OKT

OKT fórum 

lista a hozzászólások időrendjében

<<< 21.sz. túra: Mátraháza - Sirok23.sz. túra: Szarvaskõ - Putnok
22.sz. túra: Sirok - Szarvaskõ
KFeri Bejárás: 2021.02.19. Rögzítve: 2021.03.07 21:49:35

Sirok - Szarvaskő


Február közepén, egy borongós péntek reggelen folytattam a barangolást a kéken. Ezúttal Sirokról indultam, ahol a vár a vírushelyzet miatt zárva volt, így a betonút végén jobbra, a sziklák (Barát, Apáca, Törökasztal) felé indultam. A sziklákat elhagyva Rozsnakpusztáig az egyetlen látnivaló néhány hatalmas szarvas volt, de túl zajos voltam, ahogy ropogott a bakancsom alatt a hó és a jég, ezért elszaladtak, mielőtt készíthettem volna róluk néhány fényképet. Pecsételés után ismét egy eseménytelen séta következett, de a Gilitkánál végre volt egy kis kihívás. A Szarvaskő feletti mezőre kiérve már látszott a Vodafone-kilátó, amelyet egy rövid kitérővel meg is látogattam. A kilátóból már csak le kellett ereszkedni a faluba, majd visszabuszozni Egerbe, ahol reggel az autót hagytam.

A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2021/03/okt-22-sirok-szarvasko-20210219.html
 
Jesper Olsen Bejárás: 2020.07.17. Rögzítve: 2020.07.18 09:11:29

 Könnyen követhető útvonal, Szarvaskő felől Sirok felé haladva "jutalomjáték" terep, haladós szakasz.

 
kaloz14 Bejárás: 2019.04.19. Rögzítve: 2019.04.22 00:18:40

 Sirok - Rozsnakpuszta - Szarvaskő


A húsvéti hosszú hétvégének köszönhetően, rengeteg túrázóval, terep bringázóval találkoztunk, főleg a nagycsaládosokat volt jó látni. Sirokon a volt vasútállomásnál és a központban lévő Hunor Étterem verandáján, a bélyegzők szép lenyomatot adnak. A vár alatti parkolóba 500 ft gépkocsival a felhajtás, parkolás. A parkoló végében vár büfé, ajándékbolt. A vár előtt és a várban is több rönkasztalnál lehet megpihenni, a magunkkal hozott elemózsiát elfogyasztani. A várba a belépő 1.000 pénz, gyereknek a fele, de van csoport és családi jegy is kedvezménnyel. A siroki vár egyedisége, hogy sziklába vájt járaton lehet a felsővárba feljutni, illetve több sziklába vájt, bejárható alagúttal, járattal rendelkezik (gyerekek nagyon élvezik). 10 éve voltam utoljára, azóta szépen kiépítették rozsdamentes acél lépcsőkkel, korlátokkal a várban az útvonalat. Továbbá egy méretes, két szintes faházban van vetítés, kiállítás, makett, végül be lehet öltözni töröknek (több méretben lehet a ruhák és turbánok között válogatni, tükör van, mindezt ingyen, korlátlan fényképezési lehetőséggel). Kifelé menet azért kértem a helyi erőket, hogy pályázzanak meg még pénzeket arra, hogy végvári, vagy kuruc, - a lényeg, hogy MAGYAR - vitéznek is be lehessen öltözni, ne csak töröknek. 


A várból gyönyörű látkép tárul elénk, ellátni minden irányba. Érdemes a Barát- és Apáca-sziklákkal a háttérben fényképeket készíteni szeretteinkről, majd rövid túra után, onnan is a vár felé. Tényleg szemet gyönyörködtető! A Törökasztal lapos tetejű sziklaképződményről ugyancsak folytatni lehet a fotózást, annyira szép a vidék és a kilátás. Bár a lábunk alatt, elég rémísztő az a vájat, amely e régi pogány áldozóhelyről, a vért kivezette.


Rozsnakpusztáig végig erdei utakon vezet a kék, nincsenek nagy emelkedők, jól lehet haladni. Végig jó a jelölés és az útvonalat jelző táblák. Rozsnakpusztán az öreg fánál pecsételtünk, majd annak árnyékában megpihentünk a fűben. Tetszett a tanyaháznál a kis szélerőmű surrogó-berregő hangja, amint a szél hajtotta a keréklapátkákat. Innen végig köves utakon folytatódik az út, a Szarvaskő feletti, álattartásra alkalmas hatalmas rétekig, leszámítva az Oroszvár - Büdös-kő közötti autóutat, amely Egerbakta - Bátor - Bükkszék között húzódik, s amelyen a túra során, nagyjából 1 km-t megyünk.


Jó volt látni, hogy Szarvaskőn 1979-ben forgatott "Másfélmillió lépés Magyarországon" kultfilm óta, még mindig akadnak olyan emberek, akik a Szarvaskő feletti réteken állatokat tartanak, például egy gyönyörű ménest láttunk szabadon a távolban, illetve kisebb tehén csordát egy kertben. Holott ugyanúgy, a kéktúra vonalán 2000-ben forgatott "Szent István vándorlás" filmben, az akkori polgármesterasszony, akkor arról panaszkodott, hogy már kihaltak az öregek, akik ezzel foglalkoztak (Szarvaskő ugyanis egy völgyben fekszik, ahol nem lehet állatokat tartani, mert nincs életterük, csak a Szarvaskőtől kemény kapaszkodón felfelé, a Major-oldalon fent). A kék hármszögön tovább menve érhetjük el a Major-tetőn, a Vodafone kilátót.


Szarvaskőn, a 25-ös főút (Egert köti össze Ózddal) mellett több parkoló is található, amelyeknél helyi lakosoktól isteni finom házi készítésű lekvárokat, mézet, stb. lehet venni (kóstolni lehet előtte). A főút mellett futó Eger-patak hídján át jutunk el a vasútállomásig, amely előtt az oszlopon ott a kéktúrapecsét. A patak melletti kis réten, aranyos kis játszótér van. Szép és jó érzés járni, e gondozott, szorgos közösség ápolta településen, amely számos vendéglátóhellyel várja, az ide érkező vándorokat. És jó érzés látni, Szarvaskő egykori várának helyén, fent a kis hegyen, a szélben dacoló, büszke magyar lobogót.

 
grobpeti Bejárás: 2018.06.09. Rögzítve: 2018.06.15 19:34:09

Sirokról mentünk Szarvaskő felé. Az út eleje aszfalton megy, beérve Sirokra jobb lesz a helyzet, van járda, de a beton marad egészen a várig. A várba mi bementünk, szép, de nem biztos, hogy megér 1000 Ft-ot...Rozsnakpusztáig az út jól követhető, erdei út. Onnantól viszont nagyon sokáig murvás út lesz, kis betonúttal megfűszerezve, ami espben jól jöhet, egyébként pedig nem vészes, csak turistaútnak jobban örültünk volna. Gilitka után visszatér az erdészeti út kis időre. Szarvaskőnél érdemes a kilátóba felmenni, de nem javaslom a kék háromszög jelzést, mert nagyon meredek, már-már életveszélyes. A jelzések végig jól követhetőek, eltévedni nem lehet. Az előző szakasz után ez egy kicsit unalmas volt.

