Túrabeszámolók


Vidróczki

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2016
kulcsTúra éve: 20162018.01.03 04:33:35
megnéz kulcs összes beszámolója

Vidróczki 61

Előnyök:


- nagyon szép útvonal, sok kilátóponttal és látnivalóval

- kedves pontőrök, jó hangulat a túrán

- jó ár/érték arány


Hátrányok:


- az itiner térképet nem tartalmaz

- a Zám-patak völgyében vezető szakasz nehezen volt járható

 
 
Horváth RolandTúra éve: 20162016.05.22 17:09:19
megnéz Horváth Roland összes beszámolója

https://www.youtube.com/watch?v=nJmoQZPuftg&nohtml5=False

 
 
Norbert AlexanderTúra éve: 20162016.05.19 14:29:07
megnéz Norbert Alexander összes beszámolója
Vidróczki 30 - Betyártúra 2

"Erős torony az Úr neve, odafut az igaz, és védelmet talál" Példabeszédek könyve 18,10

Majd 2 éve már, hogy először elkezdtem ezt a túrakíiírást és akkor eléggé megdolgoztatott az esőszakadással fűszerezett legkisebb táv. Bíztam benne, hogy ezúttal szereztem annyi tapasztalatot, hogy még vizes körülmények között is letudjam túrni, a középtávot. Új szalmakalappal és a Hanák Kolost sikeresen vevő új túracipőmmel, sűrűbb felkészülési programmal, és kávét lecserélős csak teát ivó, gyakrabban étkezőbb életmóddal indultam bevetésre. ...Két nap múlva reggel...

KÉT NAP MŰLVA REGGEL

Verőfényes napsütés, ám még hajnali hideg fogadott Terenyétől messze kint levő BVSE sport iroda. Idén kellemesen fogadtam a nevezési díjat, nemcsak azért mert kaptam kedvezményt, hanem mert minden táv egyforma volt, és ezt 2 éve nem vettem figyelembe.

ELÁGAZÓ SZOROSPATAK SZURDOKÁBAN

a műút végén ezúttal sikeresen vettem a bal kanyart a ZP- jelzésre. Gyönyörő helyen vezetett a Szorospatak völgye. Olykor a víz melletti szakadékocskák hegyén, olykor pedig egy kis tisztáson át. Bántam hogy nem csináltam képet.


VÖRÖSKŐIG TŰDŐSZŰRÉS

Ha nincsennek ott Nagybátony faluszélnél az epsek nem vettem volna észre a S- leágazát felfelé. Istennek hála jól megoldották a rendezők, hova kell tenni a ep-seket. Ezután igen kemény szinte végig folyamatos emelkedő következet rövidebb hosszabb "relatív magaslati" pihenőkkel fűszerezve:) Újabb gratuláció a szervezőknek, ahol a műúton kellett átmenni tökéletesen oldották meg a szalagozást, mert sárga jelnek nagyon sokáig nyoma sem volt.Ezután ahogy mentem fölfelé, nemcsak úgy szűrtem a tüdőmet, de úgy vastagodtak a fák is körülöttem. Még egy húzós kaptató és aztán fent is voltam a Vöröskői kilátónál... hogy aztán egy balost véve valósággal lerepüljek Mátraszentlászlói Műútra, amely már nem volt a falutól, és már az ellenőrzőpont is felcsillámlott.


UTCÁKON ÁT 4. FP

Trükkös körforgalom következett, ahol a lépcsőn felbaktatni, utána pedig követni a K+K3SZÖG jelzést utcákon keresztül. Nagyon szépen rendberakott házakatés egy nagyon szép háromfalu templomát is megcsodálhattam útközben. Az ítiner a következő szakaszt, pontosan úgy írja le ahogy történt. Leereszkedés közben 3 vízenyős átlépés, madj egy kis patakátkelés. Innen lehet látni a háromfalu templomát, gondolkoztam is hogy akkor az idős bácsik és nénik ezen a szakaszon kelnek át minden reggel a misére? Ahogy beértem MátraszentImrére és ott is lekanyarodva az ABC ig szembesültem, hogy nem mert ott is van templom...hmmm...

VÁNDORFORRÁSI FRISSÍTŐ

Ezek után figyelni kellett mert a ZNÉGYZET egyből lekanyarodott jobbra, és én tévesen először egyenesen mentem. Isten a megmondhatóm hogy még időben kapcsoltam hogy a Z- követem. Visszafel irányba be. Ereszkedés lefelé a Kilátó és Magasles mellett majd tovább le Hutahelyi elágazóhoz, ahol jött a kedvenc részem, Csörgőpataki átkelések epizóddal. Bár most korántsem volt megemelkedve mégis varázslatos és kalandos útszakasz volt ez. Kis emelkedő után becsatlakoztam a PZ- leereszkedéséhez...és még vagy 30 kerékpáros gyerektúristához, akik azon igen nehéz emelkedőn verekedték át a bringájukat tolva...HOgy ez bátor vagy botor dolog volt e, mindenki döntse el, én tuti a P+ átágázást választottam volna a helyükbe. Kitikkadtan érkeztem meg a Forráshoz és már utolsó szendvicseimet és második sportitalomat toltam be és feltöltöttem kulacsaimat a hűsítő mohatisztító Vándor forrással.

VIDRÓCZKI BARLANGI ZUHIKERÜLŐ

Lefelé Mátrakeresztesig nagyon eltévedni nem lehetette, az út minősége jó volt, elég járt szakasz a P- lefelé. a híd átkelés után a deszka átmenet következett, immár P+ JELZÉS követéssel. Figyelem a felső úton kell lefordulni jobbra. Amíg mentem már halottam a barlangnál levők beszélgetését pedig még oly távolinak tűnt. Egy hete voltam itt a családommal így hát tudtam merre kell menni. Át az első patakon be Pgörbe jelzésnél a a susnyásba, ki a susnyásból le a ... mégsem kellett lemenni mert az epsek fent vártak. Csoki víz után tájékoztattak hogy ha lemegyek egy kis úton visszatudok mászni...és Csakugyan. Bár a leereszkedés a nagy sziklán könnyebb volt, mint a barlangnál levő locs pocs másik oldalai kaptatója. Igencsak kapaszkodnom kellett minden hova ha nem akartam visszacsúszni. És tadam a kis ösvény visszavitt a már járt úthoz. Onnan pedig a második hegy megmászásának kezdetéhez.

KOSIK TANYAi LEVEGŐ

PNÉGYZET...huh egy darabig kerülöm. Masszív emelkedő vette kezdetét ami csak nagyon lassan múlt és nagyon lassan került szintbe. Mire szintbe került, a szín eltűnt, de a szalagok kitartottak így hát eltévedni nem lehetetett. Egy kedves bácsi meg egy kedves néni várt már rám a Kosik TanyánÁL.

ÁGASVÁR - EZ CSÚCS

Jó kis csevej után folytatódott a szalagozott út, ahol megint nagyon figyelni kellett a Z- hiánya miatt. Tekergett az út jobbra balra fel le majd újra fel végül egy kis nyiladékből méeg egy kis kaptatás és megérkeztünk Ágasvárra. A pár órával ezelőtte kerékpáros gyerekbrancs most indult lefelé. Sok sikert kivántam nekik, majd pedig magamnak is. Következett a KHÁROMSZÖG.

Most először hagytam le ezen a túrán embereket. na jó másodszor. de ne dicskedjek, mert tényleg aki először jön erre fel, annak igencsak elgondolkodtató és megerőltető lehet számára. Ilyen hasonló a Som nyereg és a Galyvári oldalcsúszda. És mire azt hinné az ember hogy nem kell többet mászni, addigra jön a sziklás szakasz.puff neki..

Mire felértem és újra kapcsolatba kerültem a levegővel egy kis pihi mellett gyűjtögettem az aranyköpéseket.

-Ami manapság nem kerül fel a facebookra, az már meg sem történt- mondta egy egri diáklány

- Pecsételni??? Hát azt lent kellett.- poénkodott az ep ellenőr, az egyik fújtató felérő túristának.

CÉLRIÁNY

kIS kacaj...nagy kac kac után kis kecmec lépésekben értem le újra a túristaházhoz. Amikor jöttem többen jöttek felfelé, de azokkal még nem találkoztam. Bizonyára feladták. Mégis én azt mondom ettől betyártúra ez a túra hogy Ágasvár benne van.

Most a túristaház mögött vitt a P- jel. figyelnem kellett, nem akartam úgy járni, mint két éve és elveszteni a behívót. Közben azon gondolkoztam míg kerestem, hogy ez igen jól megtervezett túra. Több táv van más és más irányzatokkal, jöttek már mindenfelől szembe is velem akik más felől voltak. Egyszerűen zseniális, mert így legalább nincsennek tömött szakaszok. Mire ideértem, bejött a behívó szalag és végre azon úton járhattam amit már két éve keresek...hozzáteszem ha itt sincs szalag, a vékony fákon nem találtam meg volna a behívót. Innen még kicsit emelkedett a táj, majd elkezdtünk lefelé lejteni, mindaddig amíg végnem elértem a műtuta, amin már csak végig kellett baktatni.

TAPASZTALATOK

8 ÓRÁS idő de elég sokat kivett belőlem ez a két hegymászás. Viszont a szalagok tökéletesek voltak, nem győztem gratulálni a szervezőnek, pont ott voltak ahol nem lehetett jelet találni. És ez több táv másirányú szétszórás. Fenomenális! Nagyon sokat fejlődött ez a túra, vagy csak én voltam ilyen kasu két éve hogy ezt nem vettem észre.

Igazából felkészülésnek szántam ezt a túrát a jövőheti Mátracsillagok 40jére...Szintidőmbe belefért a sebesség, de hogy végigtudom e csinálni, azt Isten dönti majd el.

Áldjon meg mindenkit az Úr






 
 
 Túra éve: 2014
Norbert AlexanderTúra éve: 20142014.05.27 12:33:25
megnéz Norbert Alexander összes beszámolója

VIDRÓCZKI 18 – Kalandtúra Betyármódra


EDZETTSÉG NÉLKÜL


Szólt a rádibóban Clean Bandit-tõl a Rather be, pont ideális lightos kis zene a túra elõtti elméleti felkészüléshez. Bár Muzsla után úgy gondoltam egy hosszabb távval próbálkozok meg, de az eltelt idõ alatt csak a hétköznapi viharok sodorták izmaimat, s azt az enyhe kis lötyögést, amit a Nagykökényesi kiskörén mûveltem, minden volt csak nem edzés. Ugyanakkor Mátra ezen nagyrésze ismeretlen számomra, így hát ideális lesz ez évben a kis távval kezdeni.


Olyannyira ismeretlen volt, hogy a Szorospataki utat sem könnyen találtam meg, nem gondoltam hogy ennyire távol van Bátonytenyerétõl.


TÉVUTAK, SÁRMÁSZÁS, NEM SZÁMÍTOTT TÉNYEZÕK


Miután a parkoláskor szembesültem megint azzal a ténnyel, hogy az emberek sem a Kreszt sem a parkolást nem ismerik, én is hasonlóan cselekedtem, hiszen a szûk kis utcán kis parkolóval nem volt könnyû helyett találni. De a panzióval szemben sikerült. Lesétáltam a rajthoz, csekkolás elõtt bekaptam egy kávét. Nevezéskor kaptam egy papír alapú részletes leírást az útvonalról és Vidróczkiról és egy fekete fehér térképet. Cserébe adtam egy Mátyás Királyt, de a vendég ebédre már nem fizettem be, kicsit el is kerekedett a szemem, hogy nem volt benne az árba.


Elindultam a köves betonúton és mikor elértem a jelzést már el is követtem az elsõ hibát: lekanyarodtam balra PZ jelzésre. Rövidesen elértem a bozótosban egy kerítést,de hiába kerestem rajta a Z jelzést nem találtam, gondoltam majd a következõ így tovább mentem. Mögöttem jöttek így hát nyugodt voltam. Az út lejtett a fák nõttek, az út sarasodott és már patak is jött mellettem, de épület nem akart megjelenni sehol sem.  Eltöprengtem mitévõ legyek, bevártam a mögöttem levõ résztvevõt, aki közölte, hogy 30 son van. Éreztem, hogy valamit elbaltáztam így hát gondolkodás nélkül visszafordultam… nem volt nagy a lejtõ amin jöttem, de sárral kiegészítve nem volt könnyû visszakapaszkodni. Elértem a kerítést de még mindig nem láttam a Z jelzést. Lesétáltam a másik oldalán de levolt zárva. Megnéztem a térképet és ekkor koppant…nem csak a madárszar mellettem, hanem az elmém is. Nekem jobbra kellett volna térnem nem balra.


Visszafelé mentem Ki a bozótosból rá a mûútra, és jobbra kanyarodván hamar megláttam a kerítést, és a sarkában hatalmas gazos mellett a Z jelzést. Nem ujjongtam nagyon, hisz jelentõs idõt vesztettem, és fölösleges energia fecsérlést. A susnyáson áthaladva, átugorva egy fán megérkeztem az udvarhoz és a sarkában megpillantottam szembe a velem a Z jelzést. Az út felfelé vezetett, de jelentõsen felmértem a terepet, mielõtt az úton indultam volna bevetve magam a fák közé,nem akartam még egy fölös kitérõt tenni. Nem volt nagy emelkedõ felfelé, de az a tényezõ amivel nem számoltam, igencsak megnehezítette a dolgomat nemcsak itt hanem az egész túra folyamán: az elmúlt napok esõzései, ami ezen részen jelentõs sarat hagytak maguk után. Így mire elértem az elsõ keresztezõ földutat próbáltam az út szélén menni a levelek között. Utána viszont kénytelen voltam az úton menni, mert az út szélét átváltották a sûrû fák valóságos sötétséget varázsolva körülöttem. Az Y elágazásnál követtem az utat jobbra, majd kettõs aszfaltos erdei útnál levettem melegítõ felsõmet és folytattam utam amostmár igencsak emelkedõs és újra hatalmas fákkal kísért Z-jelzésen. Utam során itt találkoztam és hagytam le elõször turistákat. Komoly szûnni nem akaró emelkedõ volt, sok mindenkit megfogott, de az én fokosomon nem fogott ki. Viszont a táj csodás volt, s én ebbõl merítettem erõt az utolsó pár lépésre a hegytetõ felé. Az S+ jelzésnél beérve egy idõs házaspárt eltöprengtünk hogy merre tovább, végül én elõre vágtáztam folytatva a Z-jelzést, s hamar meg is tekintettem magam alatt Mátraszentistvánt. Hátra kiáltottam, hogy erre jöjjenek s jó utat kivántam. Az út belevitt a kerítéskapuhoz, nyíltá téve a K jelzés felé való utat. A faluban újra emelkedõ vette kezdetét, de figyelni is kellett ám hogy merre visz tovább a jelzés, mert könnyen ellehetett volna hagyni egy ep-t. Vidróczki csárda felé felkapaszkodtam Mátraszentlászlói bekötõhöz s itt most nem szembe, hanem egy kis kanyarral az úttal együtt értem el a Mátraszentlászlói ep-t. Fent megittam egy bodza teát, két zsíros egy vajas kenyeret egy barack és egy bodza szörpöt. Jó lakottan indultam tovább, pedig ekkor még nem is gondoltam, mennyire jó hogy legalább a hasamra gondoltam.


PATAKLABIRINTUS


Bár szép idõt mondtak, de a felhõk megérkeztek s az elsõ esõcseppek is érintettek. Vidróczki csárdával szembeni buszmegállóban visszavettem melegítõmet s a körforgalom után mentem egyenesen a Z+ jelzésen, a sípálya alatt és a tó felett… tavacska, de legalább tudtam jó írányba indultam. A mezõrõl rövidesen jobbra lekanyarodtam a Z+ további erdõs útvonalára. Lejtett de eddig közel ez volt a legkönnyebb része a túrának…Mire leértem a patakfolyamhoz,még nem tudtam mi vár rám, pedig a patak zuhogása egyre jobban erõsödött.


