Túrabeszámolók


Mátravasút

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2007
zöldgömbTúra éve: 20072007.06.07 01:47:10
megnéz zöldgömb összes beszámolója
Ujj Zoltán (Zöldgömb Sport Klub) kiegészítése „Ramses30” túrabeszámolójához.

Nem szoktam túrabeszámolókra reagálni, mert úgy gondolom, hogy mindenkinek joga van a véleményéhez, és én ezt tiszteletben tartom. Ám a Mátravasút túránkról "Ramses30" által írt beszámoló olyan mértékben vezetheti félre a túrát nem ismerõ sportbarátokat, hogy az objektív tájékozódás érdekében szükségesnek tartom a mi szempontjainkat is fölvázolni.

A nevezett túrára valóban késéssel érkeztünk, amiért, emlékezetem szerint, ott helyben elnézést kértem a jelenlévõktõl. Természetesen ez nem menti a késés tényét, de sajnos, Budapestrõl érkezve idõnként elõfordul, hogy forgalmi okok miatt nem tudunk pontosan a helyszínre érni. Tegyük hozzá, ez elég ritkán fordul elõ. Legtöbb esetben már elõzõ napon a helyszínre érkezünk, és ott alszunk, de ez nem mindig oldható meg.
A túráinkkal kapcsolatban a immár 2 éve rajthelyeken, továbbá a honlapunkon is közzé tesszük a TÚRAFILOZÓFIÁNKAT, amely itt a szöveg alatt olvasható. (Ha ez a Mátravasút túrán a késés miatti sietségben elmaradt, azért újfent elnézést kérünk.) Ebbõl világosan látható, hogy mi a túrát szellemi és fizikai erõfeszítésnek tekintjük, és ennek megfelelõen tervezzük meg a túrát. Úgy gondoljuk, hogy a Magyarországon egyre jobban terjedõ „fogyasztó – zombi – lét” megöli az emberekben a természetes és értelmes erõfeszítés iránt meglévõ vágyat, és ezt nem segíteni, hanem megváltoztatni szeretnénk. Nem gondoljuk, hogy egy túra attól lenne jobb, hogy a túrázó 5 km-enként találkozik egy rendezõvel. Az irattartóban lévõ „ellenõrzõ papír” begyûjtését semmivel sem tartjuk alábbvalónak, mint egy rendezõ kiállítását egy pontra. Minden teljesítménytúrának a TELJESÍTÉS a célja, minden más, a rendezõk által nyújtott segítség ennek az ESZKÖZE csupán. Mi csak annyi „eszközt” biztosítunk a túrák rajtjánál, ami feltétlenül szükséges a teljesítéshez, de nem teszi fölöslegessé az önálló gondolkodást. A túráink döntõ többsége az általunk adott leírás alapján térkép nélkül is teljesíthetõ, és a tapasztalatok szerint a túráinkon indulók elsöprõ többsége teljesíti is az adott távot.
A jelzések felújításával a megyei természetbarát szövetségek szoktak foglakozni. Nem lenne helyes, ha bármelyik túra szervezõje – még ha jó szándékkal is – beleavatkozna más szervezet tevékenységébe. Szalagozni csak a legszükségesebb esetben szabad. Ennek egyrészt környezetvédelmi okai vannak, másrészt, sajnos, nagyon sokszor elõfordult már, hogy a szalagokat leszedték, sõt, átkötötték „tréfás” kedvû egyének, sokkal több bosszúságot okozva ezzel, mintha nem is lettek volna szalagok.
A célban nálunk mindig van keksz, szõlõcukor és üdítõ is a zsíros kenyér mellett. Hogy a „némi” jelzõ mit jelent a zsíros kenyér elõtt, azt sejtem. Objektív szemléletmódot biztosan nem…
Sok éve rendezünk teljesítménytúrákat, amelyeknek a szellemisége talán némileg eltér az átlagtól. De személyes tapasztalataink egyértelmûen bizonyítják, hogy a túrázók többsége, ha talál is javítani valót a rendezésben, összességében jó érzéssel távozik eseményeinkrõl. Így történt ez a 2006-os Mátravasút túrán is. A túrázók döntõ többsége nem azonosult ezzel a véleménnyel.
Hogy ki mit vár el egy teljesítménytúrától, az elsõsorban a szemléletétõl függ. Aki csak „fogyasztani” szeretne, minimális erõfeszítéssel, az jó eséllyel csalódni fog. Aki a dolgok jó oldalát nézi, az a rendezés hibáiból is erényt kovácsol magának.
A TTT- honlaptól egy olyan „belsõ kontrollt” elvárni, hogy a túrákról írt egy-két negatív vélemény alapján a kiírást ne tegye közzé, az abszurditással határos. Én mindenesetre megkérdezném néhány túrázó véleményét, mielõtt Citrom – díjért kiáltok…
Végül pedig találkoztam olyan túrázóval is, aki nem a Zöldgömb Sport Klub lejáratásában látta a problémák megoldásának kulcsát, hanem javaslatokkal, sõt, konkrét segítség felajánlásával próbálta jobbítani eseményünket. Õ tudta, amit Skolimowski mondott: - „Ami összeköt bennünket, sokkal fontosabb annál, ami elválaszt.”
Sportbaráti üdvözlettel:
Ujj Zoltán, a Zöldgömb Sport Klub elnöke
TÚRAFILOZÓFIA

A ZÖLDGÖMB SPORT KLUB TÚRÁINAK SZELLEMISÉGE


A természetjárás az ember legtermészetesebb tevékenységei közé tartozik. A természetjárás egyidõs az emberiséggel. Az õskori ember még élelemszerzési céllal járta a természetet, a mai ember fõ célja a sport, a kikapcsolódás, a pihenés.