 
Vöröss Bejárás: 2017.10.15. Rögzítve: 2017.10.15 22:00:15

Szarvaskőről mentem Sirok felé. Szarvaskőn mindenképpen érdemes megnézni a templomot, ott vezet el az út alatta. Egyébként a szakasz jól jelzett, Szarvaskő fölött kell figyelni kicsit, ahol a műút élesen balra, szinte teljesen visszafordul. Itt a kanyar közepén két fán ott a behívójel, a jobb oldalon. Ahol az ösvény a villanypásztorok mellett jobbra visz, ott kétszer is át kell kelni a drótokon, az út egyenesen visz tovább. (A drótokban van áram, de nem ráz túlságosan. Szerintem csak a fedetlen bőrön keresztül lehet érezni...) Esetleg zavart kelthet, hogy a Rozsnakpuszta felé vezető aszfaltos úton egyszer csak torlasz jön, látszólag vége van az útnak, de a torlaszon keresztül visz tovább az út. A torlaszt, gondolom, csak azért emelték, hgoy ne járjanak az úton autók, motorok...

A többi helyen mindig időben megjön a jel, néha érdemes a térképet nézni, de tulajdonképpen szinte nélküle is végigjárható. Sirokon érdemes felmenni a Barát- és Apáca-sziklához, és tovább, a Törökasztalhoz. A kékről 5 perc gyalog, vagy még annyi sem, de nagyon megéri. A pecsétek megvannak és használhatóak, jól kivehető nyomatot adnak.

Vöröss


 

 
emil1989 Bejárás: 2017.08.12. Rögzítve: 2017.08.13 11:14:34

Szarvaskőről indultunk Sirok irányába. Az útvonal végig jól jelölt - követhető és jól járható.

Szarvaskőről kiérve volt egy kis trükközés: amikor is a műútról le kell térni egy apró ösvényre. Itt elsőre nem vettük észre a Kék behívó jelet (árnyék volt, meg nem is néztünk be nagyon). Szerencsére 2-300 méter után kezdett gyanús lenni, hogy valami nem stimmel., így tudtunk korrigálni.

 
wnono Bejárás: 2016.08.21. Rögzítve: 2016.08.22 14:13:47

 Amennyire kedvelt a Mártaháza-Sirok szakasz, annyira nem kedvelt ez. Csak egy túrázóval tallkoztunk, ő sem a Kéket járta. 


Szarvaskő csodálatos, békés település, innen indultunk Sirok irányába. Kellemes, dimbes-dombos vidékeken vezetett az út, kavicsos-murvás út és aszfalt váltakozott, de szinte végig erdőben haladtunk. Számomra nem hatott unalmasnak  táj, megvan ennek is a maga varázsa. A siroki Barát és Apáca szikláktól szép kilátás nyílik a várra és a környező hegyekre, köztük a Kékesre is. A jelölés mindenhol jó, nem volt szükségünk a térképre.


Sirok: bár a vár és az éttermek többsége nyáron hivatalosan este 6-ig van nyitva, ez erősen vendég függő, tehát ha 5-kor már nincsenek betérő turisták, akkor bezárnak korábban. A várhoz zárás után is érdemes felmászni, kis ösvény vezet körbe, akilátás pedig innen is szép. Teljesárú belépő díja a várba: 1000 Ft. 

 
7pöttyöskatica Bejárás: 2015.10.31. Rögzítve: 2015.11.01 09:38:19

 A jelzések jól követhetőek mindenhol. Itt szépen felújították a szakaszt. A Gilitka környékén sem lehet eltévedni egyik irányból sem. Rozsnakpusztától az erdei bitumen úton a torlasz még megvan, de nem is baj, mert legalább nem járnak be autóval.sajnos a főút torkolatánál nemrég valaki hatalmas adag szemetet rakott ki. Így a Teszedd a Kéken olyan mintha nem is lett volna. 

 
berenike Bejárás: 2015.02.01. Rögzítve: 2015.02.20 21:53:27

Munkanap lévén - meg ez a rész amúgy sem egy közkedvelt túracélpont - Szarvaskőtől Sirokig haladva mindössze egy erdészeti járművel találkoztam a Gilitka után, ill. Rozsnakpusztán a kertben tett-vett egy bácsi. Számomra nem volt unalmas szakasz – még elevenen élt bennem a nyári Köszeg előtti rész élménye – sőt a havas Gilitka környéke, a rövid országúti szakasz, meg az Egerlátó nagyon megtetszett tájügyileg, nem beszélve Sirokról. A magasabb részeket hólepel borította, azonban az alacsonyabb területeken, főleg Sirok felé elég nagy dagonyázásban volt részem. 2 helyen lehet téveszteni ebből az irányból: egyik a már említett Gilitka környéke, ahol valószínűleg tarvágás következtében megszűnt a jelzés. Azonban térkép alapjén egyértelmű a folytatás (derékszögben jobbra az irtás mentén). A másik rész Rozsnakpuszta előtt a szerpentines rész után: egy torlasz keresztezi az aszfaltos utat, amin vezet a kék. Itt át kell menni a torlaszon, ne tévesszen meg senkit. Az aszfalton folytatódik a jelzett út, bár pár száz méteren nem lesz jelzés. Egyébként mégha kopottak is, de jól követhetők a jelzések.


Véleményem szerint több turistát érdemelne ez a rész is, sok érdekesség található a környéken: bükkszéki fürdő, szajlai Attila-domb, közel van a Vajdavár-Homokkővidék, valamint a Heves-Borsodi-dombság is sok érdekes látnivalóval (sziklák, kitűnő gombászhelyek, stb.)

 
Pulmy Bejárás: 2014.11.19. Rögzítve: 2014.11.19 18:43:51

 Nov.11.-én teljesítettük ezt a részt,mely eléggé unalmas ,egyhangú.


Ha nem lenne Sirok és Szarvaskő vára és a kilátó a Major hegyen semmi élmény 


nem maradna az emberben.


 


Jelek elmennek,bár figyelni nagyon kell(Gilitka környéke)


 


Részletek:boglariturazok.blogspot.hu/2014/11/okt-sirok-szarvasko-amikor-az-erdon.html

 
rtamas Bejárás: 2014.11.08. Rögzítve: 2014.11.09 13:04:23

 Sirok - Szarvaskő:


A túra ősszel gyönyörű, leginkább az 1000 színben pompázó falevelek miatt (viszont a 21. szakaszhoz képest tényleg eseménytelen). Valóban érdemes rövid kitérőket tenni a Siroki várhoz és a Szarvaskői kilátóhoz is, mindkettő nagyon szép.