Az elsõ patakfolyamot még lendületbõl átugortam. A hutahelyinél már kicsit arréb kellett mennem s fokosommal átlökni magam. A Narádi okozta az elsõ igazi fejtörést ugyanis ahová az út belevitt ott csak úgy tudtam volna átkelni, ha bokáig ha nem térdig mártózok a hideg vízbe. Kis téblábolás után megtaláltam lejjebb az ideális kõról kõre való átkelést, bár már a cipõm kapott egy adagot. Ennek örömére viszont hogy átkeltem megpróbáltatásaim nem értek véget, hiszen a Z négyzetnek csak az egyik felét találtam meg s nekem pont nem az kellett. Így hát Hutahelynél köröztem a kis tisztáson mire jött pár 30as vagy 60a futó a Znégyzeten és tovább futottak…vissza az oly nehezen átkelt patak másik oldalára, de hogy hol és mikor azt nem láttam, ezért maradtam most már Csörgõpatak ezen oldalán. S pár turista mögöttem is haladt ugyanígy. Nem volt egyszerû menni mert köves volt, de legalább nem olyan meredek mint a másik oldal, s nem számítva azt a tényt, hogy nem is találtam átkelõhelyet. De ami késik nem múlik. A folyamatos zúgása a pataknak szó szoros értelmében keresztbe vágott elõttem s a túloldalt a jelzés távolodott. Több percet töprengtem mire mások is beértek. Végül is õk átmásztak egy kidõlt fán, megmártózva a kicsit az egyik lábukat, én pedig egy szikláról egy fagyökérre ugortam, de én sem úsztam meg cipõ mosás nélkül. Mire megkönnyebbültünk, hamar szembesültünk azzal a ténnyel hogy a jelzés rövid idõ után visszavissz a másik oldalra, ugyancsak nem találva ideális átkelést, így hát megint csatangoltunk addig ameddig a Csörgõ keresztbe vágta magát elõttük így hát mit volt mit tenni, kõröl kõre ugrálni, s egyben cipõt mosni. Mögöttem levõk megint beértek így hát a fokosomat adtam nekik segítségül hogy abba kapaszkodjanak mert számomra veszélyesebb átkelést válaszottak. Csurom vizes cipõvel vezettük le megint egy kis távot, amiután újabb két hasonló átkelést kelett levezényelnünk, bár már valósággal beértük egymást annyira kerestük az ideális átkeléses helyeket. Tavaly nyáron a Muzsikál az erdõ 25-ön jártam erre, s akkor közel sem volt megáradva, így alig ismertem fel a tájt, hogy itt járok, olyannyira hogy a Csörgõ malom romjait se vettem észre. De aztán ahogy távolodtam úgy csöndesedett a zuhogás s úgy emelkedett kissé a táj, s vele együtt az önbizalmam is. Bár most elég hosszúnak tûnt a PZ bekötõig az út, de mire elértem hipp hopp lepattogtam a vándor forráshoz, s közbe azon gondolkoztam hogyan fogok visszakapaszkodni, nem csak ide hanem Ágasvárra is.


Ágasvár-Mátra sziklása és menedéke


a pecsét után megittam mentateám felét elcsócsáltam közbe egy májkrémes zsömlét s teletöltöttem a vándorok forrásával mentateámat. Az elmúlt utak megpróbáltatásai saját belõtt idõmhez majd félórás késésbe voltam, talán ez segített azon, hogy a PZ visszemelkedõt hamar megjártam. A túristaház elõtti emelkedõ egy kicsit megfogott, de tudtam ez semmi ahhoz képest, ami rövid idõn belül vár rám.


A túristaház elõtt a pontõr megadta az utasítást, hogy a kóddal kell visszatérni Ágasvárról s megkapom a pecsétet. Elindultam de elõtte levettem a felsõm, már nem is tudom hanyadjára, mert alaposan leizzadtam. A muzsla túrán gondolkoztam el azon, hogy K háromszög ezen oldala milyen lehet felfelé. Most megtapasztaltam. Mátra egyik legmeredekebb emelkedõje, elõbb földes majd folyamatosan sziklás s a végén már tényleg sziklán között van a kapaszkodó… ahol van is egy tévút s majdnem le is gurultam, de idõben kapcsoltam. Hatalmas nagy sóhajt vettem mikor felértem, ledobtam hátizsákom, megszemléltem a kódot. Majd leültem a fa tövébe s egy szendvics társaságában, szemléltem a gyönyörû Mátrát, ahogy vitte fel a párát. Újra visszavettem felsõmet, mert itt fent igencsak lehûlt az idõ, s felkészültem a visszaereszkedésre. Most a szikláson volt könnyebb, már már kezdtem beleélni magamat mire visszaváltott földre… Ha nincs annyi fa útközbe, biztos lecsúsztam volna, nem egyszer beléjük kapaszkodtam, s nem egyszer csúszott ki egyik lábam alól a talaj. Nem is tudom hogy értem le tanyálás nélkül, de tanyát kellett vernem mert az esõ eleredt.


ELÁZVA & ELTÉVEDVE


Ágasváron már sokszor megfordultam, de most elõször tértem be a túristaházba. Bent valóságos fogadó hangulat köszöntött. Telt ház volt finom gulyásleveses családos fogyasztókkal. A pontellenõrök is bent voltak, ahol meg is magyarázták, hogy ilyen idõben nem vállalták Ágasváron délutánig való tartózkodást. Míg elhörpintettem egy forró kávét, amire a telt ház miatt igencsak kellett várni, de megérte, a pultosnak feltettem a kérdést, hogy mennyien szoktak itt lenni s õ egy frappáns választ adott: itt Telt ház van, mert a városi népek mind úgy vannak vele, menjünk Ágasvárra mert ott nincs senki, s végül itt van fél fõvárosJ


Kedélyjavítónak jó volt, mert ami utána várt rám az volt igazi megpróbáltatás. Míg kiértem azt hittem képes vagyok behozni az idõmet, de mire elkanyarodtam a túristaház mellett át a mezõn a KPS folytatásán, már éreztem hogy a tapasztalatlanságom miatt ez nem fog sikerülni, ugyanis az esõ leszakadt. Egy idõs házaspár a mezõ túloldalán felvette az esõkabátját s egy fa alatt várták az áldás végét én nem vártam mentem mint a meszes…pár percig. Az pont elég volt hozzá, hogy teljesen átázzak s a bár nem volt vészes a lejtõ de elkezdtem csuszikálni. Ennek ellenére még sikeresen vettem a lekanyarodást, a P-jelzésen. A török lábnyomnál viszont tanácstalan voltam merre is tovább a 3 vágásból. Végül is egy futó segített aki elõttem ment…futott…majd csúszott s esett. Az út tövises bokrok között vezetett itt ott igencsak meredek lejtõvel. Mire segítségére siettem volna már sehol sem volt…itt még letudtam óvatosan ereszkedni.


Mögöttem az idõs házaspár is jött. Az esõ egyre jobban esett, az út teljesen saras lett s az elsõ patak folyamok is elkezdtek csobogni, az immár széles földúton….de pár perc alatt a patak csobogás hamar zuhogássá váltott. Kicsit félelmetes ugyanakkor izgalmas volt, ahogy zúdult le a kis folyam hol az út szélén hol mellettem hol mindkét oldalamon. Annyira figyeltem hogy hova lépjek s vele együtt az itinert is, hogy sikeresen elhagytam a jelzést. Pedig volt benne figyelmeztetés!!!


De most már mindegy. Esett az esõ, zuhogott a patak, csúszott a cipõm, s nõtt a latyak…majd keresztbe is szánkáztam elõször az esõ keltette folyam partján. Mire leértem a mûúthoz még zakóztam egy kisebbet, ott viszont tanácstalanul álltam.


Lent a lezúduló esõvizet összegyûjtve kis idõ után tovább lejtett a mûút azon felén, ami nem jobbra, hanem balra kanyarodott. A jelzést sem találtam igazából itt fogtam fel hogy eltévedtem. Az ítinerembõl már sok mindent nem tudtam elolvasni, hisz szétázott. De szerencsémre kis idõ múlva feltûnt az idõs házaspár. Akik mint késõbb kiderült már nem elõször járják e túrát és már nem elõször tévednek itt el. Jó egy kilométert gyalogoltunk visszafelé a mûúton mire megleltük újra a jelzést lefelé. A néni mondta ugyan hogy nem lenne egyszerûbb ha inkább az úton érnénk már célba, de mi férfiak nem halgattunk rá...pechünkre. Az esõ csillapodott de a talaj ettõl függetlenül nem száradt. Nem is tudom, hanyadik taknyolásom után követtem végül a bácsikát, aki egyáltalán nem a turista úton, hanem jóval mellette a falevelek között jöttek párjával. Mire visszaértünk a mûúthoz elég jól beszédbe elegyedtünk, errõl s más túrákat szóba hozva. De végül is elértük azt a kerítést ahol még majd 5 órával ezelõtt kanyarodtunk lefelé.


Csuromvizesen értem célba, õket megvédte az esõkabát. Nemcsak ezt de még rengeteg más tapasztalatot nyertem ezen a túrán. Fizikailag egyáltalán nem fáradtam el, az elmémet jobban megviselte ez az élményekben gazdag túra. Bár még neheztelek kicsit a nevezési díjra(még jobban a vendég ebéd díjára) de mivel ilyen kalandos volt és így is szintidõn belül 5 óra 33 perc alatt teljesítettem, úgy gondoltam megérte a befektetést. Bár a szétázott ítineremet majd 5 percig operáltam mire sikerült pecsételõ képes állapotba tennem, de azért szintidõ írását nem vártam rá.


Az idõs házaspár gratulált nekem én viszonoztam számukra, s arra gondoltam a ezüstfokozathoz már csak 150 km hiányzik…de kaland ide vagy oda, remélem nem mindet kell teljesítenem ilyen sárba.


 


 
 
 Túra éve: 2013
greenpioneerTúra éve: 20132013.06.25 01:11:31
megnéz greenpioneer összes beszámolója

 A kis Mátrabérc.. Beszámoló kattintásra.


http://kiazoldbe.blog.hu/2013/05/20/matraberc_reloaded

 
 
 Túra éve: 2012
másrumTúra éve: 20122012.05.20 13:48:49
megnéz másrum összes beszámolója

31km 


Az útonal tetszetõs, kellemes, jó szintes. Szinte végig erdõ, sok forrás, jó pár szép kilátás.



1000 Ft-ért viszont többet vártam volna:

A rajtban elfogyott itinernél,

a Vöröskõ ellenõrzõpontnál egy vödör állott vízben elöblögetett, újrahasznált mûanyagpoharaknál (bolti ára 3,6 Ft)

a célban elfogyott szörpnél és pohárnál,

hogy a Vidróckzi barlangnál csak a hosszabb távok kapnak csokit, a pont ugyanannyit fizetõ 30-asok nem,

a célban elfogyott kitûzõnél, táv nélküli emléklapnál.


 

 
 
czenegabiTúra éve: 20122012.05.20 11:06:46
megnéz czenegabi összes beszámolója

Hegyek-völgyek 31 km-en át


Az ezen a túrán való részvétel adott volt számomra: közel is volt és a Mátra egy nagyon szép szakaszán vezetett. Az idei évben már jártam erre többször is, azonban az erdõ ereje teljében mostanra állt össze.


A Szorospatakra való kijutást megkönnyítette az iránytaxi szolgáltatást, ami szerintem egy olyan kezdeményezés, amit minden nehezen megközelíthetõ tt-n be kéne vezetni. Maga Szorospatak egy kis eldugott település, ahol korábban a bányászatnak köszönhetõen üdülõk és kirándulótelepülések épültek de az enyészet a bányák bezárása óta bizony megkezdte. Egy-két épület még így romjaiban is vonzó.


Elég hamar sikerült kiérni így egy kicsit még várnom is kellett, mert a pontõrök még nem voltak kint. Nem sokkal késõbb szépen lassan el kezdtem araszolni és bevetettem magam az erdõbe. Az elsõ szakasz erõsen bemelegítõjellegû volt és egyben egy kicsit megtévesztõ is bár azért ugye a Mátrában vagyunk, ahol vannak szintek.


A pecsételés után jött az emelkedés, amelyre már korábban lélekben felkészültem. Bizony errõl a szintrõl kellett a Vöröskõ-étteremig felmenni szinte egyhuzamban. Aki csak most ismerkedik ezzel a sporttal (mert sport ez, akárhogy nézzük) annak ne ez legyen az elsõ túrája ha csak nem lélekben nagyon erõs, vagy esetleg gyakorlottabb túrázóval megy.  Azt kell hogy mondjam, hogy ez a kettõs frissítés (Vöröskõ és Mátraszentimre) el lett találva: a két pont közötti pihentetõ szaksz alatt a szervezet befogadóbbá válik és jobban is tud pihenni így az élelmiszer megint csak jól esik. Dícséret a nagyon finom piroska szörpért.


Különösen nem mennék bele a felfelé és lefelé menetek tárgyalásába, de azért a szebb helyeket kiemelném: Három falu temploma, Csörgõ-patak völgye (igazi kis vadregényes völgy) Vándor-forrás, Vidróczki-barlang, Ágasvár és környéke. Ez utóbbi ismét kegyetlen emelkedõ, fõleg errõl az oldalról. Na és itt is kellett lejönni. Bizony a térdem megérezte.


Nagyon nagy piros pont: az útvonalon kiemelkedõen jó volt a vízellátottság. Sok forrás és kút mellett vitt az utunk, ami egy hosszabb túrán a biztonságérzetet növeli és így a kedélyt javítja.


A célba beérve elmajszoltam pár szelet kenyeret és jól esõen elnyújtóztam az egyik széken. Elsõre a szintidõ kényelmesnek tûnik, de utólag nézve egy állandó sétatempó mellett bizony kell. Aki gyakorolni akarja a szintemelkedéseket, annak ide majdhogynem kötelezõ eljönni. Én jövõre eljövök ismét, ha tudok.


Köszönet a szervezésért és Tamásnak, hogy utitársa lehettem. :)

 
 
 Túra éve: 2010
biborTúra éve: 20102010.05.09 19:32:17
megnéz bibor összes beszámolója

Vidróczki 61; betyárok és jelzések nyomában kalandtúra


Mátra, a Múzsla felett sötétszürke felhõfoszlányok szállnak és nagyon tekintélyt parancsolóan emelkedik ki a sötétkék háttérbõl..baljóslatúan meredek és sötét hegyoldalakkal szemezgetek.

Bátonyterenyét több kis faluból "dobták össze". Nagybátonyban röpke 20 percet kell várni a helyijáratra. Mint megtudtam naponta kb. 3szor jár úgyhogy szerencsés voltam:)Szorospatakra menet a letûnt múlt nyomai vannak jelen: valamikor virágzott a szénbányászat, mára az épületekkel együtt pusztulásra ítéltetett. A Dáté panzióban a teljes szervezõgárda jelen van. Nagy készülõdés folyik, majd Danyi Zoli a fõszervezõ javaslatára nem maradok kint Szorospatakon éjszakára, jobb a békesség..

Úgyhogy beépített emberként reggel fél5kor ébresztõ, ki a Dátéhoz ahol bizony hûvös a hajnal..de legalább nem esik. Két kutya szórakoztat,; a rajt- cél feliratok a kapura fel- , az elsõ túrázók elõkerülnek. 2. ként nevezek és 6:02kor magam mögött hagyom az épületet.B.András volt az 1. nevezõ elõttem, így együtt kanyarodunk rá a PZ-re. A településrésznek nevet adó Szoros- patak mellett haladunk,bemelegítõ patakátkeléssel és ébredezéssel. Ekkor még úgy gondolom sima ügy lehet ma a 6 átlag, ezt megerõsíti a 19 perc/2,2 km is az elsõ ponton ahol "maikor jobbról csatlakozik a sárga".. hogy honnan?? Ja, hogy mikor akart lenni, kis elírás:) Ha nem itt van a pont 120% hogybenéztem volna a S-t, nem egy feltûnõen jelzett szakasz.. A földút emelkedni kezd,és kis idõ után már jelzések is akadnak. Mire a fenyvesbe felérünk már nem is fázok. Akad némi csúszkálós sár.Majd a bozótosban 2 ösvény tör utat, a jobboldalinál sárga szalag, hát válasszuk ezt. Harmatos fûben haladunk, ami egyre csak áztat és vizez, felülrõl is belefolyik a cipõmbe így mire a bükkösbe érünk már duplavizes zoknival és cipõvel rendelkezem.  Pár méter után elõkerül a S, aztán jódarabig foghíjas.. Közben szó szerint cuppogok a vízben ; ebbõl még baj lesz..az oké ha megázok féltávnál de 4-5 km körül az elején már csuromvizesnek lenni?:/

