Túrabeszámolók


Buda Határán

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2017
regulatTúra éve: 20172017.07.06 05:11:11
megnéz regulat összes beszámolója

Kellett nekem panaszkodni a melegre... Tavaly. Most megkaptuk a langy esőben indulás lehetőségét, hogy aztán a tűzőú napon folytathassuk.... és persze van, akinek a végére még jutott egy kis vihar, bár az nem én voltam.

Meg volt, vagy inkább van egy sajnálatos hír is: a főszervező elköszönt a túrától.
Bővebben a blogban.

 
 
 Túra éve: 2016
regulatTúra éve: 20162016.06.30 05:52:13
megnéz regulat összes beszámolója

Nem bonyolítanám túl. Meleg volt. Ez sajnos meglátszott az indulók és a teljesítők számán is. Én a Tűzkő-hegyen adtam fel... na nem a túrát, hanem azt a tervet, hogy nyolc órán belül érek be a célba.


Melós (értsd sokat kell olvasni az itinert...) túra ez, és az odafigyelés melegben még nehezebb.


Viszont a hőség előnye, hogy kevesebb a szalagszaggató polgára a honnak... azért akadtak az idén is tréfás lelkű emberek. Bővebben a blogban.

 
 
 Túra éve: 2015
kekdroidTúra éve: 20152015.08.13 21:44:09
megnéz kekdroid összes beszámolója

Buda Határán 25B


Adyliget, indulás, piros szalagok mutatják az utat. Kilépünk Kerek repkénnyel, mert illene kiérni a pontra, és a rajtidõhöz képest fél óra elõnyünk sincs. Átbukunk a Hosszú-erdõ-hegy hátán, a Remete-szurdokba vezetõ csapás most meglepõen tiszta, könnyen járható. Ami pedig emellett különösen jólesik: nincs hõség, a mainál komfortosabb hõmérsékletet nem is tudok elképzelni egy nyári túrára. A kissé dzsungelszerûnek tûnõ Remete-szurdokon végigtrappolunk, majd a végén felsietünk a porosról sziklásra váltó kaptatón. Kilátás: János-hegy, Nagy-Kopasz, Nagykovácsi széle. Szép. Átsétálunk a K+ elágazásához, letelepszünk a magunkkal hozott kisszékekre és megkezdjük az ellenõrzõpontkodási tevékenységet. Kabátban, mert egy helyben ülve rövid idõ alatt elkezdünk fázni a szélben. Számos túrázó, köztük néhány régi ismerõs elhaladta után – köszönjük mindenkinek a megtisztelõ látogatást és a sok kínálást :) - megérkezik Anna és Gellért, söprûi minõségben. Bezárjuk a pontot, megyünk tovább, bejárhatnékunk van.


Budaligetrõl a regulat által is említett vízmûnél kanyarodunk ki, le a Jegenye-völgyek közül a középsõt csak érintjük, és rövid utcai átkötés után az alsóban túrázunk tovább. Homokkõalakzat fent, vízesés lent, kirándulók mindenütt. A Rózsika-forrásnál IldiH õriz egyedül pontot és mutatja a szalagozással feljavított régi sárga sávot, mint követendõ irányt. Felkanyargunk az új sárga sávig, majd ezen a Kötõk padjáig, ahol megcélozzuk a Szarvas-hegyi nyerget. Fent szép kilátás nyílik a tõlünk észak felé esõ hegyekre, a Kétágú-hegy távoli púpjától az innen pálcikaszerûnek látszó kilátóval ellátott Pilis-tetõn és Dobogókõn keresztül a Nagy-Kevély sziklás oldaláig. Itt tartunk egy rövid uzsonnázós pihenõt, mielõtt továbbkanyarognánk a gerincúton. A következõ kilátópont a Vera-pihenõ, a kisméretû fémtáblát majdnem teljesen körbenõtte a fa, a kilátás a Hármashatár-hegyre és Pesthidegkútra viszont továbbra is kiváló. Eleinte jelzett úton, majd a határköveket követve lemegyünk a Rozália-téglagyárhoz. A rekordlassan megújuló esztergomi vasútvonal útátjárója közelében vár a következõ ellenõrzõpont, nápolyit dézsmálok, ásványvizet azonban nem, mert akkor mind a három liter maradék vizet haza kellene cipelnem. Továbbmenve találkozunk az útvonal izgalmas újdonságaival, vagyis a patak gátjáról le kell térni, valahogy átkelni a mezõn, majd a vasárnap délután is meglepõen forgalmas 10-es fõúton. Megoldjuk, fõleg az utóbbi számít kihívásnak. Az ürömi Ürömi úton folytatjuk a kirándulást, szerencsére rövid idõ elteltével betérünk egy kisforgalmú utcára, amely visszavisz a korábbi rendezésekrõl ismerõs útvonalra. Aztán errõl is letérünk, mert a lekerített terület lekerítettségével nem szabad viccelni. Felkanyargunk a Péter-hegyre, be az erdõbe, mély víznyelõk mellett érjük el a dombtetõt és az oda helyezett ellenõrzõ zsírkrétát.


A tanösvényt követve az unalmas, de láthatóan kényszeresen nagyonegyedire tervezett házakkal teli felsõkategóriás lakóövezetbe térünk be egy kis idõre, ahol sikerül egy utcát elnézni és ezzel mintegy százhetven méterrel megtoldani a túra hosszát. Átsétálunk a Róka-hegyi kõfejtõbe, egy csomó falmászó mássza a falat, a bányaudvarban pedig Locusta és Bubu õriznek ellenõrzõpontot. Röviden beszámolnak a Stara Planina logisztikai vonatkozásairól. Sajnos a tartózkodást nem nyújthatjuk nagyon hosszúra, mert eleve kis késéssel érkeztünk és még két pontot be kell zárni. Kikapaszkodunk a bányából, megnézzük az alkonyati fényben egész idillinek tetszõ kaszásdûlõi lakótelepet és mögötte a belvárost, majd egy meredek csapáson leballagunk a piros sávra. Ezt egészen sokáig követjük, de mielõtt beleélhetnénk magunkat abba, hogy tartunk egy P85 majdnembejárást, letérünk Békásmegyer felé, aztán a letérésrõl is letérünk, szalagokat szedve szorgalmasan. Hétvéginek tûnõ házak között kanyargunk, a távolban a Szandavár, a Mátra és egész halványan a Bükk is látszik. Az Ezüst-hegyi kilátó hûlt helyénél Agárdi Pétert, pár száz méterrel arrébb, a Puszta-domb tetején Laurát és Lestatot találjuk. Lesétálunk Békásmegyerre, a célban türelmesen várakozó fõrendezõségnek kimagyarázzuk a késést, majd Gellértéknek köszönhetõen nem kell várni a hídon átjáró buszra, kapunk egy fuvart Káposztásmegyerig, ezt külön szeretném megköszönni. Nem mellesleg köszönöm a résztvevõknek, hogy eljöttek a túrára és természetesen köszönöm a társaságot mindenkinek!


-Kékdroid-


Képek az új képtárban

 
 
regulatTúra éve: 20152015.06.25 07:30:06
megnéz regulat összes beszámolója

Tavaly azzal zártam le ezt a túrát magamban, hogy újra meg kéne próbálni, lekocogni a 25/A távot... aztán a túra napjára valahogy mégis az 50-es távot választottam. Nem bántam meg. Beszámoló a blogban.

 
 
Forrai U96Túra éve: 20152015.06.22 15:10:24
megnéz Forrai U96 összes beszámolója

 Buda Határán 25A                                                                                                                          Semmi kétség, sikerült is, Sanyival 1 hét kihagyás után újra a Budai-hg.-ben. Pinkert László TTT elnöknél jelentkezünk TTúrára. Sok ismerõs számomra, Kimmel Péterékkel elõzgetjük egymást, a Célban utoljára még találkozunk, egyik kép a bizonyíték. Tetszik a kérdéshalmazosdi. Gethe Lászlónak említem, milyen oké volt a Szurdok 40/30. Azért a Dunakanyar és Dobogókõ Környéke - legyünk bárhol is - mindig eszembe jut ha máshol vagyok is. A válaszolósdi" Buda Határán TTúrát az igényesebb Budai-hg. TTúrák közé sorolta: Forrai és SA; U96 csapata. V 1.25.A.001.0621. Dunaújváros. www.facebook.com/laszlo.forrai.16/media_set

 
 
 Túra éve: 2014
regulatTúra éve: 20142014.07.10 20:48:46
megnéz regulat összes beszámolója

Szokás szerint futó szemmel. Nem nem keverem össze a TT-t egy terepfutó versennyel.... nem is vagyok terepfutó, csak terepen futó. Két beszámoló került fel a blogra Márió, a rutinos futó már-már örömfutásként számolt be a túráról...


Nekem az a véleményem alakult ki, hogy kezdõ terepen futóknak még a rövidebb szakasz is komolyabb kihívást jelenthet. A túra elsõ felét így láttam.


És szerintem megyek jövõre is, addigra rutinosabb leszek...

 
 
 Túra éve: 2013
greenpioneerTúra éve: 20132013.06.27 20:06:04
megnéz greenpioneer összes beszámolója

Élmények Buda határán..


 


http://kiazoldbe.blog.hu/2013/06/27/elet_a_kinizsi_utan


 


 


 

 
 
kekdroidTúra éve: 20132013.06.27 19:11:23
megnéz kekdroid összes beszámolója

Megjegyzések néhány ellenõrzõponthoz: Buda Határán 50 szalagozás


Budatétény: a 973-as busz zörögve, kormolva meglódul Nagytétény felé, és rövidesen Bubuval és Hevér Évával elindulunk szalagozással egybekötött utunkra. Lestat nem sokkal késõbb ér majd utol és csatlakozik hozzánk, miután végzett a hajnali bevásárlással. A sarki félig-meddig étterem üresen tátong, a kilencvenes évek elejét idézõ borzasztó elektrogagyi üvöltése áraszt reménytelen hangulatot. Szalagokat elõ, indulás.


Szent Mihály-kápolna: lassan elfogynak a feltehetõ kérdések, a rutinos résztvevõk már fejbõl tudni fogják az mûemléki jelleget ismertetõ tábla szövegét. Mûködõ nyomóskútból iszom bögrényi vizet, a mai fogyasztáshoz itt fél liter adódik hozzá. Kell a folyadék, már most melegem van, pedig még nincs fél négy.


Szoborpark: verset olvasunk, hely- és idõfüggetlent. Lestat elrejti idáig tolt kerékpárját, majd új útvonalon célozzuk meg a Kamaraerdõ sarkát, a szigorú Hatóság határozata miatt. Kimarad a bolyongás a pézsmahagymás ismertetõ tábla vonzáskörzetében.


Kamaraerdõ: szerencsére nem kell kihelyezni zsírkrétát-bóját-papírlapot, szúnyogfelhõben hagyjuk el a helyszínt.


Vadász-hegy: szúnyogból itt fent sincs sokkal kevesebb, de a völgy felé vezetõ ösvényen még nagyobb felhõkön kell átverekedni magunkat. Lentebb, a házak között aztán valamiért hirtelen eltûnnek. Nem bánom.


Örsöddûlõ buszm.: sem a villamosnál, sem a vasútnál nem jött kötöttpályás eszköz, és a bozót miatt még a repülõtéren parkoló gépekbõl sem lehetett sokat látni. A mai nem egy jármûfotózós túra. Az út érdekességét a mûtrágyázási kísérlet paramétereit hirdetõ táblasor jelenti. Megtanulhatjuk, hogy pétisóból hektáronként fél tonnát juttattak ki, illetve van egy „ötszázak klubja” tábla is, remélem, ez nem valami új, mûtrágyával kapcsolatos túramozgalomra utal. A buszmegállóba érve szembesülünk azzal, hogy az itineren szereplõ kérdésre nincs helyes válasz. Beugratós.


Tûzkõ-hegy, esõház: miután átkeltünk az autópálya fölött és keresztülgázoltunk az alaposan befüvesedett csapáson Budaörs szélén – és miután levakartam némi bõrt a lábszáramról – megérkeztünk Budaörs határára. A közúton közlekedõket itt egy tíz táblával megtestesített információzuhatag fogadja, igaz, ebbõl egy csak kiegészítõ tábla, fantasztikus. Felsétálunk a két város között felosztott Felsõhatár úton / utcán, majd feltekergünk a Tûzkõ-hegyre. Gazdagrét felett épp kel a Nap.


Frank-hegyi th. elág.: szokásos egynyomos, bujkálós csapáson jutunk fel, újdonság, hogy az illegális szemétlerakót felszámolták az ösvény bejáratánál. Boldogság. A háznál csend és nyugalom honol.


Kakukk-hegy: a Budai-hegység kevéssé távoli csúcsa, tetején vasoszlop, oldalában susnya. Kezdem véresre vakarni a lábszáramat, de ez maradjon az én saját nyûgöm. Zsírkréta kerül ki, új beszerzésbõl.


Csillebérc: a nyomóskútnál ismét iszom fél liter vizet, amúgy semmi említésre méltó nem történik, csak egy ásítozó biztonsági õr grasszál a kutatóintézet nyitott vaskapujánál.


Budaörsi-hegy oldala: a magaslesnél kényelmesen kitesszük a zsírkrétát és a jelzõtáblát, majd belevetjük magunkat a budai határárok követésének izgalmaiba. Nem is oly meglepõ módon itt alig van néhány szúnyog, viszont annál több pókot söprök le magamról, amikor végre kihuppanunk egy aszfaltútra. Bubuék gombát szednek, sokat.


Makkosmária: templom, jelzések, rét, pihenõ, kukásautó, ebben a sorrendben. Valaha errefelé is volt turistaház, ma már nincs meg, csak a hozzávezetõ gyaloghíd pillérének maradványa. Eloldalgunk Budakeszi szélén, lépcsõn sétálunk be a házak közé. Boltot látogatunk, majd a Himnusz-szobornál nagy reggelizést csapunk, mielõtt elhagynánk a kisvárost.


Kiskegyed-játszótér: a hely megnevezésébõl csak a Kiskegyed, meg a játszótér nem stimmel. A szponzori tábla már hiányzik, a játszótéri elemeket pedig eltávolították, pedig tavaly itt még lehetett körhintázni. Egy üres pezsgõsüveg utal arra, hogy valami szórakozással kapcsolatos tevékenységet mégiscsak szoktak itt folytatni.


Adyligeti-erdõfolt: a Petneházy-csoport reklámja most tökéletesen igaz, miszerint felhõtlenül a Budai-hegyekben. Az erdõfoltig vezetõ utakon szép csendben süldögélünk a tûzõ nap alatt. Ébresztõ, Droid, nyár van. A ponton kitûzzük az újabb papír és zsírkréta alapú ellenõrzõpontot. A távolból induló harsog a légben.


Adyliget: végre, féltáv. Lestat betér a boltba, üdítõt vásárol a köz javára, vagyis négyõnknek. A játszótéri ivókút éppen mûködik. Leülünk a közelben lévõ pavilon alatti padon pár perc pihenõre, mielõtt folytatnánk a túrát a hegyre felkúszó utcákon. Hevér Éva kicsatlakozik a rendezõi bejárásból, számára a 63-as busz jelenti a továbbutazás eszközét.


Remete-hegy: feltételesnek írt, de amióta a túra van, üzemelõ ellenõrzõpont. Adyligettõl idáig van látványos kilátás, idén csak enyhén benõtt ösvény, hûs szurdok, meredek, sziklás kaptató és párezer szúnyog. A szikláktól a párás láthatár csal: a János-hegy, amely légvonalban alig néhány kilométer, elérhetetlenül távolinak látszik.


Rózsika-forrás: a Remete-hegyrõl leoldalgunk Budaligetre, a vibráló levegõben velünk csaknem pontosan szemben tornyosul a Kálvária-hegy. Leballagunk a Paprikás-patak kellemesebb hõérzetet biztosító völgyébe. Az itteni klímát a szúnyogok is kedvelik, nem kell sokáig várni, hogy megérkezzenek, tömegével. Elérjük a solymári utat, rövid aszfaltos részt követõen a völgyben folytatjuk a túrát. Bubu kitér vízesést fényképezni, addig Lestattal elõremegyünk a forrásig, hátha lehet mosakodni egy jót. Nem lehet, alig csordogál valami kis víz a kifolyóból. A pihenõt ezalatt Solymár felõl folyamatosan érkezõ óvodáskorú gyerekek özönlik el.


Szarvas-hegy ny.: amíg mi a forrásnál idõzünk, Bubu elõremegy, kikerülve a pihenõhelynél tobzódó gyerekcsoportot és a hozzájuk tartozó kísérõ néniket. Érdekes, de amikor a néniket arról kérdezzük, hogy ment-e el erre egy szakállas fiatalember, gondolkodás nélkül letagadják. Egy telefonhívás megoldja a helyzetet, a Szarvas-hegyi nyeregben érjük utol Bubut, mint szakállas fiatalembert.


Aranyhegyi-patak: végigoldalgunk a hegygerincen vezetõ, széles, árnyékos úton, kilátást nézünk a Vera-pihenõtõl, párásat. Innen lekanyargunk, részben a Kéktúra útvonalán, részben a nagy hurkot levágó egyenesen a megváltozott biztosítású vasúti átjáróig. A megváltozott most azt jelenti, hogy megszûnt, lévén vasút most éppen nincs. Amikor majd lesz, akkor vissza kell majd térni a túra eredeti nyomvonalára, mert a kétvágányú, 120 km/h-val járható, (villamosítandó) pálya éppúgy nem lesz alkalmas a gyalogos igénybevételre, mint a korábbi volt. Most viszont kényelmesen lépkedhetünk a vasúti alépítményen.


Péter-hegy, T: Üröm vasúti megállóhelynél épp szalagkötözés közben kezd el kötekedni a túráról valami közepesen fogalmatlan, részeg alak, de nem ülünk fel a provokációnak. Felsétálunk a Bécsi útra, boltba térünk, innivalóért, és a tavalyi gyakorlatnak megfelelõen már a buszmegállóban elfogyasztjuk a vételezett üdítõk nagyját. Innen felsétálunk a hegyre, kényelmesen, tûzõ napon és a magánterületet kerülõ, árnyékos ösvényeken. Oldalt mély barlang, feljebb tanösvény táblája, mint ellenõrzõpont. Papír, zsírkréta.


Róka-hegyi kõbánya: a Péter-hegyrõl elég gyorsan átkeveredünk, pedig közben még frissítõ pihenõt is tartunk egy nyomóskútnál. Itt tábla hirdet eladó német óriás nyulat: „élõ és konyhakészen”. Elõszörre úgy értelmezem, hogy szegény nyúl élve konyhakész, de valószínûleg csak a meleg miatt kezdem a szokásosnál is jobban túlkomplikálni a dolgokat. A bánya szép, amennyire egy bánya lehet, és a kilátás egészen élvezhetõ a tetõrõl. Hármashatár-hegy, Békásmegyer, mögötte a párás Buda, azon túl a még párásabb homályba vész a pesti oldal. Innen ismét részben új útvonalon folytatódik a túra, az ürömi palotanegyed végigjárása helyett a piros háromszög ösvényét követjük a piros sávig. Ez a változat erdõsebb, kényelmesebb.


Ezüst-hegyi kilátó: az elvileg ismerõs piros sávon rácsodálkozok helyekre, csak néhány motívum villan be az Iszinikrõl. Szúnyog persze van itt is bõven. Piros keresztre cseréljük a sávot, de ezt is hamar elhagyjuk, és a telkek között áthosszantolunk az Ezüst-hegyre. Közben lehet gyönyörködni a kilátásban, meg Bubut megvárni, mert talpszakmai problémái támadtak. A kilátó hûlt helyén rácsodálkozom arra, hogy a csúcskõ mellett az egykori tartószerkezet fémcsonkjait is szépen kimeszelték.


Puszta-domb: átsétálunk, körülnézünk, szalagozunk. A kilátás, szép innen, ahogy eddig mindig. Elõttünk Békásmegyeren évrõl évre nagyobbnak tûnik a hõszigetelt panelépületek száma.


