs, de érdekes szikla alakzat), Nagy-Péter mennykövet, ahol ebédeltünk is. Előttünk egy nagy létszámú diákcsoport járt itt, akikkel össze is futottunk. :)  A Kerek-kő le volt zárva, március 20 és június 30 között az erdészet által, ami oda vezető túrajelzések elején ki is volt plakátolva. Ez követően egy hatalmas vihar megint elkapott, ami egészen a Zsidó-rétig elkísért. Eszkála előtt volt egy esőház, ahova be is álltunk fél órára, de utána mentünk, mert féltünk, hogy világosba nem érünk le Makkoshotykára. Már 6 óra volt, és több mint 10 kilométer hátra. A Zsidó-réten szép szivárványt láttunk, mikor az eső elállt, de hatalmas sár is volt.  Makkoshotyka előtt elkavartunk, és már sötétedett is, és egyszer csak egy vadász hátulról utolért, és ránk köszönt. Annyira meglepődtem, hogy majd összecsináltam magam... De jól tette, hogy jött, mert tudtunk, hogy jó irányba haladunk. A szállás Vilma néninél kiváló volt, az ellátással együtt. :) Másnap Sátoraljaújhelyre mentünk tovább, kitérőt téve a Magyar Kálvária felé. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg egyszer.  Bányi-nyereg felöl rendkívül meredek., a másik oldalról szerpentin út van. Épp elértünk a 15:47-es vonatot, így már 8-kor Pesten is voltunk. :)


A jelzések végig jól követhetőek, az alábbi megjegyzésekkel figyelembe véve:


Arka -Mogyoróska:


Arkáról kiérve a gyümölcsöst megkerülve a széles szekérúton, jobbra lefelé egy szűk ösvényre kell fordulni. Jelek vannak, de figyelni kell. A patak völgyben vannak elágazások, ahol nincs jel, de minden út a megfelelő helyre vezet :) Mogyoróskához közeledve, közvetlen a Bónyi-kút előtt egy rétre ér az út, ahonnan már látszik a regéci vár. Itt balra lesz egy szekérút, arra kell menni. Utána egyértelmű az út. :)


Istvánkút-Eszkála:


Erősen hiányos a jelzés, de végig a szekérúton kell menni.


Eszkála - Makkoshotyka:


Makkoshotyka előtt miután a kék négyzet elmegy egyenesen, a kék balra fordul a Cifra-kútnál a jelzések fokozatosan eltűnnek. A keleti irányt kell tartani. Egy enyhe balkanyar majd éles jobb kanyar után, ahol déli irányba fordul az út, rögtön lesz egy elágazás. Itt balra (kelet felé) lesz egy járatlan út, ami rögtön egy S kanyarral kezdődik, ezen kell menni. Egyenesen a kijárt út nem jó.


Makkoshotyka - Cirkáló-tanya:


A főutcából jobbra fordulva elindulunk fölfelé, és az utca balra kanyarodik. Jobb oldalon egy kis kapun van a jelzés. Ezen a kapun be kell menni, és olyan mintha a kertekben mennék. Ez a helyes út. Utána egyértelmű a jelzések és a térkép alapján az út.

 
Janka és Zoli Bejárás: 2013.05.20. Rögzítve: 2013.05.21 22:05:08

 Arka - Mogyoróska


Ahol Arka felől jövet elhagyjuk a patakot, kiérünk egy nagy tisztásra. Az út az emelkedő teteje előtt nem sokkal alig észrevehetően kettéágazik. Nekünk a balra tartó, újra lejteni kezdő utat kell választani. Nemsokára egy nagy kövön jel is lesz.


Közvetlenül, mielőtt Mogyoróskára érkeznénk, ismételten átlépjük az Arka-patakot. Ezután az enyhén jobbra tartó csorda járta utat válasszuk a szemközt kínálkozó helyett.


Makkoshotyka - Cirkálótanya


Még a faluban az út balra kanyarodik, de nekünk jobbra kell letérni egy kapun keresztül, amin lesz jel is. A sarkon egy nagy fa áll. Kicsivel később a fenyveses bozótos szakaszról kiérve egyenesen kell továbbmenni a két szántóföld határán. A bal oldali kis bokron lesz jel. A bal oldalunkon lévő bokorsorban lesz jel, ami áthív az árkon, és a tólsú oldalon lévő réten az első nagyobb fán további jelek vannak. A fától merőleges elindulva lefelé lesz egy nyílás az erdősávban (előtte most egy nagy kupac lekaszált fű van). Az erdősávban még van 1-2 jel, de utána eltűnnek. Erre nem célszerű menni, hanem az árokátkelést kihagyva egyenesen kell folytatni az utat lefelé. Bal oldalon egy nagy tölgyfán lesz jel, a fán egy magasles is található. Innen már látjuk a következő jelet az újabb magaslesen.

 
buszosbandi Bejárás: 2011.09.16. Rögzítve: 2011.09.19 14:00:26

Boldogkőváralja - Sátoraljaújhely:  3 nap alatt keresztül a Zempléni hegységen


 


Boldogkőváralja - Regéc:


Előző nap este érkeztem Fancsalról, de már sötétedett, így reggel először a várat kerestem fel, ami most felújítás alatt van, ám a kilátás így is csodás volt. A várból vissza a faluba, majd az Aszfaltúton Arkáig, ami nagyon szép gondozott falu. Innen kezdődik az igazi Zemplén. Az Arka patak völgyében a jelzések jónak mondhatók, ám az ösvény keskeny, és pár helyen (bedőlt fa, felcseperedett csalános) el lehet nézni. Az idő, épp mint a táj csodálatos! A Bónyi-kútnál érdekes a jelzés, valahogy én nem igazán találtam rá a kékre, de amint látom nem voltam vele egyedül... Egy komolyabb csapás vezet le föntről a forráshoz... A Regéci várhoz érdemes felmenni, jelenleg ez is felújítás alatt van, ám a kilátás gyönyörű!  Belépő 400 ft. Este megérkeztem Regécre, a Fő utca 25-ben volt szállásom.