A Bec- kúthoz nem megyek le a SO -on,de kb. innentõl jól használható a S. Elhaladunk a Vörös-kõ kilátó mellett, 2 hete itt vérzõ most csak a víz miatt kissé lógó orral:) Mátraszentlászló elõtt utolér az elsõ futó, a ponton eszek, iszok a finom rostos gyümilébõl. Lehet  egy kicsit többet idõzök itt mint kéne.. de még a cipõmbe telepedett ágaktól is meg kellett váljak. Az ismerõs K+en kis hullámzás majd vár Galyavár. A P3ön két foltos szalamandrát is látunk. Az itiner szerint 500 méterre jut 300 szint? Ahogy megyek felfelé egyre inkább reálisnak tartom.Nagy kövek után felérek egy szintben menõ kis ösvényre, de pont helyett azt látom h András még feljebb kapaszkodik elõttem. Franc, én meg már azt hittem felértem..:) De meghódítom én is a várat. A pontõröknél növényhatározó és fényképezõ, igyekszek vidám arcot vágni:) Megyünk továbbra is felfelé a P3ön, és zavaros a leírás/terep. Azt nem írja honnan számítva 300 méter után érjük el a sífutó utat + a sima S elágot se említi. No mindegy, jókor jó helyen haladunk, rátérünk a szintén 2 hete járt KP-ra majd beérünk Mátraszt.imrére ahol a ponton víz/szeletelt alma fogad. Ide még egyszer vissza fogunk jönni pár km múlva. Addig azonban leírunk 1 kört: a Zön elsétálunk a 2 km-re lévõ Bagolyirtásra. Itt pecsét és sok nyugdíjas, aztán folytatjuk a Z3ön. Régi sípálya mellett megyünk el és azon kezdek el gondolkozni miért Z3el van jelölve ez a szakasz a 2 település között? Fallóskút elõtt jobbra fordulunk a Z+en Gubolaház felé és az útjelzõ tábla szerint ZO-nál lekanyarodunk a Mária- kápolnához. Ez a gyakorlatban KO és a térkép szerint is az. A pontõrök a másik irányból várják a népet a ZO-on ahonnan persze nem jön senki hiszen másképp szól a leírás. Onnan, tehát a ZO-ról csak akkor lehetne érkezni, ha a Z+en balra fordulnánk és átmennénk Fallóskúton de az már nem a Gubolaház felõl lenne..Úgyhogy az útjelzõ tábla kavar be a leírásba, zöld helyett kék festéket kellett volna rá kenni a kápolna felé mutató irányába is és stimmelne a dolog.A pont õrei a ZO irányába eresztenek minket tovább. Elindulunk de megállj csak, megint nem áll össze: minek mennénk vissza Fallóskútra ha Mátra.szt.imrére kell jutnunk? Úgyhogy rövidesen éles hátraarc és már a KO-on bandukolunk vissza az ominózus táblához.A forrásjelen gyorsan visszaérkezünk a faluba, ahol sokakkal találkozunk és a falu szélén egyik fáról másikra akrobatázó mókussal is:) A ponton bezárul a kör, az ellátást másodszorra is leteszteljük aztán úgy 4. szerre haladunk az Eötvös utcán ma. A ZNen ereszkedünk, a Csörgõpatak völgyébe ahol 4-5en egy futóspárral haladozunk. Majd  erõsen általános iskolásnak kinézõ srác kérdezi elhagytuk e Hutahelyet már.. kiderül a 31re jött, lemaradt a társaitól és már rengeteget elkevert, pontot is hagyott ki és fogalma sincs hol vagyunk. Lemaradok kissé a többiektõl és beszélgetek a sráccal, muszáj ápolgatni a lelkét, mégse keseredjen el szegényke. Gps-el szoktak menni a barátaival és anélkül nem boldogul ezért kicsit felvilágosítom:) A Vándor - forrásnál pecsét és tovább a patak mentén. A keresztesi Óvár sörözõnél a többiek frissítést tartanak, utolérjük õket. A cipõm ismét tele mindenféle szeméttel és még mindig vizes.

A P+ zsiványosan rejtõzködik az elsõ pár 100 méteren, de az erdõben már elõfordulnak jelzések is.Élesen jobbra kék szalagozás vezet, ezt nem vesszük be hiszen a leírás szerint csak a víz/patakátkelés után kell jobbra a barlang felé térni. Persze vannak akik lemennek, jól meg is szívják a bozótosban. Alsó/felsõ vizesnél külön papír jelzi a letérést a barlanghoz. Kicsit bokros, néhol saras ösvényke után megkapjuk a pecsétet. A P+ nyomába eredünk néhol a szalagok segítségével. Felkapaszkodunk az Erdész - réthez, a pataktól a csúcsokig vezetõ út most se lazasággal van kikövezve.Elhaladunk a csúcskõ mellett és mikor a P-ra kiérünk a szótlanná vált srác kérdezi mi a következõ pont nekünk? Neki az Óvár sörözõhöz kell visszamenni, szegény elõbb is mondhatta volna, megúszhatta volna a kaptatót és némi km-t. A P-on visszaküldjük Mátrakeresztesre, mi pedig tovább emelkedünk a Nyikom - nyereg széléig. A P-Z elágazásnál kis megfontolás után lemegyünk a Z-ön. Füves , tarvágás utáni rész, rálépek egy fás bokor csonkjaira teljes erõvel ami nagyon nem esik jól.. Igazi betyárnak érzem magam mire kiérünk a gazosból. A földúton ismét van Z, majd szalag , elindulunk a földúton jobbra aztán hosszasan semmi. Hol megy le a Z a Zám - patakhoz?? Fényvisszaverõs jelzés maradt egy fán beljebb, de körülötte is bokrok, sehol nem látunk balra lefelé ösvény- utat ami levinne a patakhoz. Maradunk a földúton ami kanyarog és egyszercsak vége szakad. András térképén rajta van már ez a földút is, az enyémen nincsen.Eltévedve nem vagyunk,a patak tõlünk balra valahol és ahol vége a földútnak csinálunk egy ereszkedést a patakhoz szabad stílusban. Odalent egybõl van Z, hurrá. Az, hogy hol ment le rejtély marad számunkra..De itt a Zám- patak ahol be lehet gyakorolni a patakátkeléseket, vadregényes táj ez a javából. Egy igényes vadetetõnél kiérünk és a ZN földútján megyünk Nagyparlagig. A futópáros ismét utolér, valahol elkavarhattak. A ponton van répa! Hmm, ez kell nekem:)) A következõ S-t problémásnak írja le az itiner , de nincs azzal semmi gond. Ellenben velem van, a talpam fáj,valami ág is lehet a zokni alatt, melegem van és csak téblábolok a sárgán,  nézem a jelzéseket , András kissé elõttem én pedig úgy érzem teljesen végem van, a 6os átlag romjai felett kóválygok.. A Cranberries egyik számán agyalok: "What's in your head,in your head,zombie, zombie, zombie..." A Hideg - kúti erdészház elõtti 2 létra ráz fel, majd a ház után felmegyünk a forráshoz, ahol rokkantnyugdíjasokat idézõ mozdulatsorral guggolok le vizet tölteni:) Innen még egy kis emelkedõ és a távolban lent már látszik Mátrakeresztes, Ágasvárostul.  A S itt is eléggé halovány, néhol akad 1-2 példány belõle majd csak leszürkézettek. Tulajdonképpen egy forrásmederben érünk le a faluba ahol elsétálunk a fõútra és nem sokkal feljebb gyönyörû S-k villognak a napsütésben az utcán.. ezek szerint átfesthették a falu elõtt és a régebbi verzión közelítettük meg Keresztest. Egy pillanatra a Pásztó feliraton megdobban a szívem, de természetesen jó helyen vagyunk:) A buszmegállóban pedig fõleg jó helyen , újhagymás- zsíros kenyér, ivólével, fincsi. Kiszedem a fadarabokat a cipõmbõl - talán elõbb kellett volna és akkor nem fájna, de a hülye fejemmel menet közben ha agyonütnének se állnék meg..önmagam alapos megszivatásának újabb gyöngyszeme ez. Csak reggel ne lett volna az a harmatos víz, akkor nem lenne semmibajom..Na de már csak 11 km , féllábon is. Lesétálunk a sörözõig, most se sörözni hanem a buszmeg mögötti PN-ezni. Az eleje emelkedik és ilyenkor pont oda kell lépnem a talpam elejére ahol fáj.. feltotyogok és már nagyjából szintben folytatjuk. A szemközti hegyekben esik az esõ, itt is elkezd cseperegni de csak alig - alig és gyorsan végeszakad. Közben feltünik a Kosik- tanyai pont, pecsét, pá. A Zön tovább, néhol pocsolya, keresztbedöntött fák teszik izgalmassá utunkat az Ágasvári th.-ig. A háztól felnézek a csúcsra és nagyon magas.. Nem sok ingert érzek rá, hogy felmenjek, de ha fel kell akkor nincs mese. A háznál megmosom az arcom és akkor jöjjön a K3. Felszedek egy alkalmasnak látszó botot, hátha úgy jobb lesz. Gudluking hangja szól valahol felfelé, hogy nagyon kivagyok.. jó lenne neki megmondani hogy nem, csak fogtam a botot,idõugrást hajtottam végre és tökéletesen bemutatom h fogok járni 50 év múlva. De ennyi beszédre nem futja két levegõvétel között:) A hangulat fokozása végett egy nagy gyerekcsoportot is kifogok akik szembejönnek, kerülgethetem õket. Fent a csúcson gyors pecsét és megnézem a kilátást: Szandavár irányában hatalmas szürke felhõbõl ömlik az esõ,s nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan ideér és szakadni fog.. Na, ha ez elkap minket..Lefelé is szorítom a botot, ha nincs akkor a felfelé menõ Vadmalac elõtt olyan hanyattvágódást mutattam volna be..:) A háznál ismét szöszölök, majd elkezd erõsen fújni a szél..jujj csak ússzuk meg szárazon! Nem akaródzik az utolsó 4-5 km-en megázni,addig igazán kibírhatná amíg beérünk. A P letér és az elõzõhöz képest lendületesen haladunk, mikor már közel a cél mindig jobban esik sietni és nem számít semmi csak haladjunk:) Elõzünk még egy gyerekcsoportot majd vége lesz a pirosnak.Egy fán van jobbra nyíl, letérnék vmi gazosba de mondják h van még egyenesen is P úgyhogy vissza és irány arra. Aztán több nincs is hol a csudába folytatódik? Térképnézés, aztán a szemközti oldalban vmi pirosféle van. Na, menjünk csak át:) Tényleg ott van, h hol ment át nem tom , talán ott ahol a gazos volt? Mindegy, húzzunk bele mert nagyon szorít a száraz idõben beérés.Még van némi emelkedõ, azért a 40 m szintnek meg kell lennie..hosszú erdõs, elsõ aszfalt keresztezése, számolgatjuk kb. 17:20 körül fogunk majd beérni. Addig 20 perc és ne essen.. még erdõ és végre aszfalt ahonnan a panzióig már lekoccanunk az alig szemerkélõ esõben 17:18kor  célba érünk,így 11:16 lett a vége. Nem egy fényes idõ, de a terep és jelzésviszonyok miatt nem érzem úgy h nagyon elbénáztam, fõleg fájós talppal. Pár perc múlva szakadni kezd az esõ és örülök, hogy megúsztuk hiszen tényleg csak perceken múlt. A rendezés ellátásügyileg kifogástalan volt, kedves pontõrökkel. A leírásban voltak a fent említett bibik, de ez egy olyan túra ahol nincs biztosra kiszalagozva az útvonal, tájékozódni kell, térképet nézni és szerintem kell ilyen is, ebbõl lesznek plusz élmények- km-ek. Köszönet Viktornak és D. Zolinak! Hazafelé pedig olyan jó vidám társaság kerekedett Vác/Diósjenõ viszonylatban, hogy levezetésképpen megnéztük mennyire van vicces kedvében a Börzsöny:))

 
 
 Túra éve: 2009
qvicTúra éve: 20092009.05.18 23:32:30
megnéz qvic összes beszámolója
Vidróczki 46 2009

A Vidróczki túrákat van szerencsém a kezdetektõl ismerni, és nagyon szeretem. A feltûnõen rugalmas rendezõtársulat már a második alkalommal sok apró kezdeti hibát kijavított, bár a remek útvonal és a családias hangulat miatt nekem már az elsõ is belopta magát a szívembe. A túra elõtt meglepõdve olvastam a honlapon, hogy idén egy merész húzással ezen a remek útvonalon változtattak egy nagyobbat. Természetesen ezt is azért, hogy jobb legyen. Többen kritizálták az elsõ "langyos" altató kilómétereket, amiket a Maconkai víztározó fele kellett megtenni a hosszabb távokon. Én nagyon örültem, hogy benne volt az útvonalban, mert szép új részeket ismertem meg így a Mátrából, szóval kicsit sajnáltam, hogy kikerült. Az viszont igaz, hogy a horgásztavakig vezetõ út elég eseménytelen volt. A 46-os távot néztem ki idén is, aminek a hossza megmaradt, viszont az 1700m szintemelkedésbõl 2100m lett, szóval igencsak megcombosodott. Szerencsére remekül át lehetett nézni elõre az új útvonalat, mert a teljes túrafüzet elérhetõ volt a honlapon, ami nagyon dícséretes!

Ezen a hétvégén volt a Terep Százas is, ami szintén alaposan átalakult. Ha más idõpontban lett volna biztos mentem volna arra is, de így fele annyira sem vonzott a Pilisbe, mint egyik kedvenc túrám a Mátrába. Nem is volt kérdés, szombaton Szorospatakon a helyem! Ákos és piedcat társaságában utaztam le a kis helységre. Az úton a szemerkélõ esõ kicsit meglepett minket, nem készültünk elázni. A rádióban kiadós esõt is emlegettek, de szerencsére nem az északi tájakra. A rajt helye is máshol volt, az erdei tábor helyett egy kicsivel közelebb levõ Dáté panzió egy különálló rendezvénytermében. Leparkoltunk, és bementünk pakolászni a fedett helyre, mert az esõ még itt is szemetelt. Nincsenek sokan, így a nevezés gyorsan megvan. Ákossal mi még kicsit pepecselünk, piedcat szélnek ered 10 perccel elõttünk.

Mikor kilépünk az utcára, már nem esik. Ákosnak búcsút intek, és piedcat után iramodok. A Szoros-patak völgyében hamar elérem az elsõ ellenõrzõpontot, most nem kell Nagybátonyba bemenni. Csinos lányok nyomják az elsõ pecsétet. Meredeken felfele indul a sárga sáv, nekiugrok a szinteknek.

Az elsõ métereken le is dobom magamról a felsõt, itt már elég lesz a technikai alsó is. Igazából tök felesleges volt elhoznom, de most már mindegy. Jól haladok, utolérek több túratársat. Azt remélem, hogy az emelkedõn piedcat-t is sikerül megcsípni, de csak nem akar feltûnni elõttem. A trükkös részre emlékszek, így nem kell az itinert bogarásznom, bevetem magam a susnyásba. A Bec-kút után megsokasodnak a szintvonalak a talpam alatt, rendesen megdolgoztat a Vörös-kõ kilátó. Most nem állok le nézelõdni, mint tavaly, usgyi tovább. Mátraszentlászló tábláját mellõzöm el, majd megtalálom a pontot is az út mellett a Vöröskõ étteremmel szemben. Máris itt a frissítés, többféle kenyér és ital vár rám egy asztalkán. Pompás! Be is tolok egy lekvárosat, már úgyis épp kezdtem volna megéhezni. Még mindig nincs nyoma piedcat-nek, pedig itt már biztos voltam benne, hogy utól kellett volna, hogy érjem. Bizonyára kavart valahol és elmellõztük egymást. A pontõrség ebben megerõsít, nem látták még itt ma. Ketten vannak még elõttem. Kis szusszanás után továbbindulok.

Izgalmas rész elé nézek, nem voltam még a Galyaváron. Továbbra is a sárgán haladok, amíg le nem válik róla a kék kereszt. Amikor aztán az majdnem teljesen visszafordul, elbizonytalanodok és nekiállok böngészni a térképet. Aztán nyugtázom, hogy jó felé haladok, csak kicsit kacskaringózik az út. Gyönyörû vadregényes völgyeket érintek, patakokon kelek át, nagyon szép ez a rész. Útközben befogom az egyik sporttársat, mindketten azt várjuk, hogy mikor jön már a piros háromszög. Sokat már nem kell várni rá, kezdõdhet a móka felfelé. Hallottam már a híresen meredek emelkedõrõl, így nem ért váratlanul. Tényleg nagyon nehezen adja magát Galyavár, totál leizzadok, mire felérek a ponthoz. Egy sráctól kapom a következõ pecsétet.

Na akkor gurulhatunk lefelé, gondoltam, közben meg szó sem volt ilyesmirõl. Totál nem voltam képben, mert innen még végig emelkedett tovább az út a piros/kék sávig. Ki látott már ilyen csúcsot? :D Elképesztõ. Felérve már könnyebben ment a kocorászás tovább, útközben megkerült az utolsó elõttem haladó spori is. Piszkés tetõrõl lecsorogtam Mátraszentimrére, ahol így elsõként értem az ABC elõtti ponthoz. Beszereztem az igazolást, és indultam is tovább.

A zöld négyzet elejét nem ismertem, csak a Csörgõ pataktól, így megint akadt nézelõdnivaló is. Az idõ melegedett, a levegõ tiszta volt, szép kilátás nyílt a patakvölgyre és a Som hegyesére. Meglepõen hamar elértem a malomárkot, ahonnan a már jól ismert meseszép patak mentén (illetve itt-ott átkelve rajta) haladtam Ágasvár irányába. A Vándor forrásnál kicsit meglepem a pontõröket. Amíg pecsét kerül a lapomra leugrok a forráshoz és megmosdok a kristálytiszta vízben. A siltest is benyomom a vízbe, jó lesz hûtésnek egy kis ideig.

