Túrabeszámolók


Zebegény Éjszakai

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2018
aa194545Túra éve: 20182018.07.25 03:02:07
megnéz aa194545 összes beszámolója

Július 24-én kedden, a szombatra kiírt "Zebegény éjszakai 10" nyomvonalát jártuk be a feleségemmel. Szombaton már nem tartózkodtunk Pesten, így, ha akartunk volna, sem tudtunk volna elindulni a hivatalosan kiírt időpontban. De őszintén szólva, nem is akartunk. Békés megyeiek lévén a Dunakanyart szerettük volna nappal megcsodálni, de az előző napi eső még ezt is kérdésessé tette. A feleségem nem rutinos túrázó, én több teljesítménytúrán vettem részt. Amíg a meniscusom engedte 30 km-ig futva illetve futva-gyalogolva tettem meg a gyalogtúrákat. Éjszakai túrán talán kétszer vettem rész, de nem tévedtem el. Hááát … minden elismerésem a szervezőknek, hogy ezen a nyomvonalon ki mertek írni éjszakai túrát illetve az indulóknak, akik teljesítették. Különösen, ha megpróbálták azt futva végigcsinálni.

Az útvonalat végigfotóztam, így az éjszaka indulók láthatják, mire számíthatnak majd éjszaka. Helyenként alig járható, részben az elburjánzó növényzet, részben a meredek lejtők illetve emelkedők miatt. Különösen elszomorító, a Napraforgó tanösvény elhanyagolt állapota.

Feltételezem, hogy alaposan ki lesz szalagozva az útvonal, mert több helyütt nem jelzett útvonalon halad. Mi a honlapon megadott a tracket követtük, azt gondoltam, ez garancia arra, hogy még véletlenül sem tévedünk el. De nem így történt. Két helyen tévedtünk le a helyes nyomvonalról. Első ízben a Naphegyen. Gondolom az itiner tartalmazza majd, hogy a sárga kör és sárga kereszt közös nyomvonalon halad, majd miután elválnak egymástól, a túra a sárga körön folytatódik. Bizony elkóboroltunk a hegyen, míg visszataláltunk a sárga körre.

A másik a pedig a legvégén a célnál történt. Mivel mi nem a hivatalos START-tól, a Mókus sörözőtől indultunk, hanem a vasútállomástól, így visszaérkezve véletlenül lecsaptuk a Kossuth Lajos út (zöld sáv) – József Attila út 1 km-es kunkort.

Összességében – bár a Dunakanyarból túl sok nem látszott – nagyon szép környezetben tettük meg ezt a 11 km-t, örültünk, hogy végigjártuk, de annak is, hogy mindezt nem éjszaka tettük.

Ha esetleg hozzánk hasonlóan valaki nappal tenné meg, a vasútállomástól indulva, annak ajánlom a track-ünket, ami INNEN letölthető, de a Mókus sörözőtől induló hivatalos nyomvonalat is letölthető INNEN (jobb klikk, link mentése másként). Természetesen a tévelygéseinket korrigáltam, ez már javított track. Az általam megadott hivatalos talán azért jobb, mert a 11 km-es nyomvonalat közel 3000 nyompont írja le és nem 360, mint amit a honlapon megadtak.

Képek megtekinthetők a facebookon illetve az indafotón.

 
 
 Túra éve: 2015
stabatTúra éve: 20152015.08.10 15:47:03
megnéz stabat összes beszámolója

Nyaralásból (persze csak olyan nyaralásból, ami egy teljesítménytúrázóhoz méltó: 17 napi kerékpározás, túrázás) estem be a Börzsönybe. Vagyis épphogy elpakoltunk, újra kerékpárra szálltam, és Vácról Zebegénybe tekertem. A kerékpárúton láttam szalagokat, meg Tomit és Zolit, akik mellett bunkó módon elég nagy sebességgel húztam el, de majd legközelebb. Hoztam magamon az elmúlt napok szennyét, fáradtságát, ami némi kedvetlenséget is eredményezett, de valahogy mindig túltettem magam rajta. Meggyõztem magam, hogy Zebegényben való séta is a tájékozódási kompetencia része, és hogy elég a szalag, nem kell mindenáron jelzett úton menni, még éjszaka sem.


Gyönyörû volt a kilátás a Malom-hegyrõl, ahonnan még lehetett látni valamit. Aztán a csillagos éjszaka, bár ebben az elmúlt napokban sokkal inkább volt részem a szabad ég alatti szállásokon, most csak ritkán bámultam felfelé. Végül a Hegyes-tetõ és a Dunakanyar varázsolt el (az itt kapott csoki is nagyon finom volt), ezekért érdemes volt eljönni.


Mivel sötétben sem tájékozódom túl jól, próbáltam a fényeket követni, akkor kerültem nehéz helyzetbe, amikor minden közeli lámpást megelõztem. Lajossal és Zolival Törökmezõn találkoztam, ahova egy futó mögé beállva, erõsen megizzadva jutottam el, de jó volt a barack! Velük Hegyes-tetõig mentem, ahol bizonytalan voltam, õk jól tudták az utat, a lejtõn aztán elszakadtam tõlük. Ennek az lett az eredménye, hogy a sárga háromszöget sikerült elnéznem, a sárgán bementem Zebegénybe, majd fel a kilátóhoz és vissza.


A 12-es úton tekertem végig Vácra, alig volt forgalom, vagy 10 percet vertem esti önmagamra, aki a bicikliúton közlekedett. Nagymaroson még rókát is láttam.


Köszönöm a szervezést, az éjszakázást!