Regéc - Makkoshotyka:


Reggel 6:45-kor jön a kenyeres autó, mindössze ennyi a lehetőség Regécen! Érdemes felkészülni rá, hiszen Boldogkőváralja - Makkoshotyka között nincs!!! vásárlási lehetőség!


7:30-kor elindulok a "hosszú túrára" Kellemes reggeli napsütés, csörgedező patak, sziklák, szarvasbőgés fogad... Idilli a táj! A Dorgói elágazástól a kék egy széles erdészeti terepjárókkal járt úton halad, majdnem Makkoshotykáig, ami most teljesen száraz volt. Még belegondolni is csak félve merek milyen ez esős időszakban... Pengő-kő kb. 100 méterre van a kéktől. Kilátás nincs, ám érdemes kimenni rá, érdekes alakzat... Nagy Péter-mennykőről viszont csodás kilátás nyílik a hegység belsejébe, még a Sátor-hegyeket is látni. Az István-kút jó vízvételi lehetőség. Lehet rá alapozni. Én is így tettem. Ezután jön a Sólyom-kő, ami egy kicsit mászós, de megéri. Innen a Regéci várat látni. Itt is szarvasbőgés... Kerek-kőről ismét a hegység belseje felé van kilátás.  Az OKT atlaszban még két irányból megközelíthető Kerek-kőt az újabb kiadású Zempléni-hegység térképen már a Cselliszka-rétről nem lehet jelzett úton megközelíteni. A TRÜKK!!! Épp, hogy a Cselliszka-rét felől van csak jelzés!!!  A Fekete Péter-forrás ismét egy működő forrás, ahol töltöttem a kulacsba, majd a pöcsét, és séta a Kecske-háton lefelé. A Zsidó-réten van egy "illegális" fehér háromszög jel, ami egy alig követhető csapáson balra felvezet a dombtetőre. Gyönyörű a kilátás a Sátor-hegyek felé. (nem volna hülyeség, egy igazi kék háromszöget festeni oda) Aztán a sokak által említett Makkoshotykai bevezető. Az valóban macerás. Egy helyen én is elbizonytalanodtam, pedig én lefelé mentem. Szállásom Vilma néninél volt, akit csak ajánlani tudok minden kéktúrázónak!


Makkoshotyka - Sátoraljaújhely:


Reggel 8-kor indultam erre a meglepetésekkel teli útra. Első meglepetés még Makkoshotykán: egy kis kapun a jelzés, a térkép szerint arra kell menni. De utca sehol, és a kapun belül egy kert van!? Odamerészkedtem, félve valami harapós rottveilertől... De semmi: jelzés belül is... Akkor bátran benyitok, és mindjárt fel is érek egy kis kápolnához. Innen egy szőlős sarkáig jók a jelek, aztán onnan egyenesen be a fenyvesbe, majd ki a szántóföldre, ahol most jól látni a csapást... Az ösvény végén már nem ennyire egyértlmű. Szóval nem tudom, de ilyen a terep, nagyjából nem is lehet jobb megoldást találni rá... Kitipegtem a Kádas-forráshoz is, aztán Cirkálótanya pöcsét, és nyomás tovább. Van egy-két hely, ahol éppen ott nincs jelzés, ahol kellene (elágazásokra gondolok itt) határeset... A Bányi-nyeregtől a kék + en lesétáltam Sátoraljaújhelyre, és itt fejeztem be 4 napos vándorlásomat.


 

 
Kéklángos Bejárás: 2011.08.14. Rögzítve: 2011.08.29 14:58:27

Egy fontos dolgot hagytam ki: nyomós kutak minden faluban vannak és (nyilván tavasztól őszig) működnek.

 
Kéklángos Bejárás: 2011.08.14. Rögzítve: 2011.08.26 22:29:54

Sátoraljaújhely -> Boldogkőváralja irány


Ezen a túraszakaszon a jelzések tűrhetőek, kivéve Makkoshotyka előtt és után, ahol katasztrofálisan hiányoznak. Fontos, hogy biztos mobiltérereje egyik szolgáltatónak sincs, még a kisebb településeken is akadozik.


Sátoraljaújhely - Makkoshotyka


Az útvonal első szakaszán sok finom szeder érik ilyentájt.


Cirkálótanyán egy nagyon kedves család él és gazdálkodik öt gyerekkel, nagymamával. Szívesen segítenek mindenben, adnak információt, sátorhelyet, bográcsot, akár a pancsolómedencéjüket is. A kecsketejért cserébe összeszedtünk a hullott körtéjükből. :-) Cserháti Diánát lehet keresni: 30/2122032.