A sziklás völgyben futok tovább, balra lent egy sziklamászó készülõdik éppen felmászni valahová. Van itt pár jó mászóhely... A hûtés hamar elfogy, Mátrakeresztes szélén már bûvölöm a közkutat. Nincs szerencsém, nem mûködik. Legurulok az Óvár sörözõhöz, majd átugrálok a patakon. Jöhet egy újabb szép hosszú emelkedõ. Nosza! A következõ pont nincs messze, a barlanghoz közel állnak a srácok az út szélén. Velük együtt indultam a rajtból, igaz Õk más úton jöttek ide. ;)

A piros kereszt innen elhagyja önmagát. Az eredeti útvonal 3 éve még járható volt, de mostanra teljesen benõtte a sûrû aljnövényzet. A rendezõk egy alternatív utat jelöltek ki az erdõsáv mentén papír jelzésekkel. Egy idõ után újra becsatlakozott a jelzés is, majd iszonyatos emelkedõbe kezdett. A fáradozás jutalma a gyönyörû panoráma az Erdész rétre felérve. Kiérek a piros sávra, és tovább emelkedek a Mátrabércról jól ismert úton, majd a zöld kereszten hullámzok tovább egyik kedvenc helyem felé a Mátrában. A Szalajkás-tetõ igazán mesés. Legszívesebben órákat ücsörögnék a réten a fantasztikus kilátásban gyönyörködve. Persze most nem zökkenhetek ki a ritmusból, begyûjtöm az újabb igazolást és már robogok is lefelé.

A hírhedt sárga jelzés kavarog lefelé nagyon szép mezõket átszelve, de jelzést konkrétan nem sokat látni. Oda kell figyelni, nehogy irányt tévesszek. Megtalálom azt az elágazást is, ahol tavaly rossz felé indultam. :) Leérek a faluba és leslattyogok az ABC-ig, ahol nem számítanak rám még a pontõrök. Korán van még, nem is készültek el a ponttal. Iszok üdítõt és vizet is, de enni most nem kérek. Végül még egy almát azért elfogadok, és jóízûen majszolgatva indulok tovább.

Visszaértem az Óvár sörözõhöz, most más irányban távozok. A buszmegálló mögött indul a piros négyzet, ami az elején nagyon meredek. Mikor végre leküzdöm az almát, már levegõt is tudok venni. Késõbb megszelidül az út, és nagyon barátságosan csordogál a Kosiktanyáig, ahol újabb EP vár rám. Itt a bográcsban már valami készülõdik.. :)

Én csak újabb mászáshoz készülök fel, lassan de biztosan közeledek Ágasvárhoz. Egy helyen a szûk ösvényen akaratomon kívül sikerül ráijesztenem egy túrázóra, aki azt hitte egy róka iszkol utána. Fura egy kék róka lennék... :)) Az Ágasvári turistaháznál sokan pihennek, itt már találkozok rövidtávosokkal is. A csapból itt is innék, de kivételesen most itt sem járok szerencsével. Hát akkor irány a csúcs! Nagyon kemény mászás következik, nem is megy valami gyorsan. :)) Fent gyors pecsét, aztán irány vissza. Óvatosan zúzok lefelé, fáról fára, mint a mókus. Innen már csak a pirosat kell követni a célig. Igaz ez néhol nem is olyan egyszerû, sokan kavarnak el itt is. Korábban már volt szerencsém nekem is, de már tanultam belõle. A végét kicsit jobban odateszem, egész jó idõ lesz ebbõl.. 5:50-nel érek vissza a rendezvényterembe. Nincs még 1 óra sem, bõven van idõm pihenni, amíg a srácok beérnek.

Átveszem az emléklapot és a 4. teljesítésért járó egyedi kitûzõt, majd megtámadom a terülj-terülj asztalkámat. Kis zaba, majd egy zuhanyzás után fitten és üdén várhattam tovább a többieket. Hallgattam a beszámolókat, kavarós történeteket. Nos igen, abból volt szép számmal. Ez egy ilyen túra, kell tudni navigálni a sikeres teljesítéshez. Akik elõször vannak, azoknak talán bosszantó itt-ott a ritkás jelzés, de ez adja a túra savát-borsát. Vissza kell jönni, és kedves ismerõssé változnak a vad ismeretlen ösvények. Fölösleges és kiábrándító volna végigszalagozni az egész útvonalat. Ez a túra így tökéletes ahogy van. Végül beláttam, hogy az útvonalmódosítás is a javára fordult a távoknak, és ahogy láttam másoknak is bejött. Remélem ez marad a végleges és eljöhetek még sokszor Szorospatakra, hogy végigjárjam valamelyiket.

Köszönöm az odaadó szervezést, a remek ellátást és a csodálatos túrát! Jövök máskor is, egészen biztos!
 
 
marton4Túra éve: 20092009.05.17 16:24:33
megnéz marton4 összes beszámolója

Vidróczki 61 2009.05.16


A Vidróczki túrázója,


Csetlik-botlik a Mátrába’,


Csetlik-botlik a Mátrába’,


Mert a jelzést nem találja.


 


Megyen a srác, megyen a srác,


Környös-körül át a susnyán,


Ugyan hol jut ki belõle,


Kerek erdõ közepébe. (Népköltés)


 


A betyár mindenit kedves rendezõség! Ez aztán betyáros volt… A Szoros-patak völgyében futok lefelé. Kellemes a reggel. Egy kis zápor tisztítja a levegõt, jól érzem magam. Néhány perccel ezelõtt, 7 órakor rajtoltam a DÁTÉ panzióból. A kapuban még néhány utolsó utáni útbaigazítást kaptam a lelkiismeretes fõszervezõtõl, majd elkezdtem a 61km-es utazásomat egy földi paradicsomban, amit Mátrának neveznek… Nem egy tömegtúra, az elején szinte alig találkozom valakivel. Azért pont annyian vagyunk amennyien kell, hogy legyünk. A sárgán néha egy kicsit elbizonytalanodom, de egy mögöttem haladó túratárs idõnként helyrebillent. Ekkor határozom el, hogy nemcsak a jelzésekre hagyatkozom, hanem elõveszem a Mátra térképet, s folyamatosan követem, hol is járok. Ezt a túra során végig így csináltam, s nem voltak többé tájékozódási gondjaim, akkor sem, ha egy idõre néha elveszítettem szem elõl a turistajelzést. Az elején azért még voltak gyermekbetegségeim. A Három-csernél (remek darabok) mindenáron a jobb oldali földúton szeretnék elfutni, de szerencsére utolér a már említett túratárs, és áttessékel a helyes útra. Arra gondolok, ha egyszer majd az Úr ítélõszéke elõtt állok, ahol az evilági bûneimrõl kell számot adnom, vajon hogy tudom megmagyarázni, hogy a térkép szerint egyértelmûen az utat átmetszve enyhén balra kell tartani, én pedig azért sem metszettem át az utat, s mindenáron jobbra akartam tartani. Jó esetben is purgatórium lesz a vége, ha így folytatom, tehát jó lesz odafigyelni. Így aztán „térképforgató magyarként” haladok tovább. Valahonnan jobbról bevág mögém egy „nordicos” túratárs, hogy honnan jött ki tudja, de jön keményen, hallom a botok csattanását, ahogy egyenletes idõközönként az avarba fúródnak. A sárga itt meredeken emelkedik. Kicsit megnyújtom a lépteimet, s egy idõ után a doppler effektus segítségével nyugtázhatom, hogy a hangok kezdenek kissé távolodni, végül teljesen elenyésznek. A napunk már egészen felkelt, s bevilágítja az erdõ talaját. 584 millió tonna hidrogént „éget” el másodpercenként, csak hogy mi kellemesen érezzük magunkat a teljesítménytúrán. Nem kell megijedni, van még egy pár milliárd évre való fûtõanyaga a „pincéjében”, egy darabig még nyugodtan túrázhatunk. A Vörös-kõ-kilátónál akadok össze végre megint egy rövidebb távos túratárssal, akivel a túra során a sajátos nyomvonalak miatt még többször találkozunk. Egy nylon-szatyorral a kezében túrázik, kicsit mulatságos jelenség. A túra vége felé a piroson kérdezem meg tõle, amikor végleg elmellõzöm, bevásároltál. Veszi a lapot, nem sértõdik meg, csak az övtáskáját felejtette otthon. Gyõzedelmesen bevonulok, s elfoglalom Mátraszentlászlót. Hadisarcként egy lekváros kenyérrel, és egy pohár almalével is beérem, majd rohanok fel a meredek úton, újabb hódítások felé törve. A sárga-kék kereszt elágazónál gyönyörû virágoskertbe csöppenek. Lila virágú erdei holdviolák virítanak mindenfelé, amelyekbõl késõbb a Galya-vár után ha lehet még többet látok, a ritkás erdõben tömegével nyílnak. Impozáns növény, még a levelei is nagyok szépek. Dicséret a gondos kertésznek, s mivel évelõ növények, remélem jövõre is gyönyörködhetünk benne (Kerti növényként is ültetik, azért tûnt ismerõsnek. Meghatározás és info, a túra után, a Közép-Európa vadvirágai kis könyvecskébõl.) Követem Smiró Ferit (a térkép szerint a Smiró Feri útján járunk). Na, õ is tudta merre kell menni, mert ilyen mesebeli bükköst, nem sokat látni, annyi szent. Hát még az akusztika. Mindenfelé madarak énekelnek, az egész erdõt egyenletesen betölti a hangzás, mintha csak egy megrendezett, színvonalas koncerten lennék, a legmodernebb dolby surround effecteket hallom, a kis mûvészek szinte a fülembe énekelnek, nyúzott, rendezetlen idegszálaim, pedig hirtelen kisimulnak. Lentebb két futó rohan el mellettem, a szokásos üldözõ boly, számtalan túrán találkoztunk már. A dicséretemet szerényen nyugtázzák. Egy darabig követem õket, de a Galya-várra való kapaszkodás közben megugranak. Keményen hajtok én is, a testemben szétáradó „lekvármolekulák” pedig simán felhúznak a hegyre. Mátraszentimre felé már gyakrabban találkozok túrázókkal, egy némelyikükkel össze is sodródunk, s beszédbe elegyedünk. Egy páros, akik egy darabig „üldöznek” a Galya-vár után, most a zöldön lefelé haladva szembejön. Egy kis privát kirándulást tettek a parkban. Az ellenõrzõ ponton átmegyek Láng Vincébe (a fiatalok ezt most nem érthetik!!), s közlöm, ha minden jól megy 1 óra múlva itt vagyok. A Bagoly-irtás Fallóskút kör alatt kellemeset kocogok a széles sétautakon. Egy pár fiatalemberrel vetélkedek, de még jól megy a dolog, az „öreg” idõnként megmutatja mit tud. A túra során sokszor elõfordul kisebb vetélkedés a túratársak között. Persze nem szégyen alulmaradni, hiszen azért nem „piskóták” indulnak a 61km-en. Visszafelé haladva a Z négyszögön találkozom egy kedves túratársammal, akivel valahogy 2 éve nem sikerült összeakadni. Õ már lefelé halad, s valahol a Vörös-kõ-bérc felé érem utol majd a piroson. A volt Ötházhután még szlovák szót is hallok az utcán. Két helyi lakos, egy idõs néni és egy fiatalabb hölgy beszélget szlovákul, ami nem meglepõ ugyan, de azért érdekes. Ami Láng Vincének soha, nekem most sikerül, bezárom a kört, a „hadisarc” 2x2 keksz. A zöld négyszögön beérek a Csörgõ-patak völgyébe, ahol már azért kezdünk rendesen gyülekezni. Nem akarom a táj szépségét ecsetelni, de biztos vagyok benne, hogy az ország egyik legszebb részén haladok, ha szabad egyáltalán az ilyesmit viszonyítani, de elfogult vagyok és kész. Feltöltöm palackomat a Vándorforrás tiszta, hûs vizével, ami késõbb majd a Zám-patak völgyében ment meg a szomjan halástól. Lefelé együtt haladok néhány túratárssal. Az egyikük egyedül „csinálta meg” a Bükk 900-as csúcsait. Le a kalappal, erre még nem mertem vállalkozni, pedig a szívem csücske a dolog. Még egy kicsit fejlõdnöm kell. A Turistajelzéstõl a tájékozódásig címû mûsorunkat hallották. Aztán a szokott módon leválok a társaságról, s lekocogok Mátrakeresztesig. Az Óvár vendéglõbe belépve, a pincérnõnek azt mondom, ugyanazt kérem. Megdöbbenve néz rám, lehet, hogy nincs éppen humoros kedvében. A múlt vasárnap ugyanis erre jártam, kértem egy kávét, egy jégkrémet és egy ásványvizet, s most ugyanazt szerettem volna rendelni, s egy kicsit poénkodni. Lehet, hogy nem kellett volna? Egy kicsit testesebb, de nagyon szimpatikus túratárssal váltok egy pár szót, aki éppen a jól megérdemelt hideg sörét húzza le. Mire a barlanghoz ér már ki is izzadja. A Vidróczki-barlang igencsak eldugott helyen van, ha teljesen a közelében vagyunk,még akkor sem látni. Gondolom régen még jobban benõtte a bozót a környéket. De ha rátaláltak volna is valami árulás folytán a helyre, ki merte volna megkockáztatni, hogy a betyár nyomába eredjen, az eredmény mindenképpen sok-sok korai árvaságra jutott zsandárgyerek lett volna, mielõtt kifüstölik. Felfelé haladva a piros kereszten, a legmeredekebb részen találkozom egy nem akármilyen kiránduló csapatattal. Félreállok, így van idõm megfigyelni õket, amíg elvonulnak. Számtalan kisgyerek van velük, igazi 1-2-3 éves pöttömségek, de nem csak velük, de rajtuk is. Van olyan apuka akin elõl-hátul is lóg egy-egy csecsemõ. Kissé horrorisztikus látvány, ahogy lefelé haladnak a nyaktörõ meredeken. Szót váltok velük, s megjegyzem, hogy egyszer pici korukban, én is elvittem a gyermekeimet egy kicsit keményebb kirándulásra (nem hosszúra!). Fogékony korban lévén, egy életre bevésõdött nekik az élmény, s örökre meg is utálták az egészet. Azóta mindkettõbõl „erdõkerülõ” lett. A nyílt részre érve, valóságos kis szikla-gyepes botanikus kertbe érkezem meg (belépõjegy 0 forint). A többi növény közül kimagaslanak a lila virágú macskagyökerek (úgy látszik a lila divatszín növényéknél.) El lehetne itt tölteni egy pár órát. De haladok tovább, pedig nagyon marasztalnak. A bokrok a ruhámba, hátizsákomba, bõrömbe kapaszkodnak, sõt az egyikük egy óvatlan pillanatban, még a sapkámat is elcseni. Valahol a Vöröskõ-bércnél érem utol a már említett túratársamat. Õ képviseli számomra az állandóságot a teljesítménytúrázásban. Az éves országos pontgyûjtõversenyt vagy megnyeri, vagy az elsõ 3 közt van évrõl-évre. A múlt héten az Ökopark 70-en indult. A célba érve az ugyanott meghirdetett éjszakai 15km-es távot is teljesítette, majd kocsiba ülve elhajtott Sárospatakra, s reggel elindult a Zemplén 50-en. Hát nem semmi, az biztos. Fáradhatatlan gyalogosként, de meglepõen nagy sebességgel rója útját. Ha majd egyszer a teljesítménytúrázóknak szobrot állítanak, Õ biztosan megérdemel egyet. De addig is marad kõbe vésve a lelkünkben, azzal a számtalan teljesítménytúrázóval egyetemben, akik hozzácsatlakoztak a túrái során. Õ ugyanis nem csatlakozik senkihez, hanem töretlenül rója útját, bármi is történik. Most hát csatlakozom hozzá, s egy darabig beszélgetünk. Sajnálom, hogy nem tudtam elmenni az Ökopark 70-re, de továbbképzésem volt, amit sehogy sem tudtam kihagyni. Persze rengeteg érdekes dolgot hallottam ott is, Pl. a dopaminról, ami a központi idegrendszer egyik legfontosabb ingerületátvivõ anyaga. A rendszeresen ismétlõdõ, pozitív élményt kiváltó tevékenységek hatására szabadul fel, s örömérzést vált ki. A kokain is ezt szabadítja fel, de az intenzív sport is, pl. a teljesítménytúrázás (s talán a jó zene is. Most, hogy ezeket a sorokat írom, háttérként az Eurovízós dalfesztivál döntõje megy a TV-ben. A legtöbb dal viszont egyetlen molekula dopamint sem szabadít fel az agyamban, sõt!) Talán ezzel lehet megmagyarázni azt a sportfüggõséget, ami jó néhányunknál fennáll. Más kérdés, hogy a sport bizonyos határok között hasznos, míg a kokain egy idõ után tönkreteszi az embert. Ha nem mehetek terepre, idõnként valóban szabályos elvonási tüneteket észlelek magamon. A kullancsok is szóba kerülnek. Nagy felelõtlenség úgy erõdbe járni, hogy valaki nem oltatja magát!!!!! A kullancscsípés utáni bõrtüneteket pedig nagyon figyelni kell, súlyos betegség lehet a következménye (pl. egy túratársunknak a lábát támadta meg a kikezeletlen Lyme-kór). Na de ezt mindenki tudja, mégsem lehet elég sokszor elmondani. Reggel pl. bementem a sûrûbe, s rövid idõn belül hemzsegtek rajtam a kullancsok. Szerencsére van egy tuti riasztószerem, az Autan, amivel a bõrömet (mindenütt!!) és a ruházatomat is alaposan lefújom. Idáig bejött, Aután-felhõ alatt, még sohasem volt kullancsom. Az oltásom viszont már régen lecsengett. Ez a beszélgetés arra inspirál, hogy újra felépítsem a védettséget, tehát, amint tehetem rohanok a dokihoz. Közben a Zöld sávhoz érünk. Én a kerítés mellett szándékoztam lemenni, de a társam olvasott az itinerben egy jó kis földútról, némi kerülõvel. Én is olvastam róla a kivételesen alapos túraleírásban, de ez volt az a rész, ami már sok volt az én IQ-mnak. Egy idõ után elbizonytalanodom, visszafordulok, de Õ inkább megy tovább. Jobb most egy bozót, mint egy „fullextrás földúton” Gyöngyöspatán kötni ki, onnan már legfeljebb helikopterrel juthatok Szorospatakara, gyalog biztosan nem. Némi csetlés-botlás után meglepõen könnyen leérek az útra. Késõbb még találkozunk az Ágasvárnál, neki is bejött. Jövõre belevágok. A Zám-patak völgyében kilométereken át nem látok senkit. Emberi szót is csak egyszer hallok, a sajátomat, amikor megbotlok egy kövön, de amit mondtam, azt ide nem lehet leírni. A táj csodás, bár a számtalan átkelés a patakon egy kicsit megvisel. Iramot menni reménytelen. Egyszer egy fekete tollú, közepes testû madarat látok a közelben elreppenni, a feje olyan pirosas. Nem vagyok egy ornitológus, de ilyet még soha nem láttam az biztos. Az is lehet, hogy csak a kezdõdõ dehidratáltság játszik velem, és simán csak egy repülõ viziló volt. Javaslom megvizsgálni a Zám-patak völgyének faunáját, szerintem érhetik még meglepetések a kutatókat. Amilyen Istentõl, embertõl távol esõ hely ez, mint a Jurassic Park 2 patakvölgye, akár még a dínók is fennmaradhattak itt. Képzelgéseim közben a vadetetõhöz érek, ahol két nyájból eltévelygett bárányka szegõdik a nyomomba, akik talán már Patáról jöttek visszafelé, úgy elkavartak. Megunva a tétlenséget Nagyparlagig felkocogok. Hosszú magányom után egy darabig élvezem a pontõrök szíves társaságát, akik sztárfotót is készítenek rólam. Betömök egy energiaszeletet, és még mindig nem értem, hogy tartalmazhat ez a kicsi ragacsos valami 800 kilokalóriát. Az elõbbi két futóval keresztezzük egy párszor egymást Mátrakeresztesig, idõnként némi társasághoz jutva. A Hidegkúti turistaházhoz érve egy szamarat pillantok meg a réten legelészni. Errõl jut eszembe, hogy milyen csacsi vagyok, ahelyett, hogy otthon ülnék a fotelben egy jó könyvvel, itt rohangászok az erdõben. Meg tudja ezt valaki magyarázni, miért teszem? Valaki nagyon megszomjazhatott elõttem, talán egy óriás volt, mert a Hidegkuti-forrás vizét teljesen kiitta. Sebaj, legyen túlélõtúra, régebben olyanokat csináltam. Nyáron, mobiltelefon, víz, kaja, térkép stb. nélkül, csak egy lépésszámlálóval az övemben, egy rövidnadrágban és egy pólóban bolyongtam ismeretlen erdõkben 10km-eket. Nem tudtam, hogy életveszélyben vagyok. Fiatalság,bolondság, az én életemben ez a kockázati tényezõ végleg elmúlt. Jöttek helyette mások, de ez már tényleg nem ide tartozik. A pontõrök tanácsa alapján az új sárgán, két kráter között ereszkedem Keresztesre. 2 eredeti palócháznál kötök ki, majd futok tovább. Egyszer csak egy kiáltás késztet megállásra, simán elcsörtettem az ellenõrzõpont mellett. A Szovjet Emlékmû „árnyékában” már az almalevemet iszom, amikor beesnek az említett futók, s meglepõdve látják, hogy már ott vagyok. Az úton fut egy „nordicos „ srác, a pontõrök becsalogatják. Kiderül nem „Vidróczkis”, de ha már így alakul megvendégelik. Errõl jut eszembe a klassszikus vicc a vak nénikérõl, aki nem akart átmenni a túloldalra, de azért az úttörõk átkísérték. Leszaladok az Óvár sörözõig, a 2 futó továbbindul, mialatt én „különbejáratú” koffeinmérgezést készítek elõ magamnak. Közben (nem a túrázók között), észreveszem 10 éve nem látott kedves barátomat, de mint egyes amerikai filmekben szokás lenni, üldöznek valakit, de amikor megfordul, akkor jönnek rá, hogy nem is õ az, én is így járok. Bevágok a piros négyszögön, ahol egy héttel ezelõtt egy terepmotorost láttam simán felhajtani. Ágasvárig semmi különleges esemény, ha csak azt nem tekintjük, annak, hogy hátrálok ki a Kosik-tanyáról, ahol a lapomat szerettem volna lepecsételtetni, de egy idõ után kicsit gyanús lett a dolog. Némi elmélet a pontõrökkel a jobb és bal oldal kapcsán a dolgok relativitásáról, majd indulok fel a zöldön. Jobb kéz felõl az óvár hatalmas tömbje magasodik rám. Ezt még egyszer felfedezem magamnak. Idõnként az õsi szervízúton haladok, látni a sziklában kikoptatott keréknyomokat. Az Ágasvárnál megint összefutunk egy páran, sok régi ismerõst is üdvözölhetek. Vár állott, most borzalom, hogy erre még fel kell menni. Minden kegyeletsértés szándéka nélkül eszembe jut Az erõltetett menet címû vers kezdõ sora, szabadon idézve: Bolond ki földre rogyván fölkel és újra lépked… (Hogy jutottak fel ide annak idején a páncélos vitézek, az rejtély.) A lift azért folyamatosan megy felfelé-lefelé, viszi a túrázókat. Felérve egyenesen egy fiatal pontõr karjaiba futok. Ma már sok ilyen arcot láttál ugye, mondom neki, elgondolva, milyen lehet egész nap a felérkezés pillanatában az eltorzult arcokat megpillantani. Azt mondja látott már sokkal rosszabbakat is mint az enyém, volt aki levegõt sem kapott. Ez megnyugtat, mert levegõm az van sok, inkább a lábam kellene lecserélni. Elteszem a térképet, itinert, s a piros jelzésre bízom magam, amiben nem csalódom. Csendesen utazok lefelé a hangulatos erdõben. Csak egy jelzés nélküli villás elágazóban bizonytalanodom el. De mire A két út van elõttem, melyiket válasszam, kezdetû népdal leforog a fejemben, az ösztöneim máris megszülik a helyes megoldást. 11 óra elteltével befutok Szorospatakra. Nem akarok senkit sem megbántani, csak a benyomásaimat írom le a helyrõl. Könnyen meglehet, hogy tévesen ítélem meg a látottakat. Balra a talán jobb napokat megélt volt ifjúsági tábor, most Erdei Iskola címû felirat függ rajta. Aztán szintén balra egy lepusztult, elhagyott magas épület, ki tudja mi volt, talán bányászlakások voltak benne. Jobbra megint két hasonló épület, nincsenek lepusztulva, de elhagyatottnak látszanak, errõl sem tudom mi célt szolgáltak anno. Aztán a kanyarban a Mátra-szálló szintén leromlott épülete, letûnt korokról mesél. Idefelé jövet láttam az elhagyott bányaépületet és az útnak csak kis túlzással nevezhetõ köldökzsinór melletti nyomortelepet, s körülötte mindenütt szemét. De a szép természeti környezet, a város közelsége és a közeli horgászparadicsom egyszer talán még teljesen feltámaszthatja ezt a helyet, amiben a DÁTÉ üdülõközpont mûködése máris nagy szerepet tölt be. Szorítok neked Szorospatak!!!! 2009.05.17 Pétervására