A kilátóhoz a falu első házához érve jobb kéz felől vezet fel a kék háromszög jelzés, ami kimondottan meredek, felfele és lefele sem esik jó a mászás (okostelefonos gps program szerint 500 méter alatt kell 100+méter szintet megtenni.) Alternatív útvonalnak (utólag biztos ezt választanám) javaslom: az erdőből kiérve (miután vége a védkerítéseknek), jobb kéz felől feltűnnek a már korábban is említett első házak (melyek még nem a falut alkotják, csak egy újépítésű telep részei). Itt letérve a kékről, jobbra átvágva a réten el lehet jutni a házakhoz vezető földútra, melyek gyakorlatilag a kilátóban végződnek. Így el lehet kerülni egy adag emelkedőt+lejtőt (itt még majdnem egy magasságban vagyunk a kilátóval, ha a kéket követjük, akkor előbb leadunk 100 m szintet, majd a kék háromszögön újra visszaszedjük.). Lefelé a faluig ugyancsak ennek a földútnak a folytatását ajánlom, kevésbé lejtős, mint a háromszög jel, és levisz a főútig, ahol balra fordulva ~500 méter múlva elérhetjük a Vár presszót e pecséttel. Ez így kb + 2 km-t jelent a túrában (ahhoz viszonyítva, ha kihagyjuk a kilátót), viszont kényelmesen gyönyörködhetünk a csodaszép panorámában. MEgpróbálok csatolni képet is, amit a kilátóból csináltam. Kékkel jelzem a kék jel irányát, lilával a kék háromszöget,, pirossal pedig az általam javasolt utat.


(nem sikerült feltölteni, azt írja this upload is disabled, aki tudja mit kell tenni szóljon és feltöltöm:))


Más: Rozsnákpusztától beton úton vezet a kék közel 5 km-en keresztül (kb 3,5 km után, leérve a főútra jobbra kell fordulni, majd 2-300 m után balra Bátor felé, itt még ~ 1 km az aszfaltozott úton, majd jobbra egy kavicsos sekérúton kell tovább haladni). Gilitka előtt bal kéz felől egy óriási irtást lehet látni, a végén a szekérút egy kereszteződésbe fut bele. Itt elég kevés a jel, de mint a túrafüzet is mutatja, balra kell fordulni, ~ 100 méter múlva jön a következő jel is.


Egyébként nehéz eltévedni, az Alma-lápa és Rozsnakpuszta közötti élesebb jobbosra érdemes még koncentrálni kicsit, de az is ki van táblázva. 


A Mátraháza-Sirok szakaszhoz képest ez jóval könnyebb, gyakorlatilag egy kellemes levezetésnek tűnt utána. Mi kisebb megállókkal, várba bekukkantással és kilátóba felmászással (oda kék háromszög, vissza kerülőút) 5:25 alatt teljesítettük a távot (de nem a vasúttól, hanem 1 km-rel későbbről, a szállásukról indulva.), a GPS szerint így 22,2 km lett a napi adag.


 

 
wassakarat Bejárás: 2014.10.09. Rögzítve: 2014.10.09 22:23:47

Szarvaskő -> Sirok



Jelen pillanatban zökkenőmentesen járható az egész szakasz. Sem sár, sem bozót nem nehezíti az utat. Köszönet az irtásért!

A Siroki felső vár zárva volt, de a várt megkerülő panoráma sétány bőségesen kárpótol. Szemközt a Barát-szikla; Apáca-szikla és a Törökasztal gyönyörű.

Szarvaskő előtt érdemes felmenni a Vodafone/Szarvaskői kilátóba a kék háromszögen. (A falu egy kilátóért cserébe engedélyezte anno a Vodának az átjátszótorony megépítését.) Fantasztikus a panoráma. Viszont sáros időben a kék háromszöget nem ajánlom, mert elég meredek. Lefelé így is ügyelni kellett, hogy ne üljön a fenekére az ember. Kerülni a Hegyes-kői pihenő irányából lehet.

Érdemes a szakasz két végén elidőzni, mert nem hosszú táv, és a közbenső rész gyakorlatilag eseménytelen. Érdekes, hogy pont a két végén vannak a maradandó dolgok.

 
toszegisrac Bejárás: 2014.05.09. Rögzítve: 2014.05.13 14:04:56

Csatlakozom az előttem szólohoz. Szarvaskő felől kb. a kék kereszt jelzés elhagyása után másfél kilométerrel (Írtás), a Gilitka gödrénél, a második úton kell elmenni jobbra. Egyébként jól jelzett az út.


Siroknál a Nyírjes-tó megtekintését mindenkinek ajánlom. Nem túl nagy kitérő :-)

 
korbela Bejárás: 2013.11.01. Rögzítve: 2013.11.01 22:32:12

FIGYELEM! Szarvaskő felől Gilitkához érkezve jelenleg a helyszínen semmilyen jelzésre sem lehet számítani az irtások miatt. A K+ becsatlakozása után védkerítések között vezet az út, utána kiterjedt irtás következik. A felső sarkában, ahogy azt  a térképek és a leírások is mutatják derékszögű jobb kanyart kell venni és az első jelzést majd csak a domb mögé kanyarodva találjátok.

 
Janka és Zoli Bejárás: 2012.06.17. Rögzítve: 2012.06.17 20:07:12

Az egész szakasz nagyon jól jelzett, téveszteni nem is lehet.

 
hegyikalandorok Bejárás: 2010.08.19. Rögzítve: 2011.12.20 14:38:09

bélapátfalvától sirokig


hegyikalandorok.blogspot.com/2010/09/okt-bukkben.html

 
vViktor Bejárás: 2009.11.28. Rögzítve: 2009.11.28 19:04:14
Sirok - Szarvaskõ

Az út végig jól jelzett, megfelelõ utánaolvasással, felkészüléssel térkép nélkül is végigjárható. Így majd télvíz idejéhez képest is nagyon sok a dagonya, ami nagyon lelassítja a haladást, (ki)kerülési lehetõség nincs. Valszeg ilyen sok a kék túrát teljesítõ vaddisznó, mert a beton részek kivételével végig lehet dagonyázni.
 
okt50tomi Bejárás: 2009.08.15. Rögzítve: 2009.08.15 19:53:57
Sirok -> Szarvaskõ:
A jelzések végig jól követhetõk, 1 helyet kivéve:
Szarvaskõ elõtt erdõbõl kiérve egy szekérúttat érünk el. Ezt keresztezni kell, egyenesen be susnyásba.
Sirok várat érdemes megtekinteni, egyedülálló a maga nemében, az alagútjaival. Ezenkívül a Barát és Apáca sziklák és Törökasztal (innen hasonlóan szép kilátás van a falura, mint a várból :)) érdemes megtekinteni.
Ezeket leszámítva a szakasz felejthetõ. Rozsnak pusztáig egy bokros akácosba megy út. Utána vagy aszfalton, vagy tarvágott erdõben halad, néhol erdõfolttal (nehogy elfelejtsük, hogy erdõben megyünk :))
 
hdanee Bejárás: 2009.07.29. Rögzítve: 2009.08.03 10:37:26
Sirok, bükkszéki elágazás - Rozsnakpuszta eh. - Szarvaskõ vá.