1. A teljesítménytúrázás, mint a természetjárás egyik ága, a felkészült, sportosabb életvitelû túrázók tevékenysége. Amikor egy túrázó egy teljesítménytúrára jelentkezik, akkor tisztában van azzal, hogy a túra teljesítéséhez magasabb szintû szellemi és fizikai erõfeszítésre van szükség, mint egy kötetlen kirándulás esetén.
A Zöldgömb Sport Klub túráinak célja ennek a szellemi és fizikai erõfeszítésnek az elõsegítése. A szellemi erõfeszítés, a helyes útvonal és az ellenõrzõ pontok megtalálása éppen olyan fontos, mint a fizikai erõfeszítés, azaz a túratáv teljesítése. Ezért túráinkon az általunk megadott információk csak annyi ismeretet tartalmaznak, amennyi a túra teljesítéséhez feltétlenül szükséges, de még nem teszik szükségtelenné a túrázók szellemi erõfeszítéseit.
A túrák teljesítése fejleszti a tájékozódás képességét. Túráink teljesítése térkép nélkül – a túraleírás alapján – is lehetséges, ezért mi nem adunk senkinek fénymásolt térképeket, de akinek fontos a biztonságos tájékozódás, annak térképrõl magának kell gondoskodnia.
Úgy gondoljuk, hogy a teljesítmény értékét jelentõs mértékben a fizikai és szellemi erõfeszítés nagysága határozza meg. Ennek az erõfeszítésnek a létrehozásához szeretnénk túráinkkal is hozzájárulni.

2. A Zöldgömb Sport Klub kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére. Túráink szervezésénél és rendezésekor minden tevékenységünknek a környezet megóvásának szándéka jelenti az alapját. Valamennyi résztvevõnktõl elvárjuk, hogy óvja a természetes és az épített környezet értékeit, és ne hagyjon hulladékot maga után!
 
 
 Túra éve: 2006
ramses30Túra éve: 20062006.10.10 09:23:00
megnéz ramses30 összes beszámolója

Sziasztok!
Bár a tüske már június óta bennem van ezzel a túrával kapcsolatban, majdnem elfelejtõdött az írásbeli megemlékezés.

Az apropó, hogy mégis véleményezem ezt a túrát az az, hogy a Zöldgömb egyesület szervezi ezt is Ujj Zoltán úr menedzselésében, akárcsak a Gemenc tûrát, amirõl a túrabeszámoló szerint 2005-ben elég rossz véleménnyel voltak a sporttársak...

Visszatérve a Mátravasút 20-ra! Két kedves kolléganõmmel érkeztünk a túrára a nevezés kezdete elõtt pár perccel. Õk még nem voltak teljesítménytúrán, gondoltam ez a szép nyárelõ és egy korrekt szervezés segít velük megszerettetni ezt a sportágat...
A nevezési idõbõl eltelt mintegy negyedóra, azonban szervezõk még sehol nem voltak. Bátorkodtam felhívni telefonon Zoltánt, aki biztosított arról, hogy rövidesen megérkezik. Valóban, alig 35 perc késéssel, nevezhettünk és indulhattunk is, egy sajtfecnivel a kezünkben, ami minden volt csak útvonalleírás nem. Bátorkodtam rákérdezni, hogy ez alapján hogy találunk végig az útvonalon ? Erre segítõkészen (de tényleg!) elmagyarázták, hogy tulképpen csak egy jelzést kell követnünk és nem tudjuk eltéveszteni.
Ellenõrzõ pontok nincsenek a túrán (l: Gemenc 20) papírokat kell begyûjteni 2 kihelyezett csomagból + a végén bélyegezni egy büfében.
Nem kell mondanom, hogy természetesen eltévedtünk, hisz a jelzések felújításával, urambocsá szalagozással a kutya nem foglalkozott (rendezõ se). Emiatt ki is maradt egy pont. A rendezõ mentségére legyen mondva, hogy mivel a kimaradt pont ellenére még többet gyalogoltunk az elvártnál, a végén elfogadottnak tekintette a teljesítést.

Célban némi zsíroskenyér várt, amit meghagytunk az utókornak.

Összefoglalva: EZ a túra messze volt attól amit egy teljesítménytúrától elvárna az ember. Ez egy NULLA! Nem is értem miért nincs egy belsõ önkontroll a TTT-n honlapon belül, ahol a trehány módon szerevezett túrákat nem engednék meghirdetni. Emlékeim szerint létezik "Év teljesítménytúrája", akkor javaslom kiosztani a citromdíjat is az év legrosszabb túrájára, akár ezen a honlapon is!