 
 
krajoramaTúra éve: 20092009.05.17 09:28:06
megnéz krajorama összes beszámolója
Vidróczki 18

Négyesben utaztunk le Szorospatakra a rajthoz, ami a google maps szerint nem is létezik. A Mátra turistatérképpel viszont könnyedén elnavigáltunk. Szorospatak régen üdülõtelep volt, most az épületek fele a falakig lecsupaszítva áll. Kicsit szomorú látvány, de közben a rajtnak helyet adó Dáté sport és üdülõcentrum fejlõdni látszik. A tulaj lelkes beszámolója szerint nagy csoportokat fogadnak, és van tenisz, kisfoci pálya, medencék, edzõterem, és a többi. 9:25-kor nekivágtunk a túrának, majd pár perc után már a hírhedt zöld jelzés elágazásnál voltunk. Mi elolvastuk a tavalyi beszámolókat (köszönet), így nem okozott gondot a helyes út megtalálása. Azaz nem a betonút elágazásában kell balra menni, mert az pont az ellentétes irány, hanem a betonút jobb ágán, kb 20 méter után derékszögben balra a susnyásba vetettük magunkat. Vigyázat, ez csak a 18-as távra vonatkozik!

Még 50 méter és a Szoros patak után sûrû, fiatal erdõben kezdtünk emelkedni Mátraszentistván felé. Fél óra múlva átkeltünk egy betonúton, követve a földbõl kiálló kövekre festett jelzést (télen ez biztos nehezebb :) ). A következõ betonút átkelés már érett bükkösbe vezetett, egyre meredekebb terepen. Kezdtünk jól leizzadni, több túrázó a térképet nézte, mert nem hitte el, hogy erre kell jönni. Én hajtottam tovább kis csapatomat, persze csak módjával, mert nem akartam elvenni a kedvüket. A gerincre érve így is kicsit zúgolódtak már, és volt egy olyan érzésem, hogy nem veszik komolyan amikor azt mondom, hogy ez volt a legnehezebb szakasz.

Mátraszentlászlón aztán a lekváros kenyér újra meghozta a kedvünket, aztán a Vidrócki csárdában még egy kis sör és a Mátrabérc túráról nosztalgiázás (itt haladt el még nyolc éve) tovább fokozta a jókedvet. Ráadásul innét kezdve folyamatosan ereszkedtünk, csodálatos patakmedrekben sétáltunk és élveztük a tökéletes túrázó idõt. Vándor forrás ellenörzõ pont utáni emelkedés az Ágasvári turista házig meg se kottyant. Itt pedig leültünk tápolni, amihez csatlakozott a ház nagyon bandzsa macskája is. Ezután viszonylag hamar felkúsztunk Ágasvárra, aztán fele akkora sebességgel ugyanazon az úton leereszkedtünk. Innét kezdve gyakorlatilag folyamatos lejtmenetben visszasétáltunk Szorospatakra. A vége 5:43 lett, pedig nem siettünk sehol, azaz a 8 óra bõségesen elég.

A célban kaptunk szörpöt, üdítõt, zsíros és lekváros kenyeret, aztán egy házzal arrébb a rajtkor rendelt 540 forintos nagy adag babgulyást is betoltuk. Összességében remek túra volt, jó szervezéssel, szép útvonalon. Az útvonalról még annyit, hogy volt aki panaszkodott, hogy nehéz volt eligazodni, nem volt szalagozás és az itinert sokat kellett olvasni. Szerintem nem volt igazán gond, az elején a trükkös rész ki volt szalagozva, utána pedig vadiúj jelzések voltak. Igaz a végén a piros jelzés kicsit gondot okozott, mert néha furán kanyarodott, de mindig megtaláltuk végül.


bye, krajo
 
 
 Túra éve: 2008
efemmTúra éve: 20082008.05.27 12:56:28
megnéz efemm összes beszámolója
(Levélben érkezett rendezõi összegzés.)

Vidróczki túrák Szorospatakon

Csodálatos napfényes idõben 157 induló vállalkozott, hogy leküzdje idén a Vidróczki Teljesítménytúrák valamely távját.

A legnépszerûbb távnak a 31 km-es útvonal bizonyult (56 fõ), de 41-en gondolták, hogy a 63 km-es távot választják. A további távok és résztvevõk: 17 km (35 fõ), 46 km (25 fõ).
Szorospatak, immár harmadik alkalommal adott otthont a Vidróczki túráknak, amelyet a Bátonyterenye Város Sportegyesülete szervez. A múlt évi esõs idõ helyett napsütés fogadta a reggel 6 és 10 óra között induló versenyzõket, akik távjuktól függõen egy, vagy három alkalommal számíthattak frissítõre, szendvicsekre, csokoládéra útjuk során. A legnagyobb forgalom a Vidróczki csárdánál alakult ki, ahol mind a négy táv versenyzõi befutottak frissülni. A túrák során bejárták a Maconkai tavat, az északi Mátra néhány látványosságát (Bec-kút, Galyavár, Vörös-kõi kilátó, Galyavár, a déli lejtõk egy részét (Nagyparlag, Zám-patak völgye) és Vidróczki vonatkozású helyeket (Vidróczki csárda, Vidróczki barlang). A hosszabb túrák során többen végig futották a távot! Bõven akadtak olyanok is, akik már nem elõször rótták a kilométereket hegynek föl, s völgynek le. Különösen a bõséges szintemelkedések miatt népszerûek a Vidróczki túrák távjai, amely idén az MSTSZ bajnokság egyik állomása is volt. A nevezettek közül 22 induló az országos bajnoki futamban is versenyben volt. A nap végén, 22 óra körül érkezett be a legutolsó túrázó, s bár 5 fõ sérülések, egyéb okok miatt feladni kényszerült a távot, összességében eredményes túranapot zártak.