Siroktól (pecsét a Hunor vendéglõben) a várig aszfalt- és betonutakon vezet a jól felfestett jelzés. Vízvételi lehetõség a bükkszéki útról való letérésnél adódik. A várat nem érinti a jelzés, de rövid kaptatón elérhetõ. Egyébként viszonylag meredeken emelkedik az út a várig, utána már enyhébben egészen az Almalápáig.

Az igen látványos Barát- és Apáca-sziklák után kényelmes ösvényen folytattuk utunkat, bár egy-két ponton voltak belógó ágak és magasabb aljnövényzet. Július végén igen sok a pókháló errefelé. A sziklák elhagyásakor sajnos nincsen megerõsítõ jelzés, így mi a megérzésünkre hagyatkoztunk és a hegygerinctõl balra fekvõ ösvényen indultunk tovább - a másik ösvény valószínûleg a Törökasztal felé vezet.

Az Almalápa-tetõ után erdészeti utak következnek, ezeken jól lehet haladni és meredekebb emelkedõre nem emlékszem ezen a részen. A megerõsítõ jelzések elbizonytalanítóan ritkák helyenként, de az elágazások mindenhol jól jelzettek egészen a Gilitka gödréig.

Rozsnakpusztán (pecsét egy magányos fán, az úttól jobbra, jól látható helyen) néhány ház van csupán, még turistapihenõt sem láttunk. Rozsnakpusztától erdészeti aszfaltút vezet a bátori útelágazásig. Itt esetleg meg lehet szakítani a túrát, mert innen viszonylag gyakran járnak buszok Eger felé.

Az elágazástól még néhány száz métert a mûúton kell megtenni, majd egy jól jelzett helyen jobbra le kell térni egy földútra. Ez az út végigvezet a Gilitka gödrén is. Egy idõ után jobb kéz felõl egy fiatalos kezdõdik, itt már résen kell lenni, mert rövidesen balra kell kanyarodni egy olyan helyen, ahol ugyan van jelzés, de intenzív fakitermelés is folyik, így az bármikor el is tûnhet. Segíthet, ha a fakitermelés hatására holdbélivé vált tájat keressük szemünkkel: arra kell folytatnunk utunkat. Rövidesen két kerítés kezdõdik, ezeken nem kell átmászni (noha kissé megtévesztõen a létrára IS van festve jelzés). Több földút is keresztezi utunkat. Szarvaskõ elõtt úgy két kilométerrel résen kell lenni, ugyanis egy nagyobb elágazástól egy alig járt, szinte teljesen benõtt ösvényen visz tovább a jelzés. Ráadásul itt alig észrevehetõek a jelzések, mi is a földúton továbbhaladva vettük észre, hogy lent a távolban egy kerítésoszlopon virít a kék jel. Úgy 10 perc kellemetlen bozótharc után kiértünk a faluba vezetõ mûútra. A susnyás egyébként ezen a mûúton át elkerülhetõ és nem nyújtja meg jelentõsen a túra idõtartamát. Az pedig mindenkinek a hozzáállásától függ, hogy egy ilyen eltérést a kijelölt útvonaltól elnéz-e. Mindenesetre én javasolnám a túraútvonal elterelését, ugyanis egy kellemes, kezdõknek is kitûnõ (bár olykor ritkásan jelzett) szakasz végén/elején egy ilyen durván benõtt vadcsapáson végigmenni nem egy nagy élmény, ráadásul semmilyen látványosságot nem kínál ez az ösvény.

Szarvaskõn több helyen is van vízvételi lehetõség, pecsét a kocsmában vagy az állomáshoz vezetõ utcácskában bal oldalon, egy kerítésen. Sok busz és vonat jár Egerbe; elõbbibõl közvetlen budapesti járat is van.
 
buszosbandi Bejárás: 2009.07.23. Rögzítve: 2009.08.16 09:45:03
Szarvaskõ - Sirok
10:16-kor leszálltunk a vonatról. Korrekt idõben! Buszmegállóban a kocsmában rajtsör elfogyasztása, és bélyegzés, aztán irány a hegyek! A faluból kiérve egy aszfaltúton battyogtunk az ekkor még hûs erdõben, majd a hajtûkanyar után egy kis ösvényen balra. Könnyen benézhetõ...
Innentõl erdõfoltok, és tarirtások váltják egymást, a meleg egyre elviselhetetlenebb, majd a Gilitka nevû erdõrésznél, egy útelágnál hirtelen jobbra! A jel gyanús, megerõsítés nyista! 500 m múlva van "megerõsítõ jel"...
A jelzésre a továbbiakban panasz nincs! 1 km. aszfalt a bátori úton... Majd 3 km. a rozsnakin... Bélyegzõ egy feltûnõ fán! Jó meredeken fel az Alma-lápa -tetõre... Itt bozót, és rengeteg pókháló:)
A Barát, és Apáca sziklák, valamint a Törökasztalról a kilátás nagyon szép! A Mátra, a Bükk, és Sirok... Ugyanez a várból is, ahova a kék nem kapaszkodik fel, de megéri. Érdekes alagútrendszerével egyedülálló.
Egy betonozott út vezet le a faluig, ahol a Hunor étteremben megtalálható a pöcsét. A buszmenetrendre érdemes odafigyelni, mert a napközben sûrû buszjárat délután 5-6 órától igencsak megritkul.
 
matus Bejárás: 2009.06.20. Rögzítve: 2009.06.22 00:58:55
Szarvaskõ-Sirok

Szarvaskõ egy gyöngyszem, nagyon tetszik a falu az elhelyezkedésével, a takaros házakkal és a sok-sok virággal. 19-én pénteken este érkeztünk a MÁV-Start zrt szolgáltatásával (iszonyat sok késéssel), majd a kék háromszögön a Major-tetõt becélozva és a panorámában gyönyörködve vertünk sátrat egy gyönyörû réten, és reméltük, hogy az idõjárás az elõrejelzésekkel ellentétben jó lesz. Ez 20-án, szombaton így is volt.

Gyönyörû napsütéses reggelre ébredtünk, de délelõtt 10 órakor megjelentek a felhõk, amelyek egészen Sirokig kitartottak, viszont esõ nem esett. Az utat elég unalmasnak gondoltuk elõzõleg, de tévedtünk, helyenként kifejezetten szép. A jelzések rendben követhetõk, susnyahelyzet tûrhetõ (elõttünk 1 órával 2 MTB azért besegített). Sirokra érve belecsöppentünk a Várnapokba, amelynek pár programján részt vettünk. Másnap pedig a következõ szakasz abszolválása következett.