Békásmegyer: a házak között felállított párakapu által eregetett vízpermetet az elsõ szellõ felkapja, úgyhogy az áthaladó polgárok csak csekély mértékben érezhetik a kerület gondoskodását. Elsétálunk a vasárnap majd célként szolgáló iskolához, most odabent az évzáró ünnepség záró szakaszánál tartanak. Készül néhány célfotó, majd Lestat megcéloz egy kifõzdét, Bubu felszáll a Szentendrérõl érkezõ vonatra, én pedig megkeresem a 204-es buszt és elhagyom a helyszínt. Az utolsó szakasz ételtelensége meghozza eredményét: a Fóti út megállóhelyen le kell szállnom és ülnöm pár percet a padon, hogy helyreálljon a belsõ egyensúlyom.


Megint Remete-hegy: vasárnap Kerek repkény társaságában utazok ki az ellenõrzõpontra, gyaloglást csak a 157-es busz végállomása és a pont között, mintegy 1 km hosszan hajtunk végre. Elég is. Fent irtózatos mennyiségû szúnyog fogad, amikor kinyitjuk a pontot, és olyan tömegben vannak jelen a vérszívók, hogy Repkény inkább nekivág Budaligetnek, keres egy boltot és hoz szúnyogriasztót. (Amúgy egyikõnk sem használ ilyesmit, merthogy miért is lenne rá szükség – pont ezért.) Beszúnyogriasztózott bõrfelülettel egy kicsit kellemesebbé válik a pontõrködés. Ezúton is köszönöm minden résztvevõnek, ismerõsnek és ismeretlennek, a megtisztelõ részvételt!


-Kékdroid-


Képek a szalagozásról

 
 
 Túra éve: 2012
MirPTúra éve: 20122012.07.30 14:15:50
megnéz MirP összes beszámolója

Buda Határán 25B


Túrabeszámoló és képek az alábbi linken:

http://teljesitmenyturaim.blogspot.hu/2012/06/buda-hataran-25b.html

 
 
kekdroidTúra éve: 20122012.07.03 12:20:45
megnéz kekdroid összes beszámolója

Buda Határán 50 – szalagozás


Budatétény, buszmegálló az étkezde mellett. Hárman indulunk: Bubu, Lestat, én. Kápolna a Kápolna utcában, kérdésre karikázunk választ, nyomóskútból töltünk pohárnyi vizet. Hetes út a Balaton felé, nincs forgalom, amit feltartsunk, kipróbáljuk a nyomógombra nyíló átkelõt. Szoborpark, szigorú arcú alakok néznek sápadt lidércfényben. Tétényi-fennsík, kanyargunk csapásról csapásra. Nem is annyira távol, a Zsámbéki-medence felett vihar tombol, sûrûn csapkodnak a villámok. Jó lenne, ha nem érne ide. Ez a kívánság ma késõbb átalakul: jó lenne, ha ideérne. Egy vihar. Vagy legalább a széle. Kamaraerdõben új tanösvény új táblái tájékoztatnak dolgokról. Egyszer még kérdezhetünk róluk valamit, néz merengve a fõszalagozó. Lassacskán kivilágosodik, a fény elõjelzõje a mára rendelt hõségnek. Emelkedünk, a tetõn még áll a sétáLós bácsi-kilátó és a bunkerrendszer és az adótorony. A Kõ-érhez vezetõ lejtõ eleje benõttebb, mint eddig valaha. Utcára érkezünk, kutyák lófrálnak szabadon. Elõttünk hever az útvonal: átkelni a lapályon és fel a szemközti hegyekbe. Villamos jobbról, villamos balról, vasút, repülõtér, autópálya. Kikötõ még nincs a közelben. Kerítés mögötti magánkegyhely viszont van, imádkozz és dolgozz, hirdeti a latin felirat a kereszten. Az Egérútnál új utat keresünk és találunk, névtelen közterületen haladunk, itt a helyrajzi szám a mérvadó. Bentebb lakópark, fentebb budaörsi ingyenes városnézõ buszjárat megállója. Annyira városnézõ, hogy néhány viszonylaton gyalog gyorsabb eljutás biztosítható. Felsétálunk a Tûzkõ-hegyre, néni figyelmeztet, hogy lefelé meredek jönni. Felfelé is meredek menni.


Fent kilátás, leendõ ellenõrzõpont, tanösvény táblái. Enyhe lejtõt követ sok emelkedõ, szeméthalomnál érünk el turistajelzést. A halmon bánatos kutya matat a háztartási hulladék tengerében, ránk se hederít, szerencsére. Átosonunk a felségterületén, felcaplatunk a Frank-hegy oldalán. Mögöttünk párás hajnalra ébrednek Budaörs lakói. A távolban emelkedik a lakihegyi adótorony és a Dunamenti Erõmû három magas kéménye, a többi látnivalót elfedi a pára és a napi szmog. A turistaháznál csodálkozó autós ad elsõbbséget az erdõben. Bemegyünk a csalitosba, a Kakukk-hegy csúcsán helyezzük el a következõ ellenõrzõhelyet. Buszforduló következik, Kerek repkény bukkan fel reggelivel és kávéval, aztán eltûnik. A reggeli viszont marad, tehát nem látomás volt. Piros sávig sétálunk fel, aztán magaslesnél térünk rá a benõtt határárokra. A magasles színe alapszín, a magasles színe a piros komplementere. Ki kell találni majd valami újat ide. Lekanyargunk a susnyán, az eleinte trükkös út lassan egészen járhatóvá válik. A Meteor túra itt betérõ saját jelzését eltüntették, csak a két csavar maradt benne a fában. Leballagunk Makkosmáriára, következik a Budakeszi feletti csalinkázás, a lila színû jelzés a Mária úthoz tartozik, szépen, igényesen vezet két település határán. Amire végzek a reggeli utolsó felvonásával, megérkezünk a kisváros nem is olyan kis boltjába, bevásárolunk ezt-azt. Felsétálunk az emlékmûhöz, ami nem is honfoglalás, hanem Himnusz témájú. Útitársaim még nem ettek, hát most pótolják, én pedig egyszerûen csak meghosszabbítom az imént befejezett étkezést. Továbbinduláskor intünk búcsút a hûvös idõnek, amely a nyári kora reggeleket annyira fel tudja dobni. Következik a perzselõ napsütés és az aszfaltolvasztó meleg – igazi nyár ez.


Gõzmozdonyhoz (376,589) teszek kitérõt, fotózási céllal, majd a többiek után sietek, de õk megálltak, naptejet alkalmaznak külsõleg. Szanatórium, Vadaspark, játszótér. Bemegyünk, teszteljük a helyszíni létesítményeket, aztán séta tovább. Erdõszél, mezõ, erdõfolt, erdõszél. Rét, pázsitfûfélék, látványosság jobbra a János-hegy. Hõség, figyelemelterelõ: amíg azzal vagyok lekötve, hogy fõlök, nem foglalkozom mással. Kikerül még egy feltétlen ellenõrzõpont, egyedi kóddal. Lesétálunk Adyligetre, van bolt és fagyizó és kocsma, aztán leülünk a majdani rajthelyként szolgáló pavilonnál, hûsölni egy kicsit.


A várva várt Vakond utcai nyomóskút átlényegült tûzcsappá, itt tehát elmarad a mosakodós megállás, van helyette aszfalttaposás az erdõszélig, közben a házak között adódik kilátás Pesthidegkút házaira. Aztán bevetjük magunkat a kerítés susnyás szélébe. Ereszkedés. Hûsölünk egyet a Remete-szurdokban, Lábatlan (ez itt a bújtatott reklám) gyík tekereg a turistaúton. Kikapaszkodunk a völgybõl, sziklás, poros ösvényen érjük el a Remete-hegy kilátópontját, elsétálunk az elõzõ pár évben pontõrködés keretében alaposan megvizsgált elágazáshoz. R.Gellért várható ide a pont õrének. Budaligetnél visszanézünk a civilizációba, majd az Alsó-Jegenye-völgy felé elhagyjuk. Megszemlélhetõ közben a Mária út kapcsán kihelyezett, igényes jelzõtábla. Végigbattyogunk a Rózsika-forrásnál lévõ pihenõig, újabb, kényelmes emelkedõn vágjuk le a sárga sáv kanyarulatát. Megszemlélhetõ egy kihelyezett papírlap, valaki táskát talált, tulajdonosa átveheti, ha jelentkezik. Felballagunk a Szarvas-hegy nyergébe, újabb zsírkréta-pár kerül ki. Gerincúton sétálunk el a helyszínrõl, észak felé a Pilis hegyei vesznek el a párában, dél felé a Budai-hegység kevéssé távoli csúcsai sápadtkék körvonalakként jelennek meg. A Vera-pihenõ után elhagyjuk a gerincet, közel egyenes úton trappolunk le az Aranyhegyi-patak völgyébe.


A patak gátján vezetõ utat többé-kevésbé lekaszálták, így egy újabb csalános húzható ki a képzeletbeli felsorolásból. Egy rozsdálló korlátú hídnál találkozunk a Kéktúra régi jelzéseivel, méghozzá rögtön legalább néggyel. A híd túloldalán lovak legelésznek, majd egy rozoga átkelõnél visszatérünk a túra eredeti nyomvonalára. A lovardából egy férfi támolyog ki, elmondjuk jövetelünk célját, elkezd sûrûn szabadkozni, hogy nincs végig lekaszálva a gát, és természetesen meg fogja kötni a kutyát, és a gáton legelészõ kecske egyáltalán nem bánt. Tényleg nem bánt, még nem hallottam arról, hogy vérszomjas kecske embert evett volna. Látva iránta viselt viszonylagos közönyünket, elkezd mekegni, egye fene, fényképezek. Közben motorvonat zötyög el Budapest felé. Követjük példáját, egy rövid szakaszon azért visszaköszön a csalitos, átkanyargunk a vasúti híd alatt, besétálunk az ürömi megállóhelyre. Néhány majdnem-utas tanakodik, hogy elment-e a vonat, kiábrándítjuk õket, hogy ha azt a bizonyos vonatot várnák, amelyet mi is láttunk, akkor a válasz igen. Megcélozzák a buszmegállót, mi pedig megcélozzuk a közeli kisboltot. Töméntelen mennyiségû üdítõt veszünk, amelynek komoly hányadát rögtön a buszmegállóban elfogyasztjuk. Pedig az út túloldalán ott áll a mûködõ nyomóskút.


Felbóklászunk a Péter-hegyre, tanösvényt érünk el, az út mentén mély üreg tátong, még talán nem is léptem oldalra megnézni. Most megteszem. Mély és üreg. Tovasétálunk a piros T-k mentén, dombtetõ, vagyis hegy, újabb zsírkréták kerülnek a helyükre. Leballagunk a lakóövezetbe, kék kutat érintünk, majd besétálunk a bányaudvarba. Csak azért, hogy kimászhassunk belõle, kilátásban bõvelkedõ szakasz következik. Akad látnivaló a hegyek látványát keresõknek és a városi tájat kedvelõknek is. Házak mentén csalinkázunk fel Üröm szélére, majd a villanegyed után rátérünk a piros sáv jelezte útra. Az út szélén karókra festették fel néhány híresebb pilisi hegycsúcs magasságát. Kelet felé a két Megyer látható, Békás és Káposztás. Egyik közelebb, másik távolabb. Köztük híd, impozáns. Elsétálunk az egykori kilátó mellett, leereszkedünk kissé, majd felballagunk a Puszta-dombra, kereszthez. Következik Békásmegyer, végállomás. Kinézünk az iskolához, aztán mindenki a tömegközlekedés számára megfelelõ eszközével távozik a helyszínrõl. Köszönöm ezúton is a társaságot.


A bejárások sora azonban itt nem ér véget: szombaton Kerek repkény társaságában autóbuszos, majd gyalogos szalagellenõrzõ kirándulást tartunk a Tétényi-fennsíkon és a Kamaraerdõben. Visszakötjük az átkötött szalagokat, egyéb tekintetben nem tapasztalható rendellenesség. Vasárnap pedig eljön a túra napja, Hevér Évával és Repkénnyel hárman rajtoltatjuk a tízes táv résztvevõit a 21-es busz végállomásától, ismerõsök és ismeretlenek tömegei érkeznek és túráznak tova, lelkes elsõbálozók, sokszoros visszatérõk és fáradt tekintetû duplázók-triplázók egyaránt. Köszönöm mindenkinek a megtisztelõ részvételt! Végül Pinkert Laci bontja a pontot, elágazásékat, mint seprûket már csökkentett üzemmódban (molinó, asztalok, miegyéb nélkül, viszont bélyegzõvel még felszerelve) várjuk, aztán elbuszozunk, haza.


-Kékdroid-


Képek

 
 