Eddigi létszámadatok: 2006 (204 fõ), 2007 (126 fõ), 2008 (157 fõ)

A verseny legjobbjai voltak
17 km-es távon: 1. Horváth Miklós (1975) 2:33, 2. Utassy Gábor (1960, Bátonyterenye) 3:26, 3. Gerlai Zoltán (1954) 3:43
31 km-es távon: 1. Rontó Sándor (1960, Püspökladány) 3:55, 2. Bartha Sándor (1967, Gyöngyöspata) 5:35, 3. Szerzõ Zsolt (1978, Gyöngyös) 5:44
46 km-es távon: 1-2. Keresztes Róbert (1978, Ráckeve) 7:01, 1-2. Révész Ádám dr. (1972, Budapest) 7:01, 3. Takács Péter (1973, Budapest) 7:55
63 km-es távon: 1. Sápi Endre (1961, Petõfibánya) 7:33, 2. Nosza Gábor (1967, Ecséd) 7:50, 3. Törõcsik ANdrás (1962, Budapest) 9:17

Néhány település, ahonnan érkeztek a túrázók: Szeged, Erk, Budapest, Debrecen, Nyíregyháza, Békéscsaba, Kecskemét, Mezõberény, Szentes, Miskolc, Ohat-Pusztakócs, Pásztó, Gyöngyös, Hatvan, Salgótarján, Alsótold, Petõfibánya, Százhalombatta, Dunakeszi, Inárcs, Tarnazsadány, Egercsehi, Ózd, Tiszavasvári, Gyöngyöspata, Szekszárd, Tar, Atkár, Szolnok, Hódmezõvásárhely, Vásárosnamény, Egyek, KArancslapujtó, Nagytarcsa, Vécs, Szigetszentmiklós, Tököl, Biatorbágy, Mátraszentrimre, Budaörs, Ebes

Danyi Zoltán titkár, szervezõ
www.bvse.hu
 
 
 Túra éve: 2007
qvicTúra éve: 20072007.06.10 21:01:12
megnéz qvic összes beszámolója
Vidrócki 46 2007

Tavaly már nagyon megtetszett ez az új mátrai túra, és sikerült idén is részt vennem rajta. A hajnali 4:40-es kelés mondjuk nem ment könnyen, nem sok híja volt, hogy írok egy sms-t Ákosnak, h ne várjon rám, mert visszafekszek aludni. Nagyon fáradt voltam, de végül 10 perc visszafekvés után feltámolyogtam, és összeszedtem a dolgaimat. Nem akartam cserbenhagyni Ákost, akivel megbeszéltem, hogy együtt indulunk.
5:20 körül járt, mikor kiléptem az ajtón. Hideg nem volt, felhõs volt az ég éjjel. Ezt onnan is észrevettem, hogy ahogy kiléptem cseperegni kezdett az esõ. Na szépen vagyunk... Végig esett odafele menet, igaz elég haloványan. Mikor már Pásztó környékén jártunk abbamaradt. Nagyon érdekes képet alkotott a Mátra most messzirõl, szinte kétfele szakadt, az egyik fele felhõben esõben, a másik fele világosabb és tisztább. Reméltük, hogy csak a szélét kapjuk meg a hatalmas felhõnek, amíg az északi oldalon kolbászolunk, és megússzuk az esõt. Nem így lett persze, mire odaértünk Szorospatakra már ismét cseperegni kezdett. Kicsit még szedelõzködünk mielõtt belépünk a rajthelyre. Közben egy-két ember éppen elindul a túrán. Azaz indulna, de csak tanakodnak a kijáratnál, látszik, hogy fogalmuk sincs merre induljanak. Végül pont az ellenkezõ irányba indulnak, mint amerre kéne. Aztán megtalálhatták a leírást a füzetben, mert egy perc sem telt el és már jöttek is visszafelé. :)
A nevezés flottul ment, nem sokan lézengtek még a starthelyen. Ákos a 63-as távra nevez, én a 46-osra. Most kivételesen egy könnyû sétát terveztem, és a 63-as táv még sétálva sem fért bele ebbe a kategóriába. Hogy véletlenül se kezdjek futkározásba, egy nagyobb hátizsákot hoztam magammal telepakolva jó nehézre, és plusszban még egy fényképezõgépet egy másik táskában a nyakamba akasztva. A starthely nagyon kellemes helyen van egyébként, az erdei tábor nagyon kultúrált benyomást kelt. Az egyik faházból kilépve 7:15-kor indulunk neki a távoknak.
Ákos szólt, hogy szeretne felvenni egy erõsebb kilépõs tempót. Hát jó, akkor tartom az iramot addig amíg együtt megy a két táv, de futni semmiképpen nem akartam. Az Õ gyalogos tempóját viszont nem bírtam egy-egy kisebb kocogás nélkül tartani, mikor meg-megálltam fényképezni az amúgy nagyon tetszetõsen induló tájat. A hely névadója, a Szoros patak völgye igen látványos még így a szemerkélõ esõben is. Az utunk Nagybátonyon keresztül vezet, itt a piros keresztre áttérve elindulunk felfelé talán a túra elsõ észlelhetõ emelkedõjén. Az utca hamar szerteágazik, emlékszem, hogy tavaly is tanakodtunk akkori futó társaimmal, hogy melyik lehet a helyes út, mert jelzést itt nem találtunk. Pedig csak az igen részletes leírásba kell beleolvasni és máris magabiztosan haladhatunk tovább az arany középúton. ;) A temetõ mellõl visszanézve máris pompás panoráma tárul elénk, pedig még alig mentünk felfelé. Csodás hely ez a része is a Mátrának. Ákos persze már száz méterekkel elõrébb, amíg én bámészkodok és fotózok. Szedem a lábamat, hogy utólérjem. Hatalmas mezõn haladunk tovább, ahol legelészõ bocikat látok meg.. már megint lemaradok :) Lassan kocogva próbálom ledolgozni a hátrányomat. Maconka elõtt már együtt haladunk beszélgetve. Elõttünk egy kisebb csapat alternatív útvonalat választ a horgásztó irányába, és nem mennek be a faluba. Mi egy darabig követjük õket, aztán visszafordulunk, mert arra tisztán emlékszem, hogy be kell menni a községbe, és onnan kell megközelíteni a tavat a fõútról. Beleraktunk egy kis kerülõt, 5-10 percet elvesztegetve. Semmi gond, ez belefér. Nagy nehezen megtaláljuk azt az utat, amin hivatalosan is vezet a túra. Itt egy futó robog el mellettünk. Ahol elérjük az ózdi utat egy remek kis információs tábla található az út szélén. Ákos böngészgeti egy kicsit, aztán nyomulunk tovább a tó irányába. Ez lesz az elsõ ellenõrzõ pont. A túrafüzet szerint a 2. :) Az amúgy tökéletes térképvázlaton ezt az egy dolgot nem értettem, hogy miért nevezik a starthelyet 1. ellenõrzõ pontnak.
Ezt a hatalmas horgászparadicsomot tényleg érdemes mindenkinek megnézni a saját szemével is. Nagyon szépen kiépített és gondozott tóegyüttes tárul a szemünk elé, ahogy befordulunk a külsõ parkolóba. A halõrháznál találjuk a pontot, ahol két srác nyom nekünk pecsétet az igazolófüzetbe. Ákos számolgatja az idõt és kissé gondterhelten kijelenti, hogy bele kéne húznunk, mert lassabban haladunk, mint tervezte. Szóltam neki, hogy részemrõl okés, de ezzel szöges ellentétben bõszen fotózni kezdtem a környéket. :) Így aztán a tó mellett hosszan haladó mûutat végig fényképezéssel megtûzdelt kocogással abszolváltam. Brr.. Ennyi cuccal még ilyen lassan sem jó futni. :) Az út vége felé szalagok segítették megtalálni nekünk azt a jelzetlen dózerutat, amin megkezdtünk utunkat végre a Mátra irányába. Elõttünk csodás hegyvonulatok húzódtak. A kilátás a zöldellõ mezõn haladva pazarr volt. Menet közben elértük a piros jelzést, amin még elég hosszan mendegéltünk, mire megérkeztünk Felsõlengyendre, ahol meglepõ módon a jelzésen egy elágazásnál találjuk a 2. pontot. Tavaly itt még egy kitérõt kellett tenni, most ennyivel rövidebb lett a táv.
Innen továbbindulva rögtön felébredünk. Vége az altató lankás szakasznak, kemény emelkedõ kezdõdik. Ákos rendíthetetlenül nyomja elõl, én szépen lassan szakadozok le tõle. Futni nem futhatok, másképp viszont nem tudnám beérni, így aztán már kezdek lemondani arról, hogy a távok utolsó közös pontjára, vagyis Mátraszentistvánra együtt érünk be. Próbálok azért egy jó egyenletes tempót tartani felfelé, így aztán pár futó ugyan simán elmegy mellettem, viszont én is megelõzök pár komótosabban haladó (láthatóan a szintektõl kissé megfáradt) túratársat. A vége felé viszont elkezdett kicsit rakoncátlankodni a térdem. A Vöröskõi kilátó alatt érem utól Ákost nagy meglepetésemre. Látom, hogy kicsit meg van zavarodva, nem tudja merre menjen egy elágazásban. Már a mûút felõl jött vissza, mert nem találta a leágazást. Megnyugtatom, hogy jó fele indult pedig, és most már ketten indulunk Mátraszentistván irányába. A pont hamar meg is van már innen, és nagyon jókor jön. A tavalyi helytõl pár méterrel odébb találjuk az életmentõ asztalkákat, ahonnan jól belakmározunk. Én a lekváros, Ákos a zsíros deszkákat nyomatta befelé. Többen beérnek közben még a pontra, itt mindenki megpihen kicsit. Beszélgetünk még egy kicsit, aztán kétfele indulunk tovább.
Itt válik le a 46-os táv a hosszabbtól, így én másfele veszem az irányt, mint a többség. Vagyis inkább mint mindenki más, mert magányosan indulok el a sípályák irányába. Nincs is ezzel semmi baj, élvezem a tájat, ahogy ereszkedek a Csörgõ patak völgyébe. Itt újra elõkerül a fényképezõ gép. Lejjebb megjelenik az elég nagy hozamú patak is, amin az átkelések még egy kis plussz izgalmat hoznak az amúgy sem unalmas szakaszra. Menet közben utólérek két túratársat, akik a 17-es távon küzdenek, és fogalmuk sincs, hogy jó fele haladnak -e. Megnyugtatom õket, hogy igen, a jobbra letérés még lejjebb lesz. Nemsokkal késõbb le is érünk a völgy aljába, ahol én is jobbra fordulok. A Csörgõ malomnál szétnézek, csinálok pár képet, majd akkorra már sokadszor újra átmászok a patakon, és a hegyoldalban oldalazó ösvényen folytatom az utam. Itt egy rövid szakaszon nagyon oda kell figyelni, nem könnyû a ferde úton megmaradni. Ezután az út kisimul, de a táj ugyanolyan szép vadregényes marad, ez egy gyönyörû része a túrának. A tempóm már rég nem olyan feszes, mint az elején Ákossal, most is kellemes sétával érem el a Vándor forrást, a következõ ellenõrzõ állomást. Itt is készítek pár fényképet a kiépített forrásról és a pontõrökrõl, majd haladok tovább a Csörgõ patak völgyében Mátraszentkeresz felé. Ezt a részét jobban ismerem a völgynek, erre sokat jártam már. A faluba beérve arra számítok, hogy itt is EP-t találok, de az itinert elõszedve rájövök, hogy itt nincs pont, a következõ majd a túra névadó barlangja lesz. Az elõzõ évben odafelemenet kavarogtam egy kicsit pár túratárssal, így most már jól tudtam, hogy merre induljak tovább a vendéglõtõl. Újabb patakátkelés itt is, majd az út emelkedésbe kezd. Jönnek a cseles elágazások, amiket most gyorsan magam mögött hagyok, és elég hamar el is érem azt a helyet, ahol tavaly le kellett térni a jelzett útról a barlang felé. Újabb meglepetésként ér, hogy ez a pont is közelebb van idén, az elágazásban találom a pontot. Gyors pecsét, és mászás tovább.
És a java még csak most jön. Az emelkedõ egyre meredekebb, és közben már az idõ is melegebbre fordul. Szépen komótosan haladok a kicsit susnyával benõtt ösvényen. A kilátás egyre jobb, ahogy feljebb és feljebb érek, érdemes kicsit visszafele is tekintgetni. Hosszabb mászás után érek el egy remek kis tisztást a hegytetõn, ahonnan pompás kilátás vár a magas Tátrára. Ez igen! Közben telefonon megtudom Ákostól, hogy nincs nagyon leszakadva tõlem, és már Õ is túlvan a barlangos pontnál. Ez nagyon meglep, tudom, hogy gyors, de ez azért túlzás, nagy kitérõt kellett nekik csinálni. Kiderül, hogy valahol elkavart és kimaradt egy pontja. :( Mindenesetre nyomja tovább rendületlenül a hosszabb távot. Nem ér utól addig, amíg ismét kétfelé ágazik a két táv, így már csak a célban futunk ismét össze. Nekem a következõ pont az emlékezetes Szalajka tetõ, ahol az elõzõ évben nem találtam rá a pontõrökre. Most szerencsére egy faágra kitûzött papírlapon figyelmeztettek arra, hogy hol kell letérni a jelzésrõl a pont felé, így meg is találtam azt. A hatalmas füves mezõrõl csodálatos kilátás nyílt a Mátrára, megérte kirakni a pontot a hegy szélére. Most már nagyon jó dolguk volt a pontõröknek, nyoma sem volt már a reggeli esõnek, szépen sütött a nap. Fotózgattam egy sort mielõtt továbbálltam.
Az út lejtésnek indult, most hosszú ereszkedés következett vissza Mátrakeresztesre. Elõször erdõs ösvényen, majd hatalmas mezõkön át kanyargott az út lefelé, csodálatos panorámákkal megtûzdelve. Ez az út is élményszámba megy. Volt egy két elágazás, ahol elbizonytalanodtam, de végül jól emlékeztem tavalyról mindenre, és nem volt gond a lejutással. A faluba visszaérve még hosszan kellett kanyarogni az utcákban, mire a következõ EP-hez értem az ABC mellett. Itt nagyon kedves és lelkes csapat fogad a pontnál, ahol ismét degeszre zabálhattam mindenki magát. Beszélgettünk kicsit amíg visszatöltöttem az energiákat, majd felfrissülve indultam tovább lefelé az utcán.
Kereszteztem azt az utat, ahol nemrégiben elõször áthaladtam, majd a sarkon az erdõbe beugró kis ösvényen emberes emelkedésbe kezdtem. A meredek út aztán hamar megadta magát, és megszelidült kicsit.
A Kosik tanya pont valójában az erdõ közepén található. Itt kapok egy kis eligazítást a út további részérõl, ahogy tavaly is, igaz, most már nincs igazán szükségem rá.
Az emelkedõ még mindíg tart, sõt egy-két helyen újra beleerõsít, hogy Ágasvár felé tartok. Ez megint egy rövid szakasz, itt most sûrûn jönnek a pontok egymás után. Az ágasvári turistaháznál sok kiránduló pihenget szokás szerint, én nem állok meg, meg is kezdem a mászást a csúcsra. Útközben készítek pár fotót a vadregényes ösvényrõl. Fent a kilátás nagyszerû, de most inkább sietõsen indulok is lefelé. Jól haladok a kõrengeteg között, de kényelmesebben ereszkedek, mint a Mátrabércen szoktam. Elérem másodszor is a turistaházat, amit most a mezõn át elhagyva le akarok fotózni, de pont lemerülnek az aksik. Sebaj, van másik szett. Nekiállok átszerelni, újra belövöm a képet, meg se mukkan a gép. Hmm.. lehet, h nem töltöttem fel? Sebaj, van 3. szett. :) Kipróba, ezzel már beindul a gép, de fotózni most sem tudok, mert exponáláskor elsötétül minden rajta. Remek. Na inkább elpakolok mindent és haladok tovább. Sajnos így több képet nem tudtam csinálni. Az út most már többnyire lefelé halad, könnyen mennek az utolsó kilóméterek. Menet közben egy jófej kiskutya csatlakozik hozzám. Rendesen a jelzésen halad, de gazdája nincs neki. Egy jó darabon jön velem, majd elõreszalad. Gondolom már ismeri a terepet... :) És valóban nem sokkal késõbb vissza is érek az erdei táborhoz. Cél, gratuláció, frissítés, díjazás. Hát ez remek volt megint. ;)
A célban még megvárom Ákost, akit még sosem láttam ilyen elszántnak, mint ezen a túrán. Csapzottan toppan be a célba, folyik róla a víz, látszik hogy sokat belefutott. Alig hittem a szememnek. Neki kalandosabb útja volt, amirõl jókat viccelõdtünk a rendezõ brigáddal is. Elhintettünk egy-két építõ jellegõ kritikát a leírással kapcsolatban, amire õk vevõk is voltak, mert feljegyezték õket. Összeszedtük magunkat, és kellemesen elfáradva hazafele vettük az irányt.
Köszönjük szépen a remek túrát, annyira jó látni a fejlõdést és a fejlõdni akarást a szervezésben. Csak így tovább! Nagyon jó kis túra ez már most is, alig várom már a következõt. ;)