Makkoshotyka előtt szántókra ér ki a Kék, és innentől nehéz tájékozódni. Az első földön átkelve még jól látszik a nyomvonal kitaposva (ha nincs hó), a szekérutat elérve halvány jelzés mutatja a jobbra folytatódást. Erről az útról hamarosan balra tér le egy másik szántóföldkeresztező ösvény, amit semmi nem jelez. (Ha a szekérúton elértünk a tetőpontig, akkor már bőven túlmentünk rajta.) Egy kis fenyvest keresztezve egy másik szekérútra érünk, ahonnan rövid táv után ismét nehezen észlelhetően tér le jobbra, távolabb fák közé egy gyalogút, és innentől már egyértelmű a faluig. Folyamatosan figyelni kell a térképet és a vándorlás nyomait!


Ezen a szakaszon egy teremtett lélekkel sem találkoztunk a kéken, vasárnap.


Makkoshotyka - Regéc


Makkoshotykán van bolt, és az OKT mentén utána következő három településen (Regéc, Mogyoróska, Arka) jelenleg tényleg NINCS, ahogy már előttünk is írták. Tessék jól bevásárolni! (Regécre szerdai napon reggel fél nyolc és nyolc között jött autó pékáruval.)


A faluból kiérve hamarosan oly mértékben hiányoznak a jelzések, hogy csapatunk lemaradt tagjai majdnem egy óráig keresgélték a kéket, pedig nem jellemző ránk. Talán a többiek korábban írt tanácsai hasznosak, az általunk bejárt útvonal semmi esetre sem. :-) A Kecske-hátra érve a K+ balra letérése után is van egy rét, ahol nem egyértelmű a továbbhaladás, de a helyes úton hamar feltűnik a kék jel újra, így próbálgatással hamar megtalálható. Az Eszkála erdészház bélyegzőhelyhez érdemes hamar balra térni az útról, mert vízszintesre feltöltött területen áll, a Kék meg egyre ereszkedik, a bélyegzőnél már kisebb falmászásra kényszerülünk. Ahogy többen is írták, a felváltva jobbra-balra található 4 Kőhöz (Kerek-kő, Sólyom-kő, Nagy-Péter-mennykő, Pengő-kő - sziklaszirtek kilátással, kivéve a Pengő, de annak meg az alakja érdekes) a kitérőket érdemes megtenni!


Regéc - Boldogkőváralja


Regéc várának régészeti feltárása még folyamatban van, de közben látogatható. 400/250Ft a jegy, reggel elég hamar nyit. Bővebben a www.regec.hu-n. Mogyoróskán 2010-ben II. Rákóczi Ferenc-emlékszoba nyílt, ezt a térképek most még nem tudják. A "mellék-patakvölgyből" a Bónyi-kúthoz feltérve (jelzés hiányzik) tovább kell menni előre, később a kék visszatér a fő patak mellé. Arka és Boldogkőváralja között olyan gyönyörűen gondozott a völgyi útszakasz, mintha Ausztriában járnánk. Bkvalján van vége a boltok és a mobiltérerő hiányának.

 
Kopincs Bejárás: 2011.06.12. Rögzítve: 2011.06.21 11:34:07

Teszt.

 
hegyikalandorok Bejárás: 2011.04.18. Rögzítve: 2011.12.21 15:40:05

Vágáshuta-Encs rengeteg fotóval


hegyikalandorok.blogspot.com/2011/06/zempleni-hegyek-kozott-3-okt.html


hegyikalandorok.blogspot.com/2011/06/zempleni-hegyek-kozott-4-okt.html


hegyikalandorok.blogspot.com/2011/07/zempleni-hegyek-kozott-5-okt.html

 
barbara Bejárás: 2010.10.31. Rögzítve: 2010.11.07 21:01:08

Sziasztok!


Október 31-november 3. között jártuk be a szakaszt. Elsőként el kell mondanom, hogy életem egyik legszebb élménye a nyári és az őszi túrázás a Zemplénben. A hegyek az erdők a mesebeli falvak és várak mind csodásak, ami megfűszerezi az egészet az itteni emberek, akikről csak jó emlékeket fogunk őrizni. :-)