Összességében a csak szimpla átkötésnek gondolt szakasz is tartalmaz kellemes meglepetéseket, valódi szépségeket.
 
gyorkosattila Bejárás: 2009.06.01. Rögzítve: 2009.06.07 18:16:35
22. számú túra, azaz Szarvaskõ vá.-Sirok v. mh.:

Szarvaskõ vá. => Rozsnakpuszta eh.

A vonat Egerbõl hatalmas késéssel érkezett meg Szarvaskõre. Többször szerelni kellett az állomásokon, hogy egyáltalán elinduljon és aztán csak kb. 20 km/h-val döcögött felfelé. Szakadó esõben indítottam a túrámat Szarvaskõrõl. Kétrészes esõvédõ öltözékem jó szolgálatot tett, de sajnos egy pár óra után már át is ázott és belülrõl is erõsen beleizzadtam, viszont nem volt meleg, sõt! A falu csodálatos, és hangulatos. Kifelé tartva a faluból egy jó kis szuszogtató emelkedõ van a mûúton a villanyvezetékig. Itt az úttest élesen elkanyarodik balra, de nekünk nem arra kell menni és nem is egyenesen tovább, habár erõsen kínálkozik ott egy erdei út. Egy teljesen lehetetlen helyen kell bevágni a sûrû bozótosba a kanyarulatban. Egy nehezen kivehetõ helyen az egyik fán ott a kék jelzés. Szerencsére nem tart soká ez a dzsindás ösvény, esõs idõben igazi jó kis tusoló . (Javaslom az átjáró megtisztítását) Amint kiértünk az elvadul tisztásra látunk balra egy rossz gémeskutat. Ez a Töviskés nevû terület keleti része. Van itt minden, ami tövises, ragadós, gáncsolós, de szép bokros. Rövidesen egy fontos földút keresztezi utunkat, ami balra kettéágazik, majd folytatjuk utunkat felfelé végre erdõben. Borzalmas pocsolyákat kerülgettem, de az Egerlátónál hamar megérkeztem a kék kereszt jelzéshez, ami balra megy a Baktai-tó irányába. Nemsokára kiérünk az erdõbõl és egy kerítéses szakaszban folytatjuk utunk. Mindkét oldalról közrezárja a kéktúra útvonalát a telepített erdõt védõ kerítés. Ezután jött az elsõ bizonytalanság ezen a túrámon. Ez ha nem tévedek a Gilitka nevû rész, ahol jórészt nyílt a terület és több irányba is lehet továbbmenni. Jelenleg van egy kis farakás balra, arrébb egy vászonból összállított vadászles. A kéktúra útvonala itt élesen lekanyarodik jobbra, ezt egyértelmûen jelzi egy jobbra mutató nyíl a jobboldali fán. Erre lejt az út elég hosszan és enyhén ível balra. Ameddig a szem – és a távcsõ – ellát nincs megerõsítõ jelzés sem a jobb, sem a bal oldalon, pedig balra sûrûn állnak a fák, baloldalon ritkábban, de így is sok lehetõség lenne. Csak párszáz méterrel arrébb van az elsõ jelzés innentõl nem látható helyen! (Javaslom ezen keresztezõdés után néhány megerõsítõ jelzés kifestését a fákra) Végig gyalogolunk a Gilitka-gödre nevû részen, el a Hársas-kút mellett, aztán egy kis hídon átsétálva. Hirtelen mindkét olalt nyílt terep, festõi látvány balra a Gyöngyvirág-tetõ, átellenben a Mátyás-bérc. Lesétálunk a kellemes lejtõn a Büdös kõ alatti országúthoz. Itt a irányítótáblán az áll: Sirok 11.5 km, Szarvaskõ 6 km. Oroszvárnál lekanyarodunk az országútról balra. A jelzés kicsit rosszul kivehetõ az akácfán, de letördeltem az ágakat a jelzés körül, így most már valamivel jobb. Ezt az eljárást követtem mindenhol utam során, hogy az utánam jövõk jobban észrevehessék a jelzéseket, mint nekem adatott. Ez az út is szilárd burkolatú út, csak nagyon keskeny és rossz minõségû és elvezet egészen Rozsnakpusztáig. Mindjárt az út elején van egy letérés – a szó legszorosabb értelmében is – balra, de mi maradjunk a markánsabb jobbra, szintben vezetõ úton. Késõbb lesz jelzés is. Rozsnakpuszta elõtt – és körzetében – szép hétvégi házak. Jobbra egy nagy PRIMAGÁZ feliratú fehér gáztartály egy bernáthegyivel és egy másik kisebb ebbel. Maga a pajta vagy mi elég szomorú látványt nyújt, de a táj körülötte fennséges.

Rozsnakpuszta => Sirok

Rozsnakpusztánál nem egyenesen kell továbbmenni, hanem balra kell lekanyarodni a gémeskútnál. Van is rajta egy jelzés, de utána megint látótávolságon belül semmi. (Itt is elkelne egy két plusz jelzés) A Karácsony-pallagig meredek kaptató, ott indul jobbra a kék kereszt jelzés, de a mi kékünk balra ível. A tábla szerint Sirok innen még 6 km, Szarvaskõ 11.5 km. Ez egy kiválóan jelzett keresztezõdés! Azt hiszem az Alma-lápa-tetõ után van egy kicsit csalóka elágazás, de egy jó helyre kitett jobbra mutató kék jelzés félreérthetetlenül vezet a helyes irányba. A Kis-Szalokma nyergén vándorolva néhány helyen, ahol ritkás az út melletti terület gyönyörû kilátás adódik a tájékra. Az egyik-másik ilyennél megpillanthatjuk a távolban a Kékestetõt is. Bámulatos! Aztán emberek hangját hallhatjuk, az ösvény is egyre jobban kijárt és tudjuk, hogy közeledünk a nevezetes sziklákhoz és Sirok várához. Valóban, már látszik is a fák között a Törökasztal, aztán a Barát és az Apáca sziklák, majd pedig a vár, amely még romjaiban is elbûvölõ. Sirok látképe fenntrõl gyönyörû. A vár falain észrevehetjük még sok õsrégi kéktúra jelzés kopott, de még szembetûnõ maradványait. A Petõfi u. elején, a falu központjában lévõ Hunor Étteremben gyönyörû a pecsét, s szívélyes a kiszolgálás. Áraik közepes színvonalúak. Szállásom Sirokon volt a Sirok Motelben. Sirok Motel, Lenin u. 22.
Tel:36/361-330. v. 20 456 78 47 Ár: 2150 Ft/fõ/éj. (hivatalosan) Mellette kellemes hangulatú kocsma, a szállásról pedig annyit, hogy totál retró hangulatú. Az árnak megfelelõ a színvonal. Minden berendezés elég régi darab, de tiszta és rendes az egész motel. Közös használatú a fürdõhelység és a konyha. A gondnok hölgy mindig elérhetõ, ha bármi probléma adódna és barátságos. Törölközõt nem adnak, csak ágynemût és meleg víz van bõségesen a hatalmas bojlerben. Sajnos egy kicsit kiesik a központból ez a motel, de nem vészes. Csak egy úton lehet ide- vagy kijutni, mégpedig a Tarnán átvezetõ egyetlen hídon. Én azt ajánlom, hogy aki megteheti és pénze van rá válasszon jobb szállást, de aki meg nincs, vagy megelégszik ennyivel annak ez is tökéletesen meg fog felelni. Amennyire láttam, van szállás Sirokon ezen kívül elég. Magánházaknál, panziókban, úgyhogy tessék választani.
 