Képek:
http://kep.tar.hu/qvic/50479796#2
 
 
nedus65Túra éve: 20072007.05.13 08:24:41
megnéz nedus65 összes beszámolója
Ettõl az évtõl kezdve új túra-társam lett : a lányom .
Végre elérkezett abba a korba , amikor már jöhet velem , nem csak családi kirándulás gyanánt , hanem igazi , komoly megmérettetésre , teljesítmény-túrákra. Persze , azért kizárólag az õ korosztályának megfelelõ távokat keresünk . Az elsõ túráján , a Kevély-alatti Bolyongáson olyan jó élményekkel tért haza , hogy azóta "rágja" a fülemet , hogy menjünk megint . Egy kicsit nehéz összehozni , mivel meg Apa a Kinizsire készül , de úgy gondoltam , hogy egy héttel elõtte még belefér egy könnyebb 15-ös a Mátrában .
Így hát szombat reggel 7-kor elindúltunk Bátonyterenyére , illetve az onnan náhány kilóméterre lévõ Szorospataki Erdei táborba . Pestrõl az út alig több , mint 1 óra volt , és néhány perces nevezés után ,8:15-kor már el is indúltunk .
Kicsit borús , szemerkélõs idõ van .
A rajt után , alig 200 méterre már sikerûlt is eltévednünk . ( ez tök ciki : Apa a nagy túrázó , és a második közös túránkon már másodszor kever el ! )Az itiner szerint jobbra fordúltunk , és a kerítés mentén , a zöld jelzésen haladunk . Minden stimmelt , kivéve azt a dolgot , hogy a papír szerint az út folyamatosan emelkedik . A mienk pedig inkább lejtett és ráadásúl távolodott a Mátrától .
De mivel láttunk másokat is erre menni , kezdetben még nem gyanakodtunk . de ahogy teltek a percek és a távolban házak tüntek fel , egyre ganúsabb lett a dolog . Az elsõ házaknál egy kapálgató bácsika elmondta , hogy ez bizony Bátonyterenye , és a mi utunk az pont ellenkezõ irányban található .
Nem túl lelkesen , de visszafordúltunk . Nekem sem volt jó hír , hogy fölöslegesen tettünk meg 2.2 km-ert+ ugyanezt vissza , de képzelhetitek egy 10 éves reakcióit !
Végül is visszamentünk majdnem a rajtig . Ott találkoztunk más túrázókkal is , akik szintén a helyes utat keresték . Végül is ráletünk . Kb. 50 m-rrel elõbb kellett volna befordúlnunk egy gazzal teljesen benõtt " ösvényre ", ahól csodák-csodája kb.15 méter után lett zöld jelzés és kerítés is . Az út meg valóban emelkedett , egészen Mátraszentistvánig , a 4.2 km-es ellenörzõ pontig , a Vidróczki-csárdáig .Ott egy kis lekváros kenyér evés is mentünk is tovább . Itt megint némi gondunk támadt , a sípályák tövénél a a Z+ eltünt . Újabb túrázókkal keresgettük az elveszett jelzést , ami végül is meglett , bár magamtól talán sosem találtam volna meg . Innen az út a Csörgõ-patak medrében haladt , a jelzések viszont továbbra is csak idõleges voltak meg , ez azért néha okozott egy kis bizonytalanság-érzést .
Egyszer csak , kicsit váratlanúl , elérkeztünk a Vándor-forráshoz , amit egy kb.500 m-es ida-vissza úttal lehetett megközelíteni . Jót ittunk a forrásból , és megkezdtük az utólsó mászást Ágasvár felé . A túrísta háztól , a végsõ szakasz a csúcsig elég kemény , de az élmény , a látvány mindenért kárpótol minket . Náhány fotó és már mentünk is lefelé .Innen kezdve jellemzõen már lejt az út , egésszen a Szorospataki táborig .
Átvettük a kitûzöket és okleveleket , aztán nagy zsíroskenyerezésbe kezdtünk .
Némi megjegyzés : egy kicsit jobb jelölésekkel és sokkal pontosabb itinerrel tökéletes lett volna a túra . Több helyen km-es tévedések voltak benn , egy ponton pl- az írta , " egy kilóméter után elérjük az országutat " ez a valóságban 2.2 km volt , pedig kizárólag a jelzésen haladtunk .
Az elsõ 2 óra után gyönyörû napos idõnk lett , a végére már majdnem hogy meleg . Kellmesen elfáradva és nagyon jó élményekkel tértünk haza , ráadásúl a lánykám elkönyvelhette élete elsõ 20 km-nél hosszabb túráját , 5 óra 45 alatt
 
 
 Túra éve: 2006
lutakTúra éve: 20062006.11.04 22:11:42
megnéz lutak összes beszámolója
Vidróczki 58 … öööö 67 :)

Hirtelen felindulásból jelentkeztem Sir Dan autójába csütörtök este, mivel épp meginogtam lelkiekben a kinizsis reményeimet illetõen. Gondoltam próbára teszem magam! A próba nagyságába viszont nem is gondoltam bele, ha ezt tettem volna, biztos inamba száll a bátorság. :)

Szóval Sir Dan 4:30-kor várt lent a villamosmegállónál. Kb. 3 percet késtem, de még tartani tudtuk Dani idõtervét és miután felvettük Sancit, Alexát és Jámbort, elindulhattunk a pontosan kidolgozott útvonalterv szerint :) A rajt helyszínét, a szorospataki gyerektábort gond nélkül megtaláltuk. Nevezésnél engem az 58-as táv asztalánál ülõ lány mindenképp a szemben lévõ rövidebb távokhoz akart irányítani, de én mondtam, hogy ezt szeretném választani. :) Végül 6:30-kor elindultunk.

Elindultunk a névadó patak szép völgyében és rövidesen Nagybátonyba értünk. Itt sikerült amatõr hibát elkövetnünk, nem figyeltünk a gyanús piros +-re és a mellettünk megálló rendezõnek hittünk, mikor azt mondta: menjünk jobbra, ott leszek fent a dombtetõn a pontõr lányok. Ott is voltak, de az a kettes pont volt! Nekünk még a piros +-en kellett volna menni Maconkáig, és ott a víztározó partján volt az elsõ pont. Tehát itt rögtön rátettünk a távra bõ két km-t és máris csúszásban voltunk az idõvel, mivel valahogy senki sem kezdett tempót menni. A víztározónál a ponton találkoztunk Gethe Lacival. Itt máris kis fejtörést okozott a piros jelzés megtalálása, de végül sikerült. :)

Visszatértünk a már érintett Felsõlengyend-Pusztatemplom nevû pontra, majd rövid szalagos szakasz után a sárgán végre a hegyek felé vettük az irányt a kicsit értelmetlennek tûnõ síkságon keringés után. Jámbor az emelkedõn lassabb tempót választott, és mivel õ a 43-as távra nevezett, nemsokára úgyis másfelé vette az irányt, tehát elváltak útjaink. Elértük a S+ jelzést és megint nehezen értettünk meg az itinert, de csapatmunkával sikerült. :) A Vörös-kõi-kilátó után megint tanakodás következett, és szabályos útvonalkövetés: a mátraszentlászlói hurok után mentünk be Mátraszentistvánra, a Vidróczi csárdánál lévõ pontra, mely frissítõpont is volt egyben. Itt találkoztunk egy kissé morózus hangulatban lévõ FB csapattal, majd láttuk Gethét elsietni. Megállapítottuk egyébként, hogy mennyire más most a hangulat, mint a MB-en/Hanákon volt. Valahogy egyikünk sem viccelõdött annyit, mint akkor.

Innentõl már jóval kevesebb túrázóval találkoztunk, mivel itt vált el az 58-as táv a többitõl. Mi visszafordultunk Szentlászlóra és a kék+ -en elindultunk Mátraalmás felé. Aztán itt következett a lihegõs mászás Galyavárra. A pont csalóka módon volt elhelyezve a szikla szélén, utána még emelkedõ volt tovább is. Nemsokára elértük a KPS jelzést, amit három hete már láttunk, és útbaigazítást adtunk néhány tájfutó térképpel bolyongó kirándulónak. Ezen a szakaszon kezdtem érezni, hogy milyen nehéz lesz még ez a túra. A lábaimban igencsak benne volt a hirtelen megmászott sok szint, és valahogy nem akarták felvenni a sebességet a most következõ könnyebb szakaszokon.

A következõ pont Mátraszentimrén az ABC mellett várt minket, ahol Sanci bánatára 10 perccel elõttünk zárt be a bolt. Ismét feltöltöttük a vízkészleteket és csokit majszoltam. Aztán irány az elsõ patakvölgyes szakasz a Z négyzeten, a Csörgõ-malom felé. Ez szép rész volt és még normálisan járható is. :) Sanci elkezdte kattogtatni a fényképezõgépet. :) A Vándor-forrásnál lévõ ponton itiner szerint 30 km-nél jártunk. A Po jelzésû Csörgõ-szurdok gyönyörû volt a hatalmas sziklákkal és sziklák fölé kinövõ fákkal! A patakvölgyet követve nemsokára kiértünk Mátrakeresztesre, a sörözõhöz. Itt pihenõt tartottunk fagyizással és kajálással egybekötve.

A pont a közeli Vidróczki-barlangnál volt. Itt hosszas tanakodásba kezdtünk, hogy vissza a P+ -en vagy felfelé a pirosig, mivel félreérthetõen fogalmazott megint az itiner. Végül helyesen döntöttünk és felfelé vettük az irányt a P+-en egy meredek emelkedõn. Hirtelen rám tört a negatív hangulat. Olyan nehezen másztam fel a rövidke emelkedõn és tudtam, hogy csúszásban is vagyunk, én abban sem hittem, hogy végigvánszorgom a hátralévõ távot, ott van még Ágasvár is a végén, és az biztos, hogy teljesen esélytelen a szintidõ. :( … Pedig még nem is tudtam, mi vár ránk a következõ hosszú völgyben! Teljesen eluralkodott rajtam a kétségbeesés, hogy mi a francnak vagyok én itt szívatni magam és a többieket, addig kell visszafordulni, amíg lehet! Gyorsan közöltem is, hogy én most itt, amint elérjük a pirosat, visszafordulok Mkeresztesre és bevárom õket. Persze mindenki tiltakozott, hogy ne tegyem, de akkor már eldöntöttnek éreztem. Sanci próbálkozott lebeszélni, de én csak hajtogattam leginkább magamnak, hogy nem megyek én Kinizsire, meg semmi más hosszú túrára, nem is értem, mit akartam ezzel a hülye ötlettel. Nem valók nekem csak a 30-40-es túrák, másra én alkalmatlan vagyok. És különben is nem vagyok kitartó, ez az én legfõbb bajom. Sanci erre megjegyezte, hogy talán pont ezzel tudnék változtatni ezen a bajon. :)

Persze elértünk a piroshoz… és továbbmentem felfelé! Nem is tudom, talán leginkább azért, mert tudtam, hogy borzasztó csalódott lennék, és teljesen nem tudnék nyugodt lelkiismerettel a tükörbe nézni, ha most feladom. Szóval mentünk a Nyikom-rét felé. Itt beértük Alexát, aki épp nagyon morcos volt, mert megint hülyeségeket írtak az itiner szerzõi. A leírás, térkép és minden infó egybevetése után simán megtaláltuk a vadiúj zöld jeleket, ami a leírás szerint hiányzik! A kerítés mentén egy tarvágáson botorkáltunk lefelé, míg végre kiértünk egy erdészeti útra. Onnan egy hirtelen balkanyar be a bozótosba, és gyorsan leereszkedtünk egy patakvölgybe. Út itt nem volt, csak jelek, ezerszer átkelve a patakon, gyakorlatilag szinte a patakmederben kellett menni. Nem tudom hogyan, de mire idáig értünk, teljesen helyreállt a lelki békém, mivel ellenálltam a kísértésnek és nem adtam fel. Mondtam is Daninak és Sancinak, hogy betartották az ígéretet, mert kirángattak a holtpontról. :)

A szintidõ beérése itt már teljesen lehetetlennek látszott, mivel a köveken, patakon és kidõlt fákon botorkálás kb. 3 km-en át minden volt, csak gyors nem. A ki tudja hányadik patakátkelésnél persze sikerült egy rossz kõre lépnem, és a bal lábamon lévõ bakancsot teljesen megfürösztenem a vízben. :( A zoknim és bakancsom csurom víz lett. Ez késõbb persze annyiban okozott gondot, hogy teljesen felázott a lábam, és akkora vízhólyag lett a sarkamon, amilyet még nem sikerült produkálnom eddig. A végén ez már elég kellemetlen volt a sötétben botorkálásnál. Alig vártuk a pataktól kiágazó Z négyzetet, ami végre jól járható út volt! Itt vártak minket a mezõn egy pokrócon a nagy-parlagi pont õrei. Kaptunk egy kis szóbeli eligazítást a következõ sárga jelzésrõl, és irány vissza Mkeresztesre! Végül is egészen jól követhetõ volt a jel, de már elég lassan haladtunk. Egyszer megálltunk bakancsot igazítani Danival, mert már sok kavics szúrta a lábunkat. Itt néztem meg a lábam, de olyan vacakul nézett ki, hogy inkább nem kellett volna. :)

19:40 körül értünk a mátrakeresztesi kajapontra, 10 perccel pontzárás után. Már bepakolták a kaját a kocsiba és épp indultak volna, mikor odaértünk. Pecsétet még kaptunk, de kaját már nem, csak azt az infót, hogy nem kell felmenni Ágasvárra, csak a th-hoz. Két túrázó, akikkel sokszor összefutottunk a túrán, épp beült a kocsiba, mert feladták. És ott volt Balázs bácsi is, aki a 43-ason indult, el is kavart párszor. Szeretett volna velünk továbbjönni, de a rendezõk nem engedték. Egyébként mi voltunk az utolsó terepen lévõ túrázók. :)
Innen továbbindulva hirtelen kellett bevágni jobbra az erdõbe egy meredeken emelkedõ ösvényre. Végig a P négyzetet kellett követni a következõ pontig, a Kosiktanyáig, ami egy romos ház volt, már pontõrök nélkül. Itt kaptuk elõ a lámpákat és elkezdtünk megközelíteni az Ágasvári th-at a Z jelzésen. Néha teljesen tanácstalanul kerestük a jeleket az éjszakában, de végül mindig meglettek valahogy. :)

A turistaházban pontõrrel már nem találkoztunk, viszont ott volt két túrázó, akik a rövid távon voltak, aztán felmásztak megint a th-hoz sátrazni. Õk mondták, hogy állítólag 5-6 km-rel van elmérve a táv. Hogy legyen innen is pecsétünk, az itteni kéktúra pecsétet nyomtuk bele az itinerünkbe. Aztán egy kis üdítõ/kávé után nekivágtunk a csúcsnak. Felfelé ok volt, csak kicsit lassan másztam, de megérte az éjszakai csúcsfotóért! Lefelé viszont elég durva volt, mert rosszul láttam és nehéz volt a meredek terep. A th mögött kissé nehezen bukkantunk rá az útra, ami állítólag a csúcstól számítva 3,6 km múlva a célhoz visz! Hát ezt sokkal többnek éreztük. Mikor végre kiértünk az aszfaltútra, ami a táborhoz vezetett, elkezdett esni az esõ! Már korábban hallottuk hírét telefonon, hogy Bp-en esik, reméltük, hogy minket elkerül. A vicc az volt, hogy amint elértük a tábor kapuját, el is állt. :)

A célban legnagyobb meglepetésemre még ott találtuk a rendezõket! A hivatalos záróra 22.00 volt, ehelyett mi 23:21-kor érkeztünk! Nagyon kedvesek voltak, kaptunk díjazást és még kajával teli asztal várt ránk. Aki teával kínált, még szabadkozott is, hogy sajnos már kihûlt, de szívesen megmelegíti. :) Ez a fogadtatás nagyon jólesett!

Lassan összeszedtük magunkat, és elindultunk a kocsihoz. Ott még egy darabig elszöszmötöltünk az átöltözéssel, én kaptam száraz zoknit Danitól. Köszi. :) Szegény Jámbor tényleg nickjéhez illõen tûrte az 5 óra várakozást és utána, amíg végre összeszedtük magunkat az induláshoz. Dani nagyon álmos volt, így igyekeztem legalább én is ébren maradni és néha próbáltam valami értelmes beszélgetésfélét folytatni. De nehezen ment. :) Sanci és Alexa rögtön elaludt, mivel mindketten betegen jöttek túrázni, és gondolom, így jól elfáradtak. Végül 2-re értem haza és zuhantam az ágyamba.