 Túra éve: 2011
OttorinoTúra éve: 20112011.07.22 10:49:20
megnéz Ottorino összes beszámolója
BUDA HATÁRÁN 50 - 2011.06.26. (vasárnap) Táv: 49.43 km; Szint: 1590 m.
Pénteken elõszedtem a tavalyi itinert, hogy segítségével felidézzem az útvonalat, és memorizáljam a kritikusabb jelzés- ill. útirányváltásokat. Ez egy rendkívül olvasós túra. Jóllehet a dús szalagozás sokat segít, azonban elõfordul, hogy - fõleg lakott területen - egy-egy szalagot "elfúj a szél". A gondos áttanulmányozás ellenére is becsúszott egy közepes elkavarás, ami azért fölöttébb dühítõ, mert egyfelõl "hazai pályán", a keresztbe-kasul összejárt Budai-hegyek területén történt, másfelõl három embert is "bevittem az erdõbe". De menjünk csak sorjában.
Jóval vonatindulás elõtt találkoztunk a Déliben Zsolttal, aki még a Metróban kiszúrta Diát, és most együtt várjuk, hogy beálljon a vonat. Amint lehet felszállunk rá, hogy legyen idõnk reggelizni. Hátra szállunk fel, hogy a célállomásnál minél közelebb legyünk a kijárathoz. A majdnem üres vonaton mindenki az utolsó kocsiba törleszkedik. Tanulság: Ha egy mód van rá, a leghátsó kocsiba soha. Alig nyeljük le az utolsó falatot, máris készülhetünk a leszálláshoz. Kimerítõ vonatozás után érkezünk meg a Campona háta mögé, Budatétényre. Innen még jó tízpercnyi járóföldre van a bevásárlóközpont másik széle, a fasírtfaloda parkolója, ahol a rajt található. Közben átgázolunk egy vándorcirkuszon, ami két épület közé táborozott le. A vacakolásal is elmegy tíz perc, végül 07:10-kor izzítunk. Dia túratársnõjével Andival már elindult. Zsolttal és Ferivel Gyõri Péterék társaságában slattyogunk az enyhén emelkedõs utcákon. Érdemes tudni legalább az elsõ néhány utca nevét, hogy ne kelljen menet közben silabizálni. Egészen meglepõ módon a Kápolna utcában található az elsõ pont.
1. ellenõrzõpont, Szent Mihály kápolna. (Totós.)
Hány "M" betû található az emléktábla feliratában? Az ilyen feladványoktól emelkedni kezd a hajam. Jó, hogy elõbb kimondtam a számot, mielõtt még beírtam volna, mert egy szerzõdéskötésben feltehetõleg jártas túratárs felhívja a figyelmemet, hogy az apró betûs részt is el kell olvasni... Arra emlékszem az itinerbõl, hogy innen valami gomba nevû utcán kell továbbmenni. Ennyi elegendõ is a boldoguláshoz. Amikor feltûnik a szoborpark, akkor azt lõjük be. A lámpás átkelõnél nix forgalom, de ezek az aranyos, fegyelmezett túratársak szigorúan a zebrán kelnek át, libasorban. Szinte zavarba jövök. A szoborparkot jobbról kerüljük meg. Aki ezért jön ki ide kár befizetnie, mert a 90%-át kívülrõl is látni. A park körülzárja fiatalságom néma tanúit: Másfél éves vagyok, amikor lehúzzák Sztálin bácsit a talapzatáról. Néhány év múlva az üres talapzat elõtt avatnak kisdobossá. Egyébként ez úgy volt kialakítva, hogy joviális párt- és állami vezetõink május elsején ennek a mellvédjérõl tudjanak integetni a felvonuló dolgozóknak. Úttörõvé avatásom már a Hõsök teréhez közelebb felállított Lenin szobor elõtt történik. Kamasz koromban szintén a Felvonulási téren (a mai 56-osok terén) kap helyet a "Fegyverbe!" tanácsköztársasági plakát ihlette hatalmas szobor. Úgy nézett ki, mintha a Damjanich utcába rohanna, feltartott jobb kezében egy textíliát lobogtatva. A pesti köznyelv ezt úgy nevezte, hogy "Itt hagytad a kombinédet Rózsi!" A Balaton irányából hazafelé tartva mindig elfogott az "itthon vagyok" jólesõ érzése, amikor megláttam Osztyapenko lépés közben megdermedt alakját. Marx és Engels márványból faragott tömbje - akárki akármit mond - mûvészileg telitalálat. A Margit híd pesti hídfõjénél állt... Aztán, amikor már elhullattam a csikófogaimat, szép csendben összesöpörték ezt a néhány évtizedet, és ide szórták ki egy kerítés mögé. Most borzongásra vágyó, sznob külföldieknek mutogatják pénzért. Így, menet közben szemlélve ezeket a szobrokat az a legfeltûnõbb, hogy kiragadva az eredeti környezetükbõl mennyire semmitmondók, kicsik lettek. Például a tekintélyt parancsoló, bronz Lenin szobor, amely márvány talapzaton állt, két emelet magas márványburkolatú hasábbal a háta mögött, éjszaka reflektorokkal megvilágítva, most egy egészségügyi sétáját végzõ bácsinak tûnik télikabátban, levett sapkával. Új címe az lehetne, hogy: "Vigyázz Vologya! Meg ne fázz nekem!" Miközben Zsoltnak tartom a kiselõadást szobor ügyben, Péter szól, hogy balra kéne menni befelé, a tanösvényre. - Jól van, tudom én, csak a szoborparkba révedtem, egy másodperc múlva úgyis észrevettem volna a letérést. Közben jó páran továbbmentek egyenesen. Füttyentek, huhogok, de csak ketten fordulnak vissza. Tantábla alig van, és az ösvényvillában szalag se. Az emlékezetünkbõl bányásszuk ki a helyes irányt. Késõbb megjelennek a szalagok. Az óriási víztorony a jobb kezünk felõl látszik. Azt latolgatjuk, hogy elérne-e minket a szökõár, ha felborulna.
2. ellenõrzõpont, Tétényi-fennsík.
Alighogy pecsételtettünk, Dia és Andi szembõl, a víztorony felõl érkeznek többedmagukkal. Eléggé el nem ítélhetõ módon jól kiröhögjük õket. Itt hangzik el elõször a túrán a "Jössz te még velem szembe!" mondás. Arra folytatjuk, amerrõl a "tévelygõk" érkeztek a pontra. Szembe, egy murvás út mellett már látok egy határkövet. Azt az utat keresztezve visz be a szalagozás a bozótosba, hogy néhány lépés múlva visszavigyen a murvásra. Itt valahol ránk talál a [PC] jelzés. Jobbra fordulunk egy kis erdei sétára. Színesítésnek van benne egy kis szint is. Mindenki egy fán lógó papírhoz járul.
3. ellenõrzõpont, Kamaraerdõ. (Zsírkrétával kódfelírós.)
Piros zsírkrétával felvésve »V6« a kód. Lebattyogunk a dombról. Egy szélesebb, murvás út mellett, nagy rönkökbõl álló farakáson A4-esen feliratot látok. Odamegyek, de nem ránk vonatkozik az információ. Keresztezzük az utat, és egy rétet, ahol sátoroznak. Rácsatlakozunk a [P-] jelzésre. Aki elõször jár erre az csodálkozik, hogy itt is lehet ilyen erõs emelkedõ, pedig hol vannak még a hegyek. Fújtatunk rendesen, mire felérünk a Vadász-hegyre. Az elhagyott bunkerrendszer mellett megyünk el. Aki már látta, azt meséli, hogy félelmetes, de legalábbis izgalmas.
4. ellenõrzõpont, Vadász-hegy.
Így a túra elején is jólesik a ballonos szódavíz. Nápolyit is eszünk, arra megint inni kell. Innen már nincs följebb, ezért kénytelenek vagyunk lefelé menni. A [P-] jelzést egy meredek balos lejtõnél kellett volna elhagyni. Úgy 50 métert jöttünk a tré irányba. Ez még nem a világ, visszamegyünk. Aki itinert olvasva közlekedett, az már komótosan ereszkedik lefelé a helyes úton, amikor mi visszaérünk a keresztezõdéshez. Mi is lefelé irányítjuk lépteinket. A telkes övezetre lukadunk ki. A különbözõ hangfekvésû ugatírozás jól elszórakoztat. Vége a telkeknek, keresztezzük a villamos pályáját. Utunkat balra laktanyaépület, jobbra a tiszti szállások lakótelepe szegélyezi. Megint vágányok, ezúttal a Budapest-Gyõr vasútvonalon kelünk át. Egy bicikliúton folytatjuk. Balra a füves Aeropuerto Budaörs terül el. Az Örsöddûlõ buszmegállónál kezd az összeverõdött csoport átkelni az út túloldalára. Innen ügyesen fel kell keverednünk az autópályát átívelõ hídra, anélkül, hogy elcsapna egy autó. Az Egér út a leggázabb. Nap, mint nap mondanak a hírekben olyan baleseteket, amelyek itt történnek. Mi szerencsésen megússzuk. Amikor lejövünk az autópálya hídjáról, egy füves gáton megyünk tovább. Gyanús nekem, hogy tavaly nem mentünk itt ilyen sokat. Ebben a pillanatban visszafordul az elöl haladó Péter. Hát persze! Az itiner szerint is balra kell fordulni, az óriásplakátok felé. Gyerünk vissza! Egy aprócska gond akad: Ahol be kellene fordulni, ott egy kerítés beton alapja állja utunkat. Errõl nincs szó a leírásban. Áh, én nem fogok itt pörögni, mint a sz@rógalamb, átlépem a betonalapot. Tavaly is erre kellett jönni és kész. Akik visszafordultak velünk, azok mind ezt teszik. Akkor hát menjünk az óriásplakátok felé! Itt enyhén szólva nem szívesen laknék. Az autópálya motorzaja tölti be a környéket, gondolom éjjel is.
5. ellenõrzõpont, Felsõörsöd utca. (Zsírkrétával kódfelírós. »B5«)
Akik nem fordultak vissza velünk, azok kerülõvel érkeznek a pontra. Kispistát kiáltanak, mondván, hogy õk jöttek a hivatalos úton, a szalagozást követve. Ezt nem hagyhatom szó nélkül. - Édesem! Nézd csak meg, az itiner elõszavát! Vágod, hogy elsõdlegesen a leírást kell figyelembe venni, mert a szalag eltûnhet, átrakhatják, megcsócsálhatják? Lehet, hogy elfelejtették frissíteni a leírást, de amíg ez meg nem történik, addig az itinerben leírt útvonal a mérvadó. Kivétel: Ha reggel ellenkezõ értelmû eligazítást tartanak. Comprende? Zsírkrétázás után derékszögben jobbra fordulunk. Távolodunk az autópályától, majd egy kis hídon átmenve rátaposunk Budapest határára. Errõl a tényrõl az utca neve is árulkodik: Alsóhatár. Most még nem panaszkodik senki a sok flaszterre, de jó lenne már valami vegetációt is látni. Egyelõre keresztezzük a forgalmas Budapesti utat, és az Alsóhatár bátyján, a Felsõhatár utcán folytatjuk. Addig megyünk, mendegélünk, amíg megint egy árulkodó nevû utcához nem érünk. Az itinert ki se kell nyitni, mert a hátlapján, ahol a pontok neveivel ellátott pecséthelyek vannak, a Tûzkõ-hegy feliratot olvasom, és most a hasonló nevû Tûzkõhegy utcába fordulunk balra. Már kezdem azt hinni, hogy le kell menni a térképrõl egy kis zöldterületért, amikor egy tanösvény bejáratához érünk, és jobbra mászni kezdjük a többször emlegetett hegyet. Itt minden csokor petrezselyemnek saját névtáblája van, amelyen a latin neve is szerepel. Nem fogy a csodálkozásom, hogy ezt a vandálok annyiba' hagyják. Megtörtént a második bemelegítés.
6. ellenõrzõpont, Tûzkõ-hegy. (Totós.)
Melyik állat fényképe található a táblán? »C« közönséges erdeiegér. Az imént vékonyka, de annál tarkább szellentés hallatszott a »pangalica penetranticus« húsos levelei mögül. Biztos az a nagyon közönséges erdeiegér volt. Egy pihenõ szaletlinél megállunk Zsolttal, hogy igyunk egy pár kortyot. Jó régen pihenhetett itt valaki, mert csupa kosz minden. Visszalukadunk a Felsõhatár utcára. Egyre közelebb jön a hegy. Ezt a lelassult járásunkról vesszük észre. Felkutatjuk a [PC] bejáratát az erdõ szélén. Komoly mászásba kezdünk. Leszokhattak az emberek a kirándulásról, mert egy kerítés menti ösvényen mi törünk utat a bozótban. Egy határkõ van egy telek kerítésén kívül, a saját kerítésével körülvéve. Dühös kutyaugatás hallik. Alul megkerüljük a Kolacskovszky turistaház felségterületét, és felmegyünk a bejárathoz. - Huh! De magasan laktok!
7. ellenõrzõpont, Frank-hegyi turistaház. (Totós.)
Egy táblakarácsonyfához kell menni. Melyik távadat olvasható az egyik útjelzõ táblán? »B« 4,2 km. Jó! A ház büféje 10-kor nyit. Negyedórát nem várunk; fújunk kettõt, iszunk egyet a sajátból, és továbbmegyünk. Elhaladunk a th. elõtt, és balra, egy bokrok által takart ösvényre lépünk. A többiek azt mondják, hogy simán elmentek volna mellette, a szalag ellenére is. Hátra szólok: - Az utolsó szedje le a szalagot! Hamar lemerítenék a rendezõség akkumulátorait a segélykérõ telefonhívások, ha Andi megteszi. A bokrok összeérnek az ösvény fölött, gázolunk a zöld tengerben. Egy kis tisztásra csak üggyel-bajjal tudunk kikecmeregni a dzsindzsából. Innentõl már látszik a határárok. A domb tetején megpillantunk egy vas kályhát.
8. ellenõrzõpont, Kakukk-hegy. (Totós.)
A vasoszlop É oldalának alsó részén lévõ szám. »B« 1387. Innen csak le kell ereszkedni az Irhás-árokba, ahol a [Z-] jelzés útjával párhuzamos útra térünk, balra. Ezen felmegyünk a KFKI buszfordulóhoz. Már jönnek szembe a ponton végzett tagok.
9. ellenõrzõpont, Csillebérc.
A pontõr babával a karján pecsétel és meggyel kínál. Zsákmányommal a kúthoz megyek. Távolabbra telepítették, túl közel volt a buszmegállóhoz. A többiek firtatják, hogy érdemes e megmosni azt a pár szem meggyet. A mai világban nem lehet tudni, hogy milyen nem kívánt baci van rajta, és nem akarom, hogy állandóan bokor mögé kelljen guggolni. Visszamegyünk egy darabon és rátérünk a [P+] és [SC] jelzésekre. A [P-] jelet elérve jobbra lemegyünk rajta pár métert. Egy magaslest látunk.
10. ellenõrzõpont, Budaörsi-hegy oldala. (Totós.)
Milyen színû a közeli magasles? »A« Zöld. A les mellett megyünk tovább egy jól járható, jelzetlen ösvényen. Kielégítõ a szalagozás, de a jobbunkon húzódó határárok is elkísér. Leérünk egy töredezett aszfaltútra. Egy kollega már keresi, hogy hol kell balra menni, amikor odaérünk meg is kérdezi. Még el kell menni a jelleghatárig, vagyis ahol a fás területet cserjés váltja fel. Amikor odaérünk, balra fordulunk egy füves ösvényre, és enyhe lejtõjén szökellünk tova. Elérjük a METEOR 50-rõl jól ismert sok utas csomópontot és rátérünk a [PM] jelzésre. A határ árokban szaladunk le a [P-] jelzésre. A murvás úton megindulunk Makkosmária irányába. Mielõtt odaérnénk rátérünk a [Z+] ösvényre, ami kerítés mellett rövidít a rétig. Valószínûleg a biciklisek ellen bazi nagy köveket ástak le az ösvény talajába. Nekünk is vigyázni kell, nehogy átessünk valamelyiken. Jó éjszakai túraútvonal lenne ez.
11. ellenõrzõpont, Makkosmária.
Bandrás kínálja a gyümölcsöt. Megadom magam: mosatlanul is eszek belõle. A vassorompónál, a [P-] jelen megyünk ki a rétrõl. Ahol jobbra kanyarodik a [P-], most kivételesen nem kanyarodunk vele, hanem tovább megyünk egyenesen a [m] jelzésen. Nagyon ritkán járunk erre. Mondjuk, én tavaly voltam itt, a BUDA HATÁRÁN 50 okán. Ismerõs? Keresztezzük a [P+] utat, ami a Virág-völgybõl jön le. Egy cikkcakkal elérjük Budakeszi legfelsõ telkeit. Házak mellett haladunk, az erdõ szélén. Jobbra benézek egy beugróba. - Itt a katonasír, nemsokára le kell térnünk balra - mondom Diának, akivel elöl haladunk. Hátul Zsolt és Andi jönnek beszélgetve. Kis idõ múltán elfog az érzés, hogy már le kellett volna térni, mégsem állok meg, mert jóval elõttünk megy két tag kezükben összetekert itinerrel. Amikor meglátom a Korányi szürke kerítését, akkor már biztos vagyok benne, hogy elbaltáztam a letérõt. Szólok Diának, hogy mi a helyzet, de most már nem érdemes visszafordulni, megkerüljük a tüdõkórházat. A mögöttünk jövõ beszélgetõk mit sem sejtenek a malõrbõl. Kellemetlen így tévútra vezetni több embert, ráadásul tavaly simán megtaláltam a sikátort. Azt hiszem, hogy a keskeny lépcsõ volt a letérõ, amit én az egyik házhoz tartozónak véltem. Utolérjük a két sporit, akik már széthajtogatták az itinerjeiket, és elmélyülten tanulmányozzák azokat. - Nem kellett volna már letérnünk? - teszem fel nekik a költõi kérdést. - De - mondja az egyik, és már meg is fordulnak. Mi rendületlenül rójuk a métereket a szürke kerítés mentén. Fahídon megyünk át, és elérjük a [S-] jelzést. A kerítés felsõ csücskében bevárjuk Zsoltot és Andit, nehogy továbbmenjenek, át a kisvasúton. Egy átkötés után rátérünk a [S+] jelre, amin lemegyünk a Budakeszi útra. A [m] jelzésen visszamegyünk a Rehabilitációs Intézet utcájáig, és már ismét sínen vagyunk. Az intézet bejárata után letérünk az úttal párhuzamos turistaútra. Szólok a többieknek, hogy sietni kell, mert ha Gyõri Péter ér elõbb a pontra, szívni fogja a véremet a kerülõ miatt. A játszótér bejáratánál szembe jönnek Péterék...
12. ellenõrzõpont, Kiskegyed játszótér.
A Kata által szolgáltatott csipszeket pusztítva kipihenjük egy kicsit a fáradalmainkat, és továbbmegyünk. A parkolóõrnek egy idõre megvan a szórakozása: A bottal érkezõktõl megkérdezi, hogy:
"És a sílécek? Höhö." A Petneházi lovastanya felé vesszük az irányt. Elõször a vadaspark kerítése mellé érünk. A határárok mentén több különféle határkõ látható. A mûútra kiérve a felhõzet védelmét élvezzük. Amikor idõnként kikandikál a Nap, akkor tudjuk csak a takarást igazán értékelni. Derékszögben balra kanyarodunk a Julianna major felé vezetõ mûútra. Jó sokat caplatunk rajta, amikor jobbra letérít róla egy szalag. Egy mellékút visz a BUBU pontra.
13. ellenõrzõpont, Adyligeti-erdõfolt. (Zsírkrétával kódfelírós.)
UBUBULU. Ezt kell felírni az itinerre zöld zsírkrétával. Csak két sorba fér ki. Tavaly BUBU volt a jelszó. Ez a mostani variáció egy témára. Csupán egy kis szakaszon tapossuk a [P-] útját. Amikor jobbra elmegy, akkor mi maradunk tovább az egyenesnél, amíg el nem érjük Adiliget szilárdburkolatú utcáit. Összevissza kóricálnak az emberek a pont felé tartva. Jó alkalom ez az ugratásra. Elbõdülöm magam: - kispistaaa. Az egyik párhuzamos utcából néz felém Péter, és legyint. Lemegyünk a fõúthoz, és átkelünk rajta.
14. ellenõrzõpont, Adiliget. (25 km-es cél.)
Praktice most nem a játszótéren van a pont, hanem egy szaletliben, a focipályához közel. Megzsíroskenyereztetjük, szörpöztetjük magunkat. Jolie úgy nézi az evészetet, mint aki egy hete nem evett. Jól nevelt, nem tolakodó, csak néz fölfelé a kutyáknak azzal a szánalomkeltõ, ártatlan tekintetével. Itt vannak a Budakeszin utolért tagok. Elmondásuk szerint õk se találták a letérõt... Elindulunk. Szólok a többieknek, hogy a Rózsika-forrásig a HEGEDÛS RÓBERT EMLÉKTÚRA útvonalán megyünk. Továbbra is szilárdburkolatú utca, [K+]. Felmegyünk a rézsû utcához és balra fordulunk. Egyre meredekebben emelkedik. Visszaemlékezem, hogy valamelyik évben, az elõbb említett túrán olyan felfagyás volt, hogy itt majdnem visszacsúsztunk. Alighogy fenn kilapulunk, a másik oldalon már mehetünk is lefelé. Amint beérünk az erdõbe, egy telek kerítése, és a növényzet közé szorulunk. Így ereszkedünk le a Remete-szurdok bejáratához. A [K-] jelzésen balra fordulunk. A kellemes út számunkra patakátkeléssel ér véget. Egy telek mellett lassúzunk fölfelé. Már mindenki kivan dögölve, amikor közlöm, hogy most jön AZ emelkedõ. Meredek földes, aztán még meredekebb sziklás. Fent leülök egy sziklára, meg kell várni a lányokat. Röpke pihenés után tovább vándorolunk. A fennsíkon nyomjuk, amíg Kékdroidék nem állják utunkat.
15. ellenõrzõpont, Remete-hegy.
Péterék már éppen végeznek a ponton, mikor odaérünk. - Annak a napszemüvegesnek írj be egy rosszpontot útvonalelhagyásért - szól elmentében Droidnak Péter... Megkérdezem Droidtól, hogy vannak e szúnyogok, mert tavaly ilyenkor mindenki nagyon csapkodott. Idén nem volt annyi csapadék, és ez nem kedvezett a szúnyogoknak, annál inkább nekünk. Élesen Jobbra kanyarodunk a [K+] jelre váltva. Jól siethetõ lejtõ. Már majdnem lent vagyunk Budaligeten, amikor meglátom Péteréket. Elõresietek: - Péter! Kékdroid megkért, hogy szóljak neked, hogy légy szíves menj vissza a pontra, mert nem diktáltad be a rajtszámodat. - Aha! - reagál lakonikusan Péter az igyekezetemre. Elmegyünk a buszforduló mellett, le egészen a József Attila utcáig, ahol balra fordulunk. Elég hosszan megyünk ezen az utcán, de figyelni kell, mert jobbra egy bukszusnál le kell térni a [S+] jelzésre. Általában mindig van, aki továbbmegy. A sikátor felköt a [S-]-ra, az pedig kivisz Solymár fõútjára, a téglagyári buszmegállóhoz. Balra elmegyünk a benzinkút felé, majd átmegyünk az úton, hogy a másik oldalon lemehessünk a Paprikás-patak mellé. Többször megyünk át hidakon a kanyargó patak fölött.
16. ellenõrzõpont, Rózsika-forrás. (Emberes.)
Két mûláb pokróccal letakarva, csak a lábfejek látszanak ki. Megszemléljük az installációt, és nekivágunk a meredek domboldalnak, hivatalosan vágva le a [S-] egy nagy kunkorát. Visszatérve az [S-] jelzésre maradt még emelkedõ bõven. Az út csak jóval a vassorompó után megy át nagyjából vízszintesbe, és szûkül ösvénnyé. Majdnem a Kötõk padjáig caplatunk, de még elõtte lábunk alá kapjuk a [S3]-et, amin felmászunk a következõ pontra.
17. ellenõrzõpont, Szarvas-hegy nyerge.
Itt megesszük Ákos pontõr erõscukrát, és a [Poo] jelzést követve gerinctúrára indulunk. A végén, egy csomópontban megkeressük a [K-] jelzést, és lefelé döngetünk. Egy darabon jön velünk a [Z-] is. Már a lelkünket is kizötyköltük, amikor balra, egy szalag mellett bemegyünk a határárok mellé. Határköveket is látni. Az egyik tölgyfa elõtt csoportosulás. Dezsõ észrevett a fa törzsén egy kan szarvasbogarat. Szép példány. A lányok megállnak, hogy megcsodálják. Elõremegyek. Amikor utolérnek megkérdezem, hogy adtak e puszit a bogárnak. Andi azt mondja: adtak, de nem történt semmi. Nem baj, mindjárt patak mellé érünk, ott békával talán sikeresebben lehet próbálkozni. Kiérünk a Rozália téglagyár mellé. Itt visszakapjuk a [K-] jelzést.
18. ellenõrzõpont, Aranyhegyi-patak.
Vinattiék aszalódnak a napon. Csipegetünk náluk egy kis nápolyit. Sokan a szamócaföldön, a sorok között, gyümölcsöt fürkészve folytatják a túrát. Mi kibírjuk szamóca nélkül. Sokáig susnyásban gázolunk a vasúti hídig, amin átmegyünk. A túloldalon igazság szerint le kéne menni, hogy a híd alatti részt használjuk vasúti aluljáróként... Elszambázunk az Üröm vasúti megállóig, és feltaláljuk magunkat a Bécsi útra, amit keresztezünk. A sarkon levõ nyomós kutat egy kisebb súlyú egyén nem is tudná mûködtetni. Nekem is rá kell dõlnöm teljes mellbedobással, ugyanakkor a flakont is tartani kell. Mire a többieket is megitatom, már zsibbad a kezem. Felfelé indulunk az Újvár utcán. Most már nagyon megvisel a szilárd burkolat, amibõl rengeteg van, és mind emelkedik. Egy keresztezõdésben majdnem az út közepén van egy határkõ. Hát, nagyon ügyesek voltak, akik itt a mérnöki munkát végezték. Amikor nagy sokára elfogy a flaszter, egy láncon lépünk át. Szalagok által vezetve, többször kanyarodva jutunk fel egy fenyvesbe. Ez a tanösvény már ismerõs a tavalyi HATÁRJÁRÁS túráról. Egy ismertetõ táblához kell menni.
19. ellenõrzõpont, Péter-hegy, tanösvény. (Totós.)
A táblán olvasható legkisebb évszám. »A« 1873. Valaki bemondja, hogy mit kell behúzni, nem is ellenõrzöm, csak rajzolok. Teljes hosszában végigmegyünk a határkövekkel tûzdelt gerincen, majd balra egy lakóházas terület szélére megyünk le. Megint szilárd burkolat, cikkcakkban megyünk az utcákon. Egy árnyas, murvás útra térünk, ez már a kõbánya bejárata. Szembe jön egy pár. A srác a nyakában egy nagy köteg kötelet cipel. Amikor elérjük az elsõ bányaudvart, mászókat inzultálunk az ellenõrzõpontért. Jobbra mutatnak. A következõ udvarban meg is találjuk Fehérvári Mátéékat, akik idõközben ideköltöztek a Vadász-hegyrõl.
20. ellenõrzõpont, Róka-hegyi kõbánya.
Nagyon üdítõ az õszibarack, amit a korlátnál, a messzeségbe bámulva fogyasztunk el. Mátétól kérdezem, hogy hol kezdõdik a lépcsõ, amin ki kell kapaszkodni a bányából. Jó magasak a fokok, azt figyelem, hogy mikor reccsen a térdem. Magas füvû részre jutunk ki, aztán a házak között megint utcára. Egy keresztezõdésben nem látunk szalagot, valaki az itinert bújja. Megyünk tovább, egyenesen. Olyan nagyot nem tévedhetünk, mert a fennsíkon úgyis belefutunk a [P-] jelzésbe, a Kevély is jó támpont. A telkek mellett haladva türelmetlenül várom a jobbra letérést a [P+] jelzésen. Egy sittel egyengetett utcában ereszkedünk, hogy aztán egy széles földúton balra kanyarodva felmásszunk a tetõre. Ez másképpen szilárd burkolatú. Keményre kötött agyagos talaj, ami csak egy fokkal jobb a flaszternél. Csalóka, hogy innen látni egész Békásmegyert. Karnyújtásnyira van légvonalban a céliskola. Aki most van elõször a túrán, az boldog, mert nem tudja, hogy milyen hosszan kell még caplatni ezen a fennsíkon. Sokáig hétvégi házak mellett megyünk. Két nõ jön szembe. Amikor elmennek, hallom, hogy az egyik azt mondja: - Erre még soha nem járt egyszerre ennyi ember. Egy helyen az út kettéválik, hogy késõbb megint egyesüljön. Amikor visszanézek a másik ágba, látom, hogy ott lóg egy szalag. Visszamegyünk a szalagos ágba, nehogy a túra végén hagyjunk ki egyet a 82 ellenõrzõpontból, mert akkor a kardomba dõlök. Az utolsó elõtti ellenõrzõpontra Moiwát vártam aki tavaly õrködött itt, de helyette két pontõr fogad, egy kicsi és egy nagy. A kicsi a helyzetnek megfelelõ komolysággal ikszeli ki listájában a rajtszámokat.
21. ellenõrzõpont, Ezüst-hegyi kilátó. (Ami nincs.)
Most lemegyünk a flaszteren, hogy felmászhassunk egy nagy kereszthez. Péter azt mondja, hogy kukkert kellett volna hozni, azzal megkukkolni a megfejtést.
22. ellenõrzõpont, Puszta-domb. (Totós.)
A kereszt betongyámján lévõ furatok száma. »B« 2. Itt mindannyian mûszaki emberré válunk, és heves szakmai vitát folytatunk a furatok számát illetõen. Van, aki duplán számol, mert a bemeneti és a kimeneti nyílást is megszámolja. Van aki a féregjáratokat is beleszámolná... Egy billegõs lépcsõsoron jutunk le egy lejtõs rétre, amin lemegyünk a betondzsungelbe. Éppen lomtalanítás folyik. Ladás népek válogatnak a kidobott holmik között... Az iskolában étvágytalanság miatt nem igazán tudom kihasználni a terülj, terülj asztalkám adta lehetõséget, csak a málnaszörpre járok rá, és néhány szál ropit rágicsálok. A sikeres teljesítésen túl örülök annak, hogy a lányoknak is tetszett a túra. A HÉV felé menet megdumáljuk, hogy ha addig nem talál el egy aszteroida, akkor jövõre megint jövünk...
Ottorino
 
