Túrabeszámolók


Sziki gyalogos teljesítménytúra

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2012 2013 2014 2015 2017
 Túra éve: 2017
ÓraTúra éve: 20172017.03.30 12:09:35
megnéz Óra összes beszámolója

 A reggel 4 órakor induló személyvonattal mentem le Szegedre, és a "le" itt nemcsak pesti szlengként, hanem földrajzi értelemben is érvényes. :-) Viszont ez a vonat nem áll meg Kiskundorozsmán, így volt egy órám, találtam hát egy csodálatos prolikocsmát nem messze az állomástól, ahol ilyen bölcsességek voltak kitéve a falra például, hogy "Jattot adni olyan, mint sz@rás után kitörölni - nem kötelező, de azért illik". Az egység kiélvezését követően, egy csodálatos Bézémotor vitt vissza, és rongyolhattam a Rajtba, hogy elindulhassak reggel 9 óra, a rajtidő vége előtt. 13.5 km volt oda-vissza ugyanott a táv, hát hogy is mondjam, a Gödöllői-dombságot sokkal szebbnek látom ezentúl... A futócipőnek, és a csak enyhén homokos terepnek köszönhetően, odafelé 2:06-ot mentem, visszafelé 2:07-et, a fordítón nem álltam meg, viszont a Kulipintyó csárdában betoltam egy sört. Mindezt hálából, ugyanis a Rajtban nem lehetett a teli zsákot otthagyni, merthogy nem vigyáznak rá, és a kocsmáros nénit kértem meg, hogy legalább oda-vissza ötöt hadd mehessek nyolc kiló teher nélkül. Úgyhogy volt ebben a szakaszban mintegy 1-1 kilométer futás-színlelés is. Amúgy a rendezők aranyosak voltak, minden kanyarnál állt egy eligazító-emberke, a Kulipintyónál kétszer is ehettem mangalica-zsíros kenyeret lilahagymával, kétszer adtak fél liter vizet és egyszer meleg teát, meg kétszer repi-krékert. Díjazás viszont nem volt semmi, a Rajtszámom (amin az idők is rajta vannak), illetve a netről is letölthető térkép a kézzel fogható emlékem a túráról. Továbbá a Célban álló hölgyeknek pecsétjük sem volt, kézzel írták be a Kárpát-Medence-Kupa igazoló füzetébe a túra nevét. A Decathlon volt a főszponzor, talán egy Oklevélre futhatta volna a felfújható kapu mellett/helyett. De mindegy, érdekes volt a maga nemében a túra, egyszer ezt is látni kell... :-P Szerencsémre ismerősökkel is találkoztam Pinkert úr és Zsuzsa asszony személyében, akik nagyon kedvesen elvittek Szegedre kocsival, így a kiszemelt, Kiskundorozsmán megálló egyetlen délutáni vonat helyett az egy órával korábbi ícével hasíthattam vissza Pestre.

 
 
 Túra éve: 2014
CucusTúra éve: 20142014.03.04 21:12:15
megnéz Cucus összes beszámolója

Sziki Teljesítménytúra 27 km


Csodálkozva láttam, hogy  errõl a túráról még senki nem írt beszámolót, pedig az idei volt a 12. rendezés.


Reggel autóval indultunk útnak a Szeged melletti Kiskundorozsmára. Itt volt a rajthely a sportcsarnokban. A csarnok elõtt bõven volt még parkolóhely, benn gyorsan ment a regisztráció és a rajtoltatás. Szép idõben indultunk útnak, kifelé a városból az ébredezõ utcákon. Sokan eljöttek, családok gyerekekkel, baráti társaságok, futók is szép számmal.


A házakat magunk mögött hagyva átkeltünk az M5 autópálya felett és az üdülõk felé  bandukoltunk. Elhagytuk  Sziksósfürdõt, nem volt nagy élet  a tavaknál, de majd nyáron nagy lesz itt az élet. A kiskertek között kanyarogtunk, mindenhol  rendezõk segítették a továbbhaladást.  Hamar elérkeztünk az 1. ep-hez a Csókafészek fogadóhoz. Itt a rövid távon indulók visszafordultak, mi  többiek  sétáltunk tovább.


A 2. ep a Kulipintyó csárdánál volt, már messzirõl hallattszott a zene. Egy hegedûs és egy tekerõ lantos húzott talpalávalót, a pontõrök és segítõik  zsíroskenyér hegyekkel és fincsi, forró teával kínáltak minket. Nagyon jó volt a hangulat. A közép távon indulók itt visszafordultak, mi még gyalogoltunk egy keveset tovább.


Majd újabb kertek, tanyák és gyümölcsösök között haladtunk . Érintve a zsombói láperdõt megérkeztünk Zsombóra. Átvágva a település házai között érkeztünk meg a Közösségi ház udvarára. Finom illatok szálltak a levegõben mivel itt frissen sütött lekváros buktával várták a vándorokat. Az udvari kemencében sültek tepsi számra a piros, mosolygós bukták, amiket pillanatok alatt eltüntettünk. Itt a szórakoztatás az asszonykórus feladata volt. Sokan a régi nótákat hallgatva táncra is perdültek. Itt volt a 27 km-es táv fordítója, vissza indultunk a célba. A spotcsarnoknál ásványvízzel és csipsszel vártak mindenkit.


Nagyon hangulatos túra volt, jó idõben, kedves emberekkel. Gratulálok a rendezõknek, sokunk számára felejthetetlenné tették ez a szombati napot.