A tanulság annyi, hogy meglepõdtem magamon. Egész sokat bírok menni. :) És még tényleg jó is volt a túra, nem szenvedés, néhány rossz pillanatot leszámítva. Az éjszakai kalandtúra kifejezetten tetszett, csak már fájt a talpam, de kibírható volt. Az biztos, hogy egészen más hangulata volt, mint a Hanáknak, de mindkettõ jó volt. Nagyon örülök, hogy nem adtam fel. :)
Köszönöm az egész csapatnak!

lutak

 
 
geo-elvontTúra éve: 20062006.10.31 15:19:45
megnéz geo-elvont összes beszámolója
Vidróczki 27

Valójában nem is tudom mi vett rá, hogy eljöjjek erre túrára, hiszen ha azt nézzük a nagybátonyi vasútállomástól még valamivel több mint 4 kilométert kell gyalogolni a rajtig, aztán a célból majd vissza. Az már 35… kinek van kedve plusz 8 km-t gyalogolni?! Nem is igazán értem a rendezõket, no mindegy van busz is. A volánmenetrend azonban ismét megtréfált, hiszen a reggeli vonathoz nincs csatlakozás. Annak ellenére, hogy elsõ rendezés volt a túra, több túratársra számítottam, gondoltam begyalogolunk majd közösen, így csak eltelik az a kevés idõ a rajtig. Mindenesetre a vonatról kb. 6-7 túrázó szállt le s rögtön körbeálltuk a Volán buszmegállóját a menetrendet fürkészve és megállapítva nagyon bölcsen, hogy nincs busz :) Ám szerencsénkre a rendezõk gondoltak ránk és két autót is küldtek, hogy elvigyenek minket Szorospatakra 300 pénz ellenében, nem igazán tiltakoztunk jobb híján. A rajt a nagyon kellemes környezetben lévõ erdei iskolában volt, nevezés és egy szendvics elfogyasztása után fél kilenc körül sikerült elindulnom. A víztározó felé sikeresen elkavartam sokakkal egyetemben, hiszen a P+ jelzés a maga 2km-es szakaszával bizony csak 4-5 jelzéssel büszkélkedhet. Az irány adta magát, így különösebben nem okozott gondot a pont megtalálása. Azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, hogy gyönyörû horgászparadicsomot alakítottak ki itt a Mátra aljában; 2 csinos lánytól kapom a pecsétet, némi eligazítást kérek aztán hajrá, irány az erdõ ami már megváltás lenne ebben a melegben. De közbeszól a szántóföld :) elvileg ez a szakasz amint azt a lányok is elmondták végig szalagozva kellene, hogy legyen Pusztatemplomig. Ennek ellenére nem találok semmit, majd futókat követve lemegyek a patakhoz s azt követve haladok. Helyi mezõgazdasági munkások traktorról vezényelve mutatják, hogy jöjjek vissza patak másik oldalára, mert késõbb már nem tudok. Majd kedvesen elmagyarázzák, hogy jutok el a templomromhoz. A pont nem a templomnál volt, hanem lentebb de már nem volt kedvem megnézni a romot a meleg miatt, még mindig nyílt terepen jöttünk végig kb.10 km-t. Hamarosan csatlakoztunk a vasútállomás felöl érkezõ sárga turistajelzéshez és innen már ismerõs volt a terep a hajdani Mátrai Tánc túrákról, szerencsére már az erdõk árnyékos útjait koptattuk egészen a Vidróczki csárdáig. Út közben összetalálkoztam teljesítménytúrázás doyenjével, Balázs bácsival is, aki a 43-as távot választotta, remélem sikeresen célba ért! Mátraszentistvánon terülj-terülj asztalkám várt minden túrázót , én vajaskenyeret választottam lilahagymával majd egy pohár gyümölcslevet is legurítottam :) Alaposan belakmároztam kedvenc mátrai szakaszom elõtt, ez pedig nem más mint a Csörgõ-patak vadregényes tája. Szeretem a sok patakátkelést, hatalmas követ közötti mászkálást, itt találjuk a malom romjait is, ami még az 1930-as években még mûködött! A völgyet elhagyva a Vándor-forrásnál van a következõ pont, ahol megtöltöm a flaskámat friss forrásvízzel, hazáig majd jó lesz a vonaton elv alapján , engem bizony már várt a finom és mondhatni szokásos pilseni söröm az Ágasvári turistaháznál! „Gyorsan” még „felvágtatok” a csúcsra is, ahol a következõ ellenõrzõpont volt, majd lent a háznál elfogyasztok 2 szendvicset és a sörömet. Lassan komótosan készülök az utolsó szakaszra, ami végig lejt, nem kell sietnem, bõven szintidõn belül vagyok. Egy óra alatt érek le az erdei iskolához, átveszem a szép kitûzõt és oklevelet. A rendezõk segítségével sikerül találnom egy egri családot, akik elfuvaroztak a vasútállomásig, ezt ezúton is köszönöm nekik! Elsõ rendezés volt ez a teljesítménytúra, szerintem jól sikerült. Talán jövõre sikerül egy hosszabb távot is elvállalnom!
 
 
macilaciTúra éve: 20062006.06.18 23:28:37
megnéz macilaci összes beszámolója
Vidróczki 27

Elõzõ (és egyben elsõ) túrám, a Budai Trapp után könnyû kis túra volt: hó nélkül azért egyszerûbb a dolog. Alapvetõen klassz volt az egész, de pár dolog nem tetszett, ezeket megosztom, jobbító szándékkal.

Elõször is, fura volt, hogy bár a Mátrába mentünk, az út elsõ kb. 6 km-ét egy szántóföldön át kellett megtenni. A tûzõ napon megváltás volt az erdõ: igaz, ez legalább sík volt :) A társaim még annyi teljesítménytúra tapasztalattal sem rendelkeztek, mint én, de mivel a szintidõ kényelmes 10 óra volt, nem siettek. Csak késõbb derült ki, hogy ez csak elvileg 10 óra, mert (mivel a nevezési idõ végén indultunk), az állomások sokkal elõbb zárnak, szóval amikor erre rájöttünk, igencsak bele kellett húzni. További furcsaság volt, hogy az itinerbe bevettek egy pontot, ahol nem volt pecsételés: így miután az egyik pontot épp elcsíptük, és az itiner következõ bejegyzése "2 km, 0 szint" volt, és volt még 1 óra a zárásig, pihentünk egy nagyot. Sajnos a következõ pont több mint kétszer ilyen messze volt, elég nagy rohanás lett a végére.

Ezeket leszámítva kellemes volt a túra, fõleg a patakon keresztbe-kasul vezetõ út volt nagyon szép. Fincsi volt a zsíros kenyér is, bár a célban a napközis tea hatására elemi erõvel törtek fel az általános iskolai menzai szenvedések emlékei...
 
 
getheTúra éve: 20062006.05.17 19:50:45
megnéz gethe összes beszámolója
Vidróczki "58" - 2006. május 13.

(Megjegyzés: a *-gal jelölt távadatok a túra igazolófüzetébõl származnak. A körülmények arra mutatnak, hogy a valós adatok ettõl - fölfelé - jelentõsen eltérhetnek!)

"Még nem volt elég, eltûnt a félelem,
hosszú az út, lehet, hogy végtelen

(...)

Van még idõ, van még esély,
Folytatni kell, mielõtt végleg elveszíteném"

(Pál Utcai Fiúk: Elsõ dal)


6:00 Gödöllõ

Vásárolok az éppen nyitó boltban némi reggelit, majd rögtön meg is érkezik Tibet, VadMalaccal és Jaattal a fedélzeten, csatlakozom én is hozzájuk. Az út gyorsan és eseménytelenül telik el, egyedül egy behajtani tilos tábla okoz némi zavart a szorospataki bekötõút elején, de egy helybélitõl megtudjuk, hogy ez csak munkanapokra vonatkozik, úgyhogy rövidesen megérkezünk a rajthoz. A nevezés érdekes, háromasztalos technikájú (nevezés, fizetés, rajt), de mivel nem vagyunk benn túl sokan, sorbanállás nélkül sikerül hamar elindulni.

7:17 Szorospatak, erdei iskola (Rajt, 1. ep.)

Rövid gondolkodás után rövidnadrágban vágok neki az útnak (ennek késõbb még jelentõsége lesz!), övtáskából, amibõl a nagy sietségben kimaradt a telefon, ám nem fordulok vissza, gondolom egy 58 km-es túrán ugyan mi történhetne (ennek késõbb még szintén jelentõsége lesz!). A túra elsõ szakasza egy mátralábi Mátra-nézõ séta, végül is megvan a maga varázsa meg a bemelegítés-jellege, de én nem feltétlenül erõltetném bele ezt a 7-8 kilométert egy mátrai túrába. De végül is mindegy. Nagybátonytól Maconkáig a három kilométeren kb. 2 db piros + jelet fedezek fel, de nem nagy probléma, mert nemigen van a mezõn elágazás. Beérve Maconkára egy Sir Danre emlékeztetõ bézbólsapka vágódik ki az egyik mellékutcából, mint utolérve kiderül, tényleg õ az, fagylaltért tért ki, de kár volt. A pontra érve elõkerül a többi TTBs is, õk már jártak a következõ ponton is, mert valaki rossz felé küldte õket.

8:21 Maconkai tározó, halõrház, 6,3 km (2. ep.)

Csatlakozom a csapathoz, indulunk a tóparton, figyelve az autós horgászokat megállapítjuk, hogy az az igazi sport. Egy helyen szalagozásra kell térni, de szalagot csak egyet találunk, egy oszlopon, aztán vagy két kilométerig semmi. Útközben szembetalálkozunk Balázs bácsival. Mikor becsatlakozunk a piros jelzésbe, akkor már tudjuk, hogy jó helyen vagyunk. Innen már könnyen odatalálunk - van aki már másodszor - a következõ pontra.

9:09 Felsõlegyend - Pusztatemplom, 10,6 km (3. ep.)

Nem idõzünk sokat, haladunk tovább. Az erdõbe érve immár a valóságban is léteznek a szalagok az út mellett, ez az elsõ rendes emelkedõ. Aleksza fején találja a szöget, amikor a sárga jelzésre érve az emelkedõt meglátva megjegyzi, hogy most kezdõdik a tánc. És valóban, itt térünk rá az egykori Mátrai Tánc teljesítménytúra útvonalára. Kisebb-nagyobb emelkedõkkel jutunk fel a Három cserhez (leirtott rész), ahol hiába próbálom felidézni Güszi pénteken olvasott beszámolóját errõl a szakaszról egy elágazásnál. Némi tanakodás után a jelzetlen, de legalább járható ösvényt választjuk, majd az erdõben visszatérünk a helyes útra. Tankolok a Bec-kútból, mert jön a keményebb emelkedõ, sajnos a többiek lemaradnak kicsit, de bármilyen jó is a társaság, úgy ítélem meg, hogy nem fér bele a várakozás az idõmbe, így egyedül érek fel a Vörös-kõre. Felmegyek a kilátóba, ha már a Mátrabércen úgy átloholtam itt, és valahogy úgy tûnik, mintha pár éve másmilyen torony lett volna itt (ezt késõbb más is megerõsíti, szóval nem tévedek). Ide már nincs messze Mátraszentlászló, ahol a közel kilométeres oda-vissza szakaszon szembetalálkozom Bubuékkal (õ épp egy lekvároskenyér elpusztítását fejezi be). Rövidesen én is megérkezem a pontra, ahol egy polgárõr-autó teljesít szolgálatot.

10:35 Vidróczki csárda 16,6 km* (4. ep.)

Két zsíros meg egy lekváros kenyér meg néhány pohár gyümölcslé leli halálát kezeim között, majd indulok tovább. Visszaérve a sárgához, utolérek két srácot, Viktort és Gábort, ezután õk lesznek útitársaim. Ez az elsõ túrájuk, készülnek a Kinizsire, most érettségiznek és Kecskemétrõl jöttek. Nagyon jó társaság, úgyhogy szívesen megyek velük. Pár kilométer múlva teljesen rám bízzák magukat tájékozódásban meg tempóban, s ez - nem tagadom - jól esik. Nekik is, hogy nem kell sokat vacakolni a jelzésekkel, mert elõször vannak a Mátrában - nagyon tetszik nekik. Nagyon szeretem a Smiró Feri útját, kellemes oldalazás a bükkösben. Aztán indul a mászás a Galyavárra, rövid, de velõs. A csúcson beszélgetek pár percet a pontõrökkel, nem kell sokat várni a srácokra sem.

11:59 Galyavár 21,4 km* (5. ep.)

Kellemesen beszélgetve, néha belekocogva haladunk a kellemes sétaúton a Piszkéstetõ, majd le Mátraszentimre felé. A faluban a pont az ABC mellett van elbújva, gyorsan vásárolunk (még nyitva a bolt két percet), majd továbbinduláshoz készülünk.

12:52 Mátraszentimre 25,1 km* (6. ep.)

Mikor indulunk, a pontõrsrác ragaszkodik ahhoz, hogy félrevezessen minket, és vitatkozni kezd velem a további útvonalat illetõen, de én akkor sem rá, hanem az itinerre - és emlékeimre - hagyatkozom, így nem a pontõr által javasolt zöldön, hanem a helyes zöld négyzeten indulunk a Csörgõ-patak völgye felé. A patakvölgy egész kellemes, könnyen járható. A malomrom táján jön szembe(!) két ember, kezükben Vidróczki itiner, láthatóan elbizonytalanodva. Mivel mindenféle résztávok mindenfelé mennek, azt kérdezem, hogy melyik pontra szeretnének most menni. Kiderül, hogy szintén a Vándor-forráshoz tartanak, javaslom nekik az ellenkezõ menetirányt. Néhány patakátkelés után Meg is érkezünk a forráshoz. Töltünk vizet, a srácok fényképezkednek, én az idõ - meg a szúnyogok - miatt siettetem az indulást.

13:58 Vándor-forrás 30,1 km* (7. ep.)

Innen a nagy többséggel szemben - akik egyszerûen továbbmennek a piroson - a hivatalos úton megyünk, az (egykori) piros kör jelzésen. Igen meredeken kell leereszkedni, de jutalmunk egy gyönyörû szurdokvölgy szikláival. Nemsokára mi is kiérünk az útra, és lecsorgunk Mátrakeresztesre. Itt megegyezünk pár perc pihenõben az Óvár sörözõnél, meglátogatom a mosdót, iszom egy kólát és indulunk tovább. Nincs messze a Vidróczki-barlang, ahol az oda-vissza szakaszon összefutunk Gyuri74-gyel. Itt kezdek elõször komolyan aggódni a szintidõnk miatt...

14:59 Vidróczki-barlang 33,6 km* (8. ep.)

Innen egy elég kemény szakasz jön. Nem hiszünk az itiner téves szövegének, és nem megyünk vissza a P-ig, hanem csak a P+-ig, ameddig valójában kell. Rövid bózótharc után nagyon meredek szakasz jön, fel a Mocsár-bükk csúcsára, ahonnan viszont nagyon szép a kilátás. Nemsokára felérünk a piros jelzésre, itt nézem csak meg a térképet, hogy egészen a Nyikom-nyeregig el kell menni. Legalább azt ismerem, most jártam itt nemrég. Felérünk gond nélkül, ám innen zavaros a leírás meg a terep is: egy tarvágáson kell irányban keresztülmenni, rengeteg bozót, csalán meg otthagyott faág között. De csak sikerül elérni a leírásban szereplõ dózerutat. Ezen kell menni egy keveset, majd be egy újabb bozótosba, le a zám-patak völgyébe. Itt kezdõdik a számomra legpokolibb szakasz, nagyon sokáig, talán egy órán keresztül kell ide-oda menni a patak partjai között, legalább hússzor, nehezen járható, köves ösvényen, néha csalánnal meg kidõlt fákkal fûszerezve. Többször félhangosan megjegyzem, hogy türelmem véges. Aztán nagy nehezen csak elérjük a vadetetõt, innen már nem nagy kunszt elérni a Nagyparlagra.

17:04 Nagyparlag 41,5 km* (9. ep.)

Na itt kezd elõször nagyon gyanús lenni, hogy nem jók a távadatok. Mert igaz, hogy a patakvölgyben nagyon lassúak voltunk, de azért 10 óra 41 kilométerre talán mégis túlzás (valójában itt már 47 körül lehettünk). Betolok egy szendvicset, de nem vagyok túl nagy formban. Indulunk a Hideg-kút felé, Viktortól lemaradok, Gábor és Gyuri meg mögöttem. A forrásnál tankolok és bevárom a srácokat, majd Mátrakeresztesre kissé felélénkülve érek be. Elsõ utam a buszmegállóhoz vezet, de "sajnos" az utolsó pásztói busz 5 perccel elõttem ment el. Nekilátok a vacsorának, Gyuriék "úgyis utolérsz" felkiáltással elindulnak.

18:32 Mátrakereszres 48 km* (10. ep.)

Nem vagyok messze attól, hogy kiszálljak, megkérjem Tibetéket, hogy jöjjenek értem - csak telefonom nincs. De aztán végiggondolom, hogy milyen lelkiállapotba kerülnék egy feladás után - túl sok minden nem sikerül mostanában... Szóval továbbindulok, Gyuriékat még látom az utca végén. A piros négyzeten egy rövid meredek után könnyû séta esik, a ponton utol is érem a többieket.

19:14 Kosnyiktanya 51,1 km* (11. ep.)

Itt Sütõ Laci a pontõr, és megerõsíti, hogy valóban nem jók a távadatok, és ezért nem kell felmenni az Ágasvár csúcsára, csak a házig. Ezen nagyon fellelkesülök, és Gábornak mondom, hogy behúzom szintidõre a célba (neki fél 9-ig kell beérni). Elindulunk, némi szalagozás segít, ami a szürkületben nem jön rosszul. A háznál utolérjük az épp induló Viktorék csapatát, én meg benézek a házba egy kólára - nekem még több idõm van.

19:42 Ágasvári th. 54,5 km* (12. ep.)

Utolér Gyuri, innen együtt ballagunk lefelé. Egy helyen megbotlok egy kõben a sötétben, de szerencsére nem fáj sokáig a lábam. Egyébként már nagyon várjuk a célt, aminek elérése sikerül is még éppen lámpa nélkül.

20:38 Szorospatak, erdei iskola 58,3 km* (CÉL) (Total Time: 13:21)

Itt gyorsan átveszem a díjazást, bekapok egy szelet kenyeret, köszöntöm az ismerõsöket, átveszem a pólómat, és már mehetünk is... Utastársaim több órát vártak rám, türelmüket ezúton is köszönöm.

P.s. Mint kiderült, akik mérték az útvonalat, 65-nek mérték...


Jó kis túra volt, köszönöm a rendezõk fáradozását, a bakikat remélem, jövõre kiküszöbölik, de elsõ rendezéshez képest elég jól sikerült.