 
kekdroidTúra éve: 20112011.07.05 12:51:30
megnéz kekdroid összes beszámolója

Buda Határán 50 – szalagozás


Még megnézzük Kerek repkénnyel az érdekes mintázatú karolópókot a bevásárlóközpont parkolójának a korlátján, aztán elhagyjuk a 40a vasútvonal Budatétény nevû megállóhelyét, megcélozva a vasárnapi túra rajthelyéül szolgáló gyorséttermet. Rövid várakozás után megérkezik Budai-H.G., mint fõszalagozó, a kezembe nyom egy szatyor szalagot (és a táskámba egy másik adagot), és a gyorsétteremben hozzáférhetõ szolgáltatás tesztelése nélkül (!) nekivágunk a szalagozásnak. Felbattyogunk a viszonylag alacsony forgalmú Jókai Mór utcán, ezt a még alacsonyabb forgalmú Kálvária utcára cseréljük. Itt leend az elsõ ellenõrzõpont, a táskámból elõbarkácsolt tollal bekarikázom a helyes választ az itineren lévõ kérdésre, közben a helyszínbõl kifacsarható további kérdéslehetõségeken merengünk. Enyhe emelkedõn sétálunk tovább, ez már a Tétényi-fennsík. Kedvenc mesefilmsorozatom legfelejthetõbb epizódjának a fõgonosza vigyorog egy autó motorházának tetejérõl, nem lehet fotózás nélkül elmenni mellette. Nem is megyünk. Vadonatúj járdát taposva közelítjük meg a Szoborparkot, morcos tekintetû biztonsági õrök nézik furcsa ténykedésünket, kiderül, odabent rendezvény zajlik. Borzasztó exkluzív helyszín. Körbeszalagozzuk, a lekerített turistalátványosságot, kötözés közben úgy nézek ki, mint a kerítésen belüli figura a rongydarabbal a kezében, csak nálam piros-fehér szalag lengedez a lágy esti szellõben. És talán nincs tátva a szám. Tovafõlünk az estében, kutyasétáltatók, esti andalgók andalognak a szanaszét futó csapásokon, Bubu a tavaly már bevált helyekre rendel szalagokat. Megtaláljuk R.Gellért leendõ pontjának a helyszínét, megcélozzuk a Kamaraerdõt. Teszünk egy öncélú kis kanyart az erdõszélen, majd egy kis idõre elhagyjuk a fennsíkot, kikerül az elsõ zsírkrétás ellenõrzõpont is, szúnyoghad döng körül kíváncsian mindhármónkat. Lesietünk a vadászházhoz, életveszélyes és tilos rönkök sorakoznak az út mentén, csodálkozó szerelmespár nézi végig a szalagok kikötésének bonyolult mûveletét.


Felkaptatunk a Vadász-hegyre, még éppen, hogy nincs teljesen sötét. A hegytetõt elfoglaló objektum mintha kevésbé lenne szétverve, de lehet, hogy csak növényzet van kevesebb körülötte. Elhagyjuk a környéket feltáró mikro-piros sáv jelzést, jelzetlen ösvény vezet hétvégi házak közé, a térkép Kõérberekként jegyzi a helyszínt. Lecsorgunk a 41-es villamos pályája mellé, csuklós Ganz-gyártmányú síndöcögény érkezik a város felõl, unott arcú utasok nézik belõle a sötétet. Megjelenik a furcsa zöld sáv, egy ideig elkísér. A vasút felõl halk suhanás és jellegzetes, magas hangú búgás jelez egy áthaladó Flirt motorvonatot, már majdnem az átjáróhoz érünk, amikor újra leereszkednek a sorompók és tehervonat vágtat be Tatabánya felõl, magánvasúti, román géppel az élén. Mivel a táblázás szerint a felüljáró használata kötelezõ, itt egy életvédelmi nagypistázást vagyunk kénytelenek beiktatni. (A felüljárót a néha idetévedõ vasútfotósokon kívül az errejárók marginális hányada használja, mellesleg.) A Nap utolsó sugarai verõdnek vissza a Budai-hegységrõl, ez a látvány kellõen leköt, ahogy a repülõtér szélén vezetõ út monoton métereit fogyasztjuk. Egy buszmegálló két, egymással átellenes öblében éppen territoriális vita zajlik, közeledtünkre elcsitulnak, lehet, õk még bedõlnek a láthatósági mellény hatalmának. Lassan megérkezünk a térképemen még Dél-budai tehermentesítõ útnak nevezett közterülethez (Egér út), átdöcögünk a két autópálya felett, amíg a jóllátható Repkény hosszú záridõs képekkel bajlódik, az autók hada alattunk szép, szabályos százzal robog Budapest felé. Elhagyjuk az aszfaltutat, óriásplakát mellett célozzuk meg a mérsékelten biztonságos Örsöddûlõ utat. Érdeklõdõ tekintetû férfi néz ki egy viskóból, kutyái alig alacsonyabbak nála. Nézi, nézi, ahogy a szalagokkal szenvedünk, lassan, tûnõdve fordul utánunk. Az utca sarkában kikötözzük a következõ ellenõrzõhelyet, Repkény gumicukrot bont ennek örömére. Nézem a környezõ házakat, valaha rég ez a falu legszélének is a legszéle volt, a völgyben hangulatos mocsárral, távol a fõúttól és a vasúttól is, majd hirtelen befigyelt nyolc sáv és egy rakás autó.


Budaörs és Buda határán lavírozunk, hegynek föl. Sün szimatol végig egy kocsibejárón, lámpáink fényére megriad és lefagy. Egy arrajáró helybéli tétovázás nélkül megfogja és átteszi az út biztonságosabbnak ítélt oldalára. Derék. Felsétálunk a Tûzkõ-hegyi parkerdõ táblához, a susnya ezúttal csekélyebb, mint tavaly volt. Felszalagozzuk az utat, fantasztikus kilátás nyílik fentrõl, egy darabig elmerengek a fényeken. Itt is kikerül egy ellenõrzõpont. Még visszasétálunk valami utcára, aztán fel, a XI. kerület kerületérõl is ismert, benõtt, susnyás csapásnyomon – mellesleg jól jelzett turistaúton – a Frank-hegyi turistaházhoz. Megijedek, mert nincs kutyaugatás, nem érzem azt, hogy a ház õrzõi három másodperc alatt szanaszét darabolnának, ha kijutnának. Kérdésfeltevõs ellenõrzõpontnál nézelõdünk egy kicsit, majd bevesszük magunkat a sûrûbe. A budai határárok nyomvonalát követve érünk fel a Kakukk-hegyre, a szalagozás amolyan éjszakai – mint késõbb Nagyondinnye megjegyzi, látszik is – jellegû. A hegyen kénytelen vagyok ismét megállapítani, hogy a lepkék egészen elképesztõen ostoba állatok, ha pontszerû fényforrásokról van szó. Lesétálunk az Irhás-árok szintjére, itt is kikötözünk pár iránymutató szalagot, majd felsétálunk Csillebércre. A buszmegállóban össznépi lerogyást tartunk, ismét megállapítva, hogy az éji, sõt, éjféli idõpont ellenére mocskosul meleg van. A három padot igazságosan háromfelé osztjuk, eldõlünk szundikálni, hét percre, mert akkor jön az utolsó 21-es busz, és felébreszt a motorzaj. Amúgy, van egy felszálló rá, az úriember a KFKI-bõl lép ki, fejét csóválva végigmér minket, majd felszáll a jármûre.


Összekapjuk magunkat, jó lenne, ha a reggel már valahol a Tök-hegynél érne, úgyhogy nem árt sietni. Eme bûnös gondolatsor után visszasétálunk az erdõbe, megtaláljuk a megfelelõ jelzéseket, kitesszük a zsírkrétát a magaslesnél, elbóklászunk az ösvényen, megkeressük a törpe határkövet, szalagozunk, szalagozunk, szalagozunk és úgy eltévedünk, hogy azt öröm lenne nézni, ha lehetne látni valamit a felrebbenõ éji pillangókon és a vékony ágak rengetegén kívül. Valami fiatalos kellõs közepére sikerült behozni a szalagokat, ráadásul okosan úgy kötöztük ki õket, hogy visszafelé külön nehéz legyen megtalálni az utat. Röpke negyven perccel késõbb újra a törpe határkõnél vagyunk, ami különösen annak fényében nagy teljesítmény, hogy egy kétszáz méter sugarú körben mozogtunk végig. Betájoljuk újra a határárkot, és azt szorosan követve kibukkanunk végre egy mûútra. Amit rövidesen el is hagyunk, újabb árkot követünk, majd a piros sávot Makkosmária felé, még a jelzetlen részen kikerül pár szalag is, a mûvelethez lekapcsolom a lámpámat, így kevésbé jönnek a lepkék. Végre megérkezünk a makkosmáriai kegytemplomhoz, megtépázott lelkesedéssel, szinte mogorván ülünk az utcakövön pár percig, majd meglódulunk, a Mária út lila M betûjét követjük Budakeszi határán. Ez már sokkal kellemesebb szakasz, mint az elõzõ, kényelmes szintút vezet a település felé. Budakeszin tartunk egy újabb szünetet, Repkény pezsgõtablettát kér, s kap Bubutól, mert a saját készletet nem volt eszünk elhozni. Keresztültrappolunk Budakeszi északkeleti szélén, két ifjú bulizó néz utánunk hitetlenkedve. Megleljük a játszóteret, egyenes, sáros csapáson baktatunk sokáig. Lassan pirkad, a János-hegy mögött már lila az ég alja. Hosszú, monoton út vezet Adyliget felé, Repkényéktõl legfeljebb egy szalagkötésnyi idõre maradok le, muszáj futnom utánuk, félek, hogy egyedül elaludnék. Mûútra lelünk ismét, szalagok kanyarítanak majd le róla, megcélozva az Adyligeti-erdõfolt nevû helyszínt. Itt kerül ki az utolsó zsírkrétás-feltételes ellenõrzõpont. Már csak be kell battyogni Adyligetre, a játszótéren nem szalagozunk. Röpke nyolc és fél óra alatt sikerült ideérni, juj. Pihenünk, rigók dalolnak nagy hangerõvel.


Megrázzuk magunkat, a lámpák a táska mélyére kerülnek – újra – és folytatjuk a túrát. Felkanyargunk a Hosszú-erdõ-hegy hátára, végre, adódik némi kilátás kelet felé, a Hármashatár-hegy adótornyain mélán pislákolnak a jelzõfények. Leküzdjük magunkat a Remete-szurdok bejáratához, méretes susnyaerdõn kell hozzá átvágni. Feltûnik, hogy alig van hulladék szétszórva, dicséretes. Végigballagunk a hûvös, néptelen szurdokon, az egész túrán itt, most van a legjobb idõjárás. Még a meredek, poros-sziklás part sem változtat érdemben a helyzeten, odafent ugyanúgy szerencsés, hûvös idõ fogad. Elballagunk a vasárnapi pontõrködés várható helyszínére, éles kanyart veszünk Budaliget felé. A százötvenhetes busz végállomásáról épp elporzik a háromajtós Ikarus, Hûvösvölgy végállomással. Lecsorgunk a Középsõ-Jegenye-völgybe, újra erdõben baktatunk, néhol kiteszek egy-egy szalagot, ahol nem látom a sárga keresztet. Kibukkanunk a benzinkútnál, vágyakozva nézek a kávégép után, de eszembe jut a legutóbbi – két évvel ezelõtti – kávézásom ára egy hasonló üzemegységben, és inkább lemondóan legyintek egyet. Végigsétálunk a Jegenye-völgy alsó szakaszán, patak zúg, madarak csivitelnek, futók néznek ránk kérdõ tekintettel. A Rózsika-forrás elõtti pihenõnél rákanyarodunk a régi sárga sáv emelkedõjére, néhány megmaradt jelzés kalauzol a fák között. A sárga sávra való kitérés nem sok örömet hoz, embermagas susnyában trappolunk, hegynek föl. A gerincen már tiszta, kellemes út fogad, a Tök-hegy nyergéig nem is történik sok említésre való esemény. Párszor azért megállunk, egyszer a Szarvas-hegy nyergébõl nézünk szét észak felé, másszor a Vera-pihenõtõl dél felé. Északon a Kevélyek, a Pilis uralják a völgyön túli tájat, délen pedig Pesthidegkút látképét szemlélhetjük meg egy újabb szögbõl. Lecsorgunk a kékre, majd a kéken – egy rövidke átkötõ szakaszt leszámítva – a Rozália-téglagyárhoz. Megvizsgáljuk az OKT-bélyegzõt, méretes darázs fejezi ki ellenérzését tevékenységünk iránt. Nem túl szép tõle. Keresztezzük az esztergomi vasútvonalat, rákanyarodunk az Aranyhegyi-patak töltésére. Ez meg tõlünk nem túl szép, belátom – mármint, hogy erre kell jön a túra – de talán a Bécsi út sem lenne túl nyerõ. Marad tehát a susnyataposás, a szalagok ütemes, monoton kihelyezésével. Kivételesen néhol elöl haladok, fõleg mivel rajtam hosszúnadrág van, így könnyebben tudok utat taposni a csalánosban. Mellettünk eperföld, azon túl piros motorvonat kattog el Esztergom felé. Kicsit irigylem az utasait, még úgy is, hogy tudom, a Deziró ülései mennyire elképesztõen kényelmetlenek – de legalább nem csípnek, nem szúrnak. Átkeveredünk a hídon, majd a híd alatt keresztezzük a vasutat, végül nálam is magasabb nádason keresztül keveredünk ki egy járhatóbb földútra. Kezd újra rettentõ meleg lenni.


Üröm megállóhelynél Bubu elõremegy vásárolni, mi megvárjuk a páratlan személyvonatot, fotózás céljából. Szerencsére utazni nem akarunk vele: a szóló motorkocsin tömegnyomor uralkodik, számtalan ember teste feszül szorosan egymásnak. Az ürömi felszállók tanácstalanul néznek, a jegyvizsgáló hiába próbál szabályosan meneszteni. Felbaktatunk a Bécsi út mellé, a lángosos bódéját zárva, a vegyesboltot nyitva találjuk. Nem tudok ellenállni a hûtött, egy százalék gyümölcstartalmú üdítõnek. Bubu leül a buszmegállóban, mi egy darabig várunk rá, már az út túloldalán, de a zaj és a kosz hamar elüldöz, fentebb csendes és árnyas helyet találunk a reggelihez. Magánterület tábla mellett trappolunk el a Péter-hegy felé, kellemes, kitakarított erdõben, jól járható ösvényeken. A fenyvesben kifújom magam, itt újra hûvös van, ilyen klímában jó érzés megállni és zsírkrétával felszerelni a tanösvény hegytetõn található tábláját. Lesétálunk a lakóparkba, unottan nézem a házakat, sõt, most a kõbánya sem tud annyira elbûvölni. Lépcsõs sziklákon, majd tûzforró korláttal védett csapáson kaptatunk ki a katlanból, drága épületek között bukkanva ki a Róka-hegyen. Szerencsére a Pilis felõl hûsítõ szél fúj, ez segít elviselni a kánikulát. Hétvégi házak között kanyargunk, Kápolna-hegy, Ezüsthegy, világosít fel a térkép, de csak a port látom és a nap hevét érzem. Pedig a szalagozás ad némi lendületet a dolognak, itt talán még többet is kötözünk ki, mint kellene. Megtaláljuk az egykori kilátó romjának a helyét, nem sokkal késõbb a Puszta-dombról nézhetjük a tõlünk délre elterülõ Békásmegyer házait, a keleten ékeskedõ Megyeri-híd magas betonszerkezetét és az északon kéklõ hegyeket. Végre. Lefelé még kikötünk néhány szalagot, majd a lakótelep házai közé érve abbahagyjuk ezt a tevékenységet, amely a vasárnapi teendõk közé sorolódik át. Lesétálunk az iskoláig, készül egy célfotó, bentrõl a napközis tábor, vagy micsoda résztvevõi kukkolnak kíváncsian, hogy vajon minek örülünk ennyire ennél az iskolánál, mire a sok kézfogás. Megcélozzuk a HÉV állomását, majd ki-ki hazadöcög.


Vasánap a kötött és kötetlen pályás tömegközlekedési eszközök (vonat, villamos, busz) sorával közelítjük meg Budaligetet, kényelmes kirándulótempóval felsétálunk a kék sáv – kék kereszt elágazásba. Pontnyitás után fél órát kell várnunk az elsõ túrázóra, aztán szép lassan beindul az üzem, néhány kisebb-nagyobb szünettel folyamatosan érkeznek a résztvevõk, végül Vagdalthús, mint seprû, aki tíz perc elõnyt adott az utolsó indulónak. Néhányan panaszkodnak a szalagozásra, tõlük ezúton is elnézést kérek. Végül, de nem utolsósorban, köszönöm a részvételt mindenkinek, aki meglátogatta Buda Határát 2011-ben!