Mi Bányi-nyeregről indultunk és Boldogkőváraljáig mentünk. A jelzés ezen a szakaszon nagyon jó a pecsételő helyek teljesen rendben vannak Egyedül Makkoshotyka előtt és után vannak gondok a jelzéssel. Makkoshotya előtt teljesen beszántották az útat, ott keringtünk és szerencsénkre jött egy helyi család aki mondta, hogy a szántáson kell átvágni, mert ott volt az út és valóban meg is lett a jelzés egy kicsit lejjebb. Aki arra megy a szántás szélén fenyőket keressen, mert pár fenyőfa között visz be az út. Makkoshotykán Vilma néninél szálltunk meg, akinek vendégszeretete kimagasló. Nagyon finomat ettünk, kellemeset beszélgettünk és jót aludtunk Nála. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Makkoshotykáról kifelé menet borzalom az erdő, a falopás olyan mértéket öltött itt, amivel még sehol máshol nem találkoztam, mindenki csak a törzset viszi, és a fa többi része rá van döntögetve az útra. Természetesen a fatolvajok a jelzéses fákat sem kímélték. Amit tudok tanácsolni, hogy egyenesen kell menni a legszélesebb úton, mert nagyon sok a kereszteződés. Ahogy távolodik a falu a jelenség szép lassan megszűnik, de egy 2-3 km-en számítani kell rá, ami növeli a menetidőt mert fákon kell gázolni. :-( Mi letértünk a jelzésről István-kút után és lementünk Újhutára, mert ott szálltunk meg az Emese-panzióban. Ez étteremként is működik. Megvacsoráztunk, pozitívat nem nagyon tudok mondani a helyről, mert sem kedvesek sem vendégszeretőek nem voltak. A szoba sem nyerte el tetszésemet, a fűtés sem volt szuper. De más lehetőség nem nagyon volt a környéken. Mindenki tankoljon fel kenyérrel, mert azt nem lehet kapni, itt kértünk 3 napos kenyeret a panzióban, mert bolt nincs. A regéci is zárva volt. Innen visszamentünk a kékre és folytattuk útunkat Mogyoróskáig. Ott a Hosszúföldi-túristaházban szálltunk meg. Nagyon pozitív a hely. Kedves kiszolgálás házias vacsora és reggeli kellemes árak. Tiszta, rendezett szobák. Luxusra ne számítson senki emeletes ágyak vannak a szobákban. Olyan gyerekori tábori hangulatom volt. :-) Innen reggel útnak indultunk Boldogkőváraljára. Hát az út itt már teljesen sík, patak parton hoz végig egy völgyben. A jelzés össze-vissza kering a part két oldalán többszöri patak átkelésre búzdítva a jónépet. Ez késő ősszel 8 éves gyerekkel már nem volt vicces, a párom bele is csúszott és cuppogot a bakancsba egy jó darabig. Én javaslom, hogy haladjatok a patak jobb partján teljesen jól járható, már ösvényt tapostak előttünk is. Boldogkőváralja szép, itt búcsúztunk kicsit fájó szívvel a Zempléntől. Irány a Cserehát!


 

 
prozak01 Bejárás: 2010.02.02. Rögzítve: 2010.02.03 14:08:29
Sátoraljaújhely-Makkoshotyka

A nem túl bizalomgerjesztõ hírek ellenére a hajnali vonattal útnak indultam Újhelyre, és késés nélkül meg is érkeztem a vonattal. Ott épp mindenki hótakarított, én meg úgy döntöttem, gyalog vágog neki a Bányi-nyeregig tartó útnak. Hát az igazolófüzetben jelzett kék kereszt valahogy teljesen máshogy volt az OKT-atlaszban, úgyhogy a zöld sávot választottam a Zsólyomka-völgyön, és a Borz-hegyen át. Így viszont dupla annyit mentem, mint az igazolófüzetben jelölt 5.4 km, és ez, mint kiderült, gyakran combközépig érõ hóban végzetes lehet kishíján..
Miután felértem a nyeregbe, szõlõhegy mentén kanyargó utat egy kocsinyomban még bírni lehetett. Utána egyre nehezebb volt pusztán a jelekre hagyatkozva, ösvény nélkül, de a Bancsi-gödörig még minden rendben volt. Na ott az átkelés kicsit gázosra sikeredett. Ekkor még a táj azért elvonta a figyelmemet a fáradtságomról, mert sütött a nap, szépen rá lehetett látni a Bodrogközre, a Sátoros-hegyekre. Viszont a Cirkálótanyához érve már éreztem hogy mintha 20 kilós súlyokat raktak volna a lábamra..de továbbmentem, majd a Kádár-kútnál feladtam.
Ez még nem is lett volna baj, de klasszikus se elõre-se hátra érzés kerített hatalmába, a hó meg ráfagyott a nadrágomra, meg a bakancsomra. Mielõtt azonban az OKT elsõ hõsi halottja titulust elnyertem volna, a feleségem valahogy megtudta a Cirkálótanyaiak számát, és tudatta velük, hogy jövök. Így visszavánszorogtam. A szíves háziak adtak szállást, élelmet, száraz ruhát is estére, nagyon jó embereket ismertem meg bennük. A három kisgyerekük is hamar bizalmába fogadott. Örökké hálás leszek nekik.
Másnap reggel továbbmentem Makkoshotykára, egy, az erdészeti jármûvek által kitaposott úton. Az egyik favágó már rögtön megszánt a köd miatt, mondta levisz a Kamazzal, de már gondoltam ennyit csak kibírok..le is értem Hotykára, onnan a pecsételés után egy helyi srác bevitt Patakra, az állomásra, ahonnan hazavonatoztam.

Örülök tényleg, hogy léteznek még ilyen segítõkész emberek. Ezek után max. õket lehet dícsérni. Én csak hõsködtem, március helyett már most útnak indultam. És megfizettem a tanulópénzt.
 
Kékes Bejárás: 2009.08.16. Rögzítve: 2009.08.20 23:01:22
Rövid infók a szakaszhoz:

Boldogkõváralja: a várat nem szabad kihagyni (a pecsétek miatt sem), a vár alatti étteremben nagyon finom királyi ízek fogadják a betévedt turistát (az árak kicsit borsosak...)

Mogyoróska: Naplemente Vendégházban étkezési lehetõség (frissensültek)

Regéc: a várba kötelezõ felmenni! :-) (csodás panoráma + pecsét) Márc. 15-tõl október közepéig nyitva: 9-19h, ill. amíg világos van. A faluban szálltam meg: Zita vendégház Fõ út 22. (ahogy beesel a várból a faluba) 46/387-561 , 2.000 HUF/éj korrekt hely. A bolt reggel 9 körül már nyitva van, délután eléggé ad hoc a nyitvatartása... de 2-3-ig hétvégén is nyitva van.