Forester Bejárás: 2009.04.25. Rögzítve: 2009.06.15 10:27:28
A bejárás a http://pekari.extra.hu/kek.htm -en olvasható.
 
IgaziHõs Bejárás: 2008.11.09. Rögzítve: 2008.11.14 17:05:42
Erre is ráillik a kitûnõen jelzett jelzõ, könnyedén végigsétálható szakasz kevés emelkedõvel és lejtõvel. Talán Szarvaskõ elõtt a Töviskés nevezetû bozótosban kell egy kicsit figyelni, de a kitaposott ösvény és az elõre betájolható irányok segítenek. Elég sok a mûút, ebbõl akad egy kiadósabb szakasz Rozsnakpuszta és a Bátorra vezetõ út között, valamint Szarvaskõnél egy rövidebb.
Láttunk sok érdekes növényt, többek között a Bükkre egyébként jellemzõ harangvirágot is.
 
prozak01 Bejárás: 2008.04.11. Rögzítve: 2008.04.13 07:56:13
Szép út, bár meglehetõsen kiszámíthatatlan idõjárásban sikerült megtennem..szélvihar-esõ-jégesõ-fülledt 20 fok feletti meleg váltakozott azalatt a 4 és fél óra alatt, ami alatt teljesítettem az utat. Az út jól jelzett, néhány neuralgikus pont van csak: Szarvaskõtõl egy ideig aszfalton megy az út, elõször a kopár domboldalnál kell figyelni, ahol az út hirtelen jobbra tér az elhanyagolt gémeskút mellett (vajon itt voltak régen a "Másfélmillió.." bükki részében említett tanyák..?). Innentõl egy hatalmas tarvágás végénél ismét jobbra, itt egy jó darabig nincs jelzés, de nem kell megijedni. Utána egy csemetekert után ismét aszfalt, utána a rozsnakpusztai bekötõút elsõ 2-300 métere olyan mint egy kisebbfajta szeméttelep. Rozsnakpusztánál megint vigyázni kell, nem a ZF-ház felé kell menni a döngölt úton, hanem a fészer mellett rögtön el balra. Utána már hosszas le-fel liftezés egészen Sirokig, a végén fõleg akácosban, többször is szép kilátással a Mátra felé. A Barát-, és Apáca-sziklák nagyon tetszettek, a várhoz már nem volt erõm felmenni, így azt majd legközelebb.
Rozsnakpuszta közelében találkoztam egy idõsebb házaspárral, akik Mátrafüredtõl indultak elõzõ nap, és Szarvaskõ felé tartottak, de rajtuk kívül más túrázó nem volt az úton. Ellenben rengeteg vadat láttam, fõleg szarvast és õzet, vaddisznóknak pedig fõleg a nyomát.
 
dyan Bejárás: 2007.08.20. Rögzítve: 2007.08.21 08:46:59
Az idõjárás mindenféle esõvel rémiszgetett, de ennek ellenére az egész úton ragyogó napsütés és 30 fok körüli meleg ... izé, hõség kísért. 07:46-kor indultam Egerbõl a kis pirossal, ami 08:15-kor fékezett Szarvaskõnél, ahol rajtam kívül csak egy ember szállt le az amõgy is max. 10 fõt szállító szerelvényrõl. Átballagtam az út túloldalára, majd betértem a sörözõbe a bélyegzõért. Kis szerelvényigazítás után fél kilenckor álltam neki a túrának. Az elsõ OKT teljesítésem alkalmával, 10 évvel ezelõtt az ellenkezõ irányból tettem meg a szakaszt, így szinte semmi emlékkép nem volt arról mi vár rám. A Szarvaskõrõl kivezetõ betonút végén a kis ösvények hamar rávittek a széles szekérútra, ahol hoszan kanyarogva élvezhettem az erdõ csöndjét. A Rozsnak elõtti sok beton nem annyira lopta be magát a szívembe, viszont hamar elröpült, és itt találkoztam is egy túrázó fiatal párral. Rozsnak meglepett - nem emlékeztem milyen, és itt egy kényelmes ebédet terveztem padon ülve. De csak a bélyegzõt tartó fa árnyéka maradt, ám így is jól esett 11 körül a reggeli. Az innen Sirokig tartó szakasz nagyon tetszett, fõleg a kék kereszt után a gerinc oldalán menõ út ahonnan szép kilátás nyílt egészen Kékes-tetõig. A vár közelében találkoztam szembe 4 nagyzsákos túristával, feltételezem Kéktúrázók voltak õk is. A sziklák és a vár környékén nagyon sok ember mozogott, fõleg autóval érkezõ családok próbálták erõnek erejével felküzdeni magukat a számukra hihetetlen magasságban lévõ várhoz. Kis körbetekintés után lelépkedtem a faluba, ahol épp idõben találtam rá egy kék nyomós kútra: az arcmosás nagyon jól esett. A Hunor étteremben kértem és kaptam bélyegzõt, majd a 12:52-es busszal visszazötyögtem Egerbe.
 