-Kékdroid-


Képek

 
 
 Túra éve: 2010
kekdroidTúra éve: 20102010.07.06 06:22:10
megnéz kekdroid összes beszámolója

Buda Határán 25/A és 25/B


Szalagozunk, õrködünk, túrázunk


Budatétény vasútállomásán – ami megállóhely – hiába várjuk ketten Kerek repkénnyel az egyébként busszal érkezõ Bubut és R.Gellértet, cserébe az örvendetesen sûrû vonatforgalomban nem unatkozunk a várakozás percei során sem. Végül a fordított-lekerekített duplavés, amerikai eredetû gyorsétteremlánc helyi üzemegységében áll össze a társaság. R.Gellért szorgalmasan kötözi a zsírkrétát, Bubu elpusztít egy menüt, mi Repkénnyel fagyizunk egyet és a zsírkrétás kódokon ötletelünk. Végül egy V6 (nagyjavítás) és egy B5 (szabványos papírméret) telik a fantáziánkból, az ominózus Bubu ötletgazdái sajnos nem mi vagyunk. :) Végül olyan háromnegyed négy körül elindulunk, rögtön felfelé a Tétényi-fennsíkra. A 25/A résztáv számomra egyébként is kellemes mennyiségû újdonsággal szolgál: részben még sosem jártam az útvonalán, részben pedig hiába jártam már többször is néhány szakaszán, az mindig sötétben történt. Tehát Tétényi-fennsík, néha egy-egy facsoport vagy néhány ház között kilátás nyílik Dél-Budára és azon túl a Csepel-sziget lakatlanabb részeire. Nem tagadom, de még ez az ipari jellegû táj is szép számomra a maga nemében – a Csepeli Erõmû kéményei, a lakihegyi adótorony, még messzebb a százhalombattai iparvidék csõvezetékei egyaránt láthatóak. Kényelmesen sétálunk, néha Bubu szalagot köt, elvégre ezért keltünk útra ezen a kellemesnél valamivel párásabb péntek délután. Átkelünk egy 400 kV-os távvezeték alatt, a 7-es fõút és a Szoborpark bukkan fel elõttünk, Lenin, Marx meg a többiek immár békésen rozsdásodva nézik a turisták nézelõdõ csoportjait. Elhagyjuk a beépített területet – nem a várost! – követjük Bubu emlékeit, elõször eldumáljuk a dolgot és rossz helyen bukkanunk fel, túl közel a táj fölé magasodó ormótlan víztoronyhoz. Sebaj. Visszaszedjük a szalagokat, megtaláljuk az elvétett elágazást, majd immár a Pézsmahagyma tábla mellett megfelelõ irányt választunk. R.Gellért majdani pontõri helyét nem irigylem, szúnyogból is, napsütésbõl is kijut majd neki vasárnap.


Érdekes kanyarulatot szalagozunk ki a Kamaraerdõ szélére, elõször bemegyünk a fák közé, majd visszajövünk. Gondolom a túra alapkoncepciója miatt van ez így. Kicsit sétálunk még, végre fák között, itt nincs olyan meleg, viszont rengeteg a szúnyog, a szalagkötözéssel sietni, már-már kapkodni kell. Azért is megoldjuk. Leérünk egy tisztásra, kutyasétáltatók, délutáni sétálgatók néznek meg maguknak alaposan, ahogy néhány piros-fehér szalag kikötözése után bevesszük magunkat a sûrûbe, fel a Vadász-hegy felé. Meredek, kissé benõtt, de még mindig bõven jól járható az ösvény, a tetejére egész hirtelen érkezünk fel, egy magas, cserébe lefûrészelt létrájú kilátó mellett. Bubu szerint sétáLós bácsi így is megmászta. :) Ügyes. Kihagyjuk az ipari alpinizmust, elsétálunk egy romos épületegyüttes mellett – valaha ház, talán valami raktár volt, aztán hajléktalanok húzták meg magukat benne, ma már talán nekik sem kell. Innentõl lefelé megyünk sokáig, nagyon sokáig: elõször erdõben, szúnyoghaddal kísérve trappolunk, majd végre nyílt terepen, hétvégi házak között. A 41-es villamos elképesztõen gazos pályáját egy lovascsoporttal együtt érjük el. Egyelõre a lovakkal nem a villamost pótolják. Talán. A Budaörsi Repülõtéren épp egy kisgép száll le, a kifutópálya végében burjánzó bozótosból pedig egy régi barátunk bukkan fel, aki részben pilóta, részben fûnyíró, most viszont meglepõdik nagyon, hogy itt talál minket, nejloncsíkokat kötözgetve az út szélére. Félelmetes szakasz következik, Repkény csak úgy rohan, amikor át kell kelnünk az Egér útnál az autópályáról érkezõ autók elõtt.


Az autópálya impozáns látvány egy autó vezetõülésébõl, de így felülrõl is, a túrán épp elég belõle annyi, amennyit egy átsétáláskor láthat az ember. Óriásplakátok között trappolunk be Budaörs szélére, kis viskók állnak a füves út szélén, a telek határára nem kell kerítés, mert az autópálya kezelõje fenntartja. R.Gellért leáll kecskét etetni egy kicsit, majd utolér, amikor éppen a Felsõörsöd utca kezdete ellenõrzõpontot készülünk üzembe helyezni. Ennek örömére õ kötözheti fel a kódot a kerítésre. A város és az elõváros határútján célozzuk meg a Budai-hegyeket, jobbra a fõváros házai állnak, balra Budaörsé, kontraszt nincs a kettõ között, egyformán gazdag a környék. A Tûzkõ-hegyi parkerdõ bejáratánál Bubu kiakaszt egy szalagot, a parkerdõ elnevezés nem illik az egész útra, legföljebb a felsõ szakaszára, az alján ugyanis szép magas a susnya az úton. A kilátás viszont elsõrangú, mögöttünk a Tétényi-fennsík tömbje zöldellik, alattunk pedig Budaörs épületei, házakkal, autópályával, raktárakkal. Kelet felé Buda házai, lakótelepek, gyárak, a Gellérthegy huplija, a Duna bal partján Pest épületei sorakoznak, ameddig a szem ellát. Elhagyjuk a tanösvény tábláit, felírjuk a megfelelõ választ az ellenõrzõpont kérdésére, továbbsietünk. Természetesen emelkedõn, közben, hogy szótlanságunkban se unatkozzunk, aggresszív kutyák rohannak fel és alá a rájuk bízott nagy értékû ingatlanok kerítése mentén, bõszen ugatva. Lassan, de biztosan elérjük a Frank-hegyi turistaházat, Bubu felírja a telefonszámot és készítünk néhány fényképet, önigazolásképpen. A ház nem szûnt meg és mivel túl sok vendég nem várható este hét után, már nincsenek nyitva, így pecsételni sem tudunk. Felbaktatunk a Kakukk-hegy csúcsára, vasoszlopnál helyezzük ki a zsírkrétát, szorgosan kötözzük a szalagokat. Út ugyanis csak szerényen, a növényzet által jól elrejtve létezik, a határárokhoz viszonyítunk és Bubu emlékeihez. Kerek repkénnyel kitaláljuk, hogy majd jól veszünk valami kaját Budakeszin, ezt végül tökéletesen elfelejtjük. Idõközben megérkezünk az Irhás-árok felsõ végére, innen csak néhány percig tart eljutni a csillebérci buszfordulóig. A helyszín nem cáfol rá hírére: tényleg megfordul egy busz, amíg teszteljük a nyomóskutat.


Innentõl a Budaörsi-hegy oldalában botladozunk, gazos ösvényeket váltunk gazos ösvényekkel. Olyannyira, hogy még Repkénynek is kezd elege lenni a sok nehezen járható szakaszból és örömmel fogadja a hírt, hogy egy rövidke szakaszon mûúton kell túráznunk. Ez azonban nem tart sokáig, lekanyarodunk újra a határárok felé, piros M jeleket, az õszi Meteor túra jelzéseit követjük. Kész megváltás a piros sáv ismerõs, széles szekérútjára megérkezni és azon betrappolni Makkosmáriára. Szürkülni kezd az ég alja, amikor továbbindulunk, a piros sáv elhagyja utunkat, el Dobogókõn, Dömösön át Csillaghegyig. Mi maradunk a Mária út lila M betûin, Bubu régi zöld négyszög, háromszög és sáv jelzések nyomvonalairól mesél. Nem sokkal késõbb, az orosz katonai emlékmû után stílszerûen kinyit egy csomag KA??MAP-t, valami szárított tintahalszerû finomság, a munkácsi vasúti restibõl. Nekem ízlik. :) Közben betrappolunk Budakeszi házai közé, majd ezzel a lendülettel el is hagyjuk a lakott vidéket, a Vadasparkhoz irányító táblákat követjük egy darabig. A leendõ ellenõrzõpont-játszótérre sem felejtjük el a letérést, még egy kis körhintázás is belefér az idõnkbe.


Közben szép csendben besötétedik, a lámpát viszont csak a sáros, pocsolyás részeken kell feltétlen használni, meg közben, szalagkötözéskor. A telihold lassan felkúszik az égre, mi töretlenül megyünk és szalagozunk, szinkron üzemben, amíg egyikünk kötöz, a többiek továbbmennek és ott is megáll valaki szalagot kötni. Ettõl eltekintve eseménytelen az út, pocsolyák próbálnak lassabb haladásra késztetni, csekély sikerrel. Lovastanya következik, majd kiserdõ, újabb ellenõrzõpont – igen, a Bubus – végül pedig meglepetésszerû hirtelenséggel befutunk Adyligetre. A Buda Határán elsõ 25 kilométerére is végre sikerült eljutnunk, ráadásul szintidõn belül megtörtént a szalagozás is, ráadásul alig kell pár percet várnunk a 63-as buszra, megint ráadásul a villamos is szinte azonnal az átszállás után indul. A vonatról nem is beszélve. :)


A második 25 kilométerre vasárnap, a túra napján kerül sor. Reggel, szerencsére nem túl kora reggel jelentkezünk Lükepékéknél az adyligeti játszótéren rajtpecsétért. Még idõben elindulunk, hogy a fél 11-es pontnyitásra odaérkezzünk, nagy blama lenne lekésni a saját ellenõrzõpontunk nyitását. Felsétálunk egy dombra, mindenféle kacsalábon forgó kacsalábak között, a két évvel ezelõtti beszámolómban említett sitt csekélyebb mennyiségben, de jelen van. Elõbb vagy utóbb, de talán rájönnek a környékbeliek, hogy nem menõ dolog a luxuspalota mellett az erdõben kiborítani a hulladékot. Kissé benõtt csapáson, kerítés mentén követjük a szalagozást – mint oly sokszor ezen a túrán – a Remete-szurdok bejáratáig. Ez a szakasz a sûrû erdõvel és a völgyben kanyargó patakkal igen kedves számomra, akárhányadszorra is járjak itt, nem érzem lerágottnak egyáltalán. Igaz, nem is járok túl sûrûn a Budai-hegységben. Végigsietünk Repkénnyel a szurdokon, felkaptatunk a Remete-hegy meredek, csúszós-sziklás emelkedõjén. Itt õrködtünk tavalyelõtt is, itt õrködtem tavaly is, idén azonban az itinernek megfelelõen már a kék sáv-kék kereszt elágazásig elsétálunk és pontban fél tizenegykor megnyitjuk a pontot. Alig öt órás ottlétünk alatt sok rég és kevésbé rég látott ismerõsnek és még sosem látott ismeretlennek egyaránt pecsételhetünk, neveket nem sorolnék, mert egyrészt nem emlékszem mindenkire és nem lenne teljes a lista, másrészt még véletlen beírnék valakit, aki ott sem volt. :) A lényeg, hogy õrködés közben elképesztõ számú szúnyogot lecsapunk és még több jön, amelyet még lecsapni sem tudunk. Egyedül a néha megeredõ enyhe nyári záporok jelentenek némi menedéket a vérszívók és a meleg elõl. Néhányan felajánlanak szúnyogriasztót, köszönöm ezúton is, van saját, igaz, a kenegetést kétóránként ismételni kell. Nem túlzok, hogy nagy megkönnyebbülést jelent a két seprû érkezése, valamint a Gethe úrtól kapott hír, hogy több résztvevõre nem kell várni.


Három perc alatt összecsomagoljuk az ellenõrzõpontot és a seprûk után iramodunk, lerongyolunk a K+ lejtõjén Budaligetre. Itt találkozunk velük megint, aztán lassan elnyúlunk tõlük, megérkezünk az Alsó-Jegenye-völgybe, a patak hangos zúgással kíséri utunkat. A Rózsika-forrás õrének visszük a boldogító hírt, hogy hamarosan zárhat, nem kell tovább etetnie a szúnyogokat. A túra második felének a mumus emelkedõje következik, még így is szép meredek maradt, hogy hatóságilag nem mehetünk fel a Kálvária-hegyre (inkább a kvados meg a krosszmotoros keménycsávókat szûrnék ki az erdõbõl ilyen vehemenciával). Le is lassulunk rendesen, a nyeregben õrködõ kollégának is hozzuk a jó hírt, hogy a két seprû rövidesen megérkezik és neki sem kell több vért áldoznia a teljesítménytúrázás oltárán. A Tök-hegynél még kitekintünk a Hármashatár-hegy felé nyíló kilátásra, kattintunk néhányat a géppel és megcélozzuk a lejtõt a Rozália-téglagyár felé. Itt új útvonalon trappolhatunk, szerencsére nem ragaszkodott senki a kék kerékpáros jelzés kegyetlenül köves, vízmosta útjához. A helyettesítõ ösvény alig gazos, egész gyorsan járható, le is sietünk a vasúti átjáróig, ahol a fénysorompó éppen a megérkezésünkkor vált tilosra. Megvárjuk a két csatolt 6342-es motorvonatot, amint szép komótosan elballagnak Esztergom felé, majd tovasietünk bandrás61 pontjára.


Itt találkozunk a frissítést pótló laci069-cel is, bodzaszörpöt kortyolgatunk, nápolyit, sóspereckét majszolunk, majd vérszemet kapva, hogy még aránylag korán hazaérhetünk, továbbindulunk. Szerencsére nem kell derékig, sõt, még bokáig érõ gazban sem gázolni, nemrég kaszáltak errefelé, lovak, kecskék mellett sétálhatunk tova. Azért a vasúton való átkelés trükkösségén még én is elcsodálkozom: átkelünk a hídon, majd leereszkedünk a patakpartra, hogy a híd alatt keresztezzük magát a vasútvonalat. Rafinált. :) Innen már sima ügy eljutni az ürömi fõpályaudvarra. Újra némi szintemelkedés következik, egészen a Péter-hegyig: házak között, majd susnyában, halott, feketévé égett fenyvesben, végül ép erdõben sétálunk. Visszanézve gyönyörû a kilátás, ahogy a következõ szakaszon szinte végig. Legalábbis ott, ahol nincs erdõ – szerencsére a Péter-hegyet nem engedte még senki beépíteni, így itt háborítatlan, szép fenyvesben túrázhatunk. Az ellenõrzõhelyen megválaszoljuk az itiner kérdését és már ballagunk is tovább, újra gazdagabb vidékre érkezünk, néhány túrázóval is összefutunk, mindenki rendületlenül halad a cél felé.


Megérkezünk a Róka-hegyi kõbányába, az innen kivezetõ út megnyerte nálam a túra legszebb szakasza címet: gyönyörû a kilátás – csaknem egész Budapest látszik – miközben fantasztikus sziklaalakzatok között mászunk fölfelé. Odafent újra a szokásos kontrasztot figyelhetjük meg: százmilliós házak kerítése mentén méteres, ronda gaz burjánzik. Vagy éppen a kertben, bent. Szerencsére van más néznivaló is, egészen pontosan az elõttünk magasodó Pilis vagy éppen a sokkal közelebbi Kevélyek közelebbi háta. Mi most egyiket sem választjuk, elkanyarodunk Békásmegyer északi pereménél, a városnegyed házait aranyló színûre festi a délutáni napfény. Újabb emelkedõ áll elõttünk, egész pici: drága német luxusautó és a csehszlovák jármûipar remeke egymás sarkában vánszorog lefelé rajta. Egyébként a Skoda vezetõje láthatóan ügyesebben veszi az akadályokat. Mi közben fölfelé megyünk, a kis házak, kunyhók között lassan eljutunk moiwa pontjáig, õ is számolhatja majd a szúnyogcsípéseket, lesz rajta bõven. Az Ezüst-hegyi kilátónak – amely két éve még kisebb szerkezeti hiánnyal, de állt – immár nyoma sincs. Sétálunk tovább: leereszkedünk a Sanyi&Gaby emlékkereszthez, az igazolásként szolgáló kérdésre szánt válasz egyre kevésbé látszik, de kisegítenek, sikerül ezt a rejtélyt is megoldani. Innentõl már csak lecsorgunk Békásmegyerre, a Csobánka téren sétálgató, bandázó fiatalok megbámulnak, aztán napirendre térnek felettünk. A célban rengeteg ismerõs, váltok pár szót a kenyérkenésnél szolgálatot teljesítõ Andrew79-cel, beülünk kenyeret enni Bubu háta mögé, nézzük a túra sikeres teljesítõit. Mi is kapunk pecsétet a Budapest Kupa füzetünkbe, matematikai esélyünk még van arra, hogy kupát teljesítsünk. Majd jövõre, hátha sikerül jobban odafigyelnünk. :) (Szégyen, gyalázat, de bevallom, ezek a kupák nem igazán nekünk valók. A Bükk Teljesítménytúrázója sem fog idén összejönni, meg más sem nagyon. :( ) Némi bodzaszörp eltüntetése után összeszedelõzködünk, útra kelünk, zöld vonattal és nagy piros villamossal hazafelé.


Köszönetnyilvánítás: köszönjük szépen Laci069-nek a rendezést és azt, hogy idén is részt vehettünk a túrában, ha csak egy kis részében is, továbbá, hogy teljesítõként is végigmehettünk a távokon. Köszönjük Bubunak és R.Gellértnek, hogy velük tarthattunk a szalagozáson és R.Gellértnek, hogy vele is. Végül, de nem utolsósorban köszönet mindenkinek, aki eljött és megtisztelte a rendezvényt jelenlétével.


-Kékdroid-


25A


25B

 
 
ErathiaTúra éve: 20102010.07.05 12:14:28
megnéz Erathia összes beszámolója

Buda Határán 50


Ebben az évben komoly Budapest Kupa elvárásokkal vágtunk neki a szezonnak, így ez a túra is kötelezõ program volt, amit nem is bántunk különösebben. A rajt egy kicsit messze volt ugyan de a közlekedés elvileg jó. Reggel 6:30-kor indultam majd egy 4-es villamos segítségével 6:45-kor már a Budafoki útnál keresgéltem a buszmegállót. Az eredeti buszmegállót meg is találtam, és utána kerestem tovább az áthelyezett ideiglenes megállót, amit nem sikerült megtalálni. Végül addig bolyongtam amíg ráleltem a szintén ideiglenes végállomásra, ami a kiírással ellentétben nem a körtéren van. 35 perc bolyongás után a 7:20-as busszal száguldottam a rajt felé. Anyum aki a vonatos közlekedést választotta természetesen így jóval hamarabb odaért, és amíg várakozott legalább a nevezést is elintézte.