A "Köveket" érdemes megnézni, csodaszép a kilátás mindegyikrõl.

Makkoshotyka: szállás Vilma néninél (Vitányi Jánosné: 20/528-7829, Rákóczi út 8.) : finom vacsora, korrekt szoba, igazi vendégszeretet. Több bolt is található a faluban, ahol feltölhetjük a zsákunkat.

Cirkálótanya: ugatós kutyák, de a pecsételés rendben.
 
IgaziHõs Bejárás: 2009.05.14. Rögzítve: 2009.05.27 11:14:04
Makkoshotyka-Sátoraljaújhely:
E kis rövid szakaszt hozzácsaptuk az utolsóhoz, amelyet így összesen 3 nap alatt jártuk végig. A jelzésekkel nincs semmi gond, végig egyértelmûek. Van néhány kisebb emelkedõ, alapjában véve azonban kellemes az útvonal. A Rókás-kút kétes vizét nem próbáltuk, ellenben találtunk pár elvadult cseresznyefát a Bancsi-gödörbõl kikapaszkodva, az elsõ nagy kanyarnál, ahol a térkép a gyümölcsös-szõlõs kezdetét jelzi. Valószínûleg valaha telkek voltak, ma már inkább csak elvadult bozótos. Viszont az éppen érõ cseresznye jól esett. Rudabányácskán volt a szállásunk, infó a Sátoraljaújhely bejegyzésnél.
 
IgaziHõs Bejárás: 2009.04.12. Rögzítve: 2009.04.22 21:45:40
Makkoshotyka-Boldogkõváralja:
Végig jól jelzett, helyenként nagyon szép és hangulatos szakasz. Érdemes megtekinteni a háromszöges kitérõket (Kerek-kõ, Nagy-Péter-mennykõ, Pengõ-kõ), ezek közül leginkább a Kerek-kõ varázsolt el. Sajnos a Sólyom-bércet kihagytuk. Körülnéztünk a Regéci várban és Boldogkõ várában is, az utóbbiban kicsit nagy volt a tömeg. Mogyoróska és Arka között a patak völgye nagyon hangulatos, körülbelül hússzor kell átkelni rajta, nagyobb vízállásnál bizony lehetnek izgalmak.
 
Forester Bejárás: 2009.04.01. Rögzítve: 2009.04.06 13:33:53
Nem áprilisi tréfa...
honlapom elérhetõsége megváltozott így a régi teljesítéseim is a pekari.extra.hu/kek.htm alatt találhatóak.
 
PSP Bejárás: 2008.07.13. Rögzítve: 2008.07.25 16:09:41
Három nap alatt teljesítettük a távot. A regéci vár eszméletlen, és van pár kitérõ kék háromszögeken, melyeket nem szabad kihagyni!

Beszámoló (meg szintábrák, képgalériák, Google Earth file-ok és igazolófüzet lapok):

http://www.kektura.eu/26szakasz.html

[kektura.eu]
 
burnie Bejárás: 2007.11.01. Rögzítve: 2007.11.06 17:18:37
Makkoshotyka-Boldogkõváraja szakaszt 2 nap alatt regéci szállással nyomtuk le. Elõzõ este leutaztunk Sárospatakra, ahol egy kollégiumban aludtunk 1700 Ft-ért. Regécen a Kispatak vendégházban aludtunk 1750 Ft-ért (www.regec.hu). Jelzések kiválóak.
 
Forester Bejárás: 2007.10.06. Rögzítve: 2008.05.29 15:28:17
Képekkel illusztrált beszámoló a honlapomon:
http://pekari.extra.hu/kek.htm

S.újhely taxival a Bányi nyeregig 47 321 260
1680HUF

Regéci szállás Zita vendégház SZUPER!!! Fõ utca 22/a 2000HUF 06 46 387561

Regéc vár belépõ 300HUF
Boldogkõvár belépõ 400HUF
 
visi Bejárás: 2007.09.29. Rögzítve: 2007.10.07 08:00:06
Makkoshotyka és Boldogkõváralja között a jelzések kiválóak, térkép nélkül is követhetõek!!
 