PSP Bejárás: 2007.08.14. Rögzítve: 2007.08.16 15:08:17
A szakasz leírása, képek, pecsétek, Google Earth file és GPS-es szintábra az alábbi liken olvasható, látható:

http://www.kektura.eu/22szakasz.html

[kektura.eu]
 
kyuss Bejárás: 2007.05.27. Rögzítve: 2007.05.28 22:55:59
Siroki ottalvás és egy esõs éjszaka után indultunk tovább Szarvasõ felé. Feltankoltunk a vegyesboltban kaját(a volt mozi épületében, vasárnap is nyitva) és irány a vár. A vár alatti tisztáson rengeteg kamilla, fantasztikus illat volt. A jellegzetes sziklákat elhagyva is egyértlemûek voltak a jelzések, néhol volt egy-egy benõtt szakasz, de ezek csak rövidebb 20-30m-es szakaszok általában. Rozsnakpusztáig nyugis út sok sárral. Rozsnak után betonút jó darabig, a természet már kezdi visszahódítani. Enyhén emelkedünk a recski mûútig, ezen kb. 100 méter, majd az elágazásnál kanyar balra. Ez a rész elég kellemetlen az elvetemült autósok miatt, de szerencsére nem túl hosszú. A csemetekertnél jobbra el. A patakátkelés után a tréképen jelzett Hársas-kútat nem találtuk, pedig jól esett volna egy kis frissítés a fülledt melegben. Innen folyamtos, de enyhe emelkedõ a Gilitkáig. Egy szakaszon a felázott talaj miatt igen agyagos sáros. Kotmány orra után már csak pár méter emelkedõ. Az Eger felé menõ K+ leágazás után nem sokkal, ahol kiérünk a sûrûbõl egy keresztezõdésbe érünk, de mi egyenesen haladjunk a talán legkevésbé kitaposott ösvényen, pár méter után már láthatók a jelzések. Innen legurulás Szarvaskõre. A központban pecsét a kocsmában, vele szemben van egy étterem, de a konyhája korán zár. Vasárnap 4 körül már szinte alig volt valami.
 
asciimo Bejárás: 2007.01.20. Rögzítve: 2007.01.22 10:27:05
A szakasz jelzései gyönyörûek, végig követhetõ az út, példaértékû munkát végeztek a jelzésfestõk! A jelzéseket láthatóan korrekten alapozták, tényleg szemet gyönyörködtetõen vezetnek az OKT utján!

köszönjük!
 
Szilvi és Feri Bejárás: 2006.11.17. Rögzítve: 2006.11.22 20:34:19
A festés töksötétben is jól követhetõ (éjszaka, vagyis naplemente után indultunk), legalábbis Szarvaskõrõl Sirok irányába.
 
zsolesz2 Bejárás: 2006.08.23. Rögzítve: 2006.08.23 18:39:58
A mai napon elkészült a hiányzó Sirok - Rozsnak-puszta közötti szakasz. A Barát és Apáca sziklák után a gerincút felsõ részén ma egy dózer alaposan helybenhagyta a terepet, serencsére nem túrt nagyon bele a jelzett útba. Mindenesetre ahol jobbról bejön a dózerút, figyeljetek, nehogy azon menjetek tovább. A jelzés 15 m után balra ösvényre tér be, egy kis akácon van jel (a fácska megsérült a dózeros akcióban, reméljük megmarad), de kicsit beljebb alkalmas fákra kaput festettünk. Ezt a dózerútról is látni lehet.

Jó túrázást!
 
zsolesz2 Bejárás: 2006.08.11. Rögzítve: 2006.08.20 17:06:54
Jó hírem van az erre túrázóknak: szeptember 1-ig elkészül a szakasz teljes újrafestése. jelenleg Sirok vasúti megállótól a falu központig kész. Onnan Rozsnakig felújításra vár. Legutóbb Szarvaskõ felõl Rozsnakig jutottunk el az alappal, visszafelé úgy fél km-en fehér alap, majd az újrafestett jelzések. Mivel aszfaltozott úton megyünk, a jelzések ritkábban lettek elhelyezve, de ügyeltünk arra, hogy az elágazásoknál az irány egyértelmû legyen. A Gilitka-tetõn a két kerítés között a meghagyott fákon ott a jelzés. Kiérve a legelõre oda kell figyelni az ötös elágazásnál, de ha körülnéztek, megtaláljátok az útkanyarig levezetõ kéket és már bozótharcolni sem kell! Szarvaskõn összekötöttük a kocsmai és az állomási bélyegzõt pecsét jellel. (Hogy ehhez mit szól a megye?!)
Végezetül:Minél többen írjatok a festéssel kapcsolatban!
 
huski Bejárás: 2006.08.08. Rögzítve: 2006.08.27 13:14:09
Erre a szakaszra azt Mondatnám mint Pelikán elvtárs,miszerint kicsit sárga,kicsit savanyú,de a miénk.A sirok utáni S kanyar a múlté,a szekérutat szinte benõtte a gaz.Azért hogy ne legyen egyszerû dolgunk,félútol rákezdte az esõ.Rozsnakon a bélyegzõ a helyén a gémeskút melletti fán és lehet vizet is kérni a házaknál,márha van ott valaki.Kotymány orma után a mezõre kiérve,ha valaki nem akar a gazoson áthaladni,akkor a jobboldali szekérútra kell térni,az elér egy kövesutat és lejjebb a kékkel találkozva bemegy a faluba.A bolt-kocsma komplexumban bélyegeztünk/A CSAPSLEÁNY MÉG NINDIG SZIMPATIKUS/a vasútnál levõ fémet hanyagoltuk.Az út túloldalán levõ étterem csak 17ig van nyitva,de csak egyszer fõznek egy nap és a kiírással ellentétben,hétfõn zárva.Viszont a rántotta parasztosan még mindig 390egység.Szállásként az Ökocamping húzós,a kulcsosház-ami egyébként az állomás épület-foglalt volt,viszont van egy túristaszálló,Rózsa u.8.1700egység/fõ olyan mint a siroki motel, de jóval barátságosabb.Sajnos itt is maradtunk egy napot,mert másnap reggel szakdt,úgyhogy bebuszoztunk Egerbe egy kis városnézésre.
 
Tavaszi Széll Bejárás: 2006.05.13. Rögzítve: 2006.05.16 11:29:37
A szakasz szépségei valóban nem vethetõk össze azzal, amit 30-40 km-en át elõtte és utána tartogat az OKT, de:
- vessük össze pl. azzal, hogy ezt az idõt Budapest belvárosában is tölthetjük
- vegyük sorba a siroki és a szarvaskõi vár nyújtotta szépségeket, a Barát- és Apáca-sziklát, a Törökasztalt és a Nyírjesi-tó látványát (tkp. ezek voltak a kitérõim)
- nekem nagyon tetszenek az olyan rissz-rossz aszfalt utakon vezetõ, gépjármûvel alig, vagy egyáltalán nem járt erdei szakaszok, mint ami Rozsnakpusztától indul.
A már többek által említett S kanyar a siroki vár után kb. 2 km-rel – a jelzés hiányával együtt is – egyre egyértelmûbb, a szekérút szinte már teljesen benõtt, míg a helyes irány a gyalogösvényen egyre kitaposottabb.
A Rozsnakpusztáról induló „rissz-rossz aszfalt úton” szépen megszilárdult az úton keresztbe leöntött agyagos föld. Ne ijedjünk meg, az út folytatódik a „sánc” után.
A Gilitkánál elkövetett tereprendezés valóban sajátságos helyzetet teremtett, jelet itt sem láttam, itt (Sirok felöl érkezve) balra kell fordulni, és rövidesen jön a két kerítés közé szorított szakasz.
Ahogy a Kotmány orra után kiérünk az erdõbõl, sem jobbra, sem balra ne induljunk el a hívogató szekérutakon, gyakorlatilag egyenesen és lefelé egy alig kijárt, több helyen benõtt gyalogösvényen. Jelek lesznek.
Siroknál hat OKT-zó fiatallal szálltam le az állomáson, a siroki vár tele volt kirándulókkal, Sirok és Rozsnakpuszta között egy ötfõs csapattal találkoztam, míg a Gilitka elõtt egy természetfotóssal futottam össze.