A túra egy aszfaltos szakasszal indult. Már az itiner hátulján található 24 EP soknak tûnt hiszen a túra is csak 48-49 kimcsinek volt kiírva. A néhol kihelyezett szalagok és a szöveges leírás segítségével sikeresen abszolváltuk az elsõ EP-t. A második pont elõtt már magunk mögött hagytuk az aszfaltot és a szoborpark mellett elhaladva egy rétre értünk amin sétálva megcsodálhattuk a hatalmas víztornyot is, amit eddig én csak a TV-bõl vagy internetes híradásokból ismertem. A második pont pecsétes volt így jól "betintáztunk" és már haladtunk is tova. Itt néhol volt egy egy pillanatnyi bizonytalanság, de aztán minidg jó helyen kanyarodtunk le vagy fel, jobbra, meg balra. Külön élmény volt, hogy olyan útvonalon haladtunk amin eddig még sosem túráztunk, és ez budapesti túráról lévén szó, azért elég nagy érdem. Egy kisebb hegy vagy inkább domb megmászása után újabb pecsételés és frissítés várt minket szódavíz és édesség formájában. Utunkat Budaörs felé vettük lassacskán és még mielõtt elértük volna érintettük a kamaraerdei parkot is. A leírásban azt hiszem ezen a részen találkoztam egy olyan kifejezéssel hogy "kamu Z- jelzés". Ezen egészen addig mosolyogtam amíg át nem értünk Budaörsre, ahol az elsõ negatívum volt a túrán, hogy át kellett menni az autópálya bekötõútján. Kaptunk is egy kis dudálást.... Reklámtáblák között elhaladva egy kerítés oldalán újabb önjelölõs pontot találtunk. Innen már kocsik által kevésbé zavartatva haladtunk felfelé több dombtetõt is megmászva, hogy a végén kiérjünk a Frankhegyi Turistaházhoz. Itt volt pecsét amit saját magunk kezelhettünk, és egy kis gyümilét is leguríthattunk a rajtban kapott kupon fejében. Itt egy kicsit riogatott az esõ, de mi ijesztõbbek lehettünk mert végül nem esett és délutánra szép napsütéses idõnk is lett. Továbbállva csak második nekifutásra találtuk meg a kis ösvényt, de ez inkább a mi hibánk volt, mert késõn néztünk bele a leírásba, illetve automatikusan a máskor is használt turistajelzésen indultunk el. A hibát gyorsan korigáltuk, és már a helyes csapáson haladva értük kis oszlopot, amirõl gyorsan kikerestem a helyes évszámot és már ereszkedtünk is le az irhás árok aljába. Itt egy kis dzsungelharc és már kint is voltunk a szélesebb úton amin kényelmesen emelkedtünk a KFKI irányába, hogy a 90-es busz végállomásán megkaphassuk a pecsét mellé a megérdemelt õszibarackot is. Kicit vissza amerrõl jöttünk majd letérés oldalra. Újfent csak eddig nem járt úton értük el a Piros sáv jelzést, ahol megint nem tudtuk értelmezni az "átvágunk a mocorgóson" kifejezést, így saját tájolás alapján a piros sávot követve mentünk be Makkosmáriára. Itt is pecsétet kaptunk. Továbbá megálltunk megreggelizni, mert már idõszerû volt :))  Közben azon tanakodtunk, hogy ugyan jó ez a túra, de most valahogy mind a ketten egy kicsit fásultak vagyunk, és nem megy olyan gördülékenyen a gép mint ahogy az megszokott lenne. A 10 perces kajálást követõen a mária utat követve kanyarogtunk Budaörs határában, majd kicsit elbizonytalanodva azon, hogy nem találtuk meg a leírásban szereplõ katonai emlékmûvet, egy aszfalt úton betértünk a városba. Utólag derült csak ki hogy a helyes utat váalsztottuk. Felgyalogoltunk a rehabig, ahol a már ismert turistaösvényen ereszkedtünk le a Vadaspark parkolójánál található EP-hez. Itt is szívélyesen kinálgatták a sós perecet, ropit stb, de mi nem rég kajoltunk, úgyhogy ez most itt kimaradt. Az elõzõ heti Turulról is megismert útvonalon csk annyit módosítottunk, hogy nem az aszfaltos hanem a pocsolyásabb és fák közötti utat választottuk a Petneházy lovarda sarkáig, majd egy bal jobb kombináció és máris egy újabb önjelölõ ponton voltunk. Innen a Piros sáv és a szalagozás segítségével sétáltunk be a 25A céljába. Ezen a részen az útvonalleírás többször is pontatlan: több helyen is összetéveszti a bal és a jobb oldalt !!!!


Anyum eleve a 25-s távra jött, õ így itt befejezte a túrát. Nekem még a fele hátravolt. Pecsételés, majd egy röpke kajálás, (A lilahagyma isteni volt) és már kerestem is a további szalagozást. Egy kis majd egy nagyobb hullámvasutazás, közben bozótharc a kerítés mellett, és máris a Remete-Szurdokban találtam magam. Ezt a terepet már ismertem így magabiztosan mentem elõre a kéken majd át a patakon, és fel a Remete hegyre. A Gerincen végig, és a kék és a kék+ találkozásánál újabb adag tintával nehezítettem a menetsúlyomat. A kék+ jelzést követve ereszkedtünk le újra az aszfaltos birodalomba, majd a újra ismert szakasz solymár szélén, ahol a paloták mellett elcsalingáztunk a sárga sávig, és kisétáltunk a forgalmas mûútra. Alsó jegenye völgyben is volt egy EP, és itt én újabb frissítést tartottam, csoki és víz formájában. 5 percet pihennem is kellett mert nem éreztem magamban az erõt, és nem tudtam hogy mi miatt. Nem tudtam volna konkrét dolgot mondani hogy ez vagy az fáj, mert nem fájt igazán semmim. Azt sem mondhattam volna hogy rosszul vagyok, mert nem voltam. Egszerûen csk nem klappolt valami. A kis pihi után nekivágtam az emelkedõnek, majd újra a S- jelzésen hullámvasutaztunk hogy a Kötõk padja elõtt felvágjunk a csúcsra. A szúnyogok kiséretében katuk az újabb színfoltot a lapunkra. Innen többé kevésbé a határjárásról megismert útvonalon mentünk. Több határkövet is elhagytunk mugunk mögött és néhány pontot is ami közül az egyik frissítõpont is volt. Egészen a Péter-hegy utáni lakóparkig ismerõs volt az út. Onnan újra a leírás szerint kanyarogtam a kõbányáig. Itt egy nagyon lelekes kis pontõr csapat fogadota a túrázókat. Pecsételés mellé adtam magamnak egy szuszanásnyi idõt, majd figyelmesen nehogy eltéveszem a lépést vagy a szalagokat, nekivágtam kimászni a kõbányából. Alaposan megizasztott mire felértem, de a kilátás csodás volt. A nap is kisütött így a délutáni órákra, gondoskodva arról, hogy az eddig összegyûjtött színem most se fakuljon ki :) Laza de hosszú hullámvasutazás volt egészen az utolsó elõtti pontig. Többször is elbizonytalanodott az ember, hogy vajon jó helyen jár e, de mindig ilyenkor botlottam egy szalagba, ezért mentem tova. Az utlsó elõtti ponton egy kilátó lett volna, de mára csak hûlt helyét találni. A pecsételés után aszfalton ereszkedtünk lefelé, hogy még egy utolsó dombra fel tudjunk mászni. Az itteni kérdésre már nem kerestem meg a választ, egyszerûen krétáztam egyet a lapomon hogy látható legyen, én is jártam ott, és megcéloztam a kijelölt utat, ami egészen a Veres Péter gimiig vezetett.


A célban kellemes társaság, és terülj terülj asztakám fogadott, finom bodzaszörppel. Átvettem az ilyenkor szokásos relikviákat, és még a kupás füzetet sem felejtettem el lepecsételtetni. Ha nem lett volna "kötelezõ" az 50-es táv, akkor tuti hogy én is kiszálok a 25A céljában, de így utólag már csak kellemes emlékek vannak a túráról. És ami fontosabb meghagytam magamnak az esélyt arra, hogy augusztusban teljesítsem a kerékpáros részt is.


Köszönöm a szervezõknek a munkáját, a lehetõséget, hogy részt vehettem, és sikeres túrázást kivánok mindenkinek.

 
 
lükepékTúra éve: 20102010.06.30 09:08:30
megnéz lükepék összes beszámolója

Idén voltam elõször ezen a túrán, viszont rögtön duplázva: mint rendezõ és mint résztvevõ.


Rendezõi beszámoló: 2 e.p. felszerelését nyitásuk elõtt 15-30 perccel leadtam, majd az adyligeti pontot is kb. 3/4 órával nyitás elõtt felállítottuk. Az elsõ résztvevõk hamar megjöttek, egyikük még nevlapokat is osztogatott, amíg várta társát. Egy-egy busszal 5-15 túrázó érkezett, gyors rendszerezés után hadrendbe álltunk 3-4-en, és relatív zökkenõmentesen zajlott az indítás. 11 körül elkezdtek szállingózni a 25A és 50 résztvevõk, ekkor indult be a büfé forgalma igazán. Egy páran még  2 busz közül kipróbáltuk a szuper játszóteret is. :)


Túrázói beszámoló: izgalommal vártam az indulást, kicsit aggódtam is, hogy találok el, eddig sosem járt utakon.. Hát nem kellett aggódni, Hevér Gabi hozta a szokásos formáját az útleírás és szalagozás minõségében. Jazzkedvelõvel indultam 1-kor Adylligetrõl, teltek a kilométerek, nagy esemény nem volt. A solymári Shell-kútnál megállt, innen egyedül mentem tovább, nem túl gyors tempót diktálva magamnak. Így a kutya is jókat fürdött a patakban, én is nézelõdhettem. Egyedül az Üröm utáni lélektelen és ízléstelen lakóparkokat, új házakat szeretném feledni. Már várom a következõ 20 évet, hogy a növényzet megnõjön és jótékonyan eltakarja ezeket az építményeket. Mondjuk elég sok ház üresen állt, lehet, hogy megjött az emberek esze? Ezen kívül meleg volt, sok szúnyog, néha pár csepp esõ. Békásmegyeren a cél elõtt kaptuk az egyetlen komolyabb permetet, még az itinert is eltettem, hogy ne ázzon. :) Szép útvonal, sok határkõ, köszönöm a rendezést, jövõre is jövök! :)

 
 
engelsfeldTúra éve: 20102010.06.27 19:01:11
megnéz engelsfeld összes beszámolója

Ma a 25/A túraszakaszt választottam, tehát korai felkelés és irány a Déli pályaudvar, innen a Stadler AG FLIRT villamos motorkocsiján utaztam két megállónyi távolságot BKV-bérlettel és önkéntesen hozzájárultam, hogy kamerával megfigyeljenek.


A budatétényi napfényes rajtoltatás zökkenõmentesen zajlott, csak a lepedõnyi méretû saját nevezési lapom okozott némi feltûnést. Az idõjárás elõjelzés se jót, se rosszat nem igért mára, úgyhogy józan megfontolásból sietõsre fogtam a dolgot, ugyanis az itiner semmi szokatlant nem jelzett a kiszemelt távra.


Fegyelmezett és derûs - szokatlanul szótlan - túratársakkal gyûrtük a kilométereket: tetszett a budatétényi Szent Mihály kápolna, a Vadász-hegyi kis meredek rész (jólesett a finom csokis nápolyiszelet a 4. sz. ellenõrzõ ponton), a festõi Kõérberki-patak, nem különben a vadregényes Tûzkõ-hegyi parkerdõ gazdag növény- és állatvilágával.


Emlékezetes maradt számomra a budakeszi erdõség zegzugosan vezetett szalagozott ösvényével, ahol egy kidõlt fákkal és gallyakkal meghintett szakaszon irtózatos nagyot hasaltam: ilyen utoljára 2008-ban a Börzsönyben esett meg velem - az Erdõkerülõ 25-ön, a Pénzásás és Királykút között - ott is gallyak és faágak fogták meg az egyik lábamat.


A rendezõk és a pontõrök remekül oldották meg a feladatukat, az itiner és a szalagozás is rendben volt, az ellátásra nem lehet panaszom,  jövõre is megyek erre a túrára, talán megúszom esés nélkül:-)   


 

 
 
 Túra éve: 2009
bükkjáróTúra éve: 20092009.08.26 10:33:05
megnéz bükkjáró összes beszámolója
2009.06.24.
Buda határán 50
Táv: 48,82km. Menetidõ: 9ó 7p
Már reggel erõssen párás fülledt idõ. Általában borult idõ. Többször csendes esõ 1-2 órán át.

Otthonról jó korán idultam, mivel a rajt megközelítése kb 1,5 órát vett igénybe. A rajtba érve nem láttam tömeget, de az idõ miatt nem is számítottam erre. Az útvonla eleje meglehetõssen ismeretlen volt számomra, mivel tavaly a 25b-vettem csak részt. Így bár otthon is tanulmányoztam a letölthetõ itinert, ezt itt is megtettem. Szépen vettem is az akadályokat. A Szobor park környéke régebbrõl ismerõs volt, de itt is más útvonalakat ismerhettem meg. Az autópályához való lezúgás után többen elkavartak, én azonban látva a szmbe jövõ tömeget rögtön korrigálhattam és az élre vágtam. :)
A túrustaházhoz vezetõ emelkedõ igazán hosszú és "élvezetes" volt. Itt egy pohár innivalót kaptunk. Ezután volt egy jelentõsebb kavarási pont, mivel "vicces" emberek pont az egyik kritikus résznél leszedték a szalagokat. Végül közös erõvel kb 10-en együtt megtaláltuk a helyes irányt. Ezután nem volt komyoly probléma. Csak az esõ jött Adyliget elõtt. Szerencsére oda érkezve elált és nyugodtan fogyaszthattunk a terülj asztalkámról. Jól esett, amíg a fogam le nem tört. :((((
Ezután a kis intermezzó után újra folytattam az utat. A Remete szurdokból való kimászás valóban szinte mászás volt köszönhetõen az elõzõ áztató esõnek. Örültem amikor fel értem. Innen nyugott út és idõ volt egésszen a Kálváriáig, ahol ismét elkezdett esni az esõ. Itt cukrot kaptunk, amit meg is ettem. Plusz saját készletbõl is muszáj volt ennem. Itt volt a holtpntom ezen a túrán. Ha nem ülök le biztos baj lett volna. Ezután a frissítés után viszonylag könnyen és gyorsan eljutottam a következõ pontig, ahol csoki és korlátlan víz-szörp várt. Ennek mindenki örült. A nagy párában mindenki izzadt. Nekem is jelentõs volt a folyadék veszteségem. Megittam vagy 1 l vizet. Innen újult erõvel neki indultam az általam legkevésbé kedvelt résznek. Itt nagy százalékban aszfalton illetve makadám úton megyünk a célig. Egyedül az itt-ott felbukkanó kilátás kárpótol emiatt.
A célban is a szervezõktõl megszokott szinvonalú ellátás várt. Zsíros-vajas-lekváros kenyér hegyek és szörpök tengere. :)) Kitûzõ, oklevél, gratuláció. A kiváló szervezést, itinert külön meg kell még említenem. Azzal a kellemes tudattal indultam haza, hogy sikerült az 50km és az érem egyik fele már meg van.
 
 
laceeTúra éve: 20092009.07.19 11:33:46
megnéz lacee összes beszámolója
Buda Határán 50


Újra elérkezett a nap, hogy teljesíthessük ezt a túrát.
Az indulás most sem volt egyszerû. Mivel tavaly óta változott a BKV busz menetrendje, a tavalyihoz képest késõbb tudtunk indulni. 7.45-kor tudtunk rajtolni (egy üdítõ jegy beváltása után), ezért nem tulajdonítottunk nagy jelentõséget a dolognak.
A már ismert úton indultunk neki az 1. ep.-nek. Hamar fent voltuk, gyorsan bejelöltük, amit kellett, és irány tovább.
Tovább haladva a Szoborpark felé eszembe jutott, kinek a verse látható a kapunál. Ha nem arra vitt volna az út, talán nem is nézem meg. De nem volt gond így sem. Bejelölés után tovahaladtunk.
A Tétényi-fennsíkon utolértünk egy nagyobb csapatot. Sajnos! Nem szívlelem, ha csapatokat kell elõzgetni. Elértünk a 3.ep-hez, ahol pecsét, dobozos keksz, és tovább. Itt néhány km-en át magunkhoz képest lassan tudtunk haladni. Az egyik nõ képes volt 2m-rõl az arcunkba fényképezni. Nem normális! Mekkora poén volt! Szerencsére, egy adott helyen megragadva az alkalmat megelõztük és lehagytuk õket.
Robogva lefelé elértünk a feltételes kamaraerdei ep.-hez, ahol egy idõs úr egy poént elsütve pecsételt, majd utunkra bocsátott. Tovább haladva rácsatlakoztunk a P jelzésre, másztunk- másztunk felfelé a Vadász-hegy csúcsára. Ott a toronynál megszereztük az 5. pecsétünket is.
Lefelé indulva hamarosan elértük a Kõérberki-dûlót. Áthaladva a villamos sínen, és a laktanya bejárata elõtt átmentünk a Kõérberki útra, melyen lefelé haladtunk.
Elérve az Egér utat, majd azon balra fordulva Budaörs felé vettük az irányt. Az autópálya felett áthaladva enyhe emelkedõt megmászva eljutottunk a feltételes 6.ep-hez, a Felsõörsöd utcában.
Az Alsóhatár utcán vitt tovább utunk, ahol kereszteztük az 1-es fõutat. Innentõl kezdve az egyre fogyó aszfalton folytattuk a mászást (átugorva egy nagy határkövet, mely az út közepén szunyált) egészen a Felsõhatár utca 137-ig. Ott egy jobbos kanyart véve leereszkedtünk a már tipikus látványt nyújtó szemetes konténerig. Azt megkerülve felmásztunk a P körsétajelzésen. Kertek alatt párás levegõben zuhanyozva elértük a csodák csodájára nyitva lévõ (tavaly korán értünk fel és nem volt még nyitva) Frank-hegyi turistaházat. Pecsét a nem túl odaadó kiszolgáló személyzettõl, majd haladtunk tovább.
Sajnos elindultunk balra, de még idejében felismertük, hogy tavaly nem arra indultunk. Megtaláltuk a helyes utat, majd ráleltünk a Kakukk-hegyi, 8.ep-re. Karikázás, fotózás után mentünk.
Az Irhás-árkon lerobogva hamarosan elértünk Csillebércre. Ott kaptunk pecsétet, finom barackot, remek nápolyit, melyet az óta már másik túrán viszontláthattam.
Visszafordulás és haladás a következõ ep. felé. Ott megállapítottuk, majd bejelöltük, hogy a magasles zöld, és odébbálltunk. Néhány méterre a magasles elhagyása után, csatlakozott hozzánk egy terelõkutya féle eb, egészen Makkosmáriáig. Ott kisebb riadalmat okozva egy négytagú család kislányai között, szimatolva elbandukolt. Megkerestük az ep.-t, megkaptuk a pecsétet.
Makkosmáriát elhagyva egyre csak dörgött és dörgött. Arra gondoltunk, most nem kéne megázni, hisz még több mint a fele hátravan. A P jelzésen lefelé haladva mégis megúsztuk.
Elérve a szovjet katonai emlékmûvet, lefelé haladtunk a lépcsõn, mígnem elértünk a lámpáig.
Itt már ismerõs volt az út, itt már tudtam, hamarosan megyünk a Rehab intézet felé. Addig persze fel kellett menni a lépcsõs járdán, mely nem volt túl kellemes. Végül a buszmegállónál befordultunk balra, és mentünk egészen a Kiskegyed játszótérig. Ott a tavalyihoz képest most nem volt folyadék-utánpótlási lehetõség, ami nem volt baj jelen esetben, mert fel volt töltve minden üvegem.
Mire Adyliget-erdõfoltot elértük, eleredt az esõ. Ekkor mindenki, aki arra haladt felvette a sapkát, esõkabátot. Szerencsére hamar alábbhagyott az esõ. A nyomóskútnál feltöltöttem, amit kellett, és folytattam az utat, hogy mihamarabb bevigyek némi élelmet. Az adyligeti cél/etetõpontnál azt mondták, már egy órája esik. Nálunk a beérkezés elõtt kb. 20 perccel kezdett esni.
Elfogyasztottuk a tervezett élelmet, és folytattuk utunkat, hisz hátra volt a táv másik fele.
Átvágtunk a focipályán, majd irány tovább. A PO jelzésnél elértük a sorompót, mely a legutóbbi ottjártunkkor még funkcionált. Most kidöntötték kedves emberek, hogy az építkezési sittet elrejthessék az erdõs részen. Kedves gondolat!
Leértünk a már ismert Remete-szurdokba, ami szintén más képet öltött legutóbbi önmagához képest. A patak átugrása után meghódítottuk a Remete-hegyet. Kedves pontõr (most egymagában) pecsételt nekünk. Innen kezdve lazább úton haladtunk élvezve a kis pihenést. A K+ jelzésen leértünk Budaligetre. Leereszkedés után a S-n folytattuk utunkat egészen Solymárig. A Shell kútnál átkeltünk az úton, és lementünk az Alsó-Jegeny- völgybe.
Ott meglepõdve tapasztaltuk, milyen ereje volt a múlt heti viharnak. Valami fura volt, megkérdeztem hát -Akkora vihar volt, hogy elvitte a hidat?- Ez nem is volt rossz kérdés. Mint láttuk, tényleg így történt. Az elsõ fahíd kb. 20m-rel odébb a patak közepén feküdt.
Rózsika-forrásnál pecsét és tovarobogás.
A Kálvária-hegy most kihívás volt, már fáradtak voltunk. De mivel egy nálunk jóval idõsebb ember is felment, hát nem lehetett, hogy mi ne menjünk. Mikor felértünk 3 fiatal fogadott minket, szõlõcukrot, illetve fruttit kínálva.
A Rozália téglagyárnál lévõ ellenõrzõ pont kedves volt nekem. Ismét a már egyszer kapott finom nápolyi és sok-sok ásványvíz. Az Aranyhegyi-patak mentén meneteltünk dzsindzsán keresztül, egy bárányt lefényképezve útközben, aki megállt addig nekünk, végül a vasúti sínen át fel a fõútig. Átkelve a lámpás zebrán felfelé vettük utunkat, hogy mihamarabb elérjük a Péter-hegyet. Kanyargó fenyvesen át értünk el az ep-hez, ahol karikázás helyett most pecsétet kaptunk. Itt is, mint a legtöbb helyen megörökítettük a határköveket.
Leereszkedvén a hegyrõl, igyekeztünk a Róka-hegy felé. Már korábban, az Aranyhegyi-pataknál megtudtuk, nem lesz pontõr bent. Néhányan közülünk mégis bementek, és konstatálták, hogy nincs ott pontõr. Pecsét híján továbbindult az akkor már 15 fõre nõtt társaságunk.
Mikor a Zsellér-hegyen a hétvégi házak közt haladtunk, nem láttuk a tavalyi még álló Ezüst-hegyi kilátót. Valószínûleg lebontották, már tavaly is rosszul nézett ki. Helyette találtunk két pontõr, akiktõl megkaptuk a megérdemelt pecsétet.
Az aszfaltúton lementünk, mígnem elértük a Puszta-dombi keresztet, ahol feljegyeztük, mikor volt szerelmes Sanyi+ Gaby. Innen már egyenes út vitt be a már várva várt célba.
Beérkezés, pecsét, oklevél, hami és irány a HÉV megálló.