Tavaszi Széll Bejárás: 2007.07.03. Rögzítve: 2007.07.09 15:14:28
Július 1-3. között jártam be Boldogkõváralja vá – Vágáshuta szakaszt, kissé bonyolult sárospataki szállással, egyes esetekben ezért a szállásról a kezdõpontra jutás vagy onnan a visszajutás autós segítséggel történt.
Összességében: a szakasz csodálatosan szép, a jelzések tökéletesek. Eltévedésre akkor van lehetõség, ha elbambulva, a táj szépségében gyönyörködve nem vesszük észre azt, hogy a jelzés egy kevésbé kijárt ösvényre tér. Én minden nap egy alkalommal következetesen elkövettem ezt. 100 méternyi jelzéshiányos szakasz után érdemes visszafordulni: rossz nyomon járunk.
07. 01-én 13.00 körül indultam Boldogkõváralja vá-ról. Aszfalton begyalogoltam a faluba, a várba jutáshoz nem az aszfaltutat preferáltam, hanem a Szent Donát kápolnánál egy jelzetlen, de kijárt ösvényen gyalogoltam fel. Félúton a KL jel is elõkerült. A belépõ 400 HUF, a vár és a kilátás gyönyörû. A távolban látszik a Bükk, a „tornyos” Szár-hegy és a Szlovák (Szilicei-fennsík?) oldal csúcsai is. Boldogkõváraljáról még mindig aszfalton Arkára. Szebbnél szebb, egyre inkább nyaralóként felújított, gyönyörû házak. A nyomós kutak mûködnek. A temetõ után a bekerített dió(?)ültetvény mellett kanyargunk, majd extrazonális bükkösben, hatalmas andezit(bazalt?)tömbök mellett kanyargunk az Arka-patak völgyében. A patakátkelések – víz hiányában – egyszerûek voltak, hidat már sehol nem találtam. Négy cross-motorost viszont igen, hogy a Jóisten áldja meg õket... Az egykori vadászház és a kerekeskút még áll, de omladozik. Mogyoróska elõtt kibukkanva egy ligetes részre már fölénk tornyosul a regéci vár. A Bónyi-kúthoz rövid kitérõt tettem, közvetlenül az erdõbe való visszajutás elõtt jól járható, de jelzetlen ösvényen. Mogyoróska (és Regéc), mint Arka – szép, de egyre inkább üdülõfaluvá alakul. A regéci várhoz izmos kapaszkodó a PL jelzésen, a belépõ 300 HUF, a panoráma döbbenetesen szép. Amint az ismertetõ táblákból megtudhatjuk, Zrínyi Ilona f.... k....kat nem engedett be a várba! Regécen fejeztem be a napot.
07. 02-án Regécrõl folytattam. Izmos kapaszkodó 700 m fölé, a Dorgói-fenyves széléhez. Rövid kitérõt (Khrsz) tettem a Pengõ-kõhöz, nekem nem sikerült „pengetni”. A következõ kitérõt (Khrsz) a Nagy Péter-mennykõhöz tettem, döbbenetesen szép panoráma É-ra. Ereszkedik az utunk és az egyre gyakoribb nyírfák jelzik az István-kúti eh. közelségét, ahová bokatörõ vízmosásokat kerülgetve jutottam. Rövid pihenõ után, enyhe emelkedéssel értem a Mlaka-rétre. A Zemplén rétjeirõl: egyre inkább tért hódít az erdõ, sok a ligetes-bokros rész, erre a legjobb példa a Zsidó-rét. A Shrsz-ön föllihegtem a Sólyom-bérchez, nagyon szép panoráma a Háromhuta völgye és a regéci vár felé. Innentõl a K jelzés nagyon sok helyen nyílt (fiatal) erdõben halad, ez ebben a júliusi kánikulában nem esett jól. Az erdészeti aszfaltút után emelkedõ az Eszkálához. Itt egy fiatal, OKT-zó pár pihent, nagyzsákkal, sátorral indultak 06. 30-án Hollóházáról. Jót beszélgettünk, majd jött a Kecske-hát (az elõzõekhez képest) kicsit egyhangúbb szakasza, viszont egy helyen szép rálátás nyílik a regéci várra. A Cifra-kútnál (víz nincs) már ölég elesett voltam, kicsit leültem pihenni. Kényelmes tempóval, kissé összevissza, de jól jelzett ösvényeken értem ki Makkoshotyka elõtt az erdõbõl, a (már nem is annyira) távolban a Sátor-hegyek látszódtak. Makkoshotykán fejeztem be a napot.
07. 03-án Makkoshotykáról a sokak által említett kapun tértem be a Meczner család sírboltjához. Itt nagyobb, szintén Hollóházáról induló csoport cihelõdött az induláshoz. Nyílt részen (szép rálátás a Sátor-hegyekre és a Megyer-hegyre) kanyarog a jelzés, majd egy szép erdei szakasz a Cirkáló-tanyáig. Innen egy erõsen hullámzó, eróziós árkokkal átszõtt (kedvencem az atlasz által is említett árok, ahová gatyaféken jutottam le, majd onnan csak igen nagy lendülettel föl), helyenként igen dzsindzsás, gatyaszaggató szakasz vezet tkp. a rudabányácskai országútig. A gyér forgalmú országúton szerpentinezõ kanyarokkal ereszkedünk bõ 1 km-t, majd az erdõbõl kiérve a bélyegzõhelynél a 26. szakasz határához érkeztünk.
 
Anita&Gábor Bejárás: 2007.06.26. Rögzítve: 2007.07.15 14:09:15
Bányi-nyereg => Boldogkõváralja
Bányi-nyeregnél az aszfaltról letérve nem a jobbra kanyarodó szekérúton halad a jelzés, hanem kissé balra fel egyenesen, egy sor málna oldalában. Sok a szeder is, a pók is, az ösvény keskeny. Majd az út hirtelen betér jobbra az erdõbe és kezdõdik az árokmászós vidámság, de legalább a tüskék nem szednek szét a továbbiakban. Egy-egy letérésnél figyelni kell, a jelzések, ha újak is, néhol ritkásak. Nem árt idõnként hátranézni, mert elõfordul, hogy csak a fák egyik oldalát festik..
Makkoshotyka felé ereszkedve, mi eltévedtünk. A 3 út közül a rosszat választottuk, de hát a szeder itt is birtokba vett mindent. Egy fiatal kéktúrázó pár szerint meg lehet találni a jelzést. Akkor viszont nem figyeltünk eléggé.
Makkoshotykáról az Eszkála e.h. felé szintén könnyû eltévedni, mert van egy-két megtévesztõ erdõgazdasági út. A keskeny részeken valami humoros ember fákat döntött az ösvényre. Az Eszkála után Regécig már nemigen lesz lehetõség eltévedni. Mindössze a falu elõtti utolsó pár km lesz kissé bokatörõ, az avarba rejtett sziklák miatt. A regéci várban azért nem lett váras pecsétünk, mert addig gyönyörködtünk a naplementében, míg a jegyárus megunta és elhajtott :)
A Mogyoróska-Boldogkõváralja rész elég egyhangú - amellett, hogy nagyon szép - a sok patakátkeléssel. Arkán, a szintén vicces helyiek arra a kérdésünkre, hogy hol találunk boltot, azt felelték, hogy 3km-el odébb..
 