 
ChrisCarlos Bejárás: 2006.05.09. Rögzítve: 2006.05.22 12:05:58
Sirok-Bélapátfalva szakasz leírása:
http://www.k-k.hu/turak/okt/044.htm
 
Tisztul_A_Visztula Bejárás: 2005.12.11. Rögzítve: 2005.12.14 10:27:58
A mások által is említett résznél (siroki vár után kb. 2 km-mel) tényleg érdemes figyelni, s az S kanyart bevenni, nem pdig a szekérúton továbbmenni).
Szarvaskõ elõtt mi nem figyeltük az atlaszt, a jelzettség meg gyengusz volt, így tévedésbõl a dombháton elmentünk egy ideig K-DK felé, majd az aszfaltúton visszakunkorodtunk a kékre.
 
visi Bejárás: 2005.08.14. Rögzítve: 2005.08.22 16:48:27
Szarvaskõ Sirok közt kicsit túl sok az aszfalt, egyébként a jelzések, mint a Bükkben általában mindenütt remek minõségûek. Aludni a várkempingben lehet, nekünk 950 Ft-ra jött ki fejenként. Tel: 36-361-558
 
hörpölin&son Bejárás: 2005.05.15. Rögzítve: 2005.05.17 11:50:21
Sirokról Szarvaskõ felé teljesítve a szakaszt, csak azt tudom mondani, amit T. verfarkas kolléga is említett, vagyis:
A siroki vártól nagyon jól jelzett ösvény vezet egyenesen végig a gerincen. Egy helyen (kb. 2 km után) az ösvény ívesen fordul jobbra kb. 90 fokot és feltûnik elõttünk egy elég benõtt nyiladék. Nem arra kell menni, hanem mielõtt beérnénk a nyiladékba, az ösvény balra majd rögtön jobbra fordulva megy tovább, a nyiladékkal párhuzamosan az akácosban. Kék jelzést csak sokára lehet találni. Mi itt tévelyegtünk egy sort, remélem aki olvassa, okos ember lesz, aki más kárán tanul ;-)
 
rizsa4 Bejárás: 2004.08.04. Rögzítve: 2004.08.09 01:33:56
Szarvaskõrõl (Sirok felé) egy betonúton haladunk kifelé, majd az elsõ éles balkanyarban jobbra el kell hagyni a betonutat. Itt kicsit nehéz eligazodni: van a völgyben egy út és van a domboldalban is egy másik. Egyiken se kell menni, hanem a kettõ között van egy kicsit nehezebben észrevehetõ gyalogösvény, ezen kell elhagyni a betonutat és haladni felfelé. Kis idõ múlva egy oszlopon meglátjuk a jelzést. A tetõtõl már ismét jók a jelzések. Innen szintben haladva, majd lejtve elérjük a betonutat, amelyen balra kell haladni, a következõ betonutas keresztezõdésnél jobbra, majd egy egysávos erdõgazdasági betonúton balra kell haladni. Ezen elérjük Rozsnakpusztát, majd az erdészháznál balra bemegyünk az erdõbe. Rövid emelkedõ után felérünk a hegytetõre, majd innen szintben és gyengén lejtve haladunk Sirokig. A jelzések végig segítenek, nem lehet eltévedni. Így elérjük Sirokot, majd a falut elhagyva a vasútállomásnál van a pecsét.
 
Zete Bejárás: 2003.07.26. Rögzítve: 2003.07.28 13:32:37
Szarvaskõrõl kezdtem a túrát. Nem találtam sehol komoly tájékozódási problémát. A kétoldali kerítéssel társított rész sajátságos hangulatú, nagyjából a közepén van egyetlen meghagyott fa, azon viszont van jelzés. Rozsnakpuszta után az OKT Atlaszban piros kereszttel jeölt turistaút van feltüntetve, de a valóságban ez kék kereszt!
Az útvonal egyébként nem egy nagy szám: sok az aszfaltos/murvás rész és (fõleg esõk után) a sáros, rosszul járható szakaszok jelentõsen lassítják a haladást.
Ennek ellenére egynapos túrára erõsen javallt, viszonylag jó a közlekedés a végpontokról és a két vár látványa sem mindennapi.
 
Szabó Imre Bejárás: 2003.04.05. Rögzítve: 2003.04.08 09:08:15
Rozsnaknál nagyon lepusztult állapotot találtunk.Mindenhol szemét és a bélyegzõhely közelében sehol nem lehet normálisan megpihenni.Se egy pad,se egy asztal....
Szarvaskõ felé menet a Gilitkánál kissé átrendezték a terepet.Egy négyes útkeresztezõdésnél nincs jelölés. Jobbról és balról is bekerített írtás van. A két kerítés között kell továbbmenni.
 
verfarkas Bejárás: 2002.11.17. Rögzítve: 2002.11.19 11:07:56
Sirokról Rozsnakpusztára egy helyen adódhat eltévedési lehetõség. Kb 2 km-el a vár után a kétnyomsávos szekérútról balra be kell kanyarodni az egynyomsávos ösvényre egy alacsony akácosba.

Rozsnaktól Szarvaskõig az út jelentõs része aszfalt vagy murvás út.

Szarvaskõ nagyon aranyos kis eldugott falu. A várból csodálatos kilátás nyílik 360 fokban...
 
Lud Bejárás: 2002.10.27. Rögzítve: 2002.10.28 14:38:26
Két barátommal Szarvaskõrõl mentünk Sirok felé.
Sajnos a térképet sikerült olyan mélyre eldugnom, hogy csak a végállomáson találtam meg (tényleg ilyen amatõr voltam), szerencsére az út többnyire egyértelmû helyen vezetett, így az igazolófüzet vázlata alapján jól elnavigáltunk.
A Siroki várnál a bejárat jobboldalán is volt jelzés, így a tulajdonképpeni út helyett sziklába vájt lépcsõfokokon jutottunk le a faluba. Száraz idõben javaslom ezt a variánst.
GPS tracklog készült, kérésre elküldöm, de tervezem felpakolni a netre is.
 
vissza a listához

A szakaszhoz kapcsolódó helyek:

No.HelyUtolsó hozzászóláshozzászóló
108Sirok2022-12-26 23:39:27Darko
109Rozsnakpuszta2022-12-26 23:38:27Darko
110Szarvaskõ2023-07-21 12:04:21Vöröss