Köszönjük szépen, az idei év egyik legjobb, ha nem a legjobb túrája volt!
 
 
ZETúra éve: 20092009.06.28 21:48:03
megnéz ZE összes beszámolója
Buda Határán - 50 helyett 25B
Bár reggel fél hatkor még ránéztem az órámra, de úgy döntöttem, ilyen idõben inkább a délutáni szakaszra megyek, lemondva a Budapest kerülete idei teljesítésérõl.
A logisztika gordiuszi csomóját is egyszerûen sikerült megoldani: autó a cél közelében a P+R parkolóban hagyva, másfélszeres nev.díjért (két átszállójegy) a BKV-ra bíztam magamat. Rajt 13:05, 461-es rajtszámmal (ha jól tudom, ezen a távon utolsóként, bár a rajtidõbõl még bõven volt hátra...).
Bemelegítésként némi aszfalt -- sajnos ebbõl bõven jutott -- majd a Hegedûs Róbert emléktúra útvonalát követve Remete-szurdok, patakátkelés a jelentõs vízhozam ellenére könnyedén, "aprócska" emelkedõ a K- jelzésen a Remete-hegyre ahol ep, meg egy bélyegzés várta a túra résztvevõit. K- K+ S-, némi "kötelezõ" aszfalttal közben, majd az Alsó-Jegenye-Völgy elején, az elsõ híd hûlt helyénél újabb patakátkelés (apropo, S- jelzés... Lefelé, a kerítésnél még megvan az ominózus bedõlt fa...), a hidat ugyanis "picit" áthelyezte a patak :( Ez azonban elég volt arra, hogy a sok uszadék ne jusson tovább, és ne tarolja le a patak partjára telepített facsemetéket.
A Rózsika-forrással szemben újabb pont, bélyegzés, majd kapjuk a jó hírt: bõ 200m, 1.6km-es távra a következõ etap... Sebaj, végülis ezért vagyunk itt :-)) Nekivágunk az ösvénynek -- tényleg combos -- lesz tõle az ember, ha sokat jár rajta fölfelé :) A jó hír viszont az, hogy ezt követõen olyan komoly szint már nincs az útvonalon.
A kálváriánál újabb pont (nehogy véletlen valakinek eszébe jusson lemondani az onnan elénk táruló panorámáról...), szõlõcukorral, meg cukorkával kínálnak. Megköszönöm és veszek egy szemet, aztán indulok tobvább a szalagokkal jelzett úton. A K-Z- lemenetelt nem "nézem be" (volt, akinek sikerült...), elkezdek ereszkedni, picit sáros, picit csepergõs... A téglagyár bejáratánál szokásomhoz híven bélyegzek az igazolólapomra -- a második olvasható is lett :-))
Az Aranyhegyi-pataknál ismerõs pontõr osztja a nápolyit, illetve kínál vízzel, illetve szörppel -- keverek egy könnyed bodzaszörpöt az épp kiürült fél lityis palackba, aztán elköszönök. Itt kapjuk az infót, hogy a róka-hegyi kõbányába nem ért ki a pontõr, ergo nem kell bemenni.
A Péterhegyi pontig ismét kapunk aszfaltot a talpunk alá, aztán persze a tanösvényen caplatunk -- a ponton viszont nem kérdésre kell válaszolni, hanem pontõr adja a bélyegzést, és az infót, hogy a kõbányában nincs senki.
Rongyolás lefelé, majd aszfalt, a kõbányába csak letérek, hiszen itt korábban még nem jártam. Nem idõzök sokat, nem úgy, mint az a túratárs, aki keresgélte egy keveset a pontot -- együtt elindulunk visszafelé, illetve a szembejövõket is visszafordítjuk.
Innen aszfalt fölfelé, meredeken, de az eddigi emelkedõkhöz képest röviden (Rókahegy). Szép, új házak között sétálunk az aszfaltcsík végéig, utána pedig a Piros túráról ismert "ürömi mûút elõtti rész" következik. Pocsolyák sora, majd letérés jobbra, be a hétvégi házak közé.
Unalmas, hétvégi telkes szakasz következik, picit hezitálok, merre, hiszen egy ideje nincs szalag, mire az udvarból kiszólnak, hogy "a negyedik leágazásnál tartsak jobbra, és bal oldalon lesz a pont" -- köszönöm, ez jól esett!
Nemsokára ismét feltûnik egy szalag, tényleg jobbra kell tartani, és tényleg ott van nem sokkal késõbb a pont. Beszélgetek egy picit, amikor érkeznek túratársak, és mondják, hogy valakit megharapott egy kutya, várják a mentõt -- remélem, nem komoly, ismeretlenül innen is jobbulást! -- A dolog sajnálatos, de tobvább kell menni. A Puszta-domb tetején a kereszten megtalálom a választ a feltett kérdésre, úgyhogy innen már csak be kell érni a célba. Elindulunk, és persze, hogy benézzük a jobbra leágazó ösvényt, meg a bejáratánál két oldalt lógó szalagokat :) Sebaj, gyors korrigálás, majd ismét aszfalt, immáron a célig. A célban a szokásos oklevél-kitûzõ kombót megkapva lekváros, rámás, illetve zsíros (lila hagymával) kenyér közül lehetett választani, volt ezen kívül sós mogyoró, mazsola, plusz tabletta kirakva, ballonnal szóda, illetve nagyon szép õszibarack is kellette magát egy ládában.
Akinek ez a dínom-dánom nem volt elég, az a közeli cukrászdában beváltható 50Ft-os bónnal a kézben mehetett fagyizni-süteményezni.

24.17km, 730m szint, ha ezt nézem, az 5:30-as idõnél lehetne jobb is. Ha azt nézem, hogy elég sáros, csúszós volt gyakorlatilag végig (a betont/aszfaltot kivéve) az útvonal, akkor elégedett lehetek vele. Jövõre ha minden jól megy, szeretnék az 50-es távon menni, mert úgy a szervezést, mint az ellátást tekintve egy nagyon kellemes túrán vehettem ma részt -- az idõjárásról meg nem a rendezõk tehetnek...
 
 
 Túra éve: 2008
EsztiTúra éve: 20082008.07.09 16:29:19
megnéz Eszti összes beszámolója
Buda határán, mint a SzuSoBuHa harmadik, egyben utolsó szakasza

Ahogy a Só út végén írtam feladtam, hogy ezt a túrát én meg csinálom. Hazamentem, és még a házba se mentem be, de az elõzõ túrák után gyorsan még lemostam egy kicsit a cipõm. Ezután mentem csak be a házba, ahol vette, egy forró fürdõt. A fürdõ után egyáltalán nem voltam álmos, ami meglepõ volt. Valamint az izületeim, és izmaim hihetetlen módon regenerálódtak a forró fürdõ hatására. Ekkor elkezdtem játszani a gondolattal, hogy mégis el kéne menni erre a túrára is. Telefonon beszéltem barátaimmal, akik épp e-tájban rajtoltak el. Õk természetesen megpróbáltak kíméletesen lebeszélni a túráról, pláne, mert 2 nap után egyedül nem kéne nekiugrani (tisztában voltak a képességeimmel). De ekkor már én hajthatatlan voltam, mert nagyon meg akartam próbálni. Gyorsan összedobtam a cuccom, és kirohantam a buszmegállóba, és vártam a buszt, amivel még valamivel 10 elõtt elrajtolhatok. Pár megálló után le tudtam ülni, és egy kicsit el is bóbiskoltam a buszon (ekkor elgondolkoztam, hogy lehet, hogy tényleg nem kéne menni).
A Camponánál 1,5 órával barátaim után rajtoltam, akikkel egésznap telefonos kapcsolatban voltam. Térképpel, útleírással és telefonnal igen gyorsan sikerült haladnom, nem kellett sokat töprengenem, hogy mikor merre menjek. Egy késõn rajtoló SzuSoBuHással kerülgettük egymást idõnként (késõbb picit beszéltünk is). A Vadász hegyre nem volt egyszerû felmászni, de bennem volt, hogy nagyon kell sietni, ezért nagyon siettem. Így haladtam végig a túrán. A Frankhegytõl nagyon féltem, mert tudtam, hogy az egy nagyon nagy emelkedés. Joggal féltem tõle. Gyakran meg akartam állni pihenni, de nem engedtem magamnak, és csak mentem fel-felé, ahol tudtam hogy meglepi vár. Barátaim egy üveget (nem mûanyag palackot, ami könnyebb lenne) rejtettek el, benne üzenettel, hogy szurkolnak nekem.
A Kakukk-hegyrõl lefele megéheztem, és alig vártam a barackot, amit a következõ ep-n adtak volna, ha nem fogyott volna el, így nekem már csak cseresznye jutott. Makkosmária fele szóba elegyedtem korábban indult, de beért túra társakkal, majd késõbb még egy leírást is találtam a földön, amivel hamar utolértem a hálás tulajdonost. Mikor elhagytam Makkosmáriát, már csa30 perc volt köztem és barátaim között. Nálam ez a túra fejben dõlt el, hogy nagyon meg akartam csinálni. Ezután kicsit lelassultam, és elmentem az egyik ellenõrzõpont mellett, és nem vettem észre. Késõbb próbáltam visszajutni (ekkor 5 km-re a céltól kicsit kezdtem kiborulni), de nem sikerült, így visszamentem az útra rosszkedvûen a cél felé. Egy túra társ jó hangulatban utolért, és megkértem, hogy ne fusson tovább, hanem jöjjön be Adyligetbe velem, mert nem bírnám tovább egyedül. Jót beszélgettünk Péterrel (így hívták), és még néha futni is tudtam (rejtély számomra, hogy hogy). Végül a célnál testvérem és barátnõm kijöttek a keresztezõdéshez, és mutatták az utat, így még idõben beértem. Elköszöntünk Pétertõl, mert õ tovább ment én meg leheveredtem a fûbe a tudattal, hogy én ezt megcsináltam.

Maga ez a túra nem volt nagyon nehéz, de így épp csak beértem. Arra azért nem vennék méret, hogy újra megpróbálnám a 3 túrát, de nagyon jó szívvel gondolok vissza rá, és azokra akikkel teljesítettem.
 
 
kekdroidTúra éve: 20082008.07.08 20:34:28
megnéz kekdroid összes beszámolója
Buda Határán 25/B - pontõrködéssel

Lebotorkálunk a szolnoki vonatról, fél nap sem telt el azóta, hogy ugyaninnen, a Keletibõl elindultunk a Sóútra. Kerek repkény és én Adyligetet célozzuk meg, volt szobatársam visszatér a kollégiumba, Tinca pedig Budatétény felé indul. A metróról villamosra pattanunk, keresünk egy boltot, ami vasárnap kora reggel is nyitva tart. Budagyöngyénél sikerül feltölteni készleteinket, szalámi, virsli, kenyér, paprika, csoki alkotja az ellátmányt a hosszú õrködésre. Kirándulásra készülõ nyugdíjascsoport tölti meg a 63-as buszt Hûvösvölgyben, lehet, hogy nem értik, miért nézünk ki úgy, ahogy kinézünk. :) Adyligeten jól körbenézünk a játszótéren, indulási idõt írunk, igazolásképpen fotózunk, rajtolunk. A szalagozásra szavunk sem lehet, nem kell nézni az itinert, hogy tudjuk, melyik utcákon kell kanyarogni. Kútnál töltünk sok-sok vizet, hogy legyen mivel kihúzni délutánig. Borjú módra bambulok a sok új kapura, nem egy lepukkant környéken járunk, a gazdagság mellett viszont észrevenni a magas kerítést, a kamerákat, nem beszélve a jellegzetesen nagyfokú igénytelenségrõl. Utóbbit bizonyítja az erdei földút elején leborított sitthalom - is.

Még a Remete-szurdokba való leereszkedés elõtt körülnézünk egy-egy jó kilátású ponton, a Hármashatár-hegy, János-hegy és rajta, elõtte, körülötte a város, alattunk Pesthidegkút, Máriaremete. Némi susnyában leereszkedünk a völgybe (már ez is szurdok? :)), énekelgetõ, kutyasétáltató ember ballag az úton mögöttünk. A Remete-hegy emelkedõjén slamposan felbattyogunk, kinézünk egy szimpatikus helyet ott, ahol a két ösvény - a jelzett és a másik - összeér, nehogy valaki emiatt anyázzon, hogy másutt ment fel és kihagyta pontunkat. Nem beszélve arról, hogy egész jó a kilátás és itt tudunk csak a forgalom akadályozása nélkül leülni, aránylag vízszintes talajra. Leterítjük a számomra a hétvége szimbólumává váló habkönnyû fekhelyet, nekiállunk a reggelinknek, a hangyák pedig nekünk. Elõbbi hamar elfogy, hangyából viszont végig van utánpótlás, akárhová is helyezzük át õrhelyünket. Evés után elbóbiskolunk, elvégre van még idõ nyitásig, vagy mi. Ehhez képest az elsõ túrázók ébresztenek, nem sokkal pontnyitás után, még szerencse, hogy Andrew79 adott TTT-s molinót, így láthatja mindenki, hogy nem csak úgy fetrengünk a hegytetõn. :)

Kicsit kapkodva pecsételek, Repkény visszadõl aludni, néhány megszakítással ezt teszi a nap során, én is düledezek, jó nagy feliratot szerkesztek egy A/4-es lapra: "Ébressz fel!". Ennek köszönhetõen aztán néhány átbóbiskolt perctõl eltekintve végig ébren maradok, számolom a hangyákat, elég hamar ráunok. Ezután kitalálom, hogy a résztvevõket fogom számolni, de vagy elfelejtem, vagy eltévesztem a számolást. A kirándulókat/sétálókat/kéktúrázókat is számolnám, de oly kevesen vannak, hogy egyszerûen nincs kit számoljak. Bekenem Repkény lábát és a sajátomat is szúnyogriasztó csodaszerrel, hátha távoltartja a hangyákat. Diadal, egyre kevesebb mászik ránk. Hirtelen ötlettõl vezérelve bekenem a szivacs széleit is. Príma. Néha jön egy-egy elcsigázott ember, a kupásokat a karikás szem különbözteti meg a nem kupásoktól. Illetve az, hogy néhányan ismeretlenül is ismerõsként köszöntenek. :) Déltájban áthelyezzük három méterrel a pontot, mert az elsõ helyen kezd túl erõs lenni a napsugárzás. Várunk tovább. Az elsõ 50-es túrázók ekkortájt érnek hozzánk, jó nehéz a túra eleje, fõleg ebben a hõségben. Jönnek ismerõseink is szép számmal, pár szót váltunk mindenkivel, aki megáll.

A Nap pedig lassan elvándorol nyugat felé, Repkény felébred, eszegetünk, beszélgetünk. A résztvevõk sûrûsége tovább csökken, megjelenik Tibet és VadMalac, Jazzkedvelõ, majd a végén Sánta Kutya (SK). Még várunk egy kicsit, hátha megjönnek Moiwáék. Hátha. Töprengünk. Már zárni kellett volna egy ideje. Még töprengünk. Öt óra van, írunk egy üzenetet, összeszedjük magunkat, indulunk. Illene még idõben beérni, nem a teljesítés motivál annyira, mint inkább az, hogy még emberi idõben érjünk Vándorköszörûshöz. Nem kis lelkiismeret-furdalásom van, de muszáj menni, reménykedem, hogy Moiwa és DJ_Rushboy - a két seprû - megérti. Repkény kilép, én pedig követem, igyekszünk nagyon haladni, persze egy futó röhögve otthagyna, de a tõlünk telhetõ maximumot préseljük ki magunkból. Célunk a pontokat legkésõbb záráskor elérni - ez éppen sikerül is. Le Remete-hegyrõl, át Budaligeten, végig a patak melletti ösvényen, még elérjük a pontõröket. Indulás Kálvária-hegyre. Kapaszkodunk, izzadunk, mint hat másik. Aztán visszafordulunk, csodaszép a panoráma. Nem egy csúnya helyen voltak egész nap Vajonmerréék, az egyszer biztos. Kapunk pár szem cukorkát, ezzel foglaljuk el magunkat a gerinc enyhén susnyás útján.

Végre elérjük a Tök-hegyet, legális a Kék szerpentinjének a levágása, sõt, az a kijelölt útvonal. Rozália téglagyárnál eszébe jut Repkénynek, hogy Õ is járt már a környéken, méghozzá a Beacon. :) Talán éppen ezért elkezd szaladni. Így gyorsan elérjük a soron következõ pontot, szörpöt szürcsölünk és lecsapunk a ropira. Egy poharat meg is töltök sok szál sós rudacskával, eleszegetjük a soron következõ, szép kilátású, de nagyon susnyás egy kilométeren. Elhúz egy Desiro motorvonat Esztergom felé, még mielõtt elérnénk Ürömre. A dzsungel után, a lámpás átkelõnél utolérjük Jazzkedvelõt, együtt töltünk vizet a kék kútból, mosakszunk. Majd kaptatunk fel mindenféle utcákon, egyre meredekebben a hegyre. Erdõt érünk el, sûrû aljnövényzettel, szalagozás nélkül esélyünk sem lenne eltalálni itt. A távvezeték után nem sokkal bukkanunk fel a tanösvényen, hirtelen hangulatváltás van az úton, élvezem a fenyõerdõt, a tekergõ csapást. Igazoljuk magunkat, rövidesen újra házak között baktatunk. Kõbánya, kedves pontõr, kedvünkre vehetünk barackot, meggyet, vizet, amennyit csak akarunk. :)

Feltöltõdve energiával futunk neki a hátralévõ etapnak. Nagyon jó lenne már beérni. Egyre szellõsebbek a házak, fantasztikus innen a kilátás a nagyvárosra és a felette tornyosuló hegyekre, vagy ha elõre nézünk, akkor a naplementében sütkérezõ Kevélyekre. Elérjük a piros sávot és rosszfelé fordulunk rajta, szerencsére hamar kapcsolunk, hogy épp Csillaghegyet vettük célba. Jelzésünk eltér a Kevély (majd Dömös, Dobogókõ, Kopár-csárda, Budaörs :)) felé, mi a szalagozást követjük szorgosan. Nem sûrûn fotózunk, a rövidesen elkészülõ, impozáns Megyeri-hidat azért jól megbámuljuk menet közben. Végre elérjük a kilátót, fel lehet rá menni, csak nem könnyû, nem most próbáljuk ki. Következik a kereszt, elõttünk-alattunk Békásmegyer, utunk a szalagokat követi és követi és követi és valahogy valami kõbányában vagyunk, vagy hol. A szalagok meg eltûntek. Pedig voltak és egyértelmûen erre hoztak. Térképet, itinert vizsgálunk, de már nagyon eljöttünk, nem kapaszkodunk vissza. Inkább átmászunk a szögesdróton (Kaland! Játék! Kockázat! :)) és észrevesszük, hogy mi bizony alaposan kint vagyunk Budapestrõl. Visszaloholunk a városba, meglátjuk annak az utcának a tábláját, amelyre leér a szalagozás.