visi Bejárás: 2007.04.30. Rögzítve: 2007.05.02 15:37:48
Mi Hollóházától Makkoshotykáig mentünk, probléma nem volt DE sátoraljaújhely felöl érkezve a mûutas szakasz után nagyon kell figyelni. Most ugyan jók a jelzések, de nyárra valószínûleg a szeder sokat fog rontani a tájékozódási lehetõségeken!! FONTOS!!! Az elhagyott szõlõkbe semmiképpen se indulj el szekérúton... (Ekkor eltévedtél!!) A szõlõk sarkénál, jobbra le kell menni egy szakadékba, van jelzés, de nem biztos hogy látszik... Mi négy éve itt nagyon eltévedtünk, és vissza is kellett térnünk a kimaradt Cirkáló tanyai pecsét miatt!!
 
Tisztul_A_Visztula Bejárás: 2006.08.07. Rögzítve: 2006.08.09 14:43:38
Regéc => Istvánkút:
Néhol ritkásak a jelek, de ez nem okoz gondot a navigálásnál. A K és Z találkozásánál jelzésalappal le lettek festve a K, Z közös jelek, de okosan, hogy kilátszódjon egy keskeny sáv, így térkép nélkül is felismerhetõ, hogy merre megy a KÉK

Istvánkút => Eszkála:
Nem emlékszem kétséges részre, sõt a bélyegzõ jel magához a házhoz invitál Eszkálánál

Eszkála => Makkoshotyka:
A jelzések kielégítõ sûrûséggel vannak, csak a Zsidó réttõl északra lévõ sorompó után van egy nagyobb távolság, illetve a Cifra-kút közelében kell egy helyen egyenesen tartani, s nem balra menni, de jel csak a fák takarásában van úgy 50 méterre, ráadásul csak az ellenkezõ irányból. Újabb 20-30 méter múlva már a mi irányunkból is van két jelzés. Ez az a rész, ahol az elsõ ösvény kezdõdik Eszkála óta.
A váratlan letérésnél Makkoshotyka elõtt a továbbgyaloglókat egy balra mutató nyíl segíti abban, hogy körülnézzenek.

Makkoshotyka => Bányi-nyereg
Az okosan elhelyezett jelek a kis rutinnal rendelkezõket tökéletesen irányítják, a rutintalanokat gondolkodásra késztetve a jó utat sugallják. Az utolsó horhosból kijõve a szedresnél mindegy, hogy melyik ösvényen lépünk be a bokrok közé, mert 5-10 méter múlva találkoznak.
 
Tisztul_A_Visztula Bejárás: 2006.07.13. Rögzítve: 2006.07.17 09:27:10
Boldogkõváraljától Regécig kifogástalan a jelzettség. Mivel néhány helyen festett flakonok is vannak, ezért nem szabad elbíznia magát a turistának
 
VBalint Bejárás: 2004.07.22. Rögzítve: 2004.07.26 14:01:10
Makkoshotykáról Eszkála felé, a Zsidó-rét elõtt van a már említett nagy tölgyfa, amin van egy tüzetgyújtani tilos tábla is. Itt nem szabad bedõlni a térképnek és jobbra menni mert egy ideig még rá is lehet fogni az útra, hogy olyan mint ami a térképen van és csak a Potács-völgyben jössz rá hogy mégse.
Szépen balra kell menni, ahol lesz egy sorompó jelzés pedig majd jóval odébb.
 
noi&rizsa Bejárás: 2004.07.10. Rögzítve: 2004.07.28 23:00:09
26. szakasz: 2004. július. 10. napja van. Makkoshotykán az Italbolt után a hegy felé kell menni felfelé, így haladva jobbra lesz egy utca a templom után. Ebben az utcában kell menni vagy 30 métert, és szembe találjuk magunkat egy fakapuval az utca jobb oldalán. Ez be volt hajtva, mikor mi ott voltunk, de nyugodtan be lehet menni, a kék is mutatja a helyes irányt. A harangláb után a nagy tölgyfa mellett fel kell menni a dombtetõre, a másik oldalon le, el egy vadles mellett, a domb alján balra be az erdõbe. Itt erdõben lefelé vezet az út jó jelzés mellett Cirkáló tanyáig. A tanya után tekereg az út a károlyfalvai betonútig, de a jelzés jó. Aki a növények vegetációs ideje alatt kirándul, a betonút elõtti lejtõn számítson mindenféle szúrós, csípõs növényre vagy 300 méteren keresztül. A beton lejt végig, majd jön az épület kerítésén a pecsét.
 