Felmegyünk, vissza a helyes útra. Aztán újra le, könnyen lehet, hogy valami vicces kedvû erre járó átkötötte a szalagokat. Mindegy, rohanunk innét egészen a célig, megcélozzuk az iskola kapuját, ami zárva van. Ösztönösen jobbról akarjuk kerülni, ott árválkodik egy szalag is, a kanyar után pedig a cél. Éppen beérünk. Leadom a pontõrholmit, Andrew79 és Bubu gratulálnak a kupához mindkettõnknek. Alig töltünk pár percet a célban, felmarkolunk néhány szelet kenyeret, elbúcsúzunk és sietünk a HÉV állomásra. Ott végre tényleg megállunk, lepihenünk. Vége a számunkra négy napos hétvégének, bár a SzuSóBuHát nem a klasszikus értelemben teljesítettük, eléggé el vagyunk csigázva. Gratulálok ezúton is Mindenkinek, aki valamelyik verzióját megcsinálta a hétvégi triplának, valamint a Buda Határán minden teljesítõjének! Kemény túra, több szép szakasszal, egyáltalán nem szokványos vonalvezetéssel, örülök, hogy a pontõrködés mellett még végig is mehettünk a második részén.

- Kékdroid -
 
 
JakabTúra éve: 20082008.07.03 16:11:23
megnéz Jakab összes beszámolója
A Sóútról visszafelé hajnalban megálltunk az M5-ön egy parkolóban, Tamásnak már golyóznak a szemei, alig tud vezetni (külön köszönet neki ezért a fárasztó mutatványért) elhelyezkedünk, ami abból áll, hogy Tamás és Maci rámdönti hátra, az ülését. Õk alszanak, én gubbasztok, az amúgy is fájós lábaimat nem tudom kinyújtani sehogy sem. Szenvedés, kicsi alvás. (Késõbb kiderül, õk sem tudták kinyújtani a lábukat, nem csak én kínlódtam. Csak õk nem nyafogak.) Dudaszóra ébredünk, a szomszéd merci terepjáróban a megfáradt sofõr feje éppen a dudára esett. De õ nem ébredt fel nagyon, inkáb csak mi. :-)

Mosdó, próbálkozás a nagydolgainkkal, a nõiben nincs is víz, rettenetes helyzetek uralkodnak, így koszos lábbal dolgom végezetlenül öltözök át a Buda határán nevû túrához. Eszünk egy kis Macimama által pakolt fasírtot, meg elõremagozott dinnyekockát, aztán el.

A logisztika itt sem egyszerû, bár Atis hajnali telefonja - miszerint õ is jönne - nagyban megkönnyíti a helyzetet. Tamás kirak minket a Camponánál, aztán elmegy Atisért a célhelyre, ami Ady liget. Fene tudja meddig kókadozunk Macival a Mc. donalds mellett, én már túl vagyok kávén, krumplin, nagydolgokon (ami itt a tisztaságnak köszönhetõen simán ment) több ismerõs köszöntésén, némi szundizáson is, mire megérkeznek a fiúk.

Végre nekilódulunk a felfele menõ utcának. Majdnem 9 óra, a nap már erõsen süt.

És innen következik a "szenvedés" nevû szakasz. (Sajna végig ez tartott) Marha meleg van, hegynek felfele megyünk, úttalan utakon meg járdákon át, míg elérünk a régi 70-es melletti Szobrparkhoz. Megcsodáljuk Lenin meg társai óriási szobrát. Itt még magamnál vagyok, majdnem élvezem a tovább Kamaraerdõ fele vezetõ tanösvényt. A pontõrnek lehet, hogy még mosolygok is. De ez már nem biztos.

Aztán járda, jó meleg aszfalt, és fel egy jó meredek hosszú kaptató fel Csillebérc fele. Itt márl egyedül kullogtam a srácok után. Marha meleg van, (ja, mondtam már?) nem bírok már menni, de van aki még nálam is lassabb. Erõm fogytán, melegem van, de fõleg nagyon nagyon álmos vagyok. Maci visszajön értem, felrángat a hegytetõre. Ígéri pihenünk, (most tényleg lassan ment, és tényleg betartotta az ígéretet!!) csak érjünk fel a túristaházba.

Ati tájékozódik, (õ éjszaka aludt, könnyen sétálgat) meghív mindenkit egy jó hideg kólára, kapunk pecsétet, de aztán ülve sem valami jó. Én bizony úgy is álmos vagyok.

Továbbmegyünk, itt már jórészt erdõben, hegynek fel, völgynek le. Egyszer finom õszibarackot kapunk, ettõl kis idõre erõre kapok. De aztán már a végét járom. A következõ tisztáson míg a srácok pecsétet kérnek, én becammogok egy esõbeállóba, és keresztül fekszem a padon. Muszáj aludnom, feküdnöm, akármit. Bár nem fájt igazán semmim, a meleg annyira álmossá tett, nagyon nagyon várom már a végét.

A túra vége még mindig elérhetetlen távolnak tûnik. Az utolsó hét km sosem akar elfogyni. Megint egy nagy réten van a pecsételõhely, kissé vidámabban összeülünk, a pontõr felajánlja, hogy csinál négyünkrõl egy képet.

Utolsó négy km. Próbálok erõt venni magamon, és picit ráteszek a tempóra, már amennyire bírok. Arra gondolok mindjárt vége, és bedõlhetek a kocsi hátsó ülésére zsákmódjára aludni.

A hõmérõ szerintem veri már a 34-et, az utolsó tartalékomat bedobva végül beérünk a célba. Tamás is belefásult, velem együtt várja a végét. Bár õt nyomasztja a hazavezetés ténye. Megértem. De valahogy k.rvára nem érdekel semmi. :-)

Átvesszük szépen türelmesen a járandóságunkat, végül is 80 km-t tettünk meg, oklevél, kitûzõ, kis füles szusóbuha kupa. (Hallani sem akarom a nevét!)

Aztán Maci jön. 98 km (A vasútra gyaloglással együtt megvan a SZÁZ!!!) oklevél, kitûzõ, nagyobb füles szusóbuha kupa.

Ezt is megcsináltuk.

De én soha többet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Atis fotóz bennünket, kupával a kezünkben, mint a sztárokat, én már röhögve fogyasztom az elõremagozott dinnyekockákat, meg a melegben egész nap állott fasírozottat. (Ugyan kit érdekel)

Végre elindulunk hazafele. Atist elvisszük a kocsijához a Camponás Meki mellé. A fiúk bemennek valamit falatozni, én kókadozok a kocsiban szemet becsukva. Maci meglep egy fagyival, azt hiszi életet lehet belém. De nem. :-))

Érzékeny búcsút veszünk Atistól, aztán a hátsó ülésen majdnem hazág szundítok. Fehérvár elõtt felébredek, s mivel látom Maci is alszik, bõszen beszélek Tamáshoz, nehogy õ is velünk tartson alvásban. De stramm srác, jól bírja. (Mint tudjuk Kaposvárig kibírta!)

Macinál kimászok hátulról, szennyeshegyek, kajamaradékok, büdös cipõk kerülnek elõ a csomagtartóból.

Könnyes búcsú, aztán örül mindenki hogy mehet a saját ágya felé!

Amúgy biztos jó volt a szervezés, meg itiner, meg ellátás, meg egyéb, de félálomban voltam végig, nemigen emlékszem.

Köszönet a bébielefántos társaimnak, hogy segítségükkel én is végig tudtam csinálni a három túrát a kupáért.





 
 
tomyyTúra éve: 20082008.07.02 18:58:51
megnéz tomyy összes beszámolója

Buda Határán 50 ttúra

Hiába hogy a túra jóformán végig jelzetlen utakon haladt, talán egyszer kellett csak elõvennem a turistatérképet. Persze voltak kisebb elbizonytalanodásaim, de valahogy mindig sikerült megtalálnom a helyes utat. Viszont rendesen megijedtem akkor amikor a Makkosmáriánál lévõ ell. ponthoz (16,90 km) 4,5 óra alatt sikerült eljutnom. Ekkor kénytelen voltam begyújtani a rakétákat nehogy kicsússzak a szintidõbõl. Szerencsére a hátrányomat Adyligetig ledolgoztam. A koncepció - miszerint kevésbé ismert helyekre vezetett a túra - nekem tetszett és ezzel egy érdekes színfoltja lett a Budai-hegység területén rendezett ttúráknak. Az a frank-hegyi emelkedõ szintén emlékezetes marad. Az igazolófüzet tökéletesre sikerült, részletes útvonalleírással, térképekkel, részletes táv- és szintadatokkal, szinttérképpel, valamint egy érdekes írás is helyet kapott benne a budapesti határkövekrõl. A túrán elég sok ellenõrzõpontot kellett érinteni, szám szerint huszonkettõt. Igaz ebbõl jónéhány feltételes (zsírkrétás) pont volt, ill. kérdésekre kellett válaszolni. A túra mind épített (volt néhány érdekes látnivaló a beépített szakaszokon is), mind természeti látnivalókban bõvelkedett.
 
 
moiwaTúra éve: 20082008.06.30 09:54:48
megnéz moiwa összes beszámolója
Buda határán 50 - a söprû szemével

Na, ez nagyon kemény menet volt. Túra miatt sosem kellett ennyire késõn felkelnem, ezt persze ki is használtam és egy hatalmasat aludtam az elõzõ napi Salabasinai-árokkal megspékelt Szurdok 40 után. A Campona melletti McDonald's-nál kint találtuk a rendezõséget, a fõrendezõ Andrew-val, rokonaival, kollégáival. A rajtban kaptunk egy bónt, amit egy kis üdítõre tudtunk beváltani. RushBoy üzenetét még reggel volt szerencsém olvasni, miszerint nem csinálta meg végig a Sóutat, mert kezdett megõrülni a monotonitásba és a lába is kezdett szétmenni. Kicsit regenerálta magát otthon, még aludt is, aztán jött ki a rajtba, hogy társamul szegõdjön a söprésben.

A kis csapat kiegészült még Ryannel és OT Kingával, akikkel RushBoy együtt ment végig a Sóúton. Nagyon kemény 5-ös tempót kellett volna tartanunk, ami szalagszedéssel együtt bizony nem egyszerû feladat. Az útvonal csaknem fele szalagozott volt, fogalmam sincs, végül hányszáz szalagot szedtünk le. Eleinte még szépen kicsomóztuk a Bubu által precízen odaerõsített szalagokat, de egy idõ után már az ággal együtt tövestül kitéptük, különben sose értünk volna a célba...

Az útvonal maga nagyon eredeti, ahogyan számítottam is rá, csomó számomra ismeretlen részt mutatott be.

A túra mûutazással indult (11 órás rajttal) Budatétényen keresztül fel a Szoborparkhoz (ott még sosem jártam), érintve a Tûzoltóság épületét. Ezután a Tétényi-fennsík védett szikesén keresztül haladtunk tovább. Itt csatlakoztak hozzánk az itt pontõrködõ Elágazásék. Nagyon ki voltak fáradva (fõleg Elágazás, aki a SzuSóBuHa kupát is csinálta) és nem is hallották hírét, milyen nagy tempóval zajlik a söprés, azt hitték, elég az átlag 4-es tempó is. Meglepõdtek rendesen, mikor látták a hosszú lépteimet. Kamaraerdõ is egy új színfolt volt számomra. Itt már beelõztük Balázs bácsit, akinek pedig fél óra elõnye volt velünk szemben. Nem hiszem, hogy túl sokáig jutott, fõleg hogy a szalagokat felszedtük elõle.

A Vadász-hegy mászása igen komoly középhegységben is megállná a helyét. Itt efemm-ék pontõrködtek, jutott bõven szódavíz és müzliszelet. Innét legurultunk a 41-es villamoshoz, majd a gyõri vasútvonalat keresztezve a budaörsi reptér mellett haladtunk kerékpárúton. Innét pompás volt a kilátás Budaörs felé, a Kõ-hegy és Odvas-hegy sziluettjével. Az Egérútnál ráfordultunk magára az útra, helyenként sebesen száguldó autók közt cikáztunk. Az M7-es után a "XI. kerület kerülete" mozgalomból már jól ismert fokozatosan meredekebbé váló emelkedõn jutottunk fel a Frank-hegyre. Örsöddûlõnél találtuk az elsõ zsírkrétás pontot. Emlékeztem rá, hogy elõször a betonút lesz egyre keskenyebb, majd szekérútként egyre meredekebb, majd átcsap egy szûkebb és igencsak meredek ösvénybe. A mûutat elérve rövid lejtõ után a szemetes konténerek mögött jött a kegyelemdöfés, szerencsére legalább árnyékban.

A csapatot ez a szakasz rendesen kikészítette, a vendégemberek belassultak és összegyûjtöttünk 20 perc hátrányt a hivatalos pontzáráshoz képest. Beültünk a turistaházba és beváltottuk a rajtban kapott bónt. Innét szalagozás következett a Kakukk-hegy tetejére (zsírkrétás pont, majd annak lebontása), majd meredeken le az Irhás-árokba, amin Csillebércre másztunk fel. Itt már nem találtunk pontõrt, mert õ nem tudta kivárni a 20 perces késésünket. Kicsit kedvünket szegte a dolog, mert tudtuk, hogy itt gyümölcsöt kaphattunk volna és lelkiekben készültünk is rá. Innét a Budaörsi-hegynek vettük az irányt és immáron a harmadik zsírkrétás pontot tudhattuk magunk után. Természetesen a szalagok mellett a zsírkrétákat és a papírokat is be kellett gyûjtenünk.

Egy rövid mocorkáson kellett átszenvedünk magunkat Budakeszi irányába, de hát ha erre van Budapest határa, akkor bizony erre kell menni. Budakeszin városnézés, eleinte a város szélén, majd bent a házak között, a busz vonalán a legmeredekebb emelkedõn… A Vadaspark bevezetõ útján a Szanatórium felé haladtunk, végre vízszintesen. Az egyik parkolónál kellett volna lenni a pontnak, de õ beköltözött a rét túloldalára, nagyon messze a kijelölt helytõl. Az ásványvízkészletet rendesen megcsapoltuk, majd a pontõrrel kiegészülve mentünk tovább Adyliget felé. Régi szép emlékek törtek elõ belõlem, mert a 20 éve még jelzett úton haladtunk, ahol azóta nem sikerült járnom. Pompás volt a látvány a Hárs-hegy irányába.

Petneházy-rétnél elfordultunk a Juliannamajori mûúton, majd szigorúan követve a városhatárt, letértünk róla egy lovasok által kijárt szekérúton. Itt értünk utól egy négyes csapatot, akiket gyors emberekként ismerünk. Kiderült, hogy rendesen eltévedtek többször is. Az útkanyarban egy újabb zsírkréta (és pontbontás) várt, majd igen hamar legurultunk Adyligetre. A csapat többsége itt elcsoffadt és nem akart továbbmenni. Itt már félórás hátrányban voltunk a pontzáráshoz képest. A szalagokkal teli zacskót átadtam laci069-nek, mert tudtam, hogy legalább annyit fogunk még gyûjteni a hátralévõ szakaszon is. Némi ivás és szerelvényigazítás után Danival siettünk tovább, immáron csak ketten, a maradék 25 km-re.

Úgy volt, hogy a Remete-szurdoknál lévõ pontõrök (Droid és Repkény) megvárnak és velük együtt tesszük meg maradék távot. Az útvonal most legalább nagyon is ismerõs volt, a Robi emléktúra útvonalát követtük. Folyamatos szalagszedés, szerencsére ketten voltunk rá. Néha ugyanis én simán elmentem egy szalag mellett, ezt Dani mindig észrevette. A Remete-szurdok emelkedõjét nagyon keményen megnyomtuk, de pontõrt fent a kilátóponton már nem találtunk, csak egy papíron írt üzenetet, miszerint õk sietnek tovább a cél felé, mert este 9-ig be kellett hogy érjenek. Na jó, folytattuk tovább kettesben: Budaliget, majd a solymári Shell-kút. Adyligettõl idáig laza 6-os átlaggal ment! Dani betért a kúthoz elemózsiát venni.

A Rózsika-forráshoz is kényelmesen szaporáztuk, de innét a S sávot levágó szalagozott út rendesen betett: eleinte csak meredek, majd utána mocorkás, cipõcsiklandozós. A Kálvária-hegy emelkedõje hozta a formáját: kissé kikészített, csak nagyon lassan mentünk. Már csak azért is, mert ez már szalagozott ösvény, és Bubu õrült mennyiségû szalagott tett ki ide, ráadásul nagyon odacsomózta a fákhoz. A hegyen lévõ pontõrök (vajonmerre és pontõrtársa) ránk hagyományozták a megmaradt kaját (több kiló cukorka) a pontõrkellékekkel együtt. Ezt Dani vitte, ami nagyon belassította õt. A gerincvándorlást ismét a rengeteg szalag beszedése nehezítette. A Tök-hegy nyergébõl végre jelzésen haladtunk, többek között a "kispistázós" kerékpár jelzésen, de Bubu még ide is tett ki néhány szalagot. Kezdtük átkozni a szalagokat.

A Rozália-téglagyár után, az Aranyhegyi-pataknál még kint volt a pontõr, ittunk rengeteg szörpöt meg vizet, és sós rágcsálnivalókat is fogyasztottunk. Dani leadta a cukorkákat, némi tehertõl szabadult meg ezzel. Immáron egykori pátriám, Óbuda határát jártuk. Az Aranyhegyi-patak partja valami tragédia: benõtt kukoricás, gazos keskeny ösvény. Még a nád szárán is találtunk szalagot! Üröm vasútállomástól csomó mûutazás következett, itt már csak ritkább szalagozással. Szint szerencsére már nem volt sok. Innét gyakorlatilag a túra végéig jelzetlen, azaz szalagozott szakaszokat követtünk. A Péter-hegy oldala nagyon hangulatos és szép, az onnét nyíló panorámával együtt. Újabb zsírkrétás pont begyûjtése, majd rövid ereszkedéssel ott voltunk a Róka-hegyi kõfejtõnél. A pontõr megvárt bennünket, ettünk finom meggyet, ittunk szódavizet, aztán az utolsó komolyabb emelkedõ, a kõfejtõ tetejének meghódítása következett. Itt Danival kissé félreértelmeztük a leírást, ezért vesztettünk némi idõt. Üröm szélén városnézés, majd a Kinizsi és a Piros híres "kutyás szakasza" várt ránk. Szerencsére sehol semmilyen dög, elvétve azonban néhány furcsa autó, furcsa utasokkal.

A P+ elágazástól már végérvényesen Békásmegyer (azaz kelet) felé vettük az irányt, de elõbb a város északi határának dombsorát látogattuk végig. Erre még életemben nem jártam. Eléggé beépített ugyan, de nagyon hangulatos szakasz, szép kilátásokkal. A Nap már gyakorlatilag lement. Az Ezüst-hegyi kilátónál lett volna feltételes pont Bubu személyesen, de ehelyett kihelyezett zsírkrétát, õmaga meg elment. Szinte nem volt már szint vissza. Megkezdtük az ereszkedést, majd rövidesen elénk tárult a Puszta-domb, a kereszttel. Fel még könnyû volt a menet, válaszoltunk a kérdésre (ami igen eredeti és ötletes :D), majd leszereltük a zsírkrétákat; az ereszkedés viszont nagyon kellemetlen meredek, morzsalékos. Nemsokára már a panelrengeteghez érkeztünk, ahol Bubu még a városi szakaszt is kiszalagozta! Bokrokon, korlátokon szalagok…

Szépen lassan beköszöntött a sötét, de kisvártatva elérkeztünk a célba, ahol megkaptuk a megérdemelt díjazást, a Budapest kupa bélyegzést, valamint Dani a SzuSóBuHa kupát is. A tervezett 21 órai beérkezéshez képest 30 perc csúszással futottunk be. Nagyon kemény menet volt, a szalagszedés és a tájékozódás rengeteg idõt és energiát elvett. A gyakorlatilag velünk egyidõben indult Sánta Kutya még ott pihent a célban, nem sokkal érhetett be elõttünk. Van egy olyan érzésem, hogy a tájékozódási problémák, a folyamatos itinerolvasás miatt többen is a saját tempójuknál csak sokkal lassabban tudtak haladni. Igénybe vettük a célszolgáltatást: finom kenyerek csalamádéval, valamint ice tea. Bubu és Dani társaságában futásnak eredtünk, hogy elérjük a HÉV-et. Jót beszélgettünk az úton.

Egy abszolút nem szokásos túranapot tudhatok magam mögött. Inkább szellemileg, mitsem fizikailag vett igénybe a túra, és a meleg is közrejátszott természetesen. Örülök, hogy részt vállalhattam a rendezésben, szívesen máskor is!