noi&rizsa Bejárás: 2004.07.04. Rögzítve: 2004.07.28 22:58:27
26. szakasz: A faluban az egyik utcában balra kell kanyarodni, az utca végén jobbra, ezen ki a faluból. Arkáig beton visz. A faluból kiérve egy kerítés mellett kell haladni egy köves úton. Az erdõt elérve jobbra lemegy a völgybe az út, és Mogyoróskáig el se hagyja azt. Jó a jelzés. Mogyoróskán áthaladva, a buszmegálló után jobbra megy egy utca, azon fel kell menni. Egy köves úton elérjük a vár alját, majd le kell menni Regécre. A Fõ utcán a hegyek felé felfelé kell haladni, így kiérünk a faluból. Folyamatosan emelkedik az út 700 méter tengerszint feletti magasságig. A zöld jelzést elérve már lejt az út István-kútig. A jelzés jó végig. Az Eszkála erdészházig le, és fel megy az út, a jelzés jó végig. Az erdészháztól még van egy kis felfelé, de aztán végig Makkoshotykáig lefelé megy az út. A jelzéseket meg lehet találni. Mi ezt a szakaszt idáig 2004. július 4-én tettük meg.
 
Adalbrecht Bejárás: 2004.06.19. Rögzítve: 2004.06.29 00:17:08
Makkoshotyka --> Eszkála

Makkoshotykáról kiérve a falu/erdõ szélén a jelzések egg rövid idõre eltünnek, de a leginkább járt úton haladva néhány 100m után újra megjelennek.

Amikor Makkohotykáról kiértek a Zsidó rétre egy elágazásnál van egy nagy tölgyfa, rajta régi kék és kék kocka jelzés. Ez NEM a kék/kék kocka elágazás, bár az utak iránya is megfelelõ lenne! Valaki csak túlbuzgó volt felfestett egy magányos kék kocka jelzést. Az igazi elágazás jóval odébb (Északra az Eszkála felé) van, és vadi új fa útjelzõtáblákkal van jelezve.
 
józsi.bácsi Bejárás: 2004.06.__. Rögzítve: 2004.06.09 12:45:26
Eszkála után Makkoshotyka elõtt nagyon figyeljétek a jelzéseket! Ahol az út erõsen balra letér, egy alig látható csapáson kb. 100 méterrel lejjebb van a jelzés!
 
asciimo Bejárás: 2003.03.28. Rögzítve: 2003.04.10 13:02:33
Arka->Mogyoroska
Itt a patak nehol igen szuk szurdokban halad, es a kek sokszor keresztezi a patakot. Az atlasz augusztusi allapotokat ir le, amikor a patak vizallasa valoszinuleg igen alacsony, mert csak annyit irnak rola, hogy
"ujabb atkeles utan" meg hasonlok. A patakon Arkatol az elhagyatott vadaszhazig csak 1 hid van, es 2 helyen van ronkfa kereszbedontve. Ezek az utolsoak a vadaszhaz elott.
Viszont esos idoben, vagy olvadasnal neha igen bajos az atjutas, mindenki szamoljon plussz idovel. Persze aki gumicsizmaban jar-kel, annak nem gond. Plusz info, hogy az elso atkelest (Arka felol) meg lehet sporolni, a menetirany szerinti bal oldalon maradva, mert a kek 100 meter utan visszater erre az oldalra. Utana alkalmas helyen atkelni, es vegig a jobb oldalon (folyasirany szerinti bal oldal) maradni. A vadszhaz is ezen az oldalon lesz.

Regec->Istvankut-> Makkoshotyka->SAUjhely
Az Atlasz is emlit a nagy emelkedo (melyut) utan egy tarvagast. Csak azt nem emliti, hogy a tarvagason nem szabad atmenni, hanem a kis fenyvesbol kierve "2 ora iranyban" (jobbra-elore) kell tartani, es a tarvagast hatarolo erdosav mogotti utra kikuzdeni magunkat, ott megy egy erdeszeti ut, azon meg a jelzes. Jelzesek abszolute nincsenek. (Viszont a hoban a labnyomok az erdeszekhez tartoztak, akik meg nem a kekturan jarnak...)
A Szpalanyica volgyfo utan is van egy tarvagas, itt nagyjabol mindig egyenesen, nem olyan veszes.

Zsido-ret elott is van egy sorompo, egy ujabb, ez meg nem az Atlasz altal irt.

Cirkalo utan van nem sokkal egy nagy emelkedo, egy volgyben. Az emelkedo kozepen jobbrol jon egy regi zold jelzes, ami kopottan eleg kekes szineket mutat. Itt tovabb egyenesen, folfele!

A Rakoczi fa utan megint van egy "aranyos" tarvagas egy keresztezodesnel, itt egyenesen megy a kek, , csak sikeresen kivagtak a jelzett fakat is...
Banyi-nyeregig tobbe-kevesbe egyertelmu.
 
vissza a listához

A szakaszhoz kapcsolódó helyek:

No.HelyUtolsó hozzászóláshozzászóló
135Boldogkõváralja2024-01-06 00:44:44Darko
136Regéc2024-01-06 00:34:44Darko
137Istvánkúti vadászház2022-08-13 22:17:46KFeri
138Eszkála erdészház2022-08-08 20:17:18KFeri
139Makkoshotyka2024-01-06 01:25:49Darko
140Cirkáló-tanya2024-01-06 01:35:55Darko
141Nagy-nyugodó2022-08-08 20:08:33KFeri